Варела

Чимширен молец (Cydalima perspectalis)

4 мнения в тази тема

Малко личен опит за чимшира на двора ни в Остромила, които чимширения молец яко се опитва да унищожи от 2015

Тогава (2015) пръсках като гламав три пъти, по тъмно с челника, през седем дни с висока концентрация отрова, защото тогава атаката беше брутална.. всяка вечер на лампата на терасата се събираха поне 30-40 възрастни пеперуди..

Еми уж се оттървах, но миналата година пак се появи.. като огледах дворовете на комшиите то там само клечки останали да стърчат.. явно от 2015 около мен си има доволно паша, пък аз нека се тровя колкото си ща..

та през 2016 пръсках само веднъж с двойна концентрация био-веро за съдове (от DM-а) разтворено във вода и ми се размина.. или пък просто захладня и се кротнаха.. тогава същите буби ми нападнаха и лигуструма.. и най интересното което забелязах (може и само така да ми се струва) е, че го наченаха от листата, които бях поопърпал и поорязал с храстореза.. демек от половинките листенца.. 

 

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При нас пред офиса за 1 седмица унищожиха до дъно 4те чимшира (40 х 40 х 70 см всеки, оформен). Дори не разбрах какво е, до по-късно чак, защото не бях в София, съответно не видях ни пеперуди, ни гъсеници. Не ми дреме особено за чимшира, макар че ако беше както е в Ботаническата градина тук, не бих се посвенил да взема инсектицида. То трябвало през 3 дни да се пръска с 3 различни неща, голяма разправия.

 

Иначе "In the area of origin (Asia) natural regulation occurs, as witnessed by the non-destructive behavior of C. perspectalis."

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

недеструктивно ли.. в Пловдив е голям мор.. по дворовете на църквите и в стария град - по дворовете на галерии и музеи е направо потресаваща гледка.. даже си мислехме да се дарим част от нашия на къщата за мексиканско изкуство, че и там докато се усетят да пръскат и е заминал.. и сега половината двор е с "бордюри" от чимшир, а другата е "полу-плешив"..

 

ние имаме много младички на по 3-4 години, но и 5-6 растения - над 30 годишни.. за тях ще ме е яд ако ги оглозгат..

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Повдигам темата отново.. днес (29.06.2017) ще пробвам с люти чушки и с мек (домашен) сапун.. 50 гр. чушки в 1 л вода се варят 1 час после престояват още 12-24 часа и се прецежда.. и от отварата се слагат 150 мл + 50 гр. сапун на 10 литра вода..

Някой да знае откъде мога да купя пиретроиден инсектицид, извлечен от хризантеми?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!


Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.


Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.