Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Recommended Posts

svremeto

Здравейте! Дори не мога да кажа, че съм нов в земеделието, защото нищо не съм посадил до този момент (освен боб в часовете по трудово), но наистина имам желанието да се занимавам с това. От известно време съм на етап избиране на най-подходящото място, на което да направя стопанствоти си. Както е казано обаче, човек колкото повече знае, става толкова по-нещастен. Преди си мислих, че просто ще взема една къща с голям двор и всичко ще стане, но след това разбрах, че трябва да има постоянно вода, че трябва токът да е постоянен, покривът можело да тече, а пък е скъп и труден ремонта, почвата можело да не бъде много подходяща и т.н. Затова сега по съставеният ми списък със спънки започвам да елиминирам тези неща, с които не съм много запознат и така неволята ме докара до този форум. 

Крайната цел: Родово имение. Екологично стопанство, което да задоволява абсолютно всички нужди на домакинството и да остава за продаване в близките градове. Не желая да използвам изкуствени торове. Бих желал да подпомагам естествените природни процеси на разграждане. Бих желал фермата ми да бъде една самостоятелна екологична система. Това за мен означава да има всякави разстения разпределени на пеироден принцип и каквото не е за тази местност просто да не се отглежда. 

Въпросът: В момента гледам къща в Странджа/Сакар планина която е с 4 дка двор и сонда на 16. дълбочина. Мястото ми изглежда достатъчно голямо за идеята, която имам. Отстрани също има доста пространство, което евентуално би могло да се използва при съгласието на съседите. Как да разбера дали почвата е подходяща, дали не е изтощена (не съм сигурен какво точно значи това, но съм чувал, пе е важно) , дали ще е плодородна? Също какво друго трябва да гледам, на което да обърна внимание? 

Предварително много благодаря на притеклите се на помощ! 

П. П. Отворен съм за всякакви предложения и идеи! 

  • Харесвам 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

Добре дошъл! Надявам се да ти помогнат момчетата тук, защото те са минали или минават по твоя път. Ние с мъжа ми сме в неговото родно село, така че никога не ми се е налагало да избирам. Дори съм сигурна вече, че въпреки по-суровия климат, не бих се преселила другаде. А ремонтите никога няма да свършат или поне при нас е така. Апетитът идва с яденето. :) 

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Добре дошъл и от мен! Ние със съпругата обмисляхме нещо подобно в същата област, западна Странджа, че имаме гръб там, но от как се родиха децата се отказахме от тази идея... просто средата за тях е най-важното.

В никой случай не искам да те отказвам или разколебавам, а напротив, желая ти искрено да успееш в търсенето и да си намериш мястото за покой.

Почвата, ако изключим замърсяване с тежки метали и радиация, няма да ти е проблем. Плодородна почва и голям добив можеш да получиш дори като почнеш със гола скала, така че не му мисли много-много.

Има някои практически съображения, с които може и да се съобразиш, а може и да ги подминеш, защото всеки има свой набор виждания и желания. Най-малкото не пречи да ги прехвърлиш, за да обърнеш внимание на неща, които иначе не би забелязал.

Но имай предвид, че най-вероятно няма да е възможно да постигнеш идеалната цел "стопанство, което да задоволява абсолютно всички нужди на домакинството и да остава за продаване в близките градове". На 4 дка не можеш да отгледаш достатъчно ориз, пшеница, фуражни култури, нямаш място за пасище, което да култивираш, а отделно много зависи какъв тип стопанство ще правиш.

Ето един пример с малка зеленчукова ферма на интензивен принцип, изгледай всички видеа обаче ;)Друг пример за интегрирана ферма, този път в Швеция (!!!). И двамата симпатяги имат издадени книги, които си струва да се прелистят, а видеата ще ти дадат представа за начина на живот, процесите, грижите, проблемите.

Съветът ми е да купуваш имота само след като имаш вътрешната увереност, че това е твоето място. Постигането й е сложен процес, който понякога отнема години, а друг път - минути. Но колкото повече знаеш за мястото чрез наблюдение и разпитване на комшиите, толкова по-голям шанс имаш за верен избор :) Защото има не един и два случая, в които интуицията ни насочва в посока, която после не позволява изпълняване на идеите и желанията. Ако мога да цитирам един надпис от моите студентски години "Ограниченията пораждат творчество"!

Като плюс на избраният от теб район мога да посоча обидно ниските цени на имотите (напр. описаната от теб къща с 4 дка двор в някое село не бих оценил на повече от 5-8-10К лв според състоянието й и прилежащата инфраструктура), както и топлия климат с мека зима.

Като минус - там е най-сухото място в България, изолирано и доста подивяло, а и основните линии за внос на бежанци минават от там. Не случайно на Елхово-Средец-Звездец са му викали Бермудския триъгълник или Кукерландия. На мои приятели пчелинът за манов мед в Странджа беше опустошаван няколкократно от ордите, а за "магическия катун на Пънчево" вече се носят легенди (единият ден го сриват с булдозер, другия ден същия катун е на 100 м дигнат, отсреща пътя). Прочее в тоя регион ако си, потърси за селище "Слънчево", намира се до Пънчево, ще се запознаеш със сродни души. Ако си ОК да мръднеш на запад малко, виж при "Васил Левски" там са доста семейства и имат земя.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
svremeto
На 2/28/2019 at 14:12, Боби Димитров написа:

Добре дошъл и от мен! Ние със съпругата обмисляхме нещо подобно в същата област, западна Странджа, че имаме гръб там, но от как се родиха децата се отказахме от тази идея... просто средата за тях е най-важното.

 

Здравейте! Боби, много благодаря за съветите! Видях статията, която си написал. Определено ще ми е полезна. Във Слънчево попаднах преди време и ми допадна. Интересно място. Във Васил Левски смятам съвсем скоро да отида да ги видя тия хора какво правят. Сигурно са напред с материала щом и ландшафта коригират.

За цигани в селото знам само 1 семейство. Което не е нещо фрапиращо. В Средец има цигани, да. Като ходя да говоря с комшиите ще разбера повече за циганите в района.

Започнах да събирам повече информация за имота. Обадих се на собственика и говорихме с него. Скоро смятам да се разходя с един приятел до селото и околните и да разпитам за какво иде реч в този край. Собственикът ми каза, че се е занимавал с биодинамично земеделие преди няколко годин на това място. Къщата я купил преди няколко години точно с тази цел и й е направил също така иден проект за ремонт и реконструкция на къщата с проекти по частите Архитектурна, Конструкции, ВиК, Ел., Геодезическо заснемане и Геоложки доклад. Изпрати ми всичката документация. Има сондаж на 16 метра дълбочина, а доколкото разбрах от водата е в сондажа е измерена на на 4 метра дълбочина. Има също постоянно течаща чешма (ходил съм през лятото, но не помня кой месец беше) на 50-100 метра от имота. Почвата е песъчлива глина на дълбочина от около 1 метър, а надолу под 1 метър е пясък. Видях в проектите, че е описано къде да се разположи дренажната система и, че трябва да стига до пясъка, тоест 1 метър. Ето част от доклада за сондажите, които са правени около къщата:

Цитат

Сондажите преминаха през 3 почвени слоя:

-      кафява глинеста почва с високо съдържание на глина

-      жълта глинеста почва със съдържание на пясък

-      дребнозърнест жълт пясък, леко заглинен

Сондажите показаха, че почвените слоеве не са хоризонтални, а следват наклона на терена.

Първия почвен слой – кафявата глинеста почва – след валеж водата дълго време се задържа над почвата. Бавно попива, и след това бавно се изпарява от нея. При сухо време почвата се свива силно и се появяват дълбоки пукнитини.

От втория почвен слой – жълтата песъклива глинеста почва беше взета проба и беше дадена за анализ в лаборатория. Предварителната оценка на геолога за тази почва е, че върху нея могат да стъпят новите фундаменти. По-точни данни ще имаме след 15.06.2015 г. когато ще бъдат готови резултате от лабораторните изследвания.

Третия почвен слой представлява дребнозърнест леко заглинен жълт пясък. Според геолога той е водоносния слой на временните подпочвени води, причинени от валежи и снеготопене. Дренажните тръби трябва да бъдат поставени именно върху този пласт.

 

Цената на имота е около 10 000 лв. Не е в регулация. Води се земеделска земя. Къщата е с удостоверение за търпимост. Има прекаран ток. Не знам дали е силен/слаб и каква е мощността и дали има ограничения в нея. Мястото е повече от спокойно, нявсякъде отстрани е гора. Намира се на 200 метра от селото. Пътят е черен  (няма й чакъл), но аз съм 4х4 и дори с обикновени гуми минах през снега (скоро зимата ходих, като имаше сняг).

Благодаря за клиповете! На шведа съм попадал, на другият не съм, но ми изглежда инетресен. Ще им отделя внимание. Нещо подобно искам да направя. Не се чувствам достатъчно сигурен обаче и затова искам нещо по-малко, за да мога да експериментирам. Пък и дай Боже, когато имам повче опита да имам и повече съмишленици измежду приятелите и близките ми. 

Сега предстоят разговори с комшиите. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване