Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Оля

Спасия ще сади, ама какво и как?! Иди, че разбери...

Recommended Posts

Оля

Здравейте, прекрасни човеци!

Много се радвам, че ви намерих :)

 

Казвам се Оля и отскоро ползвам 2 дка над Железница.

Вече мина почти месец откак имам мястото и малко по малко се присещам за всичко изчетено и измечтано през годините. Едно е обаче да четеш и мечтаеш, друго да го отпрактикуваш.

Като цяло ми се ще на това пространство да се случи пермакултурна градинка и още куп чудатости като...

Обор за следните обитатели: агнето Спасия, което беше "спасено" по празниците, патката Пиуи, подарена ми от милите ми колеги преди 2 години и половин година по-късно заточена в бургаско село, поради невъзможност да обитава етаж от къща и не особено толерантни към селскостопански животни хазяи (Пиуи получи и мъж някъде през годините, да не и е самотно), кучка, 2 кота (броя си ги 2, защото не губя надежда да се появи блудният ми син, който вече 4 дена не се вясва), някоя друга кокошка или пъдпъдък, може би и коза с яре.. зависи как ще се развият нещата.

Малко къщенце 20-30 квадрата, от слама и глина за моя милост, засега.. Кой знае пък дали няма да се яви отнякъде още някое диване, дето да не му даде сРъце да живея сама на пътя на мигриращите мечки...

Ветрогенератор, ако скоро не се позастрои малко по-наблизичко.

Един дядо даде торбичка с боб и картофи, че много били вървяли.. отделно днес отделих 15тина прорасли картофа, да ги набода и тях..

 

До тук всичко прекрасно, намирам по малко сподвижници, които участват на различни етапи.. Кой коси, кой копа..

2та дка вече са окосени, вкл. избуялите шипки, освен тази, под която една ливадна дърдавица е решила да си изгледа потомството.

Започнах да раздигам една каменна пътека, понеже реших, че не ми е удобно да обикаля оттам където в мометна е, а и би било по-лесно да я прекопая и използвам за леха за някой друг домат и прочие зарзават. Там малко ударих на камък, и буквално и преносно, защото се оказа, че под пътеката има други камънаци, за да била по-стабилна..

В началото обмислях да го мъча цялото на ръка, но практиката показва, че пустите му чимове, непипани от поне 7-8 години не се дават така лесно, а времето си напредва.. Верно, не спира да вали, така че работата не спори, но пък опуках 2 седмици отпуска за няма нищо, а вече е края на май.. и ако нещо ще се сади.. трябва да е скоро, та в този ред на мисли реших...

Ще ора, въпреки никак да не ми се искаше в началото.. някак си ми противоречи на неподредените идеи.

Седнах да поразровя за мулчирането, така или иначе започнах да затрупвам с мъка изкопаното по лехата с изсъхналата окосена трева, че докато вадех чимовете из пътеката забелязах, че като изгрее слънце, за 2 дена земята засъхва на "чакъл"..

И се оказа, че ако се било затрупало със слама (каквато има недалеч останала от една сламена къща в строеж), тези проклети треволяци щели били да изгният.

 

И сега.. въпросите.. понеже ама много ми се иска да експериментирам се чудя..

1. Да ора и мулчирам

2. Да фрезовам, за да се раздробят поне чимовете и мулчирам

Или

3. Просто да си намулчирам и да изчакам със засаждането на двата декара, а да си експериментирам на лехата от 30 кв/м, която така или иначе трябва да измъча, не върви да я зарежа наполовина.

 

И понеже клоня къмто 3тия вариант, и аз не знам защо.. Изниква друг въпрос.. Тор кога? Сега, наесен? Или и двете.. Наблизо пък кравар си събира какашките, та може би би му се откъснало някакво количество. До нас пък в Горубляне, комшията при когото в момента е Спасия на доотглеждане си го трупа до дерето.. Така си ме лъха на провансалски романс.. Чудо! Та бих могла да метна една-две каруци нагоре..

 

Приемам съвети всякакви, като най-вероятно накрая ще надробя поредната манджа с грозде. Така или иначе като седна да готвя никога не спазвам рецептите, а само се ориентирам по тях и вадя или добавям каквото ми хареса.. Накрая пак става за ядене :)

 

Благодаря предварително, на хората които си нямат работа в този дъжд и са имали търпението да изчечетат тоз' неориентиран ферман :D

Още по-благодаря пък на онези, които ще седнат да ме ориентират по кой път да поема.

А докато чакам, ще се върна да си поровя из форума :)

post-286-0-06581900-1463840278_thumb.jpg

 • Харесвам 5

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Евелина

   И аз се чудих на два декара ливада ,с която се заех тази пролет. Накрая реших да махам чима на ръка , успях вече да счупя една мотика-чапа, трудно върви. Общо взето мисля , че това е по-доброто решение , защото ако се изоре и остави така поради липса на време , ще се покрие с паламида и типичните там бурени , а сега поне е ливада. Аз не бях сигурна за себе си дали ще имам време ,сили и необходимост от 500кв.м.(или повече) обработваема площ- градина . До един момент нещата изглеждаха добре, защото поне беше ясно, че няма да има полуподготвени площи и неща изоставени по средата.Всяка освободена площ се засажда веднага. Напоследък обаче не смогвам да направя достаъчно лехи за растящите със забележителна скорост разсади. Вали дъжд , имам други задачи и т.н...И малко ми е изнервяща ситуацията, чудя се колко може да закъснее човек със засаждането. А градината , поради това, че за един ден се прави по една малка леха и се сади веднага - изглежда "кръпка до кръпка" . Но на мен си ми харесва :) . Последната "леха-кръпка" е артишок + тагетес + цинии. За торене засега ще използвам коприва, полски хвощ и черен оман , има ги наоколо и трите в достатъчни количества.

   Успех с усвояването на парцела, плановете са много добри :)

 • Харесвам 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Cucurbita Maxima

Добре дошла :)

 

От опит знам как човек, като се види с парче земя и веднага му се ще всичко да направи и натута по възможност по-бързичко. Най-трудно е нищо да не правиш  ;) Дайте си малко време, усетете мястото, помислете, планирайте, представяйте си как искате да изглеждат нещата... Подредете мислено двора, къде къща, къде обор, къде дръвчета. Наесен може да сложите овошки и храсти, дотогава трябва да имате план.

 

Щом и ще се строи, по-добре първо тая работа да се свърши, иначе има риск после да трябва да се местят лехи, овошки и други такива досадни дейности. Да не говорим, че има голям шанс да бъдат изпогазени или да се пречкат при работа.

 

Ако зорът да се насади нещо тази година е непреодолим  :) - вариант 3.

 

От тор не разбирам, но доколкото знам по-добре пиуешка, че с другата шанса да си домъкнете разни нежелани фауни е голям. Или ЧКЧ.

 • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Дубрядо булку германку! - както поздравяваше моята прабаба в Мичурин курортистките.

 

Одобрявам подробните описания, дори неподредените издават повече неща от подредените, в стил "пиша ти дълго писмо, щото нямам време за кратко!"

 

Категорично съм за опция 3. Според мен тая година няма нужда да правиш нищо, освен да наблюдаваш и планираш. Окосете терена два или три пъти, ако не можете да осигурите тревопасни да седят там (това би било най-добрата опция). Сеното съберете на купа, когато изсъхне изцяло. Ще имаш за мулч догодина.

 

Тор не ти трябва в момента, а може би няма да ти трябва и в близките няколко години. След като мястото е "изоставено" (това винаги звучи гадно, а всъщност е най-доброто нещо, което може да се случи на едно парче природа!), гледам има тучна растителност, макар да ми се искаше тая панорама да е поне 4-5 пъти по-голяма като размер, да видя детайли. Явно се възстановява добре.

 

Догодина, когато садиш, ще слагаш по шепа тор от ЧКЧ към всяко разсадче и толкоз. Когато заимаш свое стопанство, ще ториш. На починало място да внасяш тор ми се вижда разхищение.

 

Жал ми е за пътеката - едно време се правеха добре нещата, сега вече не. На твое място бих се съобразил с нея, от къде тръгва, накъде отива, гаранция има логика и неща, които ние не знаем, но старите са знаели. Ако не е изцяло късно, не я махай.

 

Не ори, в никой случай, освен ако не говорим за keylines & yeoman, но на 2 дка ми се вижда малко излишно. Фрезоването е немислимо в момента. Може би би било мислимо другата пролет АКО изореш дълбоко сега, повториш на есен и потретиш на пролет - после да влезе фрезата. Това може да полезно, ако искаш още другата година да го насадиш цялото и комбинираш начинанието с цялостно засаждане на почвопокривни и азотофиксиращи тревисти + десетки плодни + стотици акации, терасиране, swales и тн.

 

За структурата на почвата не бери грижа, като почнеш да правиш високите лехи, които ще наблъскаш с органика, структурата ще дойде сама. Дори нашата смолница, дори само след година време, вече има огромна разлика между високата леха и ливадата (и в двете има горе долу еднакво количество троскот, така че не е от това разликата!).

 

Тъй като зорът да се засади нещо ГАРАНЦИЯ ще е непреодолим, както загатва и Тиквичка по-горе (поне при нас беше), направи си една висока леха с лежерно изкопаване на пътечки, като на земята където ще е лехата постелиш кашони или чували от нетретирано зебло, отгоре трупаш каквото изкопаеш от пътечките и полей обилно. След седмица почвай да садиш и мулчирай всичко на макс. Ще го бъде.

 

А иначе не е късно тепърва да садиш - нашият разсад още не е готов, а ти си и на високо, гаранция предната седмица леката слана при нас е била тежка горе.

 

Пожелавам финалът да е по-устремен от началото и не спирай да пишеш :)

 

пп: Не се надявай на това с изгниването. Работи, но не изцяло и не за всяка трева. Например, оставих 4 бали на земята цяла есен, зима и пролет - е ми ПРЕЗ тях порастна троскот и поветица. Под тях бяха изгнили разни неща като вероника, глухарче и конски босилек, ама щом махнах балите, за 2-3 седмици се появиха пак!

 • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Оля

Бре! Благодаря за отговорите! Тези дни ми хрумнаха още идеи..

 

Мда, май тази година ще е основно подготовка и планиране, ама пусти му мерак.. Като се знам, ако оставя някоя идея да отлежава прекалено дълго, накрая си заспива съвсем, та не върви много-много само да го мисля.

 

Май пропуснах да спомена, че мястото е от една инициатива "Имот под наем, без наем", та всички идеи се случват до момента без пари.. Само храня мераклиите, дето идват да помагат.. Та за вбъдеще идеята е каквото става, да е пак с минимални средства. Обор от капаци.. Къща от слама и глина.. Но тя, след още малко размисъл, щото не се знае, в кой момент ще трябва да си вдигам чукалата.. Уж дългосрочно го взех, десетина години, ама знае ли се.. А и сигурно някакви разрешителни трябва да се извадят.. Пък и все в някалъв момент ми се ще, като схвана как стават нещата, и съм по-сигурна в това кое как става, да се върна в Равадиново, да творя начисто декари пермакултура с хобитски къщи и прочие щуротии. Засега това временно положение ме устройва напълно, доколкото няма нужда да се откъсвам съвсем от светския живот и мога да работя и тествам идеите си едновременно.

 

Оказа се, че приятелят, който ми окоси растителността, видял в сградата в която работи големи количества дебел картон, подготвени за издаване на вторични, имало някакъв целулозен институт.. Та ми хрумна да взема и да си наредя, и да натрупам отгоре прясна тор и слама. Чини ми се, че прясната тор ще да развие някаква топлина изотдоле и ще прегори треволяка, който май не ще да е троскот..

Миналата ли, по-миналата ли година вадихме троскот, за да засадим картофите на полето в Украина, или поне бащата каза, че бил троскот, едно жилаво с едни дъъълги и стелещи се коренища, от които плъзват нови жилави стръкове... Било хубаво да се третира другия път с Раундъп, че да го разкарал, разбирате ли... А тоз треволяк горе е туфест и корените му са по-скоро къси и плътни, с изключение на едно дет ми мяза на глухарче, ама окосено много не го разбирам що е, с едни прави, дълги, дълбоки корени, като хрян..

 

Преговарях и за сламата, само трябва да викна камион да я извози до нас, а той ако идва.. колко му е на идване да докара и тор.. Та идеята картон/тор/слама ми звучи интересно, не толкова да подхранва, колкото да помогне с угниването. Но в главата ми нещата винаги изглеждат много логични, а на практика понякога, но за щастие само понякога, не излизат баш такива..

 

После се замислих, дали да го застилам цялото, т.е. около декар, декар и половина, другото мисля да си го оставя ливадка за барбекюта. Или да си накъдря едни високи лехи дето да гният за догодина и по средата треволяка да се коси и хвърля върхи лехите..

Трябва и езерце да изкопам, за патоците, дето да ядат ойльовите, дето са бая и така, а като нахвърлям сламата.. Не ми се мисли. И тук идва чудене.. Добре де, теС патки хубаво ядат ойльови, ами какво става с онез неща дето, трябва да се вардят от тях?! Няма ли да подхванат и доматито и бобеца и цвеклото и прочие?!

 

За пътеката.. мдам, късно е, вчера я обърнахме цялата.. Плюс това е правена преди 7-8 години, когато човекът, който го е купил е имал мерак да развива дейност, и мен ми се вижда не особено удобна. Ще прикача малко повече снимки по-натам да се види.

Та на тая пътека ще си направя все пак една леха за тази година, имам известно количество загниващи дръве, изсечени шипки, окосен треволяк, слама.. Хм и няколкогодишен картон на терасата.. Ще пробвам дали не мога да го вържа на мотора, да го закарам горе, че засега кола нямам. Една приятелка се занимава с ЧКЧ и има разни пресяти торове, течни торове и мога да взема едно чувалче да положа в туй дето ще го садя сега.

За тази леха обаче имам чудене, да изкопам ли, че да затрупам с пръст шипките, преди да сложа сламата, или да не копам. И също... Какво да правя с проклетите чимове? Да ги вкарам ли и тях.. Нещо не ми се иска, че са здрави а то едва вчера спря да вали, а по тях има доста пръст и ми се струва, че ще прокарат, или да ги засиля в дъното на градината, в започнатия, но така и недовършен изкоп за септична яма, там да си гният.

 

Отделно, друг приятел се зариби по някакво устройство, дето копа на принципа на архимедовия лост, като много вили на ножица.. Едно обяснение вкарах.. Та не знам дали все пак да не изора едни 500 квадрата, че да си тества там с тоС инструмент..

 

Отделно си мисля някаква част от разкопаната пътека да я завия на тунелче/ парник, че горе си е студенко ощв.. Доматите на открито я станат септември, я не.. А под найлон сякаш ако поседят месец, докато се позатопли, ще "втасат" по-бърже..

 

Уф.. Сега като гледам що идеи съм наредила.. Ако всичките се окажат читави, отече още една седмица отпуска.. Тази гоина май няма да мога да се прибера до Бургас/Созопол за традиционната седмица море :(

 

И мен като ми се каже - пиши, не мога се запра, а трябва да се качвам нагоре, че ми се ще да заформя лехата днес. Останалото, като започне официалната работна седмица и уредя картона и сламата.. И евнтуално.. Все пак тор?!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Оля

Ами.. докарахме малко слама.. понаправихме малко леха - 10 метра.. 10 метра - 10 метра, кой ти ги дава.. има място за още 15тина, докато стигна до проектообора. И в началото едни 5 за найлон.
Макар че не знам колко леха съм направила. Изнамерих едни кашони дома, дето престояват минимум 4та година на терасата. Останаха от предните наематели, а те кога са ги трупали не е ясно. Завързах си ги на камилчето Гадя. Успяхме да се докараме, разхвърляхме ги. Отгоре наредих загнили дъски, които откопахме покрай оградата и вече бяха тръгнали да се разлагат. С все пироните.. не знам колко е добре, ама това имаше, това сложихме, на първо време. Зелена маса нямаше прясна.. че се окоси преди няколко дни и последните дни пече здраво, но пък изрязаните шипки си бяха свежи все още. Реших, че където ще диря клечки, после зелена маса.. мога да взема да ги накълцам и да покрия дъските...
Накрая нахвърляхме 2 бали слама, която вече е тръгнала да гние... май имаше някаква плесен ли.. що ли.. Поне не взех онази в която бяха покарали някакви гъби :D Здраво набити са.. обаааче.. в балите тръгнала да расте трева!
Сега седя и се чудя, каква манджа забърках този път и каква ще я сърбам.. ама пък.. кеф да си редиш някакви измислени чудесии..
Една бала отиде за легло, останалите оставих по ливадата.. че още умувам дали ще покривам с кашони и тор.. Къщето май отпада, днес се запознах с поредния съсед, който се занимава случайно с разни документи.. Та.. обор нелегален ще се наема да накова.. но надали нещо повече.. Поне засега.
И сега? След седмица да садя, а :D
Ако съм свършила нещо смислено, ще да взема една торба пресят биохумус да вкарвам в него каквото там ще садя.

И малко снимки, кофти качество, ама каквото - такова :)
ПП: Опа.. излязоха немалко.. ама то всичкото чекнене трябваше да се снима.. малко като на сватба. :D

ППП: Ееее, малко трябва и да разкажа..
Малко със съмнение тръгнах с този овързан отвсякъде мотор, но се дотътрихме успешно. По пътя срещнах един човек с каруца.. Взе че се нави, да прекараме малко бали. И...
Карах каруца малко аС.. И катастрофирах малко в оградата на съседите.. оказа се, че не завивала като мотора - малко по-дългичка излезе.. Нищо, поизправихме колчето, подпряхме с камък.. Те така или иначе тепърва започват да строят, колко още има да ги местят тия огради.. Пък и то беше ръждясало.. И тоз човек как пък ми даде сама да го управлявам тос кораб.. аз на каруца не съм се качвала от малко над 20 години.. Че и с два коня.. Как да е.. стигнахме.. :D
От зор около тваренето, после емоции около "шофирането" и другите подробности.. скалъпих легло, което после си в прибрах измисления за целта "миндер", уж да не го вали. Но сега като се замисля, тя тая слама каквато е влажна отвътре.. Какво ли и пазя.. Нищо.. важното е инженерния гений да вършее :D
После малко лехичка наредихме.. Ама не знам дали е точно това, което трябва да е.. Поснимах малко треволяк, чимове, "лехи" и си се прибрах по мръкнало.. Изгоряла.. Утре поне няма да се качвам, че хем на работа, хем чакам да уредим още кашони..
И да не стане нищо.. пак си е кеф :)

post-286-0-95504700-1464031526_thumb.jpg

post-286-0-02291000-1464031592_thumb.jpg

post-286-0-20707800-1464031834_thumb.jpg

post-286-0-57481600-1464031835_thumb.jpg

post-286-0-59434000-1464031836_thumb.jpg

post-286-0-78834000-1464031851_thumb.jpg

post-286-0-38944700-1464031868_thumb.jpg

post-286-0-40886500-1464031880_thumb.jpg

post-286-0-05221800-1464031894_thumb.jpg

post-286-0-98676400-1464031911_thumb.jpg

post-286-0-14962100-1464031921_thumb.jpg

post-286-0-56612200-1464031928_thumb.jpg

post-286-0-92271000-1464032014_thumb.jpg

post-286-0-05854300-1464032033_thumb.jpg

post-286-0-61141600-1464032050_thumb.jpg

post-286-0-28383800-1464032070_thumb.jpg

post-286-0-99483300-1464032089_thumb.jpg

post-286-0-53226100-1464032108_thumb.jpg

post-286-0-35420000-1464032122_thumb.jpg

post-286-0-60134900-1464032142_thumb.jpg

post-286-0-81588600-1464032157_thumb.jpg

post-286-0-14122500-1464032159_thumb.jpg

 • Харесвам 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Супер, оформи се като дневник тук :)

 

Като гледам снимките с копаното, при вас вероятно е канелена горска почвата, предвид колко лесно и бързо се изкопали на ръка такава голяма площ. И самите чимове не изглеждат мащабни. Вероятно, щом не ти прилича на троскот (когото правилно си описала в украинската ретроспекция), е пирей. Той има... clumping растеж, несе сещам за превод наближи ли полунощ.

 

Огромен напредък за 2 дни (21-23 май), някои, включително ние, толкова и за една година не сме направили. Очаквам до края на сезона да имаш вече зеленчук за сергия :)

 

Снимките с талигата със слама са много добри и наистина голям късмет за безплатен материал под ръка. Обикновено бала слама струва два лева + транспорт, който често е по-скъп от самата слама.

 

Тъй като в последните две писания не видях въпроси от неотложна и съдбовна важност, пък и явно ги решаваш добре в движение нещата :) ще кажа само за патоците и другите домашни птици. Най-лесно и практично е да се оградят насажденията, а птиците да имат свобода, вместо обратното. Изключение е ако правиш кокоши трактор.

 

Иначе има много примери по интернет на птици, които си съжителстват със зеленчукова градина. Обикновено тайната е да има голямо разнообразие от храни за тях на ниско ниво, почвопокривни, а насажденията ти да са над тяхното ниво. Разбира се, чуствителни неща като марули например си ги замрежваш. Така е и най-полезно за градината - ядат бабалюгите, торят, плевят...

 

Ето едно вдъхновние по темата, което (на мен лично) дава големи надежди за такава симбиоза. Принципно всичките 5800+ снимки си заслужават гледането... и повечето съм ги гледал, ама това беше преди да се умножи семейството по две :)

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Оля

Ооо... тез 40 метра съвсем не са изкопани.. изкопани са само тези 2-3м преди повдигнатата, затрупани със сено от ливадата.. Те и ме накараха да я зарежа тая история с копането.. принципно като е влажна почвата, лопатата влиза лесно, но аха да влезе до край и се удря в камънак, който собственика е слагал за да укрепи пътеката. Поизкопах и му хвърлих изсъхналата трева, щото иначе засъхва на чакъл и после нищо няма да може да се набоде вътре.

 

Та.. всъщност това "изкопано" повечето е раздигана пътека от доста големи пясъчници.. поне на такива приличат, като се случи по дебел и ударя с кирката през средата се цепят на равни плоскости. Изкопани са само чимовете, прорасли между камънака.

Та за туй оставих разкопаното-разкопано за тунелче, а останалото тръгнах да повдигам. Вчера ходих до целулозния за картон и си закупих едни 32кг, по 0.30лв килото - дебелички плоскости 50/50см. Не знам колко ще покрият, но повече не мисля да инвестирам в това. Трябваше ми за да си довърша лехата. Каквото остане ще накъдря по ливадата и ще го затрупам със слама за картоф.

 

Ще вкарам още.. сигурно около 2 каруци слама.. поне толкова изглежада да е останала. Мислех да не я взимам, че е супер мокра и гъбясала, но щом казвате че става - супер! Даже си мисля дали да не пробвам да ковна нещо в балите, без да ги разхвърлям, като гледам как си расте трева вътре...

 

За животните така или иначе съм помислила. Кучката и без това е малък танк, та ще има ограждения покрай градината със сигурност. Още мисля дали да взимам палети или капаци.. И принципно оградата би пазила и от агнето и от пернатите (ако опъна и мрежа към нея), само котът ми е мъка, че много обича точно в лехите с разсад на хазяйката да се намести да се търкаля.. или в тъкмо поникналия бобец... Как му е вдигнала мерника само.. А той си минава през/над всякакви огради. Даже за бодлива тел съм се замисляла по канта отгоре.. Ама надали. Другият ми не прави такива мизерии.. ама вече седмица го няма :( Но пък си мисля, ще правя езерце за патиците, що пък да не направя и "прашна баня за кота".. да си се въргаля колкото му е кеф.. Не знам дали ще ми сработи "капанът", ама ще го пробвам.

 

И туй нещо "пирей" понеже не съм го срещала досега - Гугле го дава като синоним на троскот?! Обърках се..

 

А туй с птиците е баш нещото, което си представям. Благодаря за примера :)

 

Иначе тук продължава да е шибано.. Не стига, че няма изгледи да спре да вали, ами и излезе един вятър.. Вчера излязох от работа да карам по спешност прясно издоено козе мляко за пострадало сърненце до Бистрица.. Едва не ме отнесе. Мислех си да скокна и до Железница, да видя дали поне палатката стои... ама и да е хванала крила - няма какво да направя, та слязох обратно до Дружба за картон. Свърших и там работа и се прибрах да си страдам за 2та съкратени отдела в офиса. Единия ми беше семейство от години :( Но.. всяко зло за добро! Сигурна съм, че за всеки от засегнатите това е едно добро ново начало!

 

А днес се надявам след работа да качим картона и.. основата за езерцето, ако ми се отвори парашутът за една шукарийка.. Дано стане :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Пирей - Agropyrum repens

Agropyrum repens.png

 

 

 

Троскот - Cynodon dactylon

Cynodon dactylon.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Оля

Или сме окосили твърде рано, че да им покарат "цветята" или ги няма, защото и двете са ми познати и щях да ги видя докато събирах хвощ, преди да окосим.. Или пък не съм гледала много внимателно..

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Антоанета

Привет и добре дошла!
...като да чета менетоси - каруцата пред коня и всичко за вчера.  :D 
Много работа сте свършили за кратко време - хвала! 
 

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Антоанета

За птици, замисляме се дали да не си донесем яйчица от Германия за тази немска летяща кокошка (deutsches buschhuhn).

Имаме разни хищници наоколо, дето и от нас много не се притесняват, а тази порода се грижи сама за себе си. С улавянето би било проблем но за сега не ни е приоритет.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Оля

Малко картон наредих м/у капките аС.. Палатката, милата не издържала на напъна, счупила рейка.. Оставих я да си седи оклюмала, дорде изсъхне, че да я сбера за ремонт.. Поне здраво съм я "заковала" и не е изхвръкнала от гнездото :)

 

Туй по средата на картоня е мравуняк, който малко пострада, но си го загърнах пак.. Обаче имайки предвид количеството мравуняци по ливадата, чудя се дали да не го жертвам. Но като цяло.. колко да пречи пък..

 

Туй дето е обезкаменено, но зарязано с чимовете ще да е обор, та по-натам не редих картон. НемА време за леха днес, но предполагам не му пречи да си кисне, докато ѝ дойде времето..

 

И за квартира пуснах връзка, да видим дали пък няма да се намери нещо съвсем наблизичко и съвсем каквото ми се иска. Недовършено къще с мегдан за "творчество": Обичам да въдворявам ред в опърпани свърталища :)

post-286-0-56263600-1464288816_thumb.jpg

post-286-0-47966300-1464288828_thumb.jpg

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Оля

Тези дни малко нищо не се случва уж... Но само уж..

Вчера, въпреки чудното време реших все пак да отида на "тим билдинг" с Тук-тамовците. Освен че си изкарахме супер весело, освен че наснимах куп дивности, случайно се сдобих и с "ортак". От нищо и никъде там се оказа и човек, който има разсад на какво ли не, но не и къде да го засади.

И понеже билдването беше на съседния чукар, след събирането човекът прескочи да огледа, дали би му било интересно едно съТрудничество.

Ами.. в резултат.. + 1 смахнат, кат' мен, запълващ липсващото звено откъм практика. Но и допълва със свежи идеи.. Имало било поливане с глинени съдове.. които ги било имало на женския пазар.. Разбирате ли..

Експериментите загрубяват... и освен слама ще да се нахвърля и нещо торово-почвесто, че да има мегдан за повече експерименти..

Толкоз зор да го почваме, че замалко да палаткуваме тази вечер, след като минахме през Бриколаж за.. маслена лампа и 2 чувалчета почвени смеси :D

И понеже решихме все пак да идем заранта, реших да извадя картофите.. ама... Нещо ми чернеят по кълновете.

Ако някой успее да погледне, да изкаже компетентно мнение, ще съм благодарна, ако не.. Буча ги утре и.. кот-такоа!

А.. и няколко растенийца.. ако някой случайно са му известни, че сефте ги виждам. Едното ми прилича на някакъв див ирис, за другото имаше предположение, че е някаква дива орхидея.. Бялото таралежесто никва идея и сочно зеленото ми е особено интересно какво е.

И други имаше.. ама вече ми е неудобно..

post-286-0-24528600-1464640006_thumb.jpg

post-286-0-79950700-1464640099_thumb.jpg

post-286-0-32395900-1464640148_thumb.jpg

post-286-0-07190900-1464640157_thumb.jpg

post-286-0-35463100-1464640484_thumb.jpg

post-286-0-80482900-1464640504_thumb.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Cucurbita Maxima

Поливането с глинени съдове сме го обсъждали тук http://bezmotika.com/topic/49-%D0%BA%D0%BE%D0%B9-%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%B2%D0%B0/?hl=%D0%B3%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B8#entry424 На женски пазар цените на керамиката са много високи, аз отдавна се чудя откъде да се снабдявам по-евтино.

 

На картофите нищо им няма според мен.

 

За цветята сте прави - ирис, орхидеи мисля са и трите, а последното е чемерика.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Евгени

Тия шишове с накрайник като опашка на гърмяща змия са живовлек /според някои жиЛовлек/. Има фенове на здравословното хранене, които добавят свежи листа от него към салатите.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Cucurbita Maxima

Живовлякът е много по-дребен и не тъй кичест. Иначе е вкусен, да. И за чипс става.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Как махате конците на живовляка?! Доста са гадни... Но тъй де, жалко, че ги няма и листата на снимката - щеше да помогне. Иначе има доста "кичести" живовляци, но не зная дали се въдят у нас, като Plantago ovata например.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Cucurbita Maxima

Не ги махаме, ползваме само млади листенца от широколистен.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Евгени

В моя двор тънколистният живовлек, когато расте сред високи треволяци, изкарва тези копия на височина около метър. Широколистният е по-нисък, но листата му са мощни и надделяват над околните плевели и затова не му и трябва височина. Пробвал съм го веднъж на салата, но не намерих разлика във вкуса, а пък само заради полезните качества не се сещам да го ползвам. Въпрос на навици.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

 • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

  В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
 • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване