Maria

Градинка в Извор, Радомирско

4 мнения в тази тема

Здравейте!

Приятно ми е да се представя, аз съм Мария и тази година стартираме нашия градинарски проект в с. Извор, Радомирско. Не сме избирали мястото, на баща ми родата е оттам и имаме едни два декара пущинак, които ще се опитаме да облагородим тази година. На мястото от над 40 години никой не е живял, по едно време беше много облагодорено с помощта на съседите, но и те хората се отказаха, оградата падна и сега започваме от нулата. Преди някой друг месец си завъдихме къщичка, кацнала върху бетонен фундамент. Оказа се, в последствие, че никак не е бил необходим да е толкова бетонен и толкова голям фундаментът, но.. свирено!

В мястото освен много издънки, МНОООГО, издънки има няколко симпатични сорта ябълки, круша или круши (не съм сигурна в обратния край дали е останала или не една крушка), имаме си кладенец и много, МНОГО камъни. Милата баба от долната къща ни съжали и прекопа и оформи една лехичка (ле'ичка) между двете места, в която ни засади каквото имаше и каквото ние донесохме. Но скоро трябва да се организираме да направим постоянни лехи. Насадили сме само едни малини, 5-6 корена.

Заради високите води ми се искаше да направя повдигнати лехи, но пък заради това, че е по-хладно се чудя дали е добра идея или не толкова. Тъй като така или иначе не съм ги направила още, предполагам, че ще мога да опитам и с повдигнати и с полегнали и в всякакви лехи, докато напипаме правилния вариант.

Засега съм се подготвила с един кьопав разсад за чери домати, който котката прекопа в апартамента и пикирах на втората му седмица, оттогава едва расте и на вид никак не вдъхва доверие, но... Имам и малко корнишони, които насадих по московски ;) пак заради копаещия звяр, а и заради липсата на достатъчно място вкъщи.

Идеята ми е градината да е споделена, тоест ако някой му се копае, яде и би искал да си уплътнява времето на зелено, е добре дошъл. Оказва се, че май няма много желаещи или аз не ги търся на правилното място, но към момента споделяме градинката само с приятели. Е, разбира се, ако някой след това въведение се почувства съблазнен да дойде е много добре дошъл! :)

Къщата:

Малините се оказа, че ги няма при мен на снимка, но имам снимка на високотехнологичният нужник, който все още не е готов поради ред причини.

post-260-0-21783400-1461513631_thumb.jpeg post-260-0-12275800-1461513727_thumb.jpeg post-260-0-93652500-1461513752_thumb.jpeg post-260-0-79384800-1461513800_thumb.jpeg

2 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добре дошла, Мария!

 

Казваш, че има високи води, колко високи са? Лехите няма да имат особено отражение, освен ако не говорим за река на 30 см под повърхността :) Като цяло високите лехи са по-оцедливи и по-топли. Според мен, предвид локацията, ще са добро въведение, но все пак изпробвай, сравни и сподели!

 

Нужникът ме впечатли, и на нас ни предстои подобен, а от тая снимка разбирам, че почвата е канелена горска, което е едно добро начало. Също много радостно е, че имаш добри комшии - опитът ми е убедил, че това е по-важно дори от добрия собствен двор.

 

За споделената градина, определено тук не е мястото, май всички са с 1 или повече градини :) Но пък може да е мястото за другарска раздумка и споделяне на проби и грешки :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хубави неща сте подхванали - успех Ви желая в зелените дела и ще се радвам да споделяте опит, вълнения и снимки!  :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря на всички!

 

Боби, относно водите: например, след последните дъждове, които не бяха кой знае колко много горното "рамо" с тръбите за нужника се е напълнило с вода. Майсторът, който помагаше при монтажа каза, че там има подземна река. Вдругиден отиваме отново и ще снимам водата, да видим дали още е там. Почвата е чиста глина, даже си мирише на грънчарско ателие като се разрови малко. Трябва хубаво да се обърне и да изпръхне, преди да се прави каквото и да е. Или повдигнатите лехи, така поне си мисля аз... Но като не сме се захванали засега, не знам дали тази година ще успеем да направим каквото и да е.

 

Инааче относно споделянето, ще споделяме, ясно, че не тук. Тук ще си раздумваме :)

 

Антоанета, благодаря Ви!

 

Успех на всички в зелените дела! 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гост
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Отговор в темата...

×   You have pasted content with formatting.   Restore formatting

  Only 75 emoticons maximum are allowed.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Предишното съдържание е възстановено.   Изчисти


  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.