Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Cucurbita Maxima

Поливане на зеленчуците

Recommended Posts

Cucurbita Maxima

Все не мога да запомня какви са изискванията към поливките на различните зеленчуци, понеже като че ли всички имат някакви специални изисквания - сутрин, вечер, под корен, с пръскане, топла вода и т.н. Естествено, не на всичко може да се угоди, но е добре да се знае ориентировъчно. Ще се радвам да споделите опит как поливате конкретните растения. Примерно:

домати - по-рядко, но обилно поливане, под корен, без пръскане, вечер

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

:D

Якия въпрос!

:D

Не мога да спра да се радвам :D "не на всичко може да се угоди" Хахахаха! Мания! :D

Човек, ако изобщо успеем да полеем, каквото и да е, с колкото дойде, когато и да е - все е келепир!

На капковата градина, където баят една армия хора (поне 5-6 броя), като се пусне капката вечер и се спира другия ден на вечерта. Всичко се полива монолитно, с изключение на фиданките, които нямат капка. Когато не вали обилно поне 1/седмично, полива се при засушаване - като ровнеш и видиш, че няма влага. Може да дойде и 2 пъти седмично.

Микро мениджмънт като полей днес само краставиците, утре само пипера, но не и ако оня ден си полял доматите, като внимаваш да не пръснеш боба... звучат в сферата на космическите технологии :)

Иначе с капката теоретично не е ТРУДНО да се направи, просто е по-сложно, защото или трябва да въртиш кранчета като изоглав, или трябва  всяка година всичко да е на същото място, или трябва да си готов на по-голяма инвестиция (за няколко кръга) и всяка година да пренавързваш всичко по нов начин.

Евентуално при мега добро планиране и градина като на Гого - няколко празни декара, където можеш да се разположиш... Вероятно ще е по-друго, в смисъл на по-добре като план и разположение. Но в малка площ гледаш да набуташ всичко на макс - почнеш ли да поливаш едно, все едно поливаш съседното.

При нас особено както се смесват културите, слънчогледи, праз и броколи в една леха, грах с царевица и копър в друга - всеки се радва на всяка капка вода, когато и да е му е доставена!

За финал ми се ще да добавя, старата селска мъдрост: домати и пипер (според мен важи и за патладжан) се поливат при разсаждане и после чак след като почнат да цъфтят. При някои хора това може да е 10 дена разлика, но при други - 1 месец и повече. Затуй дори и такива мъдрости ми се виждат странни, защото нямат контекст. В някоя песъклива почва - пиши ги бегали тия разсади.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Cucurbita Maxima

При мен микромениджмънта е не просто възможен, ами си е всекидневие. На мен ми е по-удобно точно днес да полея едно, а утре друго, отколкото да прекарам цяла вечер в поливане.

Принципно мога да угодя на почти всичко, с изключение на топла вода, ама така или иначе тук водата от чешмата не е много студена.

Примерно, ако едно растение предпочита често дъждуване вечер, а друго редки обилни сутрешни поливки не ми е никакъв проблем да осигуря - стига да имам инфото.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Можеш ли да обясниш в детайли? Ако днес полееш едно, а утре друго, като същевременно искаш да полееш всяко нещо поне 2 пъти седмично, щото все пак сте в Гърция почти, излиза че можеш да имаш общо 3.5 неща. И ще прекараш 7 вечери седмично по 1 час в поливане, вместо примерно 2 пъти да врътнеш за 10 секунди кранчето на капката.

По моето виждане и сметки, много по-време- и трудо-емко е когато се правят на дребни парчета нещата. Естествено и другата крайност не е цвете за мирисане, но всеки трябва да си намери златната среда.

Иначе директно по питането ти, моят дядо поливаше всичко и по много. Изключения са неща като грозде, но то е друго. В края на сезона, когато всичко зрее вече, поливките намаляват, но става дума за последните 2-3 седмици, да не се нацепят доматите примерно. Всичко се поливаше на дълбока вада, която се пълни до горе с вода. Реколтата е била изобилна, съответстваща на старанието.

Ако четеш по книгите, ще намериш каквото търсиш, но положението е брутално, на практика всичко иска яко много (по мои виждания) вода. Аз не се вглъбявам в тези детайли, защото ми е ясно, че в природата идеални условия няма. Колкото може - толкова. И без това малкото, което правим, ни е преко сили.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Cucurbita Maxima

Ами какви детайли толкова. Нали знаеш - тука сме си, време имаме, възможност имаме, няма причини да не си им угаждаме на растенийцата. Те ме радват, искам и аз ги радвам  :)  

Всеки божи (половин) ден съм в градината и обичам да се разнообразявам, ту едно да свърша, ту друго, дългите монотонни работи ме дразнят и да - ако ще да е всеки ден по 1 час е по-добре от 7 часа в един ден  :D  Ама ние не поливаме чак толкоз често, е - като стане 100 градуса юли месец може и всеки ден, ама сега само на краставиците сипваме по някоя лейка вечер, а доматите примерно вчера им беше първата поливка откак са садени. Дребна градинка имаме, дребни грижи.

Питането ми беше друго  ;)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Cucurbita Maxima

Конкретно за краставиците и тиквичките ме интересува дъждуват ли се или не, защото в нета е много противоречива информацията. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Вискяр дъждува масово, ако не се лъжа. Ние миналата година също дъждувахме (с маркуч с пистолет с няколко режима). Дъждуването осигурява по-висока въздушна влажност, а всички с големи листа искат такава - големите листа изпаряват много вода и всъщност самото растение се опитва да си създаде такъв микроклимат. Затова и се кефят на парници.

Но тая година смятам да пусна капката, съответно спирам. Защото дъждуването ми изисква време (което може да се спести със стойки с разпръсквачи), но и по-важното - не е практично за моя случай, защото не садя на отворено поле и не мога да си позволя да поливам в кръг или арки. А няма евтин дъждовал, който да полива лентово, без да ми разкалва пътечките. Пък и отделна инфраструктура за 1 ред краставици и тиквички...

Сега се сетих, че лани дъждувахме пъпешите и тиквите цигулки, защото не бяха в лехите, а в ливадата - там не беше проблем да сложа кръговия разпръсквач на земята.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гого

Миналата година, когато си мислих, че като съм мулчирал безобразно, няма да се полива и не турих капково, се оказа, че трябва да поливам с маркуча през два дни в жегите. Да, ама да клеча с тоя маркуч над всеки корен, понеже нямам вади, е убийствено, затова хакнах пръскачката за райграс и тва му беше. Домати, краставици, картофи, зеле, цвекло, чущки, патладжани и т.н. и т.н. всичко под дъжда. Проблем имах с доматите, но не стана ясно, от многото слънце ли беше или от пръскането. Всичко друго грижи нямаше. Поливах все надвечер, защото рано сутрин няма как да стана. 

Тази година съм с капково под мулча и не подбирам каква е културата. Усетя ли, че е сухо, връткам вечер кранчето и сутрин го спирам. Всяка култура си е с отделно кранче де..

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Cucurbita Maxima

Убедена съм, че маркучите имат зла и морбидна същност и единствената им цел е да се извъртат така, че да пометат колкото се може повече зарзават по пътя си.

Вчера дъждувах тиквичките и днес си имам цветенце  :)

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Cucurbita Maxima

Доматите как познавате, че им е време за поливка? Чакате да завехнат, гледате листа навити нагоре, надолу ли беше? или просто на интервал дни без дъжд?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ру®

Доматите може да изглеждат увехнали през деня, но вечерта се съвземат и им няма нищо. Ако обаче и сутринта са завехнали е добре да се полее. Аз специално гледам по-рядко да поливам доматите, за да стават по-вкусни, а и по-малко боледуват. 

Неравномерното поливане обаче може да доведе до поява на blossom end rot (не се сещам как беше на български - може би върхово гниене?), та ти понеже си на място и можеш да ги контролираш ежедневно сигурно би могла да им осигуриш една стабилна равномерна, но сравнително ниска влажност, което сигурно би им било идеално. (Аз ги посещавам веднъж седмично и преценявам дали има нужда от поливане, като гледам да не прекалявам, въпреки, че като ги видя увехнали и ми дожалява и инстинктивно ми се иска да ги напоя сериозно).

 

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гого

Аз по принцип всичко поливам на този принцип. Като го видя, че нещо не му достига влагата - поливам. Предпочитам растението да се бори за влага, вместо да му я давам често наготово. Имам такова вярване, че макар и растение, дава ли нещо от себе си за оцеляването, расте по-здраво и силно. :)

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Cucurbita Maxima

Питането ми беше точно как да разбера, че не му достига водица на домата :) Иначе знам, че е хубаво по-рядко и обилно, но понеже тази година са не само в слама до ушите, ами и в туфи джоджен се притеснявам да не ги изпусна нещо. Ще гледам завехване значи да няма сутрин, данке!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

При нас през 2015 всичките 60 корена консервни (Сан Марцано и нещо друго) в на практика неполивни условия застрадаха от върхово гниене. Обаче в един момент почнахме да поливаме мааалко повече и от втория завръз нататъка се оправиха. Не бих се чудил толкова как да разбера дали не му стига вода, дори и да бях на място. Гледам го, ако много вземе да клюма сутрин, пускам капката.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гого

Кои зеленчуци не обичат дъждуване, на кои им е все тая и кои обичат?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Venetka

Имаше особеност при пипер със завръзите ако дъждуваш през деня. Преди години баща ми на село беше измислил система с дъждуване с тръби и пръскачи от пръскачки, че не им стигаше времето и не можеха да се оправят с майка, ама кой да помни подробности. Била съм тиин. Утре ще питам.

А днес не можах да снимам тук системата, че цял ден вали проливен дъжд и не ми се плуваше по фирмения площад за една снимка.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
qn4eto

Не знам откъде ми е тази информация, но мисля, че за мъхести листа не е препоръчително дъждуване. Зеленчуци с гладки листа обичат дъждуването. Когато мога винаги напръсквам чушки и пипер- и сутрин и вечер. Тиквичките, краставичките и патладжана не обичат, но аз нямам друг вариант и им мокря листата. Поне докато са малки и всички листа са върху корена. После бягат настрани и става. Влагата носи риск от гъбни заболявания.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване