Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Гого

Болести при ягодите

Recommended Posts

Гого

Сиво гниене, Ботритис (Botrytis cinerea)

 

сиво_гниене.jpg

 

Сиво гниене, Ботритис (Botrytis cinerea), е гъбично заболяване. Тази гъба атакува най-вече плодовете и цветовете на ягодите. Нападнатите цветове потъмняват и изсъхват, и гниещи петна се появяват по плодовете. Сив, прашен слой, от конидии на гъбата Botrytis cinerea се развива на мястото на нападението. Развитието на болестта се благоприятства от влажно и топло време.

 

Бели листни петна по ягодите, пригор (Mycosphaerella fragariae)

 

бели_листни_петна_при_ягодите.jpg

 

Първоначалните симптоми на бели листни петна по ягодите, пригор (Mycosphaerella fragariae), са малки, кафяви петна, които, докато растат, превръщат сивото в бяло и са оградени с червено и кафяво на границите. Те се появяват основно върху листа и каликсите на чашелистчета, които изсъхват, когато са силно атакувани. Понякога, особено под покритието, симптомите могат да се появят на плодовете на ягодите (сухи, малки участъци по атакуваните семена).
Период на дейност - инфекции могат да се появят по време на вегетация. Лезиите могат да се развиват при температури от 30 ° С, оптимума е 15- 25 ° С. Необходими са поне 12 часа влага по листата на ягодите, за да се заразят. Лезиите се появяват навсякъде от 8 до 18 ден след заразяването. Формирането на малки спори по тези лезии започва около 14 дни след заразяването и продължава 2- 3 дни.
Монитор от средата на август до началото на октомври, за да се определи налягане заболяване за следващата година.
 
Листен пригор по ягодата
 
листен_пригор_при_ягодите.JPG
 
Симптомите на тази болест по ягодите са под формата на многобройни малки, кафяви петна. Най-вече върху листа и каликс чашелистчета. Симптомите се виждат на старите листа на първо място.  Нападнатите листа на ягодите пожълтяват, стават червени и бързо изсъхват.
Листен пригор по ягодата се причинява от различни гъбички - проявлението е като листни петна, а заболяването обикновено убива голяма част от листото.
 
Вертицилийно увяхване при ягоди (Verticillium)
 
вертицилийно_увяхване_при_ягоди.jpg
 
Гъбичките от род Verticillium нападат над 300 вида растения. Силни поражения нанасят на памук, домати, картофи, маслодайна рапица, сини домати - патладжан, чушки и декоративни растения.
 
Симптомите на Вертицилийно увяхване при ягоди (Verticillium), се появяват най-често на едногодишни растения. Първоначално, най-старите, външните листа увяхват и умират, последвани от цялото растение. Масовата смърт на растения обикновено се наблюдава след като податливи сортове ягоди са засадена в силно заразена област (места, на които зеленчуци, картофи или ягоди са били предварително култивирани). Гъбичките нападат корените, от където се развиват в короната и дръжките, което води до суха и добре видима некроза на тяхната база.
 
Брашнеста мана по ягоди (Sphaerotheca macularis f. fragariae - Oidium fragariae)
 
брашнеста_мана.jpg
 
Напада и домат, пипер, краставица, диня, лук.
 
Брашнеста мана по ягоди (Sphaerotheca macularis f. fragariae - Oidium fragariae), създава бял, брашно-подобен слой, който се появява най-вече от долната страна на листа, които се свиват  нагоре по различен начин - в лодкоподобна форма. Слоят на мицел и конидии може да покрива и надземни органи на растението. Силно нападнати листа изпитват образуването на обширни некрози, а понякога и червени и кафяви петна, и видими от горната страна на листа. Брашнестае мана по ягоди се появява с определена честота в растения, отглеждани на закрито, и на резници от майчини насаждения.
 
Антракноза по ягодите (Colletotrichum fragariae)
 
aнтракноза_по_ягодите_1.jpg aнтракноза_по_ягодите_2.jpg
 
Антракноза е важно заболяване на ягодови плодове, корони, листа, дръжки и пътеки. Причинява се от видове гъбички Colletotrichum. Най-диагностичен симптом на Антракноза по ягодите са червени и бели жилки по короната. Въпреки това, първоначалните симптоми на Антракноза включват растителна закърняване и сигнализиране на младите листа, като при  липса на вода. Първоначално, в горещината на деня, често изглеждаше като суша или топлинен стрес. В напреднала инфекция, цялото растение ще умре. Рязане на короната надлъжно разкрива бели и червеникавокафяви ивици, имащи мраморен ефект, или форма на  гниене.
Тези гъбички нападат надземните органи на растението. Заболяването се наблюдава най-често при горещо и влажно лято. По нападнатите растения се виждат сухи, тъмно кафяви некрози, като (при влажни условия) светло розови концентрации на конидии са видими. Нападение срещу короната на ягода, на която се развива на сухо, светло кафяво гниене, води до бърза смърт на растенията.
 
Фитофтора по ягоди, гниене (Phytophthora infestans)
 
фитофтора_по_ягоди_гниене.jpg
 
Гъбичките на Phytophthora infestans нападат още много растения в градината.
 
Фитофтора по ягоди, гниене (Phytophthora infestans), е поредното гъбично заболяване, нанасящо големи поражения на реколтата. Развива се както по зрелите плодове, така и по зелените. Спорите на гъбата навлизат в растенията през устицата. Развиват се бурно при обилна роса - 75% влажност на въздуха, и 15°-20° по Целзий.
 
Източник: Кръчма Вискяр
  • Харесвам 4

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване