alys

Кисело зеле

6 мнения в тази тема

Имам една чуденка, свързана с двата сорта зеле Кьосе и Балкан. Две години отглеждах Кьосе, а миналата - Балкан. Обаче Балкан е много сухо и нещо не ми се получи киселото зеле или аз го опропастих. Не, че не сме си изяли трите зелки, но нещо не направих както трябва. Първата ми грешка, според мене е, че сложих готварска сол вместо морска. Заговорих се с една жена (ЕЖК  ) и тя каза, че когато си прави киселото зеле слага сол на килограм зеле, а аз слагам на литър вода.

Та съвсем се обърках и не знам кой сорт зеле да отглеждам тази година. Като че ли съм склонна отново да си мина на Кьосе.

Забравих да напиша, че мерих 35 г сол на литър вода за киселото зеле. Обаче то така и не стана кисело до момента. Имам още съвсем малко - горчи от сол, а няма кисла жилка, иначе стана прозрачно, т.е. не изглежда като сурово.

Освен чуденката кое зеле да предпочета, остава и другият въпрос дали като съм сложила готварска сол, съм сбъркала.

А не е да нямам книжки и рецепти за кисело зеле.

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Майка ми го прави с готварска и я мери на литър вода.. става си и всеки път.. мярката и е 1 с.л. с връх на литър вода.. което е пак около 30-35 гр./литър..

Слага готварска, защото другата била с много мръсотия вътре..

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нищо чудно да съм объркала нещо - сол или вода. Знам ли какви съм ги свършила, но горчи от сол. А иначе бързо се изкисва. От друга страна си хваща онази бяла пелена от плесен отгоре.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При нас зелето се прави с 3% саламура, закон. 30 грама на литър вода (литър вода тежи 1 кг, казвам ако случайно някой нещо...). Трапезна сол не се ползва никога, защото е йодирана и нямаме добри резултати с нея. Водата също не се налива от чешмата, а е изворна.

За сорта не мога да те посъветвам, до момента зелки не сме успели да отгледаме (искали много вода и грижи, а ние вземаме разсад от някъде си лятото, когато явно е късно и до есента са просто няколко листа). Но с купено зеле от "купчините", които изкарват на есен по селата (специално ние вземаме от около Опицвет) си става, без да знам сорта.

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е, сега изворна вода :) . Друг път ми се е получавало, но не съм ползвала никога готварска сол. А и когато купувах зеле, не съм знаела сорта и се получаваше. Няма проблем да намаля солта.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най-хубавото кисело зеле ни се е получавало само от сорта Кьосе.

Саламурата я правим 40 гр. морска сол на литър вода. Никога не се е обърквало. Задължително го слагаме след 7-ми ноември – това ни е останало от годините, когато живеехме в Хасково  там трайно се застудява по-късно, отколкото в София.

Слагаме бидона в банята за около седмица, след което го изнасяме на терасата.

Имало е зими, когато сме го завивали (при трайно установяване под -15), а е имало зими, когато сме слагали заледени двулитрови бутилки с вода, за да не се развали (терасата е южна и когато е слънчево даже може да се каже, че става горещо на нея, нищо, че е открита).

п.п. Миналата седмица кумът каза, че слагал помпа за аквариум и не го преточва.

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!


Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.


Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.