Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Абарис

Натурални семена

Recommended Posts

Абарис

Предполагам, че всички са съгласни, че от натуралното няма по хубаво.

 

Бих искал в тази тема да съберем информация от къде може да се набавят натурални, немодифицарани сортове.

 

Като за начало ще попитам къкъв сорт домати да засея? Кой е най-естествения сорт в българия и от къде да го намерим?

 

По биофермите естествени сортове ли отглеждат или просто се наричат био а позлват сортове с неясен произход?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Отзад напред да почна! По биофермите могат да гледат каквито си искат сортове, вкл. хибридни. Единственото условие е семената да имат био сертификат за произход (което ги прави доста скъпи).

 

За сорта - не мисля, че е добре да се ограничаваш с 1 сорт. Алис, че и Ру, тук на форумите пишат, гледат по 30 сорта всяка година :) Според мен поне 3-4 сорта трябва да имаш, ранни, нормални, късни, консервни, резервни...

 

Най-доброто за теб е да вземеш от някоя комшийка, която си пази свое семе от край време. Сортът ще е местен, натурализиран за тамошния климат, устойчив на тамошните проблеми, до колкото е възможно.

 

Следващото най-добро е да вземеш семена от някой тук, който е събрал. Или да си купиш от бай Христо - hobi-semena.com

 

Успех :)

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Абарис

Идеята ми е да се пазя от модифицирани сортове. Иначе с удовлоствие бих гледал всякакви натурални видове. Просто не искам да са от тези дето някой ден може да проговорят...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Няма такава опасност! В момента на свободния пазар няма GMO семена за домати. Основно се продават хибриди, които имат много предимства (като добив, устойчивост, издържливост на транспорт или на складиране), но им липсва основното предимство - не можеш да си запазваш от тях семена, защото поколението ще бъде различно. Ако те вълнува темата, вероятно си чел за F1 Hybrids?

 

За "натуралността" или колко е "естествен" даден сорт може да се поспори, защото в крайна сметка всички сортове са резултат от човешка селекция. Може да не е генно инжинерство, но е генен подбор - с други думи ние подбираме кои домати да запазим, съответно селектираме растенията за по-добър размер, вид, вкус, а те от своя страна губят някои защитни мехамизми и устойчивост, за която цел се налага градинарят да компенсира с работата си.

 

Тъй че смело си поискай семена от някоя баба комшийка или разгледай сайта на Христо!

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Абарис

Ясно ми е, че вече почти няма нещо което да не е "подобрено" от хората. И все пак няма ли някой който смее да твърди, че даден сорт е по-оригинален от другие?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Варела

"Оригинален" = древен или

"оригинален" = нехибриден имаш предвид... щото като истински оригинален сорт диня мога да ти препоръчам тази, но като я гледам със сигурност няма да става за ядене..

 

На hobi-semena.com си е написано много резюмирано и супер ясно в две статийки - едната е за доматите и втората за семепроизводството..

 

За мен селекцията му е майката - личната - какво при теб, имам предвид в градината ти, се получава най-добре..

 

например аз лично 3-4 пъти се опитвам да произведа "черни" домати.. супер безуспешно.. при първия опит преди може би 5 години нещо не им хареса и общо на 5-6 корена вързаха един единствен пършив домат.. втория път точно те паднаха най-бързо жертва на алтернарията.. миналата година пък миризливките направо ги побъркаха - сигурно от 15-20 корена успях да скъсам 7-8 домата горе долу узрели и без да са вдървени под ципата от това, че миризливките им пият соса още на зелено..

 

преди 2 години пък имах 2-3 корена саморазсадило се чери, излизащи буквално един до друг от земята - сигурно една кофа набрах когато зрееха масово, а след това до ноември имаше тук там доматче за скъсване..

 

най-бруталния пример за "натурално" семе, който мога да дам е за тиквичка за пържене.. от изоставена дърта тиквичка, която си презимува и изгни на двора, на следващата година изригна тиквична джунгла.. не съм броил растенията, но сигурно от 20-30 кв.см излизаха повече от 10.. оставих си ги така за експеримент.. без грам нищо да правя освен да ги поливам.. от това, че бяха нагъсто си се оформи много компактна туфа.. ем сигурно 100 кила тиквички изядохме.. щом чак накрая и в буркани затваряше тъщата.. а имаше периоди, в които всеки ден печахме по 2-3 тави във фурната..

 

Само, че нищо не съм запазил от тези "попадения".. щото бях на друг акъл тогава: "то ще е заразено семето.. ще си купим нови, по-хубави сортове.." и други подобни плиткоумщини..

 • Харесвам 4

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Абарис

Ами и двете имам предвид. Интересно ми е от чисто любопитство (и не само) да видя какво дават първичните култури. Още преди да ми хрумне да се занимавам лично с растениевъдство ме побутваше една идея да събирам информация за оригиналните растения. Много ми е интересно като цяло къде са виреели в диво състояние кога са донесени тук и т.н... Ама като гледам много е трудно да се каже за повечето култури. Също някой твърдят, че дивите растения имат много по-добри хранителни качества от питумните. За сметка на добив, вкус и вид но, уж съдържанието им би трябвало да компенсира. Плюс, че както спомена и ти отглеждането им би трябвало да много по-неангажиращо.

 

Боби, сега прочетох малко за Ф1 хибридите. Честно казано малко се обърках. Четейки на моменти имам чувството, че едва ли не ако не отглеждам някакви модифицирани по някакъв начин растения имам реален шанс да умра от глад. И излиза, че ако се опитваш да се съобразяваш с естествените земни закони може да ти диагностицират тежка форма на мазохизъм.

Та ако съм разбрал правилно. на hobi-semena.com мога да намеря нехибридни сортове? И тези дето ги отглеждат старите баби също би трябвало да са нехибридни или поне по-малко?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Отваряш много добри въпроси, което може само да ме радва :)

 

Семената за хибридни сортове обикновено се правят в лабораторни условия, кръстосано опрашване и тн. Не можеш да имаш "малко" хибриден както и малко гмо :) Или е хибриден по смисъла на F1 хибридизацията, или не е. Другите се наричат директни (heirloom, open pollinated, стари).

 

Идеята е следната: ако всяка година си садиш един сорт домати и си събираш семена от него (от най-добрия домат), всяка следваща година ги садиш и така нататък, реално правиш селекция, насочваш гените. Това не е хибрид, това е директен сорт. Едно време е имало само такива и точка.

 

Хибридите се получават при "смесване" на два сорта, за да се изведат полезни сумарни черти, един вид да се употреби първото поколение. Вземаш сорт Рила, опрашваш го със сорт Идеал (най-образно казано, само за примера) и получаваш потомство нов сорт, да го наречем Ридеала, който примерно е по-устойчив на картофена мана и има супер изравнени плодове (имат еднакъв размер).

 

Да обаче, ако от тоя нов сорт Ридеала събереш семена и ги посадиш, това, което ще излезе, няма да бъде НИТО Рила, НИТО Идеал, НИТО Ридеала. Всъщност само статистиката може да прогнозира какъв е шансът дадена част от генома да се прояви в следващото поколение (F2).

 

Поради тази "нестабилност" на генетичните линии, всяка година трябва да си купуваш нови и нови семена от F1 хибридите.

 

Зеленчукопроизводителите нямат проблем с това, защото те търсят висок добив, висока устойчивост на влиания, висока съхраняемост. Не им пука, че не пазят сорт и не го развиват. Не могат да си представят живот и бизнес, в който Системата не присъства, няма от къде да купуват семена, торове и прочее химия.

 

Но за един домашен градинар най-доброто нещо е да си прави селекцията сам, с което си гарантира натурализирани за климата и особеностите сортове. Така че вземи от Христо, а може и дори Алис да има някоя изостанала семка за теб, тя е най-щедрия раздавач, който познавам :)

 • Харесвам 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

Благодаря, Боби!

Абарис, ще те разочаровам, защото всички семена, които имам са от наименувани сортове. Изключение правят семената за домати, които са ми били подарени от комшийки, които не са запомнили имената на сортовете. Дълго време си мислех, че розовите домати, които отглеждаме и харесваме, са някакви бабешки, ама се оказаха Розов блян. И като чета в нета сравнения с Розова магия, ми се иска да ги пробвам.

В началото се почва с готов разсад (купен, подарен), после постепенно започва да ти се иска да си независим, да опиташ и някой друг сорт и в един момент се оказва, че вместо един сорт, започваш да се заплесваш по ен броя. Мислех, че 40 сорта са много и няма да искам да погледна нови, но не е така. Сега вече съм се запасила с още седем нови, включително хибридни. Само кажи, че искаш семена. Има тънкости, но се учат в движение. Важното е да не избързваш със сеитбата. Боби много увлекателно ти е обяснил по-важните моменти. Не се бях замисляла за количеството и качеството на светлината, нито ще светя с лампи на разсадите си. Каквото излезе, това ще садя. По нашия край се сее около 25 март, сади се два месеца по-късно. Откакто имаме оранжерия, се опитвам да сея по-рано (началото на февруари).

Оранжерията е много благодатно нещо. Все още имам доматки за салата. Като започнахме с първата корнишонка около 10 май, обрах всичко в края на октомрви. За сравнение - в градината мога да имам домати около началото на август, краставици в началото на юли. Доматите в градината обрах в края на август (причина - картофена мана, която щеше да съсипе всичко, ако не познаеш първите прояви на болестта и ако си далече от градината).

Оказа се, че и при краставиците има безброй сортове. Аз си отглеждах само Гергана, но като пробвах разни хибриди, усетих разликата - по-бързо се развиват и дават плод, не горчат, ако не си спазил поливния режим. И при тях пробвах няколко сорта, ще продължа още малко, за да съм сигурна, че за моите условия съм избрала най-доброто като вкус, издържливост на болести и добиви.

Питаш за някой древен сорт. Него си го представям като дребен, киселичък домат, ниско растение, което не дава кой-знае колко домати. Много познати въздишат по сорта Идеал, ама аз не го помня (казват, че семената за този сорт не дават резултатите от онези години). Не съм обръщала внимание на сортовете. Имала съм достъп до градини, но ме занимаваха други неща - шиех на котетата костюмчета и прочее момичешки глупости. :D

Трябва да предвидиш два месеца от сеитба до засаждане за доматите и пипера. Но за някои зеленчуци са достатъчни около месец. Дано не греша, но такива са зеле, алабаш, краставици. За някои чета отново и отново. Не си водя подробни бележки и се забравя. Последната година имах 71 вида разсади, което включва различни сортове краставици, домати и пипер, иглолистни, цветя и прочее. Е, леко бръмнах накрая.

 • Харесвам 4

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Нуша Калчева

Във връзка със семената имам два въпроса. Как ги съхранявате и има ли някой инфо /таблица/ за кълняемостта на отделните видове семена? 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

Семената съхранявам завити в хартия и в найлонови пликове. Сега съм приготвила от малките пликчета с цип, но ми трябва голямо вдъхновение да преместя всички семена и да ги етикирам. Етикетчета купих като тези за цените на стоките. Хубаво би било да са на студено, но не са. Боб и грах - в стъклени затворени буркани и на студено (задължително).

За кълняемостта едва ли има таблица. Приеми, че кълняемостта по подразбиране е около 70%. При разните скъпи хибриди кълняемостта е 100% (опитвала съм краставици и домати). Когато си събирам семена, не мога да бъда сигурна и сея повече, за да ми стигне разсадът. Е, то и във вид на разсад понякога не стига до градината, защото бива преяден от някой черен скакалец или подобна твар.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Нуша Калчева

Алис, благодарско за мнението!Сега си давам сметка,че не се изразих правилно.Исках да попитам за (срока на годност)продължителността на кълняемост.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

Таблица има тук http://hobi-semena.com/semeproizvodstvo.html.

 

Копнах и едно мнение на Вискяр:

Срок на годност - кълняемост, на различни зеленчукови семена

Култура Минимален срок

 

Алабаш 3

Бакла 4

Бамя 4

Грах 4

Диня 5

Домати 4-5

Зеле 4

Карфиол 3

Киселец 3

Копър 3

Краставици 5

Лук 2

Магданоз 3

Майорана 2

Манголд, Цвекла 4

Маруля, Салата 3

Моркови 3

Патладжан 5

Пащърнак 1

Праз 3

Пипер 4

Пъпеш 5

Репички, Ряпа 3

Скорцонера - Черен корен 1-2

Спанак 3

Тикви, Тиквички, Кратуни 5

Фасул 4

Целина 2

Чубрица 2

С увеличаване на възрастта на семената пада количеството на поникналите. Сял съм семена с два пъти по-голяма старост от горепосочените и са никнели. Малко, но поникват.

Всичко зависи от условията на съхранение. Ако се пазят на сухо, хладно и тъмно място, срока на съхранение е по-дълъг.

 • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Мартин

Здравейте мили хора. Искам да направя разсад за 20тина корена домат Идеал - супер вкусен, хем сладък, хем кисел. 
Бихте ли ме насочили към някой, който може да ми услужи или продаде с малко семена моля ?

благодаря 

Мартин

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Оризаки Кошияма

здравей, домати 'идеал' се продават навсякъде по агромагазините и сортови семена. някой от тук също може да има, но ние по-скоро гледаме по-изчанчени сортове.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Мартин

Благодаря, но нямам доверие на купешките. За това и пиша, за да взема проверени семена.

Съжалявам, ако замърсявам темата (пише Натурални и се включих). Ако има по-удачно място където да спамя - моля да ме ориентирате :)

Благодаря

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Оризаки Кошияма

Темата е пълен шит. Няма ненатурални семена, а всичко, което си струва, е модифицирано. Странно, че нямаш доверие на купешките. Аз нямам доверие на некупешките. Не от друго а от опит.

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Не се притеснявай, проблем няма... освен може би това, че надали някой от форума ще има Идеал от старо време. Моят дядо, лека му пръст, гледаше Идеал, обаче това беше преди 15+ години последно и до там. Сега се търсят по-различни сортове, основно с по-добри вкусови качества, тъй като Идеал, макар сега да го превъзнасят като носталгичното седмо чудо на света, си беше домат с доста дебела ципа и киселичък в беритбена зрялост. Моят дядо го садеше, защото ставаше и без колове, "налягал", а и защото му беше лесно да го обели (у нас доматите винаги се белеха).

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Оризаки Кошияма

Сега има "Розов идеал", много е добър за нехибрид. Но пак за подобни сортове препоръчвам магазина.

 • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Мартин
преди 8 часа, Оризаки Кошияма написа:

Сега има "Розов идеал", много е добър за нехибрид. Но пак за подобни сортове препоръчвам магазина.

Благодаря и на Боби за коментара.

Оризаки, дай малко детайл моля -за този Розов Идеал. Предполагам по-издръжлив е и добив сигурно увеличен. Има ли нужда от колци и още нещо ако се сетиш. Ако имаш доверен производител на семена можеш да го цитираш също.

Благодаря

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

 • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

  В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
 • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване