Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Recommended Posts

Nevil

Привет на всички.:smile:

Пускам Си тема за мравките..................тук при Вас, като Се надявам  на помощ  или  дори само на  идеи  . Това ще е нещо като надлъгване с мравките :smile:...........за един кратък период от време през което сякаш се преплитат интересите Ни но, .....................в крайна сметка каточели  и двете страни ще останат доволни.:rolleyes:

Google не може да помогне ............той предлага само  холокост. Изтребление на малките натрапници.

Подобен род прояви са позор за човешкия род и показател за ниско съзнание.

В територията на "Петрова градина" (около 80 дръвчета) са се настанили три мравуняка. Две могили с огромни мравки и един мравуняк с дребни жълтурки........дребосъци който не правят бели за сега и са като невидими. Другите обаче,  големите.....................те всъщност  приличат най-много ...............на Нас хората....................... организационни структури, планиране във времето, инженерни проекти и строителство, навигация...........много са и....................не на последно място фермерство.  Та  срещу това фермерство ...............миналата година се опитах да се противопоставя......... на разнасянето а листни въшки  а за тях ..........източник на пресна и питателна  суровина/храна.

Поставих поръчани чрез  интернет лепкави ленти в долната част на стъблата на дърветата главно на  ябълките и крушите в началото на цъфтежа.

Голям какафония настана сред тях. Бяха изненадани и объркани. За съжаление ......няколко мравки залепнаха ...............но другите много бързо научават че от там не е желателно да се минава. Така първата седмица дръвчетата останаха почти всички чисти от мравки и никакви признаци на листни въшки.

Казвам почти всички .....защото за едно от дръвчетата ...........това не важеше. Имаше и от двете.......и мравки и въшки. Клонче от  короната му  се опираше в клоните на съседна   черница. От там  преминаваха керваните. Невероятна навигация от тяхна страна но .................всичко свърши с едно щракване на ножицата.

Втората седмица ...........дръвчетата бяха все още чисти но ....................лепкавите ленти се бяха покрили с някакви ситни мушици и мравките всеки момент щяха  да преминат лентите стъпвайки по  тях.

Третата седмица всичко вече беше свършило защото мравките бяха преминали препятствията.

Тогава Си казах .......защо беше всичко това и цялата разправия?     Пълен провал.:wacko:  Неприятно се получи с тези лепкави и цапащи ленти които много трудно се почистват след това.

 

IMG_20190511_171333.thumb.jpg.c3c3f51369b34fa8f3d40413d682e8df.jpg

Но всичко това бързо го забравих защото дръвчетата изглеждаха така както трябваше да изглеждат, с достатъчно плод.IMG_20180923_081009.thumb.jpg.a4a877e41f46fbb11b8094615e01cb6d.jpgIMG_20180923_074540.thumb.jpg.7a5946997a577d98f100f8601789dd39.jpgDSC09641.thumb.JPG.869b663fd834332fcb4881b86d5bf01f.JPG

Вижда се че и мравките са били доволни от падналите плодове по земята защото със сигурност............те са си ги хапнали.

Само че ..........тази година........ мравките сами се прецакаха.   Аз пък ..............не успях да оценя тези две седмици които успях да опазя дръвчетата от набезите на мравките и тази година ги изоставих. Резултата е следния.................IMG_20190511_172306.thumb.jpg.5effda50598ffd713390ccc200b330b2.jpg

Тук цветовете и завръзите вече са опадали.

IMG_20190511_172851.thumb.jpg.3470a5588c90f58e1051e1fc73e34acb.jpg

Тук една крушка все още е останала. Тя е и единствена за цялото дърво. Шанса да оцелее до есента е минимален.

IMG_20190511_173201.thumb.jpg.183f4e4692f16c731b30544430eea72b.jpg

И тук нищо не е останало от затръзите  но пък в калабалъка се е навряла и една калинка която изглежда че е в някакъв синхрон и разбирателство с мравките и като чели похапва избирателно по някакви си техни правила.

Така че .....крушки от тези дръвчета няма да има за никои.

IMG_20190511_172217.thumb.jpg.44a27dc07376329f9c3b2c5ac119d0c8.jpgIMG_20190511_173748.thumb.jpg.1265e8ea0e72088fa6042aa5aa4cefda.jpg

Целта  Ми  е да  се съсредоточа в тези  две седмици и половина време в което мравките трябва да си останат в мравуняците и да се даде време на цветовете и завръзите да укрепнат.  Лепенките ясно, те ще вършат работа но ................предпочитам това задържане да стане без жертви защото Съм убеден че мравките са безценни участници в градината. Затова търся всичко което мравките не обичат и избягват.:smile:

 

 

IMG_20190511_173035.jpg

 • Харесвам 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гого

Аз гоня мравките от кошерите, като поставям над таблата листа от орех или колтуци на домати. :)

Иначе не ми пречат в градината. Аз се радвам, когато животът процъфтява, даже да е за сметка на някои растителни видове. Интересно ми е да наблюдавам как се случват нещата и кое какво предизвиква. :)

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Йоско

Еми създал си чуден хабитат за симбиозис мравкус-въшкис. Разхвърляй по поляната още разни други неща които вършат същата работа, пък току виж плод. Ружите и хризантемите ми всяка година ги нападат главоломно 2ката по горе напролет и няма проблем нито за Ружата нито за другата.. 4ка симбиозис? 

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

При нас също има много мравки, поне 3 различни вида в овощната и 2 в зеленчуковата градина. По фиданките имаме листни въшки, особено на черешите, предвид техните жлези (extrafloral nectaries), поне преди да мина с нийма 2-3 пъти. После спирам да им обръщам внимание, но като цяло спират и да са проблем.

Това, което си описал като епопея на проблема, при нас е ежедневние. Снимката, описана с тъга за последната крушка, това е на всички клони при нас. За 4-5 години още не съм видял плод от крушите, както и от повечето дървета. Тъй че не смятай, че е някаква кой знае каква драма. Включи се в поръчката за нийм. Мравките няма как да ги изселиш с миризми и капани, повярвай ми. В къщата на прабаба ми в котленския балкан, там имаше огромна колония ПОД къщата, пръстен под. Като тръгнеха да се роят на пролет, течеше РЕКА от мравки по прозорците. Съжителството е хубаво нещо, но всяко нещо има своите граници.

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Nevil

Привет на Гого, Йоско и Боби

На 15.05.2019 г. at 0:26, Гого написа:

 Интересно ми е да наблюдавам как се случват нещата и кое какво предизвиква. :)

И аз Съм така  ............и от проведените експерименти и тази седмица с мравките...................ще допълня следното.

Преградите за мравки във вид на лепенки който Ми помогнаха да ги задържа за около две седмици и половина в началото на миналата пролет преди да полазят дръвчетата ................сега и по това време не функционират и не могат да се справят.

Причината ....................невероятна активност от всякакви животинки направили опит да преминат през препятствието. Никога не Съм предполагал че листните въшки(а и всякакви други гадинки)с такава интензивност се разхождат нагоре и надолу  по стъблото и само за по-малко от осем часа са направили вече трасе от където безпрепятствено да  преминат мравките.

Вече без всякакво колебание..............първото нещо което ще направя следващият път..............отивам до краварника и намирам от най-прясното кравешко .......а-ке:confounded:   вар и син камък. Ще варосам дръвчетата. Така са правили дядовците. Правил  Съм го и Аз повлиян от Тях но............ никога с такава мотивация.

Планирал Съм още много експерименти около мравките ..................... но всичко за напред ще бъде на основа варосани дръвчета което  със сигурност ще затруднява  "трафика".

На 15.05.2019 г. at 1:42, Йоско написа:

Еми създал си чуден хабитат за симбиозис мравкус-въшкис.

Ами точно така е ...............струпали Сме много млади фиданки на малка площ и това се явява като Божи дар за мравките.

Наблюдавал Съм мравуняците..................от тях излизат много мравешки пътечки във всички посоки  и много от тях излизат извън територията на градината. Мравките явно обслужват големи територии но когато им създадеш удобство................близко до дома ...........вероятно го приемат с Благодарност. 

Получава се доста странна ситуация. Дръвчетата са много и в един момент и плодовете ще са в изобилие................същите тези плодове който Аз сега се опитвам да увардя от мравките...................мравките който в крайна сметка пак те ще ги хапнат..............но няма да им е лесно. Без насилие.......ще се опитам да им намекна че  мравешките пътечки който водят извън градината .............ще са им по лесни и по  приятни  поне докато узреят плодовете.

Тук някъде минава линията на равновесието. За това Съм в градината и искам да се науча да я следвам.

Боби....Ще се включа в поръчката с нийма. Не мога да пропусна тази възможност и това което описвате като резултат от него.

п.п. Йоско.......какво имаше в предвид с това

На 15.05.2019 г. at 1:42, Йоско написа:

Ружите и хризантемите ми всяка година ги нападат главоломно 2ката по горе напролет и няма проблем нито за Ружата нито за другата.. 4ка симбиозис? 

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Nevil

Привет на Всички:smile:

Понеже ваденето на пръскачката .............Ми  е най не приятното нещо в цялото градинарство..............Съм приел  двубой по правилата на феърплея с малките мравки. За да бъде честен двубоя .......................трябва да е без жертви. Ще се надлъгваме. Поне Аз ще се опитам да ги излъжа. Интересно Ми е как ще реагират те. Разликата Ни със тях е само в мащаба. И те като Нас често в желанието си да постигнат нещо ..............изпускат нещата .............и те излизат извън техен  контрол. После природата оправя пак нещата. Като при Нас. :smile:

Затова смятам да ги насоча да си правят експериментите извън нашата градина. Когато вече узреят плодовете................ да се чувстват поканени.

Със сигурност ще има и за тях.:smile:

А сега ще се похваля.........защото вече  водя и в резултата.:yum:

IMG_20190526_083353.thumb.jpg.2dc4af5b093c4eae69b013617eb7ab7a.jpgIMG_20190526_084642.thumb.jpg.971aefae226a6a49460e75d6cd856430.jpgIMG_20190526_083353.thumb.jpg.bfd426d810c08fcf966017846f8da177.jpg

Снимал Съм го и на клипче. .....но не знам как да го пусна. 

Голяма какафония и объркване цари. Това препятствие го направих тази събота.

Миналата обаче направих друго на друго дръвче. Стана същата какафония  и............................. ги оставих да се какафонясват така цяла седмица.

Резултата.....................снимката я правих тази седмица и дръвчето се вижда на фона на мравуняка  който е само на няколко крачки зад него.

IMG_20190526_083602.thumb.jpg.71d4b0f0711639d47b15b85b9b7c1a4f.jpg

 

Май  са размислили? 

Е..........................те вероятно вече  са на съседното дърво. Защото и там имат  фермичка...............но.....................просто не знаят какво ги очаква  занапред.

IMG_20190527_121005.thumb.jpg.f948efc285462c8538f1c0b3a97302a4.jpg

Това е прототип в проект и вероятно ще е на второ ниво.  Сега е на метлата................ а  какво ще означи това ..............ще стане ясно по натам.:tounge_wink:

 

 

 

 

 

 • Харесвам 5

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Nevil

Привет:smile:

Мислех Си че мравките ги няма на стъблото на древчето.................защото са размислили.  

Нищо подобно! Нямало ги е защото са били на   оперативка.:tounge_wink:

После са се върнали и са преминали всички препятствия.:dissapointed_relieved:

IMG_20190602_090144.thumb.jpg.6a7715f7556d5dda4ac1417f8c0e287a.jpg

Резултата стана силно отрицателен за Мен:wacko: но ..............................стоях така пред тях ........и блуждаех на  някъде.

В един момент Ми направи впечатление  че една част ......много  малката от мравките.....бързо и енергично преминават през препятствието и продължават на горе по стъблото. Същото се случва при тях и на връщане. По голямата час обаче от мравките.............се въртят като омагьосани в кръг и не намират изход. Тава започна да Ми напомня за нещо. Постепенно  различих и една друга група от мравките. Те се щураха насам на там .............енергично но .............като чели също не знаеха какво правят защото преминаваха  през препятствието и в место да поемат нагоре по стъблото ..............те се връщаха  обратно на долу  в изходна позиция ..............  все едно че бъркаха посоката. 

На това явление при хората ...............Ние му викаме че са като мухи без глави.

Странни прилики се наслагват. Започват все повече да ми приличат на нас хората и поради тази причина .....групата на ”мухите”  ми дадоха идея как да .........................        .....................   ..........противодействам  на тези " бързаците" дето все още намират начин да си вършат работата по клоните на дръвчето.

"Мухите" определено са получили замайване  .....форма на дезориентация......и този ефект ще се опитам да го прехвърля на " бързаците"

Затова......... през следващата седмица и организирах  нещо като сървайвър

 

IMG_20190602_095156.thumb.jpg.697954d332dcb4cbe62f026a80a70de0.jpg

 

Пет пъти ще се премятат на горе  към короната ..................и пет пъти слизайки на долу.

Понеже намирам голяма прилика с Нас хората......................мисля Си че ...............в един момент  ще им писне да вършат цялата работа и ще започнат да  скатават.:rolleyes:

 • Харесвам 7

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Лозан

Невил, избиваш рибата с тези препятствия... Направил си нещо като трасе за бягане с препятствия за мравки :) Само по себе си е доста идейно, но дали ще е приложимо за по-дебели стволове с набраздена кора?! Само с експеримент може да се докаже, но адмирациите за неупотреба на пръскачка си я заслужи ;) Много ми е радостно, как от конвенционално градинарство за няма година прихвана необичайните приоми на това другото градинарство... Очевидно, е че имаме експериментатор №2 след Изито :)

 

 • Харесвам 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Само като си представя 20 плодни дървета с по 20 фунии пластмасови на всяко и леко ми призлява - единствено това, че съм фен на sci-fi стилистиката ме спира да не припадна. Така или иначе, мравките както са минали 1, така ще минат и 3, и 5 и 20 фунии.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Nevil

Привет   Лозане,..............пръскачката я чувствам добре на гъба Си само когато е пълна с мляка. Във всички други случеи............................все едно Ме стиска за гърлото,:smile: Затов ще  търся всякаква възможност за да изклинча от нея.

Привет Боби..............неможах да схвана кво е тва.......  sci-fi стилистиката :smile: ...но каквота и да е ...................едвали ще Ти помогне ако към цифрата 20  сложиш още една 1 и стане 120.........120 плодни дървета с по  120 фунии пластмасови на всяко  и  т.н. ..........та така до припадък.

Не .......небих стигнал до там защото не смятам че преди  всичко................. това което създаваме в градините Ни принадлежи.

Да .....то е наше ..........но, само по нашите човешки закони..................а тези закони са временни и силно ограничени.

По природните закони .........всичко е едно цяло. В това цяло...............  всяко живо същество допринася за него и  ползва това,  от което се  нуждае.

На тази основа ще водя двубоя Си смалките  мравки.   Вероятно имаме взаиемни уроци.:smile:

Сега ............няма да обявявам резултати като миналия път................ще изложа само факти от двудневно наблюдение на "трасето" с петте прелятсвия за мравки.

IMG_20190602_100309.thumb.jpg.f0d19606d6b51e3dace40a0f8ad878d5.jpg

А то е че тях отново ги няма по трасето. Може сега да са на семинар...........:smile: и трябва да е извън Кюстендилски окръг защо вече два дни липсват.

Ще видим следващата седмица,  но определено дръвчето изглежда по по-друг начин.

IMG_20190609_175642.thumb.jpg.59d28b67678e7640fdc4b80b0c673410.jpgIMG_20190609_175736.thumb.jpg.f716e2be55f926fe031de74ae8591b09.jpgIMG_20190609_175743.thumb.jpg.587b632c0d579af60cd5df1460c9810d.jpg

 

 

 

 

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Теди

Не на семинар, на море са отишли..... с влака :D

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Nevil

А поколко време почиват ?:smile: 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Теди

Ааа, не знам, не съм ги питала  :D

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Nevil

Привет на Всички:smile:

Курортистите все още ги няма. Подозирам че са си удължи ли отпуските .........разбираемо.

Интересното е че около стъблото на дръвчето има трафик..................но по него не стъпват.  Може би..........трябва да се върне бригадата отговорна за обекта.:smile:

 До тогава............отделих малко време за предишното дръвче което смятах че Съм успял да опазя но ................малко след това мравките са превзели отново.  То сега ...................дръвчето никак не изглежда добре и Аз му поставих последната разработка препятствия за мравки.

IMG_20190616_065242.thumb.jpg.4f0bea4e725a262ee74fe962741a69a9.jpgIMG_20190616_065231.thumb.jpg.6bc5b030fb61d7ebe899557e2333ec69.jpgIMG_20190616_065205.thumb.jpg.c77f87935dffc5c4512d327ad5fe04d9.jpg

IMG_20190609_180025.thumb.jpg.8c0bdd39e0fa78e2f4de0f0700cf1f1b.jpg

IMG_20190609_180025.thumb.jpg.28d1aa8a4a7b9f746e7eff9e2d2b2f5d.jpg

Последните  кадри  ...........приличат  малко на Дупнишките  автокъщи.:smile:

Ще наблюдавам какво ще се случи но ....................ако и тия отпрашат към морето................започвам да Си мисля нещо.:smile:

 

 

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Isa Bel

привет Георги :) .... ако мравките нямат храна, колкото и препятствия да им сложиш мисля че пак ще ги преминат ... нали казват "глада е по силен от тока" ;) ... 

... ще ти споделя моята тактика - която е "и вълка сит и агнето цяло" :D .... даже специално за теб преди дни направих снимки, но все не ми остава време да седна да ти напиша ...

при мен проблема е че храня котаците в стая, която сглобихме на две на три от ОСБ плоскости - тоест има фуги колкото щеш... та мравките надушват къде има храна и тръгват да щъкат ... на мен не ми пречат - нека си щъкат и ядат, но паниците на котаците стават черни от мравки и писаните се дърпат от храната ... когато имаше повече дъждове мравките идваха интензивно из цялата стая, сега не идват толкова много ... миналата година им оставях храна настрани и те не идваха да пречат ... та и тази година се замислих, че имам цял чувал с храна в стаята - вместо да им оставям някъде, мога да споделя храната в чувала с мравките и бях решила да надупча чувала на малки дупки ... НО! - за моя изненада мравките ме изпревариха с перфектно изработена мрежа от ситни дупки по чувала ... дупките са абсолютно точно отдалечени и в перфектен ред ... аз ако бях тръгнала да дупча - мравките щяха да ми се смеят на точността ...

сега ще ти покажа снимките които заснех за теб.... /извинявам се че са без фокус, но снимам със старо апаратче, което стои на село - не ми се носи другия фотоапарат/

ето къде храня котаците и чувала с храната до тях ... мравките са до чувала и си взимат храна от там - не се отдалечават и не пречат в стаята, не ходят и до храната в паниците ...

f5-ilGPXgmq7nXwc8hEU8SJoMrye5Fvq9SXSofaP

2TU5d968eW22B7Ou1dcrg-uRMPDHdUExCuKln1Ub

ето ги и дупките в чувала - около 1 мм са - тук идват от най-мъничките мравки

3vYwvDaX21Q_1pZxJkriKTAj6bginw1MRcLJ5AfK

и така .... колкото и шантаво да изглежда ... предпочитам да нахраня мравките и всички да са доволни от колкото да мисля как да ги спирам да влизат - и мравките са сити и котаците хапват без проблем и аз нямам грижи ....

хрумна ми идеята - ами ако оставиш в една кутия храна за мравките някъде между дърветата ... с малки пробити дупчици колкото само те да влизат - дали пък няма да си спестиш всичките усилия с опаковането на дърветата ... незнам дали ще проработи - но не пречи да опиташ .... :)

 • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Nevil

Преди време бях започнал една подобна история на твоята с мравките но тогава явно не беше в подходящата тема и в подходящото време.

За да не ми влизат в сака с яденето.........и в кошчето с отпадъци на работното място....................  оставях разни лакомства около входа на мравуняка. Всякакви плодове, сурови ядки, млечни продукти и други неща за момента.......... така се получи  и  злополуката  с динята. От тогава я отбягвам.

Така че метода е изпробван и   работи добре.:smile: Спират да се разхождат,......................практичност.

Виш ...............не е нужно да слагам допълнително храна за тях в градината. Те си имат достатъчно. Просто са избрали по лесно достъпната и в по голямо количество. Ние сме създали тези предпоставки. В природата няма как да се случат толкова благоприятни за тях условия на толкова малка площ................само  на метри от мравуняка им. Че  нали и за  тях .................Бог е   безкрайно благосклонен.  Те усещат само резултатите/ следствието  от Нашият свят.  Ще се опитам само да ги затрудня .............. и то само на определени места и за определено време,  без да ги ограничавам защото в крайна сметка .......тяхно ще е  задължението да се справят с останалите неизползвани от другите живи същества  плодове. 

Инженерната работа на твоят отряд мравки е завидна...............с тази прецизност....................:smile:

 • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Isa Bel
преди 9 часа, Nevil написа:

Преди време бях започнал една подобна история на твоята с мравките но тогава явно не беше в подходящата тема и в подходящото време.

:D Георги те твоите и моите истории когато и където да ги напишем все няма да са подходящи - ма това е друга тема :mrgreen: .... да сме живи и здрави - истории да ни спохождат ;)

продължавай да разказваш - поне на мен ми е интересно какви ги мъдри шантавата ти главица ;) /споделям отношението ти към околния свят :) /

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Без да искам да секвам творческия ви устрем, само ще вметна тука едно инфо, което може да ви е полезно.

Ако храните мравките, умишлено или не (Невил, човече - плодове, сурови ядки, млечни продукти - то аз не ям толкова качествено като твоите мравки, да имаш овакантен мравуняк за мен, като само ще замоля и нещо сурово сушен бут или поне паламудче мариновано да добавиш и някой цитрус!), създавате предпоставка за тяхното неконтролируемо размножаване и роене. Нещо такова се получава и с пчелите когато има експлозия на хранителни вещества.

Ако си намират храна по естествен път, има нормални системи за контрол - разстояние, изразходвана енергия за дадено количество калории донесени, хищници, други опасности, отмор и тн. Отделно и натуралната конкуренция на други семейства/видове мравки. А един безкраен (от гледна точка на мравките) източник на храна като чувал с котешка храна, или доставки на био храна по домовете, може да наклони везните в нежелана от вас посока.

Разсъждението, че понеже ние сме струпали храната, съответно те са в правото си да я използват както си искат, го приемам само частично. Нямам против косовете да кълват от високите клони на черешата или черницата, щом има достатъчно и за мен. Но ако почнат да кълват децата, да ми ядат хляба и сиренето и ми серат в хола, ще вадим матраците.

Та така е и с мравките. Не бих им обръщал внимание, не бих ги гонил/пръскал/морил, не бих им правил дървесен лунапарк от туби, не бих ги хранил в никой случай. Но направят ли си мравуняк до масата ми и да не може никой да се нахрани и да ми щипят децата, или да пъплят на гроздове по въшките на дървото отгоре и  да падат по нас агресивно, или да ми лазят по обяда - бяхме до тук. Като цяло не мисля изобщо за мравките. Не ми пречи и няма да ти преча. Иначе минаваме на застраховка тип you hit me, we hit you.

 • Харесвам 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Nevil

Привет на Всички:smile:

На 20.06.2019 г. at 11:01, Боби Димитров написа:

(Невил, човече - плодове, сурови ядки, млечни продукти - то аз не ям толкова качествено като твоите мравки, да имаш овакантен мравуняк за мен, като само ще замоля и нещо сурово сушен бут или поне паламудче мариновано да добавиш и някой цитрус!),

 

Боби.......няма брадче..

Виж само.......................

IMG_20190624_150604.thumb.jpg.fbe00e5706ecd9a8fdceccfa4b61ccd6.jpg

 

Печен кренвирш...( много налитат на кренвирша),   маслина, кашкавал, сурови бадем и кашу............череша за десерт..........не щат и да чуят за овакантяване на мравуняк.:tounge_wink:

Това са малко ..........пишман мравки защото................ единственото усилие което ще направят и енергия която ще изразходят е свързана с разходката им до сакът Ми с храна или до  близките кошчето за отпадъци. Така всеки път когото изхвърлям кошчето ...............имам неприятното усещане че изхвърлям и половината мравуняк в контейнера. Нямат конкуренция ...........няма и хищници.    Всъщност .......най големият им хищник е метлата. Работно помещение е............. и от време на време трябва да се върши и тази работа. Неприятно е да се метат мравки.

Това решение работи и видимо..................всички са доволни.:smile:

А сега сериозно!

Курортистите ги няма а и другите си събраха куфарите.

Аз обаче вече Си  мисля че няма никакви курортисти. Всичко си е същото и ...............само при тези две дръвчета се случва нещо.

Дълго наблюдавах едно от тях в основата и ...............има движещи се мравки във всички посоки но не и по стъблото на горе както обикновено.

Има някакъв невидим за Нас знак който ги отклонява в страни. Надявах Се някоя от тях  .....дали от групата на  енергичните, омагьосаните  и ли на мухите .........да се обърка и да поеме нагоре ............към препятствията........да погледам малко сеир но ........не,  нито една. Някой някъде в системата на мравките е взел решение че .............................в дадената ситуация усилието е по голямо от ползата. Тази взаимовръзка е голям шанс и дава големи възможности.   Когато обслужващия персонал и охраната  в лицето на малките мравки  освободят  фермата ..........за  една седмица нещо се случва и с листните въшки .......няма ги.:smile:

Замислил Съм нови експерименти  но жалко че не мога да ги правя ежедневно.

Тъй като писах за усилието при мравките ........редно е да се знае и какво усилие Ми коства и на Мен създаването на поредния ......"лунапарк":smile:

От този шаблон  изрязвам копия от обикновен цветарски целофан. Увивам около стъблото, изравнявам двата края и монтажа е въпрос на две щраквания с телбода.

IMG_20190620_172530.thumb.jpg.c40a9a11a8db6ef8512f5888d3996138.jpgIMG_20190623_093247.thumb.jpg.88c01c6982e3527fa1a0f2ff9bf97318.jpgIMG_20190623_093307.thumb.jpg.41116bc9e9236790a160f6f321c9c875.jpg

 

 

 

 

 

 • Харесвам 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

 • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

  В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
 • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване