Антоанета

Сок (сироп) от бъз?

10 мнения в тази тема

Не съм правила до сега, видях доста рецепти из пространството, но ми се иска да знам, че някой я е пробвал и я е харесал. ...та, моля за рецепта по възможност да не се вари и да е с лимон (пила съм такъв и ми допада)!
Имам цяла голяма торба цветове и искам бързо да ги приготвя.
Чета примерно "40 цвята", че то има цветчета и цветове по-големи от двете ми длани... ...и изобщо, може ли да се прекали с цвят от бъз?!
...а с кафява захар може ли? Не обичам сладко, но предполагам, че захарта го консервира.
 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ние правим от доста години, продаваме също. Принципно го берем от Витоша, над Боснек, но сега вече от собствен в градината! Ура!

Има някои тънкости, но ще опитам да съм кратък.

15-20* цвята - с възможно най-най-малко дръжки (най-педантично е да се прекарат през дървен гребен или вилица, ние ги режем) се заливат с 1 литър студена вода, нехлорирана (минерална или изворна) и се натискат с чиния, за да са изцяло под вода. По желание можеш да добавиш по 1 стрък мента и/или маточина на всеки литър. 1 стъбло, а не 1 връзка!

Държи се на стайна температура, ние ползваме неръждаеми съдове с капак. След 25-36 часа, но не много повече, защото се отразява лошо на вкуса, течността се прецежда прежда, но не през прекалено фина цедка, за да вземеш и полена.

В прецедения извлек (защото това си е воден извлек от бъз, който прочее е много полезен за кашлица) за всеки литър се добавя по 1 кг захар** и сокът от 1 лимон и се почва едно бъркане велико,докато се разтвори всичко до последно.

Наливаш в буркани или шишета с винтови капачки и пазиш в маза или хладилник. Държи много време, ние имаме още от ланския, при все, че направихме пресен.

Разреждаш с вода или газирана такава в съотношение 1:5 до 1:8, според вкуса ти за захар.

пп от 2017:

Тази година правих за първи път пробен микс акация с бъз. Обемно се гледа да са еднакво цветовете - орязан от дръжките бъз 15-20 цвята и акация без дръжки (в моя случай бяха към 40-50 бр защото са по-ситни). Това се залива с 2 литра вода и всичко останало е по рецептата.

---
* Нормалният размер е кръг с диаметър около 15 см, от него стигат 15 бр, ако са по-малки, слагаш 20 броя
** Можеш да ползваш каквото искаш - ние сме пробвали и с демерара, и с мусковадо, и с мед. Обаче истината е, че всички тия неща има ПРЕКАЛЕНО силен вкус, който епично надделява над деликатния бъз и накрая пиеш нещо коренно различно.

alys, Теди, rururu и 2 други харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря Боби!
...и този е собствен - постарах се да оставя достатъчно бъз, не само заради спомени от детството и лечебните свойства, а и заради деликатният аромат. Също забелязах, че е обиталище на едни зеленикаво-блестящи бръмбари (предполагам майски)...
От нетърпение (а и имам много материал), направих тази рецепта:
 30 цвята бъз

  5 лимона
  1 кг захар
1. Изцежда се сока на лимоните. В голяма тенджера се изсипва захарта и се добавя 6 литра вода, разбърква се докато се разтопи захарта. Добавя се лимоновия сок и цветовете бъз и се затваря тенджерата.
2. Оставя се сока от бъз да престои минимум 24 часа,  може и повече. Разбърква се от време на време, най-добре с дървена лъжица. След това се прецежда и е готов за разреждане!
3. По желание:
За по-дълго съхранение може да се добавят 2 чаени лъжици лимонена киселина към прецедения сок и да се стерилизират бутилките за 5-10 минути.
------
Имам още много цветове, ще стигнат за доста дози от вашата рецепта, та ще приготвя и нея.  :)
 
 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

от Florina Grigore
венчелистчета от полски мак:

 

Сиропчета, в очакване на топли и слънчеви дни: цвят от бъз и венчелистчета от полски макове (papaver rhoeas). Сиропа от цвят от мак е нещо ново за мен, за първи път го правя тази година. Много съм впечатлена от нежния, но едновремено силен аромат, напомнящ на рози! Прави се студен сироп: венчелистчета се заливат със студена вода и сок от един лимон и се оставят на слънце за 2 дена. Отделно се прави захарен сироп, с който се разбърква изцежданият студен сироп. За сиропа обаче се ползват само венчелистчетата на полският мак (papaver rhoeas) като се маха черната част, която се счита за токсична. Градинският мак (papaver somniferum) е токсичен и НЕ се използва!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Направих две дози сироп от бъз по рецептата на Боби. Много се хареса на цялото семейство и искам да си направим още. В момента го съхранявам в хладилника, но искам да знам мога ли да го държа на стайна температура.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На стайна температура, особено лятото, ще ти ферментира за седмица до десет дни :) Едно лято го държах на хлад в килера, но август и там не издържа и взе да надига капачките. Ако имаш студено мазе, може там, от опит знам, че по цяла година си стои без проблеми.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...и тук да кажа, че също ни харесваме рецептата на Боби  и мислим да направим още. При нас продължава да цъфти бъзчето, остава да спре да вали - някога...  :D 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Лошо. Мазето с което разполагам е в панелен блок и според мъжа ми е с постоянна температура около 20 градуса.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Може да сте стерилизира, но според мен така се убива полезното на сиропа... Пробвайте с едно бурканче в мазето - ако до месец е читаво, носете и останалото. Иначе не е проблем да се разреди до сок, да се остави да ферментира и да се пие като шампанско, но за това ще дам рецепта друг път :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!


Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.


Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.