alys

Торта Краси

1 мнение в тази тема

За 3 блата са необходими: 6 яйца (всяко с тегло около 50-60 г или размер L), 1 чаша захар и 1 чаша брашно. 

Уточнение - на 1 яйце слагам 30 г захар и 25 г брашно

Първо се разбиват много хубаво яйцата със захарта, а брашното се прибавя съвсем внимателно и бавно, като не се ползва миксер.

Пека на 180 градуса в дъното на стара електрическа тенджера, покрита с пекарска хартия, като разделям на три части сместа.

 

Крем:

4 яйца

250-270 г захар (това е около чаша и половина)

700 мл прясно мляко

120 г брашно (непълна чаша или 4 с.л. с много голям връх)

1 пакетче ванилия (0,2 г)

125 г масло 

Отделят се белтъците от жълтъците. Белтъците се разбиват на твърд сняг с една лъжичка захар. Жълтъците се смесват със захарта. В брашното се сипва по малко прясно мляко, докато стане с гъстота на боза, примерно. Останалото мляко се сипва в млековарка (на мене ми е по-удобна, вместо обикновена тенджера) и като се позагрее, в него се сипват жълтъчената и брашнената смес, разбърква се непрекъснато, докато се сгъсти (млековарката започва да свири, а в обикновена тенджера ще се появят мехури, т.е. започва да ври). Отстранява се от котлона, добавят се ванилията и маслото и се сипва в друг съд да поизстине. После се прибавят разбитите белтъци.

В чаша слагам 80 г стафиди, сипвам малко ром, вода и захар и загрявам до кипване в микровълновата печка, похлупвам с нещо и го забравям докато дойде моментът за сглобяване на тортата.

Сглобяване на тортата:

Всеки блат поръсвам със 100 мл прясно мляко, разпределям 1/3 от крема, поръсвам с накиснатите стафиди (на най-горния не слагам стафиди, само на първия и втория), водата с ром също използвам за сиропиране. Най-отгоре върху крема поръсвам с 3/4 чаша орехи и настъргвам 50 г шоколад, който до този момент е бил замразен, за да се работи по-лесно. Оставя се на студено тортата поне за 12 часа. Приятен апетит! :)

IMG_20181218_100211.jpg.5d3df38117b1b862351c721e743eec52.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!


Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.


Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.