Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

GreenParadise

Най-богата на фосфор растителна култура у нас

Recommended Posts

GreenParadise

За растенията и в частност коя култура от растенията или животинските обитатели, които виреят и живеят в родния климат има най-богато съдържание на фосфор? Азота и калия са лесно постижими, с разграждането на зелени растения и калия - съответно чрез чиста дървесна пепел, но въпроса с фосфора ми е под въпрос. 

Засега съм се спрял на орех като богат на фосфор и лесно достъпен.

https://www.bb-team.org/hrani/id/424099_oreh-angliyski

За охлювите не съм сигурен като чисто и натурално месо, което мисля е богато на фосфор, но може би има по-богати на фосфор растения или животинки/насекоми. Морските дарове отпадат като вариант, тъй като съм далеч от черноморието, а и си говорим за хранене на растения все пак. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Оризаки Кошияма

Не разбрах себе си или растения ще храниш с този фосфор? Ако е себе си, яж риба - с костите. Ако е за растения - костното брашно е най-евтино, иначе можеш да си купиш специални формули от рибни останки, или гуано, които са по-дебели и си струват за подхранване на едни други растения (например това), не за домати и краставици. Като цяло няма растение, което да е особено богато на фосфор в количество, от което да си струва да се прави тор от него, което е един от проблемите при производството на домашни био торове от растения.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
GreenParadise

Растения ще подхранвам. Костното брашно не е ли забранено? А гуаното ми се струва скъпо за зеленчукова и овощна градина от 1 декар, а ако опитам да го събирам сам, доколкото знам съществува риск от пренасяне на заболявания. Дано греша

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Оризаки Кошияма

Не е, ама аз не бих си го слагал в градината, като си помисля как и от какво е произведено :> Ако отнякъде си намериш рибни глави на оферта (примерно някой рибен ресторант) можеш и сам да си правиш течен тор от тях (стига да не те е страх от миризмата), иначе и заровени вършат работа де, но си е хамалогия.

Като се замисля нямам нищо против и синтетичните фосфати, стига да са нанесени предсезонно и в разумни количества (например сега), но те далеч не са така ефективни.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
GreenParadise

Благодаря за съвета.

Идеята ми е да се създаде един микс, накиснат във вода, за да ускоря разлагането на всички съставки, тъй като първия ми опит за компост беше с купчина, залята с вода и затисната с найлон като периодично добавях вода и обръщах, но процеса отне няколко месеца. Резултата с компоста беше доста добър. Но в шербет и съответно разреден в пропорция с вода, която би била много относителна мисля че ефекта ще е по-добър и екстракта ще е готов в пъти по бързо.

А какво мислиш за използването на смачкани охлюви с черупка като добавка към растителния микс? 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Абарис

Колко рибно брашно се внася на декар и къде се продава качествено такова?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
kaloyans@abv.bg

Здравейте, мисля че тази статия ще ви е интересна :

 

Възстановителна програма на почвата

ЦОНИ НАЙДЕНОВ·ПЕТЪК, 13 СЕПТЕМВРИ 2019 Г.·

Колкото по-добре е подготвена почвата в началото на възстановителния процес, толкова по-бързо и лесно ще се случват нещата. Ако листните подхранвания не са достатъчни за да решите хранителния дефицит, значи имате нужда от основа. Имайте предвид обаче, че тази основа може да не реши всичките ви проблеми. Върху нея ще надграждате за да постигнете нужния баланс. Точно както листното подхранване няма да реши проблемите без сухите материали, така и сухите материали няма да имат максимален ефект ако не продължите да надграждате с листно подхранване. Представете си следната аналогия. Искате да приготвите нещо на скара и използвате въглища за основен източник на топлина, имате нужда обаче и от нещо, което да разпали добре въглищата - дали ще е горелка или запалителна течност не е от значение, но не може да минете без това. Почвената програма е вашата основа, а листната програма е запалителната течност, която ще служи като активатор и ускорител.
Имал съм случаи, в които сухата програма е достатъчна за в началото на вегетационния период, както и такива, в които е всичко от което има нужда почвата до следващата есен, но ако разчитате само и единствено на нея, в даден момент през сезона е възможно отново да се изрази хранителен дефицит. Помнете, че индикатори за това са природния екип за рециклиране - насекоми, заболявания, плевели. Когато започнете да работите над хранителния дисбаланс, най-напред ще изчезнат проблемите с насекомите, след това проблемите със заболяванията (вируси, гъби, бактерии) и чак в края на възстановителния процес плевелите ще спрат да растат агресивно и с това те вече няма да бъдат “плевели”.
Първо, материалите трябва да бъдат равномерно разпръснати по повърхността на почвата и равномерно вкопани в дълбочина до 6-7 см - за тази цел е добре да използвате фреза.

image.png

Ако не разполагате с компост, всяка добра органика, като течни или сухи хумати, ще свърши работа. Сурова органика като листа, животинска тор, окосена трева, плевели или сидерати трябва първо или да бъдат компостирани, или приложени през есента за да могат да бъдат усвоени от почвата. Ако бъдат използвани през пролетта, енергията нужна за усвояването им от почвата ще бъде открадната от растенията, които отглеждате, което ще окаже неблагоприятно влияние на растежа им. Фосфоритното брашно, калциевият карбонат и компостът са основните съставки нужни за началното изграждане на стабилна, плодородна почва.
Моля ви, имайте предвид, че има и други начини за постигане на същата цел. Добре е първо да се научим да вървим преди да пристъпим към бягането.
Веднъж щом приложите тези продукти, използвайте мото-фреза за да ги вкопаете в дълбочина до 6-7 см. Направете го 3-4 пъти от различни посоки.
Не се опитвайте да заместите фосфоритното брашно с друг източник на фосфати. Ако сте решили да следвате възстановителната програма, използвайте препоръчаните продукти.
За тези от вас, които са притеснени от използването на комерсиални торове, имате пълно право да се тревожите. Има много вредни комерсиални продукти на пазара; но има и също толкова вредни “натурални” продукти, като например калиев хлорид, калциев хлорид, доломитно брашно, дървесна пепел, някои животински торове и компости. Подобно на индустрията с хуманни хранителни добави, където въпреки претенциите за “чистота” и “натуралност”, някои продукти са чудесни, други не са, а трети са направо брутални и е немислимо защо изобщо се предлагат на пазара.
С торовете не е по-различно. Използвайте наличните продукти, комерсиални или не, които ще увеличат капацитета на продуктивността и качеството на почвата и растенията колкото се може по-бързо и по-безкомпромисно.
След като приключите с фрезоването, оставете почвата да почине за две седмици. Ако е много засушена, полейте веднъж-два пъти през тези две седмици. Фрезовайте отново още веднъж за да подготвите сеитбените легла и започнете да сеете/садите. На някои от вас препоръките за фрезоване може да се виждат прекомерни, но помнете, че изграждаме почвата и поради това имаме нужда от микробиологична активност. Тези организми имат нужда от кислород за да живеят и да се размножават. Правилното фрезоване аерира почвата и равномерно смесва хранителните вещества. За да изградим най-доброто магнитно поле за растеж, имате нужда от добре разпръсната хранителна основа, а не такава на ленти или с джобове и буци. Старателно смесване на хранителните вещества с почвата е изключително важно.

Алтернативи и заместители
Ако не можете да си набавите изброените продукти защото не са налични или заради финансово затруднение, не се отчайвайте. Има алтернативи и дори “безбюджетни” програми. Където има воля, има и начин. Събирайте си черупки от яйца, пилешки, свински, телешки кокали или от каквито други животни имате под ръка. Вземете чук и ги натрошете колкото е възможно по-фино. Положете вестник отдолу за да запазите най-финото брашно; то е най-ценно. След това съберете всички хранителни остатъци, окосена трева, паднали листа и плевели, които можете да намерите. Компостирайте всичко заедно. След като узрее, обработете компоста в първите 5-6см от почвената повърхност в съотношение 250кг на декар или 50кг на 100кв.м. Трудно можете да приложите повече, отколкото трябва.
В допълнение към тези материали може да добавите и нискобюджетни продукти. Но бъдете внимателни и обръщайте повече внимание на състава. На много продукти пише “изцяло натурален”, но въпреки това съдържат хлор. Винаги проверявайте източниците и състава. Уверявайте се, че няма недоразумение относно това какво сте закупили.
През вегетационния сезон може да има нужда от допълнителни подхранвания. Един много добър източник са плевелите, които растат измежду, около или в близост до културните насаждения. Покривайте почвата с тях или ги компостирайте.

Споделянето на статията или на отделни фрагменти от нея е допустимо при изричното посочване на източника и името на автора и при условие, че не се засяга нормалното използване на съдържанието, нито пък се увреждат неоправдано законните интереси на автора.

Автор: Цони Найденов

 

  • Мерси 1
  • Объркан 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване