alys

Мляко и млечни продукти

3 мнения в тази тема

Дали знаем всичко, свързано с продуктите от млякото и тяхното съхранение? Моят отговор е НЕ и много бих искала да науча повече.

Така започната темата, ми се струва твърде обширна, но стига уводна част. Да пиша по същество и да отговоря на повдигнатите, в чата, въпроси.

Съхранявам овче мляко с месеци. Вкусът не е като на подквасено от предния ден, но е съвсем приличен. Кипвам млякото в млековарка (там не достига 100 градуса, но се твърди, че е по-полезно, за дълготрайност не съм сигурна). Подквасвам при температура около 47 градуса. На 1 компотен буркан слагам равна супена лъжица кисело мляко, което трябва да съдържа онези бактерии, заради които е така ценно киселото мляко - https://bg.m.wikipedia.org/wiki/Кисело_мляко. Подквасването става и с доста по-малко подкваса, но това се отнася само за овчето мляко. При краве и козе нека е 1 суп.л. Веднага запечатвам, както се запечатва компот или ако е в буркан на винт, хубаво се затяга и е желателно капачката да е нова. Завиват се бурканите с нещо вълнено (което да запази температурата) за 4 часа и след това се нареждат на студено (в мазето, в хладилника и т.н.). При по-голямо количество мляко може да се ползва фурната на електрическата печка, без да се завиват (да не стане грешка - самите буркани са запечатани) бурканите с каквото и да било, като се разчита на вътрешната изолация на печката да задържи температурата. Но това трябва да се експериментира, защото не мога да гарантирам, че изолацията на всяка печка ще свърши работа. Ако е един буркан, трудно ще се задържи необходимата температура.

Нашето мляко съхранявам в мазето, в което лятно време е около 15-18 градуса, но пък навън е пек, а зимно време температурата вътре е около 8-12 градуса. Ако не е запечатан добре бурканът, е възможно да има плесен в горната част на млякото. Отгребваме този пласт и си хапваме останалото. Има период, в който овчето мляко е доста гъсто и без добавка на вода не може да се кипне дори в млековарката. Не загаря, а става на едни бучки като извара. Не е развалено, а прекалено гъсто и задължително сипваме вода. И, ако водата е била повечко, запазването на млякото е проблематично и в повечето случаи се разваля. Не знам колко време би издържало кравето мляко. Сега купувам домашно краве мляко и издържа спокойно около половин месец, защото толкова купувам наведнъж, за да не си играя да купувам и квася всеки ден. Две думи и за подквасата. Самото мляко издържа дълго, но все пак губи свойствата си и за подкваса не рискувам с мляко, квасено преди три месеца. През ноември сме яли мляко, квасено през юни-юли. Последните буркани свършихме в средата на януари. Млякото през април, май и юни ползвам за направа на сирене и бърз кашкавал. Сиренето ми тази година нещо не е като хората. Дали проблемът може да е в маята или в бързане от моя страна, ще търся отговор на въпросите си. Опитах да направя бързия кашкавал с краве мляко и се получи, но нищо общо с вкуса на този от овче мляко. При интерес, ще напиша и рецептите. Пеп-4о от бг мама ми е казвала, че сиренето се разпада при обезсоляване, когато не е било изцедено добре от водата при подсирването. Възможно е да съм допуснала грешка.

Михаил Караянчев, Евгени, Нуша Калчева и 1 друг харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бурканите обръщаш ли ги обратно? Те вакуумират ли се, капачката хлътва ли?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бурканите обръщаш ли ги обратно? Те вакуумират ли се, капачката хлътва ли?

Не ги обръщам. Капачката не хлътва точно както стерилизираните консерви, но все пак се вакуумират малко. Без да изпусна въздуха, повдигайки винтовата капачка с дръжката на лъжица, не мога да я отвия. Опитвала съм с обръщане, но не ми хареса. Свекърва ми ги обръщаше след като се подквасят, слагаше ги в съд с вода до нивото на капачката и ги кипваше. Дали само кипваха или плюс още някоя минутка, не помня. Но и това не ми хареса. А след като по най-обикновения начин се запазват, няма смисъл от престараване. Още повече, че ги отделям за зимата, когато ни останат, а не ги квася специално.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!


Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.


Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.