Боби Димитров

Разсад марули (от Димо Минков)

35 мнения в тази тема

Приятели, имам нужда от съвет. Появи се на бял свят първия в живота ми разсад. На снимката http://bezmotika.com..._43_1009008.jpgмоята салата Джентелина.

Но.. Въпреки, че се старах да сложа по 1 максимум 2 семенца в отделение те се изхитриха да изникнат по 4-8 растения. Та въпросът ми е кога да ги пикирам тези младежи. И има ли оптимална технология? По едно ли да оставям? Нещо, което ме притеснява е, че в някои от клетките (на други растения) се появиха петънца плесен. С влагата ли съм прекалил?

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Какво виждам аз - почнал е да се издължава: светлината му е малко, температурата му е висока, водата му е много. Трябва да намериш баланса - или по-светло, или по-студено. Водата я спирай директно.

 

Щом почва да мухлясва - цикулацията е проблем. Ако е в стая, кофти. Можеш да махнеш мухъла сега, но ако не промениш условията, ще се появи пак за дни. Или изнасяй през деня на терасата (светло и студено), или спри водата и поливай при нужда и опитай да проветряваш.

 

Това че са гъсти не е проблем, виж Изабел какво прави:

https://bezmotika.com/topic/262-нестандартни-идеи-и-експерименти/?p=3931

 

Ще ги разсадиш в градината като пуснат няколко истински листа. Ако имаш търпение и време, може след първи лист да ги пикираш по 1 в такова гнездо (прочее аз имам същия размер табли, в тях почвам домата, аспержата и тн).

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На мен ми се струва, че торфа както и да го поливаш някой път си мухлясва.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами струва ти се, според мен. Разсада, който правя вън на двора през април, не е мухлясъл ни един път, а понякога го плющят поройни дъждове и е подгизнал дни наред. В къщи, обаче, където сушим много дрехи (2 малки деца = 1 пералня дневно) + доста ръчна хартия, влажността е доста, макар да проветряваме. Там мухлясват дори саксиите с цветя, ако ги държа влажни. Затова и ги държа сухи, поливам само отдолу и то по малко.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз засадих марули преди няколко дни но в малко по големи клетки. Тези като на Димо не са ли малко малки за маруля? В такива пуснах още пиперки. И после разсаждането директно с торфа ли се рпави или се чистят корените?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Може и да са малки ама аз откъде да знам :) Мислех, че там ще се появи по една марулка. И ще има място за нея до засаждането в градината.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не се притеснявай изобщо :) Извади ги на светло и хладно и след 2-3 седмици ще ги разсадиш/пикираш :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това ми се въртеше из главата, марулите по хладно ли обичат? Тоест ако изкарам разсада на терасата повече ли ще им хареса?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ей ги на и моите:post-248-0-87242200-1487670265_thumb.jpg

 

И друг план: post-248-0-52935200-1487670285_thumb.jpg

 

И цялата установка в една студена стая в офиса под "парещите" 4 пури: post-248-0-69061700-1487670279_thumb.jpg

 

Май и аз ги изпуснах та се издължиха... Сложих ги в четвъртък на обяд, в петък бях отпуска, идвам понеделник и те щръкнали по 3 санта. Веднага в студената стая и под лампите. Надеждите са ми да останат на тази височина поне.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дано, ама бая са издължили и лесно се изсичат марулите. А гледам, че май и при теб мухлясват. Отваряй джама през деня поне...

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

марулките обичат хладно ... онези дето ги показах в моята тема - първият ден като ги изнесох навън в сламата ги покрих с агривелото ... на следващия ден махнах агривелото за проба .... 5-6 марули съм извадила да участват в опита ... та 2-3 дни вече нищо им няма навън без да са покрити ...

 

днес извадих 2-те табли с марулките в хартиените чаши също отвън - да се аклиматизират преди да ги бучкам в сламата ... 

обаче гледам че понеже този вид специално са много крехки ... лесно се прегъват ако са малки ... и ще трябва да ги оставя да станат поне 5 см с добре развити 5-6 листа - ей така:

 

post-335-0-14998800-1487707311_thumb.jpg

 

и ... мустакатата банда .... ох майко мила .... не е за гледане .... сламата е най-приятното място за излежаване ... удивявам се как оцеляват нещата вече 3 дни ...

 

5 часа търся един клип да ви го споделя и не мога да го намеря ... запечатил ми се е в главата как жената бучи марулките в сламата ... помня че бяха някакви повдигнати лехи ... ако някой е гледал нещо такова - молим да го сподели ....

:angry: .... ама много ме е яд .... ако го намеря ще го пусна 

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Виж в историята на гледаните клипове.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като ги гледам на Isa Bel марулките, те готови за салата вече. То и моите са готови ама за такава от кълнове :D Утре ще взема пак да бодна, но този път директно на студено и под лампа, та да може щом се появят, веднага да ги огрее :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Алис - не се сетих .... дано го изнамеря ... отдавна беше 

 

Лозане като каза кълнове че се сетих .... пониквам си аз тук пшеница и един ден се загледах в купата с трева за котката ... абе ние с Изабел /това е котката/ ядем едно и също .... поразрових нейното и моето .... ми едно и също е .... после си викам - че аз що давам толкоз пари за котешка трева като то същото като моето /едно пакетче огромно пшеница за покълване е някакви си там стотинки/ .... от тогаз спрях да купувам котешка трева за Изито - и тя мина на пшеница  :D ... вече години е така и не и е навредило 

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ооо, аз това с житото за котката ми (Пухи), която вече е Царството небесно, го практикувах още от както разбрах за нуждата от паша при тези същества. Ама на мен, честно казано, кълновете от пшеница не ми допадат. Много силен вкус имат сякаш. Виж репички, лук, соя, това е друга бира :)

...скоро и марулени май ще пробвам (да се придържам към темата).

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Лозане, от темата за марулите до темата за ракията има само една малка крачка :)

2 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте,

За първи път правя разсад марулки. Имам малко въпроси.

Засях семената на 20,01,19 и след 4-5 дни започнаха да никнат. Поставил съм разсада на южен прозорец в офиса огряван от слънце от 8ч. до 15ч. температурата там е постоянна 18-19С. според мен е малко висока.

Прилагам снимки за да видите и вие но според мен е продасал.

Имам готова неотопляема оранжерия, според вас дали да ги преместя там? Дали ще измръзнат? Ще мога да ги наглеждам обаче веднъж седмично.

Прочетох че могат да се гледа разсада гъсто но моя май е прекалено, да го разредя малко?

Поздрави,

MARULI 1.JPG

MARULI.JPG

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нямам впечатления от оранжерия с найлон или стъкло. Нашата е с поликарбонат. За всеки случай бях покрила марулите с двойно агривело, но и при -10 не измръзнаха, когато не бяха покрити. Разсаждай в оранжерията. Няма смисъл само да ги преместиш. Ето ги моите преди няколко дни

 

 

IMG_20190131_112113.jpg

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ще видя какво е полужението в Събота като отида защото преди две седмици когато разпъвах оранжерията беше много кално ако е исъхнало вътре ще ги насадя ако е мого мокро ще ги оставя вътре докато исъхне и може да се работи. Оранжерията ми е купешка найлонова.

 

oranjeriq.JPG

2 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така се получиха нещета. Поизсъхна ли беше направих лехички от дъски но нямаше с какво да ги запълня.  Като дойде време за доматите ще ги запълня. Два реда салатки по средата спанак по краищата Лил за пресен, а между салатките репички. 

F3ED4F2F-EFFE-49F5-830C-316303C40753.jpeg

7821498A-85E1-4571-B224-A6D1A8DF87B7.jpeg

2 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!


Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.


Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.