Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Nevil

Петрова градина на Nevil

Recommended Posts

МиХи

Много ми хареса последния ти експеримент и отдавна се каня да опитам.

Обаче това с калчищата ме впечатли още повече. И имам въпрос от къде мога да си намеря/купя имам предвид/ калчища.

Така още другата неделя моят мъж ще бъде изненадат с поредната ми градинска иновация. Слама нямам, но сено и остатъци от дървесина се намират.

Пробвах преди време с две гнезда картофи и стана. От тогава все не намирам време, но вчера окосих долния двор / пустещ съседен/ и имам голяма площ за нови експерименти.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
преди 2 часа, МиХи написа:

Обаче това с калчищата ме впечатли още повече. И имам въпрос от къде мога да си намеря/купя имам предвид/ калчища.

Мисля, че има по железариите.

http://stoichkovi.bg/products/product_details/3273

Очевидно и при ВиК неща.

  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Nevil

Привет 

Да,калчища по железарите ,  въпроса  обачече  е .........че не Съм още с ясна позиция по ефикасността им. Наблюденията са ми от един сезон и две саседни лехи. Ама пусти лехи..........нали не се копаело в тях та:tounge_wink:..........немога да ревизиран какво става вътре.:smile: 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
МиХи

Добре де, ще опитам и аз. Имам досадни къртици, които са ми направили лехите на дупки и току се появи купчинка насред засадените растения. Умориха ми и един божур като изкопаха тунел точно под него. Не искам да ги убивам/ полезни са все пак/, но искам да ги отдалеча от лехите. Ще потърся калчища и ще експериментирам. Засяла съм и рицин. Уж също гонел и къртиците/сляпо куче нямам,слава богу/.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Nevil

Привет на Всички.

Тези дни направих сефтето на една нова придобивка на която залагам определени  надежди за намиране на поне частични  решения  за натрупващите се вече с годините плодове от овощните градини. Смятам да експериметирам в направата на чист плодов сок и вероятна   пастьоризация като решение за съхраняването му за по дълак период от време.

Та понеже  имаше достатъчно череши за експеримента ....реших  да не пропускам възможноста и да започна с  тях.

IMG_20200614_153822.thumb.jpg.b7ebb786d3170fef64192bdd5b689868.jpg

В общи линии става лесно и бързо.

Стерилизирах  чрез изваряване  буркани с въртеливи   капачки (това имам в изобилие) и налях сока в тях. Имитирах  пастьоризация...чрез загряване на сока във водна баня при температура между 75-78 градса  за 10минути.

IMG_20200614_174210.thumb.jpg.96f8d34273e14bb363cf0f9c2d87bb7c.jpg

Получи се това

IMG_20200622_185919.thumb.jpg.471430a7763a48584985e732fd28fe69.jpg

Сега всичко е отаено на дъното. 

 

IMG_20200624_222110.thumb.jpg.01894c77ea109d701e53519ae3765b5d.jpg

 

Вкуса на сока.......поне за сега...изглежда непроменен.

Ще го бъде!

Някой ако има опит?.........ще Съм Благодарен.:smile:

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Миленка®

Ехаа, супер придобивка! Честито! Като гледам по-скоро ние ще попиваме от твоя опит. 

Обаче съм любопитна колко в общи линии е бързо и лесно? Изисква ли голяма физическа сила навиването на механизма?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Nevil

Привет @Миленка®

Мислех  Си че  като включа съчетанието от думите ....."в общи линии" ще излезна от спиралата на противоположностите като бързо-бавно, лесно-трудно........подобни на щастие-нещастие, правилно-неправилно и т.н......подобни.

На 24.06.2020 г. at 22:57, Миленка® написа:

Обаче съм любопитна колко в общи линии е бързо и лесно?

Няма да стане ясно ситуацията  чрез тези две думи .....бързо и лесно защото е относително и  е според човека. Неща които на Мен са Ми бързи, лесни и приятни ......на друг ще се сторят бавни.трудни и неприятни. Важи разбира се обратната ситуация.

Сега  ще подходящата по по-различен начин.:smile:

И тук  като във всички други варианти подготовката на плодовете отнема повече време от самото пресоване ..........в случеа.

С черешите беше лесно защото ги наскубах още при брането без дръжки.

Измиване и старателно намачкване 

IMG_20200614_145937.thumb.jpg.20bb83010bdd2a0416e1bc135d19453a.jpg

защото от това зависи времето  и усилието след тота при пресоването.

Принципа на работа на този вид преса е........въртим  докато Ни позволява.

Налягането спада след няколко минути като през това време се отделя сок.

Правим нови още  няколко оборота и почивка.

И сега това което питаше Миленка

На 24.06.2020 г. at 22:57, Миленка® написа:

Изисква ли голяма физическа сила навиването на механизма?

Аз като мъж.......ще направя примерно четири оборота с механизма.

Ти като жена....ще направиш два, два и половина......чудо голяма! Работата и резултата  ще е пак същият. Може би малко по бавно.:thumbsup:

Хубавото е че....... тази работа вече веднъж стартирала.......може да се върши и между другото.:smile:

  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Nevil

Привет на Всички.

Садихме тази година из градината... едни декоративни храсти, така за по-зеленичко, цъфтящи в  жълто,  малки цветчета  основно по върховете. Изглежда че поне досега... не изискват никакви грижи. Няма и едно жълто листенца. Буен растеж......гонят нивата на високия боб. Гледам че и комшиите наоколо са наблегнали на тях, а и също така "добре растат":smile: Странното е че много приличат на  домати:smile: а и май трябва да са домати,. но поне за сега.........:anguished:ццц.

 

IMG_20200727_081405.thumb.jpg.5502200e60d985f95e018d241a3b39ce.jpg

IMG_20200727_081556.thumb.jpg.f81671ef3acad258309522742e0f614f.jpg

Следващата снимка е на краставичките  от семената който Някой предложи на последната среща на форума през  Март в София.

IMG_20200727_081036.thumb.jpg.4265879d0551af22b8704e603479d639.jpg

Чудни са!  Благодаря.

IMG_20200727_091547.thumb.jpg.650e4e7262346e61b8f203ac115fbb21.jpg

Това е пособието Ми когато минавам покрай краставичките. 

 По-малките са много вкусни. А иначе си стават бая краставици.:smile:

Така е,  когато няма едно ще има друго.  В тази идея ......продължавам с експериментите за пастьоризация на чист плодов сок като наред сега са круши и ябълки. Пробвах  някакъв микс между ябълки петровки и ранни круши.

IMG_20200729_174825.thumb.jpg.e56e1954b6c3b79010988fcec0e430b9.jpg

IMG_20200719_144602.thumb.jpg.1fc4c7fca110ce4cdc1ce63aef8c34c0.jpg

 Това което промених този път е че много плавно повиших температурата до 75 градуса и като че ли имаше ефект от това, защото сокът не се пресече така както се пресече миналия път с  черешите. То може да зависи и от плода но сега поне не приличат на компот.

IMG_20200719_181436.thumb.jpg.6a88f8a1f376d9bcf95491910caa1516.jpg

IMG_20200726_070654-1.thumb.jpg.3ee381393e335836d406fd31a0c9d18e.jpg

Това е шестата и последна фиданка питомен кестен която ще се опитам да засадя на нашето село. В района няма кестени и всички местни хора са ми казвали че кестен тук не вирее. И аз това му казвам на дръвчето всеки път когато минавам покрай него че то ще бъде последното.  От шест години ги мъча......три  фиданки изсъхнаха, четвъртата е на път, петата едвам крета и това е шестата която изглежда най-добре. Дори е вързала кестени, а е малко над тревата.

 Дали не ме е чула ?:smile:

Крадената мушмула от Евелина .:tounge_wink:

IMG_20200727_080741.thumb.jpg.f1caa6552c23b519672a4648ba9af6d5.jpg

И  накрая .....защо не трябва да се преяжда.......

IMG_20200729_192752.thumb.jpg.534145a0da13654c54863b8ab6f23787.jpg

 

IMG_20200729_192714.thumb.jpg.82ea71a02cb3d242953d1149fdb9d872.jpg

И последната  без коментар.

IMG_20190801_133155.thumb.jpg.1a51fd61fdf91fbdef810155fdd10572.jpg

 

 

 

  • Харесвам 10

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Nevil

Привет от Петрова градина.

Каквото и да се е  случи през сезона, както и да протече той,  накрая идва времето за равносметка.

 

IMG_20200912_201644.thumb.jpg.44040a25af49c371c7870825f98a8e5e.jpg

Приятно е когато това се прави около казана с бурканите. Като на ........лагерен оган..........☺, нали в крайна сметка той е един от начините за осмисляне на това което правим  из градините.

Така или иначе.....щом казана е пълен...значи Сме успяли да заделим излишък  (освен това което доволно Сме хапнали на корем☺) излишък  за времето в което няма да имаме тази възможност. 

Казвам   "успяли да заделим излишък" защото....... това което правим в градините Си напрактика....не Ни принадлежи. 

Да, заделяме за семейството.  Раздаваме на приятели  и познати или на Тези които са Ни помагали с нещо....... но толкоз. Другите побратими,  хората   нямат право и ще бъде обявено за кражба ако посегнат да Ни отнемат  от него. Дори обществото е  създало нужните   закони които би трябвало да ни пазят от посегателство но......Природата въобще не се интересува от подобен вид правила и според Нейните  закони........всичко което сме си произвели  е част от общата трапеза на която се изхранват безброй биологични същества поддържащи своите биологични цикли. И тъй като се водим че Сме същества с интелект способни да променят жизнената среда...... трябва да си даваме сметка че в Природата , биологичните същества  са взаимно свързани  и са едно цяло и всяка една наша намеса в тази подредба е отговорност с последствия по законите на причинно следствените връзки. Та мисълта Ми е че.......трябва да Си даваме за цената на която придобиваме нашите излишъци. 

Доволен Съм от тази гледна точка защото успях отново да  запазя  дистанция от всякакви крайности.

А имаше доста предизвикателства.  Доматите например представени с околна  петдесетина бурканчета в казана ....бяха много интересни и непредсказуеми   тази година  и от самото началото, (несправедливо.......в последствие)  ги бях  оприличил на  .....декоративни храсти.

А какво са ми виновни доматите че Се вързах на приказките за строги епидемични мерки и блокада на София заради пандемията та  разнасях расад от кофички в кофички  из хода на блока в  някаква измислена пръст купена от магазина. Ами.......то им беше необходимо три седмици време за адаптация и разтоварване  от софийски стрес докато покажат първи признаци на живот в градината. Обикновено боледуват два-три дни. А тези в началото направо си тръгнаха както храсти. Несъм  ги и пресичал въобще с млечните продукти защо обикновено .......с тях пръскам доматите, а тези..........тези едва на второ ниво се осетиха че са такива. Започнаха да връзват.......шантава година Си казахме. Станаха едни високи, буйни, зелени  с много цвят по върховете.........и пак Си казахме.....ми такава е годината.

И пак не пръсках защото не се виждаше никаква необходимост от това. Предишните години.....събота и недели, като минах през доматите после и  асмите всичко миришеше на мляко. Котките  пощуряваха. Отказа Ми от пръскане ...мисля че не се отрази добре на асмите, но за това по-натам.

Още не съм пръскал. Тотално обърках етикетчета, сортов и имена на доматите,   така че.....разпознаваите Си ги Вие.☺IMG_20200919_101446.thumb.jpg.30b59e58091da21f7abe0c535a89ba37.jpgТова е селекцията за следващия сезон. Много ми харесаха тези най в ляво. Те са от пролетната срещата. Жълтите са като кивита. Така  и Си ги кръстих.....кивитата.☺ А червено-зелените сега изглеждат така 

IMG_20200912_111410.thumb.jpg.494fd8b8520dbf8a8a458bf594f2f4f4.jpg

без сухо листен. Харесах и следващите и те са от срещат.

IMG_20200919_075446-1.thumb.jpg.98a5d529aea5747f56af7a598ec79789.jpgIMG_20200919_075505.thumb.jpg.f999b6c20d4486939cc596b51d392c23.jpg

Една част от доматите засадихме на места където миналата година бяхме садили боб.

Определено мога да кажа че това са и местата с неестествено високи стъбла и сега се налага да гледам доматите от от доло, нещо неестествено за Мен. Ще използвам тази зависимост и занапред. 

Ипоследна снимка от доматите........красота.

IMG_20200913_175108.thumb.jpg.f385b5106ec2bb54edc4a0b69a62aee3.jpgIMG_20200913_175059.thumb.jpg.0b5d2c3c84ae80159035f65059d16c2d.jpg

Какво има още в казана ....праскови, шестнадесет буркана праскови. Мъка...мъка

IMG_20200805_080511.thumb.jpg.cfb61001597e57b94d274cf1ae771dda.jpgIMG_20200805_080451.thumb.jpg.c834eebad737db751c0d44fc53aed1f9.jpgIMG_20200822_084707.thumb.jpg.a8091f71d65c6d3c12de19342ca8ff38.jpg

Цената на компромиса. Не Ми се коментира защото приложих  от класическите методи, малка част от програмата но.......    не е това решението което  Ми се иска.

В противен случай........щеше да стане като миналата година. Експериментите протекоха в такава посока че ......накрая нямаше праскови.

Но да се върнем на казана. Какво имаше още ?

Тук виждам че поради някаква причина не Ми позволява да качвам повече снимки  в поста...... ще продължа в  нов.

 

 

  • Харесвам 4

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ру®
преди 10 минути, Nevil написа:

IMG_20200919_101446.thumb.jpg.30b59e58091da21f7abe0c535a89ba37.jpgТова е селекцията за следващия сезон. Много ми харесаха тези най в ляво. Те са от пролетната срещата. Жълтите са като кивита. Така  и Си ги кръстих.....кивитата.

Тези - горе в ляво - най-вероятно са Евъргрийн (ако си взел от мен семена на срещата). 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Под тях вероятно Пол Робсън или Черен Ананас, ако си имал от тях (това, че си объркал етикетите не значи, че си ги затрил, демек поне можеш да напишеш какви сортове си сложил) ;)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

Още едно предположение - Чероки Грийн и Ворлон. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Nevil

Привет отново.

Благодаря!

На 24.09.2020 г. at 14:06, alys написа:

Още едно предположение - Чероки Грийн и Ворлон. 

Благодаря...alys.  това съвпада и с моето предложение което се усновава на писане, триене, местене,преместване и разместване ......та  не бях много сигорен☺ но си ги харесах. Сладки приятни и различни като домати.

Връщам се на казана  защото ще изгасне огъня.....какво имаше още вътре ?

Десетина буркана компот от грозде...... Каберне Совиньон  6-годишна лозан и невероятен аромат на сока. С много прореждане на шуната и прочистване на гроздовете .....това успях да спася. 60-70% от гроздето така и си изсъхна на чепките. Тук може би трябва да започна отначало. Началото на сезона.

Като цяло последните години увеличихме площта на някои сортове грозде. Началото на сезона при резитбата оставих доста нови ластари.

Народи се изключително много грозде. Тук трябваше да проявя твърдост, да действам по правилата но уви тя ми липсваше за момента. Тогава си казах,   може би по-скоро като оправдание .....щом си го е родила,  трябва да може и да си го изгледа  или поне ще видим ,какво ще се случи.

Това което се случи е вяло, дребно, съхнещи чепки и  капещо  грозде податливо на заболявания. А аз след цъфтежа ....дори не Съм го пръсках и с мляко.

Впоследствие се наложи,   както се казва...... да режа на живо премахвайки вече оформени гроздове. Това беше много ценен опит за мен защото знанието си е знание но не приложеното .....не струва и пет стотинки. 

Някъде в средата на юли месец в началото на годишната си отпуска,.  когато видях асмите..... направ се отчаях. Масово изгнили зърна. Въпреки че бях го почистил много добре имаше пряка слънчева светлина за всички гроздета..... това като чели не му помагаше защото самите гроздета  бяха като сварени, меки  зреещи неравномерно с признаци на недохранване. За момента  не знаех накъде да хвана. Отворих нета и започнах да чета мнения. Преминах през всички химии, препарати  и естествено отхвърлих всичко. После попаднах на нещо което бях писал Аз.  Взех си пак ножичката и започнах. Нали бях отпуска  не мирясах  докато не почистих всичко. Ефектът се усети следващите няколко дни , на асмата каточели и олекна. Разбира се това вече беше закъсняла реакция но все пак някакво балансирано решение който ми позволи в казана да има и компот от грозде.  Е не само за компоти, пак ще има грозде и за всичко.

IMG_20200823_182259.thumb.jpg.85e626afc01f97557de3872825c01fb1.jpg

 

Това е Брестовицата след първото почистване  от гнилите зърна.В последствие  нещата се влошиха още но в крайна сметка има предостатъчно.

IMG_20200920_174415.thumb.jpg.cfc86b41a69db7b4e48e788e46f90805.jpg

 Това е пак Брястовицата но от друга гледна точка.

IMG_20200920_174226.thumb.jpg.fbf10fea83fe3094c82ac98544972dca.jpg

Карловски мискет от същата гледна точка. Сложих и малко цвят от бъз за по наситен цвят. 

Иначе.... добре съм се заиграл, предстоят и други процедури с оцелялата част от  гроздето.

През цялото това време обаче като дрънчаща тенекия вързана зад гърба Ми  в съзнанието ми се набиват едни думи изказани тук във форума от @Пламен М

IMG_20200925_234502.thumb.jpg.90bb31e2449a36fb47bccc7daf2a439c.jpg

"Това е бус, букет или както там се казва. Така у нас масово изглежда всичко, всеки отлага филизенето под предлог..."да видим първо кое ще върже"! Впоследствие всичко връзва, лакомията ни натиска и оставяме всичко. И в крайна сметка  получаваме недоносено, неузряло, малко и кисело нещо, което незнайно защо някой наричат грозде! Като бонус- съхнене на следващата година за което, естествено, ни е виновна студената зима!  Така НЕ трябва да изглеждат вашите лози."

 

"ТАКА трябва да изглеждат нашите лози...на мен ми е много лесно, просто си избирам един филиз и отстранявам всичко останало.....Това е идеята на тази резидба.....от една пъпка един филиз, равен на два до три прекрасни, едри, узрели и сладки грозда, предназначени да радват сетивата ни."

 

Сега вече мога да кажа че с нетърпение очаквам другия сезон с нова мотивация и много идеи. ☺

 

 

 

 

  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Миленка®

Благодаря, @Nevil, винаги имам какво да науча от теб!

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Nevil

Привет на Всички. 

Благадаря и аз @Миленка®. Учим Се взаимно.:)

Видях че някъде  във форума ставаше въпрос за кестени.....та да Се похваля.

IMG_20201011_075342.thumb.jpg.b2d79ccd430bf1087de038ea1cdb5126.jpg

 

 има-няма 70 см фиданката,.   но вече чакам първа реколта.

 Това са първите кестени в района.  Шестата фиданка  облагороден кестен която засадих в градината.  Три от тях изсъхнаха вече. Четвъртата..... едвам-едвам се държи. Петата горе-долу....добре. Шестата.......не мога да и се нарадвам.

А иначе .....хубава година и природата си беше на ниво както обикновено. Нищо не липсваше от това с което сме свикнали. 

Ето  и една друга малка фиданка.

IMG_20200927_080015.thumb.jpg.6c49b8f03b8b4767ba5c5b66baa97ad5.jpg

 и Годжито е на ниво

IMG_20201004_082741.thumb.jpg.9c78eac02b3630af643a6ffb086f5e5f.jpg

 Ето го и отново Парламента......заседава

IMG_20201011_090734.thumb.jpg.8cb3e67c60f19cfc341ff711a8c9e5bd.jpg

 

За гроздето писах вече

IMG_20201011_093711.thumb.jpg.762397af7199e74573ecd29440262893.jpg

Отел. Розовото...... Пармак и Сира. Сирата е новият ми сорт. Много съм доволен от него за сега.  Рехава чепка и не се въдят животинки в нея. Много ароматно. Без пръскане след цъфтежа .....се държеше по-стабилно дори и от от Отела.

IMG_20201011_094916.thumb.jpg.94c02889fe110fd1365e331977cab92b.jpg

 

А тази снимка е единствената,  признавам си,  на сектор от асмата с Булгар..... където гроздето е успяло да се запази горе-долу във вида в който трябва да бъде. Останалата част от Булгара...не е за пред хората.  

Тази година Царицата е в окаяно състояние. Четките съхнат и не може да зрее равномерно. Гроздетата стоят кисели. 

IMG_20201010_115136.thumb.jpg.bf43e4cf5bb775fb2c600920441d9551.jpg

За сметка  на това пък .....черитата добре са се разположили върху асмата.

Нарчето тази година пощуря,  като растеж и като цъфтеж.

IMG_20200719_164823.thumb.jpg.e583e30be2cc6e1dac5d00c66252b152.jpg

IMG_20201016_224952.thumb.jpg.863ca4abdbde9fa03c2a61540e935bcf.jpg

 

Но,  не можа да задържи отново нито един цвят. Може би ...,.догодина.

Но както нарчето, така и смокинята......този зима ще останат на открито, .............експериментално. За да Сме наясно.

IMG_20201016_230742.thumb.jpg.8ddcc7778e9a4cb91aa7e95e1cc13b83.jpg

Друг е въпроса че смокинята има нужда от сериозно подрязване. Смятам да я оставя.......зимата да я подреже   сама. Досега не Съм го правил защото.......не Съм виждал необходимост. Така напролет ще ми е по лесно. :smile:

 

IMG_20201010_190054-1.jpg

  • Харесвам 6

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...