Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Боби Димитров

В търсене на къща на село

Recommended Posts

Боби Димитров

(пускам темата с копи-пейст от чата, за да я продължим тук)

 

Боби Димитров:

Къде гледаш къщи, в кой регион или села?

 

 

Абарис:

Великотърновса област
като че ли селата Мусина и Къпиново по конкретно, предпочитам по релефно място което честно казано още не ми е много ясно как ще го съчетая със пермакултурните ми намерения

 

 

Боби Димитров:
Къпиново изглежда ОК, не съм бил в самото село, но на водопада и манастира сме ходили за снимки
Освен това, там е напрактика не-релефно, почти равна котловина е
Под 200 м нмв, което е много по-ниско от примено Софийското поле, така че не виждам място за притеснения
Освен това, Търново ти е на един хвърлей
А гледам и цените са доста приятни
 

 

Абарис:
Големите дворове обаче са проблем, към 3 дка са малко а над 3-4дка са доста редки. Беше ми препоръчал (Боби) да не взимам задължително голям двор а после да си взема земя допълнително. Обаче питах тук там, тя и обработваемата земя трудна за анмиране вече, всичко е изкупено от гигантите.

намират се разни парчета но са далеч и повечето са категоря 3-4 в добрия случай.

От пермакултурна гледна точка няма ли да е проблем това? Дистанцията си е дситанция но, като се замисля как бих могъл да опазвам едно такова място от крадливи племена и да ходя да го работя, оставам малко озадачен.
 

А, за Мусина нямаш ли наблюдения Боби? От Къпиново знам долу горе какво да очаквам. Но, не съм запознат с климата и въздуха в по полските нселени места. Честно казано съм малко недоверчиво настроен към тях. Вероятно защото ми е непознато най вече. доста обикалях из околностите там, даже из габровско се хлъзнах малко ама някой от тези двете ще е май.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Ако не си гледал това видео за избора, Жанет разказва доста увлекателно:

 

А и вероятно си чел тоя мой бегъл опит да опиша част от ситуацията:

http://bobydimitrov.com/mind/145353/dom

 

Ето един мой коментар по въпроса с площта на имота:

http://smelonaselo.org/first-month/#comment-11

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Още по въпроса с площта на имота. Едно време, при разкрояването на селата, основните имоти са били по 1 и 2 дка (или близки, заради неточности), по-рядко и в центъра - по 0.5 дка. По-големите дворове често са обединени два имота, или последни/гранични с присъединен парцел зем. земя и тн.

 

Честно казано, не виждам причина да се мяташ на 3-4 дка двор, при положение, че дори 1 дка ти е много. По-скоро гледай имот, който има в съседство друг, който можеш да придобиеш в бъдеще (често изоставен). Или такъв, който граничи с нива, която можеш да купиш в бъдеще. Но дори и 1 дка е много нещо.

 

Виж какво е възможно на 100 квм - богата градина, козички, кокошки...

 

За съжаление изчезна някъде в чата където бяхме писали чий дядо на каква площ какво е гледал. Ще помоля да се включи тук който се сети.

 

Моите баба и дядо имаха едно парцелче 800 квм с прилежащи под 200 квм тераси към дерето, основно овошки. От това нещо, с работа 5-7 дни седмично по 8-12 часа за 7-9 месеца годишно, изкарваха плод-зеленчук + зимнина за тях, нас и вуйчо ми, което ще рече 10 човека. Дори не мога да изброя всичко, което излизаше като резултат, от ябълки и круши цяла зима, през пуканки, гроздов сок в шишета + вино, цялата симфония домати-чушки-лютеница-туршия-сладка-компоти...

 

И това е без да имат животни и без да живеят на място. Пътуваха с рейс или с Москвича всеки ден. Мога да си представя ако бяха там на място и въдиха някоя кокошка и козичка (в селото имаше тогава стадо), вероятно щяхме да влизаме в магазин само за хляб и салам Камчия.

 

Виж и какво става на 400 квм градина:

 

Намери си и тази книга: Paradise Lot: Two Plant Geeks, One-Tenth of an Acre, and the Making of an Edible Garden Oasis in the City.

Можеш да намериш и доста видеа от техния малък двор-градина ако търсиш за  Eric Toensmeier.

 

Та мисълта ми е, че едва ли са ти нужни декари и декари за обозримо бъдеще. Основното е да знаеш в какво се целиш, това ти писах и при представянето ти тук. В имотите, които виждам по обяви, 1.5-2 дка двор, можеш да постигнеш 100% плод-зеленчуково осигуряване на семейството ти + доста стабилно въглихедратно-протеиново от картофи/бобови/яйца/птиче месо.

 

Ако искаш размах в стил пасищно животновъдство, горски пояс, добив на дървен материал и по-голяма степен на само-устойчивост, тогава не ти трябват 3-4, а да речем 300-400 дка. Ето един добър пример, който задължително трябва да опознаеш, ако вече не си.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Абарис

За животновъдство за сега нямам намерения. Ако има възможност за кокошки и няколко по едри животни бих се пробвал в средно близко бъдеще но, за сериозно животновъдство за сега не мисля. Иначе бих се пробвал нещо за личен дърводобив, за това най вероятно ще търся отеделен парцел. Представям си го нещо като 5-10 декара специално залесени за сеч, след 10-15 години :D По този въпрос ще отворя отделна тема скоро.

Четох в блога, май пак ще го прочета.

Относно големината на парцела. Първоначално когато реших да търся къща с двор (извън големи населени места) ми се въртеше из главата нещо евтинко с 1-2дка дворче (с цел да се измитам от панелката възможно най бързо). Обаче под влиянието на денонощно вибрираши панелни стаи от съседски килматици (и много други фактори естествено но, се опитвам да вкарам малко сатира) започнах да имам все по хардкор сървайвалистки мисли. Та търсих из нета колко земя е нужна на едно семейство за да си произвежда нужната храна. Повечето мнения бяха около 2 акра. Някои от мненията бяха и по скромни, като половин или дори четвърт акр (?), което е около 1-2 декара. За това ми се стори по добре да търся между 2 и 6 дка двор.

 

В крайна сметка финансовото положение, наличните оферти, трудното намиране на къща с двор над 2дка и допълнителни обмисляния, май ще се наложи занижаване на критерия за площ за сметка на локация и състояние на къщата.

 

Да добавя и един въпрос след като изгледах първото клипче. Наличието на кладенец или друг удобен воден източник в или до имота, по скоро важен критерии ли е или не чак толкова? От пермакултурна гелдна точка и имайки предвид методите за събиране и складиране на дъждовна вода.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

За това с двата акра (8 дка) има елемент на истина, ако искаш например житни култури да отглеждаш, за хляба наш насъщен. Проблем тук ще дойде от друго място - че такава площ не можеш да гледаш устойчиво без животни. Малка градина в двора е лесно да направиш доста устойчива с ято кокошки (тор, контрол над насекоми и плевели, яйца, месо). Но за голяма площ ще е нужно да имаш стабилен източник на тор.

 

Ако имаш нерви да се разровиш в исторически план как са работили нещата. Обработваш, после го оставяш да "почине", после пасеш отгоре (реално ториш), после пак обработваш. За такава ротация няма да стигнат 8 дка. Пасищни прасета също няма да станат на 8 дка.

 

Но житните имат много други съпътстващи проблеми, от посев и жътва, през обработка и смилане... И изобщо те са по-практични за гледане на малко по-големи масиви, дори всичко да е ръчно. За начало (5-10 години) би било по-удачно просто да си купуваш или заменяш стока срещу житни. За тоя период кой знае какво ще се случи и на какъв акъл ще си.

 

Виж и на пол проучването, резултатите от 2015 са доста интересни, под 300 квм градина, а бая кила добив, който продават (разбира се не без поддръжката на цялата изградена околна екосистема):

http://balkanecologyproject.blogspot.bg/2015/12/the-polyculture-market-garden-study.html

 

---

 

За кладнеца - наличието може да спести няколко хиляди лева, според това колко е дълбоко водата. Самото наличие показва, че има вода, което е добре. Но дори да няма кладенец, просто питай някой комшия има ли сонда, на колко метра е, кладенец ако има - колко дълбок и с какъв дебит и ще придобиеш впечатление.

 

И имай предвид, че водата трябва да се тества преди да почнеш да пиеш от нея, защото на много места в страната подпочвените води са замърсени от септични ями и химията в тях.

 

А иначе в Австралия, in the bush, няма водопровод и сонди - единствената вода е тази, която събереш от дъжда. Така че и това е възможно, просто са нужни доста цистерни.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Варела

Както вече май някъде споменах, мисля да се оттървавам от "плодородната" земя от дядо ми и да търся пущинаци около Лясково..

Що така? ..амиии уж плодородната, която е на три ниви от по 7-8 декара, е в блок и се обработва..  та си мислех ако се върна да я спасявам ефекта ще е минимален, защото наоколо яко ще продължава да се пръска..

а Лясково е пустош.. в момента има максимум 20 баби и сеят само боб без поливане.. отдалечено е от основен път, но ми е на 40 мин от къщи.. наклонено е.. абе перфектната гора градина си става там.. мечта..

та онази вечер се улисах в кадастъра и паралелно в гугъл земя.. и вече съм набелязъл една порция имоти - общинска частна собственост, ще се пробвам да закупя на търг.. като гледам, това се очертава да е дълга, минимум едногодишна процедура, докато стигна до търг, но аз не бързам.. даже мисля да се поразходя по поръката на Боби:
"Много полезно е да посетите харесаното от вас място поне в два различни сезона, най-добре през ноември-декември когато има сняг или поне лед или поне след много проливен дъжд и през август, когато не е валяло от месец. Ще придобиете ясна представа за достъпа, дренажа, състоянието на пътя, на почвата, на градината… А ако не можете да харесате едно място и в най-окаяния му вид, най-добре не го купувайте."

 

но ми изскокнаха едни въпросчета, та ако може да помага кои с каквото може:

- как преобразувам координати например X:  Y:  от кадастъра в GPS координатите на Гугъл Карти?

- мога ли да разбера приблизително колко дебел е почвения слой.. за предпочитане чрез някой по лесен метод, различен от копане.. за да не си купя някоя скала?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Абарис

В кадастъра изобщо имат ли някакви координати на показ? Защото мисля. че те работят с някакви техни идентификатори които не са преобразуваеми в ГПС координати. Трябва да имаш база данни с поземлището коят може да я наложиш на гугъл земя. Ама това не знам дали го предоставят безплато. Нали някоя близъка гоедезистка фирма трябва да ти вземе пари за да ти каже координатите на собствения ти имот... те координати не се дават тукотака я!

Аз поне като се опитвах да намеря долу горе къде е едно парченце земя която под някаква  защита заради прелетни птици така ми казаха, координати ако искаш плащаш на геодезисти, в кадастъра координати нямали. А ако стигнеш до геодезисти те са длъжни да ти дадат координатите като им платиш да бият граници на имота. Поне такъв е моя опит за сега.

Иначе имам едни познати земеделци и те имаха такъв файл с поземлището на мястото и ми го наложиха на гугъла.

 

Може ли да ни светнеш малко за тея търгове? А на теб идеята ти е да живеш там или ще купуваш само земя?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Варела

за живеенето там, по скоро не.. макар, че имам вариант за преспиване, защото сестра ми имат къща с дворче в селото.. така, че мисля само земя да купувам.. по възможност в близост до селото..

 

за търговете няма какво толкова да споделя, защото всичко е някаква моя си логика, която е чиста теория, но аз лично смятам да си я изпробвам..

 

общинските имоти - пустеещи/необработваеми земи, ливади, пасища и т.н. обикновенно са качени на сайта на общината.. като отделно от този регистър с всички имоти може да има и списък с обявените за продажба частна общинска собственост парцели.. имотите се включват в този списък за продажба чрез заседание на общински съвет и после се обявяват на търг с явно наддаване.. ако реално се появи човек с интерес да си купи парцел (в моя случай земеделска земя/ ливада) и пусне молба/заявление до общината, би следвало имота да се разгледа на заседание и да се обяви за продажба или пък не..

 

ако имота е в регулация вече е по-сложно, защото на търг могат да ти се явят конкуренти и да стане мазало..

 

ако ще си купуваш пущинак обаче, не мисля, че ще има много желаещи, освен "будалата" (визирам себе си), който продава обработваема земя 4 и 5 категория за да си купи баир ;)

друг проблем е бюрократщината.. която си е проблем ако човек си е наумил, че работата трябва да стане бързо и от раз.. но при мен такъв зор няма..

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Как изобщо ровиш в кадастъра?!

 

Ние докато търсихме около София, ползвахме това, но то няма нужда от координати, щото е базирано на карта и го виждаш всеки имот къде е.

 

Приблизително колко е дебела почвата можеш да разбереш от почвения алтас, мисля. Но това не е особено показателно. Стига ти е да се е свлякло един път, или да е изгребано, или друго. А и в крайна сметка:

 

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Варела

Ам то и кадастъра е карта де.. по горе в линка демек ей тук - http://kais.cadastre.bg/index.seam като цъкнеш от менюто "карта" и ти отваря картата с една доста удобна таблица за търсене да си избереш: област, община и землище.. но май не всичко е все още е качено.. в случая лясково си е "кадастрирано"...

а в търсенето може директно да пишеш  "екатте • район • имот"  демек {екате номер}{знак точка}{район номер}{знак точка}{имот номер} и то ти го зарежда на картата..

после със buttonSelect_hover.gif като избереш и си цъкаш върху имотите, примерно съседните или около селото, и то ти дава общинско ли е частно ли е и колко е голямо..

 

та вътре в кадастъра има едни координати X Y които според мен трябва да могат да се конвертират в GPS.. намерих и някаква наредба но я гледам умно кат' тръба..

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Варела
Боби, Мърводол е бяла тишина

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

При мен не излизаше картата въобще, заради сертификатите, после пък под ФФ нещо бъгваше, как да е, подкарах я под Edge. Всъщност исках да проверя дали е вкаран в тоя тнар "цифров модел" нашата нова градина в Хераково, но явно не още, бяло петно е и там. Нямам идея кое кога бива обновявано.

 

Иначе Мърводола е на родата на жената базата. Там също се получи интересна история, която ще опиша накратко, защото има социално-поучителни аспекти.

 

Когато започнахме нашите търсения по селски имоти, все още нямахме деца и се люшкахме доста по различни идеи, от Холцер по баирите в южни Родопи до Салатин в Странджата (където пък аз имам рода). Почнахме да експериментираме разни неща по Мърводолските имоти, които са по линия дядото/бабата на жената. С времето станахме по-сериозни, народиха се дечиня, ножът взе да опира на кокъла.

 

В един момент родителите на жената, мислейки си, че знаят по-добре от нас какво искаме (с други думи, нямайки ясна идея за реалността), купиха много изгодно един имот, 1 дка двор с недостроена къща на мега груб строеж, общинска земя. Идеята им е била да ни го дадат за ползване или нещо такова, като една вила, която да завършим заедно и да гледаме на нея като своя, а и да осигурят място за агро експерименти. Като същевременно да сме под ръка на цялата рода за надзор, "градивна критика" от Мърводолски тип, която е основно (ако копаеш) "Е па мноо се напиняш" или (ако не копаеш) "Оно със стоене не става", и дружески съревнования от тип "ПречукАхме ви с луко" (ще рече "изкарахме повече лук от вас"). Като през цялото останало време си живеем в София, което би било "разумния избор".

 

На която игра ние вече се бяхме наиграли и в общи линии се убедихме, че ако няма пълен immersion в средата, нещата не са добре за нас.

 

Горе-долу по това време (до тук бяха минали години) вече се бяхме почти отчаяли, че няма да намерим хубав и евтин имот в близост до София и се чудихме дали да вземаме компромисен скъп, мега-компромисен по-евтин или да се отказваме. В отчаянието си направихме еднодневен трип западно от София и си намерихме идеалното място със страхотни комшии. Тъй че е вярно това, което казват - понякога е нужно да стигнеш дъното, за да изплуваш нагоре.

 

И така, купихме си един гол парцел в Хераково и затвърдихме желанието да станем селяни. Което първоначално стъписа родата, имаше малко хълцане и влажни очи, но лека-полека почнаха да приемат реалността, а и им се отвори още декар двор за тяхна градина и пчелин в Мърводол. За които първоначално някак нямаха желание, предвид, че ние "се отказахме от тях", но сега, гледайки нашите действия в собствената ни градина, почаха да развиват много активно. Понякога нещата се нареждат по неочакван начин.

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Абарис

И аз се чудя доста и хич не ми се иска да взимам земя дето ще е до терени на "големите преуспяващи професионалисти и разбирачи". Че с толкова много химици наоколо сигурно и моя парцел ще е пълен с химия.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Ами може да не е пълен с химия (той ще е пълен де, но с химия в добия смисъл), но пък има различни негативи сродни. При майка ми в малката градина, комшията като напръска с някой мощен инсектицид и цялата белокрилка от неговите краставици се изнася при майка, на рояци. Ти като не пръскаш = спек. Смесите с нийм, отварите от люто и тн може да са ефективни, но никога няма да бъдат толкова ефективни като създадена отрова специално за целта да убива.

 

Та майка направи някоя отвара, пръсне с нея в опит да спаси каквото може от краставиците, но нали... После, мине се някой ден, белокрилката се връща при комшията. Оня види, пак пръсне, айде на нова сметка Exodus.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Варела

Хехех, това с химията в добрия смисъл снощи си го мислех и аз...

А от друга страна варианта да си в пустошта, демек около тебе никой нищо не гледа и не пръска, пак може да ти изиграе номер - всичката белокрилка на селото тогава ще е при теб ;)

На Лясково например, тъй като няма почти никакви животни, юли и август става леш от към конска муха (щръклица), дето яко напада хората, поради липсата на крави и кончета които да тормози..

 

или пример с чимшира на двора ни в Остромила, които чимширения молец яко се опитва да унищожи - 2015 пръсках като гламав три пъти, по тъмно с челника, през седем дни с висока концентрация отрова, защото тогава атаката беше брутална.. всяка вечер на лампата на терасата се събираха поне 30-40 възрастни пеперуди..

е уж се оттървах, но миналата година пак се появи.. като огледах дворовете на комшиите еми те само клечки стърчат там.. явно от 2015 около мен си има доволно паша, пък аз нека се тровя колкото си ща..

 

та през 2016 пръсках само веднъж с двойна концентрация био-веро за съдове разтворено във вода и ми се размина.. или пък просто захладня и се кротнаха.. тогава същите буби ми нападнаха и лигуструма.. и най интересното което забелязах (може и само така да ми се струва) е, че го наченаха от листата, които бях поопърпал и поорязал с храстореза.. демек от половинките листенца..  

 

{20.12.2016 - 14:55} Това с чимшира ще взема да го бутна и в раздела за насекомите..

Редактирано от Варела

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване