Мария Кънева

Идеи за употребата на костилки, черупки, миди в градината?

4 мнения в тази тема

Помогнете с идеи за "рециклиране" и използване на разни остатъци, които не са подходящи за бързо компостиране. Имаме много черупки от орехи(юглон), които се чудя за какво бих могла да използвам. Често събирам и костилки от джанки. Костилките от авокадо също не се разграждат поне 2-3 години според моите наблюдения. Мидените и охлювени черупки ги хвърлях в компостера преди, после пък голямо чистене падна :) Декорации разни по-скоро не ме вълнуват. За какво бих  могла да ги използвам всички тези костиляци?
 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Черупките на орехите не съдъражат проблемно количество юглон, осново е в листата и се отделя от корените. Костилките от джанки, заедно с джибрата, влизат в компоста, после в почвата. Това, че не се разграждат бързо за мен не е проблем, даже е качество. Ако имаш чиста фракция черупки и костилки, без люспи и тн, най-добре за горене, идват зимнините... Пепелта също е полезна.

 

Охлювите и яйцата натрошени директно в лехите, идеален източник на калций в близките 50 години :)

alys хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Намерих клипче за използване на черупки от яйца в градината.

Аз събирам разделно боклук и ми прави впечатление, че е предимно пластмаса, хартия и хранителни отпадъци. С един компостер и тази идея за черупките, боклукът ми, който достига до сметището, би станал нищожно количество.

 

https://www.youtube.com/watch?v=8l7ScIh107o

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От една дискусия във ФБ, писано от мен

 

Ние носим към новата ни градина, през последните 2 лета. Всяка седмица почти пълна 15 литрова кофа с плътен капак. На дъното слагам 2-3 см дробена дървесина да обира течността и толкоз. Дори сега зимата го правим, просто кофите са 2, защото ходим по-рядко и органиката е по-малко.

 

Също и това лято вземах на всеки 2 седмици 30 литров бидон от приятел за новия компост. В къщата купчина влизат и много от градинските "отпадъци".

 

При цялото това трупане, купчината се сляга много бързо и до момента не вярвам да е над 0.75 кубика, а на пролет като се размрази ще намалее още.

 

Определено в града липсват лесни опции, поне докато не започнат да инсталират задължителни компостери на всеки вход...

 

И от страницата на Без Мотика:

Черупките са общоприет източник на калций. За да стане усвоим от растенията, има два начина - като се смелят много фино, или като се остави природата да поработи няколко десетки години. Може да се ускори процеса и със слаб оцетов разтвор, 3%. Повече информация, например тук:

http://www.ctahr.hawaii.edu/oc/freepubs/pdf/SA-10.pdf

 

Събирането и обработката на черупки обаче е времеемко. Трупай у фризер (иначе замирисват), после печи, после мели... Ако имаш времето е супер, ако нямаш, просто мятай в компоста!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!


Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.


Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.