Боби Димитров

Статия за семената

3 мнения в тази тема

Написах една (не особено) кратка статия, в която обяснявам някои аспекти на хибридните семена (F1), GMO/ГМО семена и култури и ползите от използването на директни / стари / свободно опрашвани сортове. 

 

Отново, целта ми беше да има отправна точка за дискусия, на български език. На английски има предостатъчно, но тук, на Без Мотика, ще се стремим максимално към информация на български, тъй като такава отчаяно липсва.

 

http://bobydimitrov.com/earth/145428/v-imeto-na-semeto

3 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 Иска ми се да обсъдим чисто физическия аспект на запазването на семена.

Тази година боб съхранявам в туба от минерална вода, отгоре е покрит със сушени листа от орех. Имам малък плик с царевица за семе, в който има и сушен бъзак и коприва - и в двата случая целта е да се предпази от буболечки. И в двата случая нямам вредители вътре. В плик с боб без добавено нищо в него, се размножиха гъгрици, хем доста. Та мисълта ми е, за по-малки количества семена, примерно, в пластмасови яйца (от шоколадовите с играчките) дали е добра идея? Ако са добре изсушени, не би трябвало да мухлясат.  Някъде срещах (във фейсбук) информация, да са затворени в кутийки и после в голяма кутия.

 Ако решите, споделете в какво ги съхранявате. И колко живот имат? Имам семена с изтекъл срок от преди 4 год. примерно. Или събирани преди 3-4г.  Тествам ги, сея от тях да видя дали ще поникнат.

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Специално бобови и зърнени съхранявам като първо слагам за няколко седмици във фризера на -20. Така опазих преди няколко години 10 кг леща, всяка година - по 5 кг боб, зърна разни и тн... Всички останали семена съхранявам в малки целофанови пликчета, всички заедно в плътна кутия, на хладно, в тъмен шкаф.

 

Някои семена имат по-малка кълняемост, но от друга страна съм виждал домат, който покълва от семка след над 5 години престой в кибритена кутийка в стар долап. Също така някъде бях чел за човек, който си купил къща на село и на тавана намерил разни семена - почти всичко поникнало!

2 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.