Nevil

Мравките.

5 мнения в тази тема

Привет на всички.:smile:

Пускам Си тема за мравките..................тук при Вас, като Се надявам  на помощ  или  дори само на  идеи  . Това ще е нещо като надлъгване с мравките :smile:...........за един кратък период от време през което сякаш се преплитат интересите Ни но, .....................в крайна сметка каточели  и двете страни ще останат доволни.:rolleyes:

Google не може да помогне ............той предлага само  холокост. Изтребление на малките натрапници.

Подобен род прояви са позор за човешкия род и показател за ниско съзнание.

В територията на "Петрова градина" (около 80 дръвчета) са се настанили три мравуняка. Две могили с огромни мравки и един мравуняк с дребни жълтурки........дребосъци който не правят бели за сега и са като невидими. Другите обаче,  големите.....................те всъщност  приличат най-много ...............на Нас хората....................... организационни структури, планиране във времето, инженерни проекти и строителство, навигация...........много са и....................не на последно място фермерство.  Та  срещу това фермерство ...............миналата година се опитах да се противопоставя......... на разнасянето а листни въшки  а за тях ..........източник на пресна и питателна  суровина/храна.

Поставих поръчани чрез  интернет лепкави ленти в долната част на стъблата на дърветата главно на  ябълките и крушите в началото на цъфтежа.

Голям какафония настана сред тях. Бяха изненадани и объркани. За съжаление ......няколко мравки залепнаха ...............но другите много бързо научават че от там не е желателно да се минава. Така първата седмица дръвчетата останаха почти всички чисти от мравки и никакви признаци на листни въшки.

Казвам почти всички .....защото за едно от дръвчетата ...........това не важеше. Имаше и от двете.......и мравки и въшки. Клонче от  короната му  се опираше в клоните на съседна   черница. От там  преминаваха керваните. Невероятна навигация от тяхна страна но .................всичко свърши с едно щракване на ножицата.

Втората седмица ...........дръвчетата бяха все още чисти но ....................лепкавите ленти се бяха покрили с някакви ситни мушици и мравките всеки момент щяха  да преминат лентите стъпвайки по  тях.

Третата седмица всичко вече беше свършило защото мравките бяха преминали препятствията.

Тогава Си казах .......защо беше всичко това и цялата разправия?     Пълен провал.:wacko:  Неприятно се получи с тези лепкави и цапащи ленти които много трудно се почистват след това.

 

IMG_20190511_171333.thumb.jpg.c3c3f51369b34fa8f3d40413d682e8df.jpg

Но всичко това бързо го забравих защото дръвчетата изглеждаха така както трябваше да изглеждат, с достатъчно плод.IMG_20180923_081009.thumb.jpg.a4a877e41f46fbb11b8094615e01cb6d.jpgIMG_20180923_074540.thumb.jpg.7a5946997a577d98f100f8601789dd39.jpgDSC09641.thumb.JPG.869b663fd834332fcb4881b86d5bf01f.JPG

Вижда се че и мравките са били доволни от падналите плодове по земята защото със сигурност............те са си ги хапнали.

Само че ..........тази година........ мравките сами се прецакаха.   Аз пък ..............не успях да оценя тези две седмици които успях да опазя дръвчетата от набезите на мравките и тази година ги изоставих. Резултата е следния.................IMG_20190511_172306.thumb.jpg.5effda50598ffd713390ccc200b330b2.jpg

Тук цветовете и завръзите вече са опадали.

IMG_20190511_172851.thumb.jpg.3470a5588c90f58e1051e1fc73e34acb.jpg

Тук една крушка все още е останала. Тя е и единствена за цялото дърво. Шанса да оцелее до есента е минимален.

IMG_20190511_173201.thumb.jpg.183f4e4692f16c731b30544430eea72b.jpg

И тук нищо не е останало от затръзите  но пък в калабалъка се е навряла и една калинка която изглежда че е в някакъв синхрон и разбирателство с мравките и като чели похапва избирателно по някакви си техни правила.

Така че .....крушки от тези дръвчета няма да има за никои.

IMG_20190511_172217.thumb.jpg.44a27dc07376329f9c3b2c5ac119d0c8.jpgIMG_20190511_173748.thumb.jpg.1265e8ea0e72088fa6042aa5aa4cefda.jpg

Целта  Ми  е да  се съсредоточа в тези  две седмици и половина време в което мравките трябва да си останат в мравуняците и да се даде време на цветовете и завръзите да укрепнат.  Лепенките ясно, те ще вършат работа но ................предпочитам това задържане да стане без жертви защото Съм убеден че мравките са безценни участници в градината. Затова търся всичко което мравките не обичат и избягват.:smile:

 

 

IMG_20190511_173035.jpg

3 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз гоня мравките от кошерите, като поставям над таблата листа от орех или колтуци на домати. :)

Иначе не ми пречат в градината. Аз се радвам, когато животът процъфтява, даже да е за сметка на някои растителни видове. Интересно ми е да наблюдавам как се случват нещата и кое какво предизвиква. :)

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Еми създал си чуден хабитат за симбиозис мравкус-въшкис. Разхвърляй по поляната още разни други неща които вършат същата работа, пък току виж плод. Ружите и хризантемите ми всяка година ги нападат главоломно 2ката по горе напролет и няма проблем нито за Ружата нито за другата.. 4ка симбиозис? 

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При нас също има много мравки, поне 3 различни вида в овощната и 2 в зеленчуковата градина. По фиданките имаме листни въшки, особено на черешите, предвид техните жлези (extrafloral nectaries), поне преди да мина с нийма 2-3 пъти. После спирам да им обръщам внимание, но като цяло спират и да са проблем.

Това, което си описал като епопея на проблема, при нас е ежедневние. Снимката, описана с тъга за последната крушка, това е на всички клони при нас. За 4-5 години още не съм видял плод от крушите, както и от повечето дървета. Тъй че не смятай, че е някаква кой знае каква драма. Включи се в поръчката за нийм. Мравките няма как да ги изселиш с миризми и капани, повярвай ми. В къщата на прабаба ми в котленския балкан, там имаше огромна колония ПОД къщата, пръстен под. Като тръгнеха да се роят на пролет, течеше РЕКА от мравки по прозорците. Съжителството е хубаво нещо, но всяко нещо има своите граници.

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Привет на Гого, Йоско и Боби

На 15.05.2019 г. at 0:26, Гого написа:

 Интересно ми е да наблюдавам как се случват нещата и кое какво предизвиква. :)

И аз Съм така  ............и от проведените експерименти и тази седмица с мравките...................ще допълня следното.

Преградите за мравки във вид на лепенки който Ми помогнаха да ги задържа за около две седмици и половина в началото на миналата пролет преди да полазят дръвчетата ................сега и по това време не функционират и не могат да се справят.

Причината ....................невероятна активност от всякакви животинки направили опит да преминат през препятствието. Никога не Съм предполагал че листните въшки(а и всякакви други гадинки)с такава интензивност се разхождат нагоре и надолу  по стъблото и само за по-малко от осем часа са направили вече трасе от където безпрепятствено да  преминат мравките.

Вече без всякакво колебание..............първото нещо което ще направя следващият път..............отивам до краварника и намирам от най-прясното кравешко .......а-ке:confounded:   вар и син камък. Ще варосам дръвчетата. Така са правили дядовците. Правил  Съм го и Аз повлиян от Тях но............ никога с такава мотивация.

Планирал Съм още много експерименти около мравките ..................... но всичко за напред ще бъде на основа варосани дръвчета което  със сигурност ще затруднява  "трафика".

На 15.05.2019 г. at 1:42, Йоско написа:

Еми създал си чуден хабитат за симбиозис мравкус-въшкис.

Ами точно така е ...............струпали Сме много млади фиданки на малка площ и това се явява като Божи дар за мравките.

Наблюдавал Съм мравуняците..................от тях излизат много мравешки пътечки във всички посоки  и много от тях излизат извън територията на градината. Мравките явно обслужват големи територии но когато им създадеш удобство................близко до дома ...........вероятно го приемат с Благодарност. 

Получава се доста странна ситуация. Дръвчетата са много и в един момент и плодовете ще са в изобилие................същите тези плодове който Аз сега се опитвам да увардя от мравките...................мравките който в крайна сметка пак те ще ги хапнат..............но няма да им е лесно. Без насилие.......ще се опитам да им намекна че  мравешките пътечки който водят извън градината .............ще са им по лесни и по  приятни  поне докато узреят плодовете.

Тук някъде минава линията на равновесието. За това Съм в градината и искам да се науча да я следвам.

Боби....Ще се включа в поръчката с нийма. Не мога да пропусна тази възможност и това което описвате като резултат от него.

п.п. Йоско.......какво имаше в предвид с това

На 15.05.2019 г. at 1:42, Йоско написа:

Ружите и хризантемите ми всяка година ги нападат главоломно 2ката по горе напролет и няма проблем нито за Ружата нито за другата.. 4ка симбиозис? 

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!


Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.


Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.