Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Тодор Ташев

Ябълков оцет, домашен, 2018

Recommended Posts

Тодор Ташев

Наскоро публикувах една снимка на ябълковия оцет, който сам си сътворих, но за по-голяма прегледност, реших да опиша процеса в отделна тема.

20181130_142712_upload.thumb.jpg.1318d64a25e115d534ac3ca8e65bc852.jpg

ПРЕДВАРИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

- Не твърдя, че е най-добрият оцет на вкус, но е произведен по най-високия стандарт - "Домашен".

- Без захар, без мед, само и единствено ябълки и вода!

- Ябълките са домашни, сорт Айвания.

 

РЕЦЕПТА

Няма рецепта. Правя за втори път в живота си ябълков оцет. Първият го правих по рецепта със захар и/или мед, и въпреки, че се получи, отне твърде много време (над 6 м.) и не бях особено доволен от резултата. Сега го правя по усет.

 

Ето ПРОЦЕДУРА, КОЛИЧЕСТВА и УСЛОВИЯ:

1. Нарязах на ренде Börner на тънки ивици с големина и форма на кибритени клечки 14 кг. ябълки сорт Айвания (за около 1.5 часа). Не съм премахвал нищо от самата ябълка. Без гнили и развалени ябълки; без предварително измиване (не ме съдете, просто съм натуралист!).

2. Разделих ябълките на две равни части по 7 кг, които трудно натиках в бидон от мин. вода с обем 19 л. и залях до покриване на ябълките, което се оказа точно 9 л H20.

(Водата е минерална, слабоминерализирана, от с. Леново, Асеновградско. Немислимо е да добавя чешмяна вода, тъй като тя съдържа хлор и много варовик, което я прави непитейна за мен. Освен това, хлорираната вода може да повлияе на процеса на ферментация)

20181018_180859.thumb.jpg.d4fe31f70216d3cdc6d6b5c274d3ddec.jpg

 

3. Добавих по 250 мл. истински домашен ябълков оцет за стартиране на процеса във всеки бидон.. Не съм добавял никакъв хляб, мая, оцетна гъба и т.н.

20181018_181052.thumb.jpg.a92d7f63d5263ae00dbcd0353b981bc1.jpg

 

Заложих на 18.10.18 г.

4. Разбърквах всеки ден, сутрин и вечер, ЕНЕРГИЧНО, придържайки тапата на бидона, така че всичко се размесваше МНОГО добре.

На 21.10.18 г. (3 дни по-късно) започна бурната ферментация. И като казвам бурна, значи бурна! Оказа се, че съм препълнил бидоните и те преляха. Ето снимка:

20181021_161402.thumb.jpg.ab7f6117d7296f008873dd1f7c7d609b.jpg

Наложи се да отнема част от ябълките в 2 трилитрови буркана докато премине бурната ферментация.

Бележка за следващия път: Не трябва да се пълни повече от 2/3 обема на съда! В моя случай беше по-скоро 4/5, което доведе до преливането.

Критична за скоростта на протичане на бурната ферментация според мен е температурата на помещението. В моя случай температурата беше между 20 и 25 градуса, долу на пода, където са бутилките. На височина 1.5 м. темп. беше между 23 и 28 градуса (бях запалил печката, че да се чувствам по-уютно).

На 23.10.18 г. бурната ферментация приключи и ябълките се поуспокоиха, спряха да се катерят по бидоните , (т.е. само за 3 дни!!!). Отдавам този факт на високата температура в стаята, както и на ниското съдържание на захари, поради недобавянето на допълнителна захар.

Продължавам да бъркам по 2 пъти на ден, всеки ден.

На 31.10.18 г. Забелязах, че на повърхността на течността в бидоните се образува белезникава пелена. Бъркам енергично.

На 2.11.18 г. Пелената е солидна. Вкусът е леко кисел, много слабо алкохолен.

На 3.11.18 г. Джибрите се утаиха днес за първи път на 3 см под повърхността на течността.

На 18.11.18 г. (1 месец по-късно) оцетът вече е сравнително кисел, ароматен, започва да зрее.

 

5. Прелят в стъклени бутилки - на 30.11.18 г., (6 седмици след началото на процеса).

За преливането използвах мрежа за комарник, която е сравнително едра, но не пропуска парченцата плод.

След като изтече всичката течност от бидоните, енергично изтръсках плода навън от бидоните и след това го изстисках много добре на ръка през мрежата за комари. Именно тогава мисля, че се сдобих с мътилката, представляваща фина маса плод. (Снимки от процеса няма, понеже ръцете ми бяха в оцет и каша). Крайният етап е показан на снимка 1.

Добито количество: 20 литра.

 

6. Оттук насетне ще го съхранявам в избата, на тъмно, без тапи, с марля на гърлата.

 

ВНИМАНИЕ!

- На снимката съм показал бутилките с оцет затворени с тапи, но това е единствено за естетика! Веднага след това махнах тапите и капачките и оставих оцета отворен. Предстои му още зреене, не зная колко дълго. 

- Използването на пластмасови бутилки не е препоръчително, тъй като киселината може да взаимодейства с материала и да се отделят вредни вещества. Използвам тези съдове като първоначален етап, в следващи години ще премина изцяло към стъкло.

 

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

На мнение съм, че оцетът не трябва да се прецежда много старателно, тъй като мътилката е особено полезна. В нея би следвало да се съдържат много полезни биологично-активни вещества, минерали, витамини, пектин и др. Разбира се, това си е мое лично мнение.

Идеята за оставяне на мътилката сравнявам с пълнозърнестия и белия хляб - единият съдържа всичко от зърното, а другият е рафиниран продукт, с намалено съдържание на полезни вещества. Аналогия може да се прави и с кафявата и бялата захар, шарлана и олиото и т.н.

Доволен съм от вкуса на оцета. Със сигурност не кисел като оцетът, който човек може да си купи в магазина, но и не е това идеята. Този оцет се прави за лечение и се приема сутрин на гладно, без прекалено много мръщене. Има богат плодов аромат и сравнително гъста консистенция. Вече започнах да го пия, понеже ми е много вкусен, а той ако ще втасва още, нека си втасва.

 

Ще добавя още информация, наблюдения, заключения и снимки във времето...

  • Харесвам 6

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Миленка®

Впечатлена съм от перфекционизма на изпълнението и описанието. 

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Тодор Ташев

Ето как изглеждат бутилките след 24 ч. без разбъркване:

20181205_114351_up.thumb.jpg.c64c4363cf9990a712ca3fe06a4ea72d.jpg

Както се вижда от снимката, на дъното има солидно количество утайка.

 

ВПЕЧАТЛЕНИЕ: Фракцията която се образува най-горе в бутилките, при гърлата, е с най-слабоизразена киселинност и по-скоро оприличавам на вода, към която е добавено някакво количество оцет. Какво се случва обаче, когато разбъркам бутилката и опитам: над 99% от лицевите ми мускули се активират и някакъв непреодолим импулс ме кара да издавам нечленоразделни звуци. Заключението ми е, че в утайката се съдържа много важен компонент, за да може тази течност да бъде наречена с името: домашен ябълков оцет.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Репичка

А защо се махат капачките, има нужда от още въздух ли? Четох, че колкото повече стои, толкова по-хубав става, но аз нямам вариант да го държа без капачки или по-скоро нямам къде. Проблем ли ще е да го оставя с капачките?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Тодор Ташев
преди 35 минути, Doomed Repichka написа:

А защо се махат капачките, има нужда от още въздух ли? Четох, че колкото повече стои, толкова по-хубав става, но аз нямам вариант да го държа без капачки или по-скоро нямам къде. Проблем ли ще е да го оставя с капачките?

Наш Боби Димитров сподели наскоро по темата с капачките следното: "Моят беше подобна мътилка когато го бутилирах и 2 седмици по-късно избухна с неприятни за мен, фасадата и дограмата последствия"

Това ще рече, че ако не си избрал правилния момент да затвориш плътно, рискуваш да създадеш голямо налягане, дори пръскане на бутилки.

На твое място бих затворил шишетата с техните си капачки, просто не бих ги затягал докрай, малко хлабави нека са, че да си сигурен, че ще минава въздух през тях (или ако обърнеш бутилката, трябва да прокапе).

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Тодор Ташев
На 8/15/2019 at 10:26, Ру® написа:

@Тодор Ташев Някакъв ъпдейт за оцета?

Съжалявам за ужасно дългото забавяне! 

Визуално положението е следното:

IMG_20190819_125854.thumb.jpg.78b826d5fac4d63b27953860adf9a4e6.jpg

Впечатленията ми към момента са: оцетът е станал на оцет. Че е кисел, кисел е, но не колкото купешкия, но и не е съвсем воднист. Когато го пиеш се мръщиш, но след като преглътнеш можеш да усмихнеш с не чак толкова голямо усилие.

Има един сериозен проблем с оцета и това е един специфичен дъх, чийто произход не мога да посоча. Лек дъх на... странно е, не мога да кажа. На английски му се казва: It smells funny. Точно така мирише.

Възможните причини, които следващият път ще избегна:

- вместо нарязване, смилане на ябълките и никаква добавена вода!

- по-ниска стайна температура и по възможност по-малки температурни амплитуди

- ще опитам една част прецеден и една - не

За лична дегустация - ако имаш път към Асеновград. Вярно, че оцетът не е кой знае какво, но градът е хубав и езерото ми с водни лилии и Daphnia magna е приятно - мога да споделя как се преборих с водораслите без UVC лапма, на пук на всички невярващи.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Това е леко встрани от темата, но обърнете внимание накъде отиват нещата... задни дворове и прочие.  Нищо да не произведе човек или ако произведе сам да си го консумира. Може би остава подаряването и бартерът, и "нелегални дейности" - примерно да продам две кила ябълки на комшията или литър оцет без да съм земеделски производител и да си внеса данъците.


Закон въвежда драстична забрана за засаждане на нови лозя

Цитат

През 2014 г., с цел осъществяване на предвидените в европейските регламенти тестове на ферментирал оцет, в списъка с продукти, контролирани от Изпълбнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ), беше включен ферментиралият оцет. Въпреки това производството му и до днес не се контролира, тъй като на национално ниво липсва адекватно законодателство. В същото време нарастват потребителските сигнали за некачествен ферментирал оцет.

Аналогично е и положението със статута на плодовите вина по сега действащия Закон за виното и спиртните напитки. Липсата на законодателство на национално ниво дава възможност на пазара да се предлагат с еднакво обозначение разнородни продукти. Това пречи на лоялната конкуренция в сектора и създава опасност за потребителите, се посочва в мотивите на новия ЗВСН.  Затова ферментиралият оцет и плодовите вина трябва да се произвеждат при същите правила и контрол, каквито има при виното от грозде.

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване