Lyubomir Durankev

Сидерация (зелено торене)

5 мнения в тази тема

Четох, че за подготвяне на почва е хубаво и евтино да се направи зелено торене. Обмислям да експериментирам със здравословна комбинация от всичко възможно.

Есенно засаждане: ръж, грах, люцерна

Пролетно засаждане: синап, репко, рапица, лупина, фий, фасул, соя, елда, фацелия

След това растенията се заорават. Източници: ВискярБългарски фермер

 

Знаете ли за други подходящи растения и имате ли препоръки?

Можете ли да ме посъветвате как да се сдобия със смена?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз бях решил да го правя с фацелия. Но реших да я оставя на пчелите и като азотофиксираща култура. Сега е разпръстната из градината, цъфти си, пуска си семена, и така ежегодно.

2 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Миналата година тъщата се подпали по едни руски канали в ютюб и пробвахме есенно с бял синап(Sinapis alba), черен синап (Brassica nigra), и овес (Avena sativa).. инцидентно си стана като разпръснах октомври месец пресни ечемичени бали.. изникна си ечемик, при това доста на гъсто..

Тази година във високите лехи преди есенните марули и спанака пак сложихме бял синап.. Защо: супер бързо покълва и излиза - буквално на третия ден.. ако е на гъсто заглушава всичко друго.. при мен заради компоста, които е бавногниещ на купчина и съответно пълен със семена, миналата година имаше тонове куча лобода, щир, домати, пъпеши, врабчови чревца и т.н. ... освен това след месец от засяване вече може да го посечеш с мотиката и да сееш/садиш следващото.. Интересно наблюдение от тази година: отвън на улицата, за да не тревясва хвърлих върху едно парче земя около 2 квадрата и само го разрохках с греблото.. полях го обилно, но мравките сега яко събират "зимнина".. щом пръстта изпръхна и го завлякоха в мравуняците.. на следващия ден около дупките на мравуняците ми бяха върнали всички семенца ;) явно не им е харесало, че за една нощ са изрътили и са тръгнали кълнове..

За овеса: уж не презимувал, да ама не.. нашия си презимува.. на 2-3 места си издържа на минимални до -25 градуса..

За черния синап: от миналата есен явно е имало семена попаднали по-дълбоко и те си избиваха между доматите и през мулча чак до късна пролет..

Добавено: за Пловдив има супер евтин вариант за семена за сидерати, на "Руския пазар" срещу КАТ, всяка неделя.. там се продават кокошки и други пернати, както и фуражни смески, жито и всякакви семена.. белия синап го взех на около 4-5 лева килото..

2 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За мен лично зеленото торене без машина не си е работа. Да вкопаваш на ръка не е нито качествено, нито ефикасно. Минимум една мотофреза си трябва, но аз пък и на това не съм особено фен, щото създава hardpan отдолу, ако се прекалява. Варелче, ти как действа? Любо, ти как смяташ да вкопаваш?

Гледал съм, че за домашна употреба го садиш и като порасте малко го тесаш, но това не убива корена и не позволява да се сади лесно. А и ако ще е тъй, предпочитам да си окося ливадата с микс от 20-30 вида треви и да мулчирам със зелено - гаранция ще е по-богат като вещества микс от едно зелево.

Друго - ако при теб мястото за градината е отпочинало, не е ползвано години наред, вероятно няма да ти е нужно торене. Чрез мулча позволяваш на червея да работи досами повърхността на почвата - така той си придърпва едно-друго и наторява целия хоризонт. Въглеродът си влиза в почвата. Ако си толко мераклия, косиш ливадата преди да нацъфти, трупаш на мястото на бъдещите лехи и потрупваш отгоре с почва от бъдещите пътечки. Хем вкопано зелено за тор, хем лехи, хем пътечки!

3 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
преди 2 минути, Боби Димитров написа:

Хем вкопано зелено за тор, хем лехи, хем пътечки!

 

Е направо изби рибата.. ей тва е "с-3-действия-в-1-система"..

За вкопаването -  процедирах с мотиката, но не може да се каже, че беше "тесано с мотиката", защото преди да насея семената, обърнах лехите плитко с вилата и доста се поразрохка почвата.. после рохкава пръст не става за тесане.. но пак с мотиката.. общо взето гледах да посичам растенията близо до корена.. а и растенията бяха на около месец - с доста нефелнички коренчета.. само като им ги разбуташ с мотиката и ги напече през деня слънцето и завехват..

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!


Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.


Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.