Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Боби Димитров

Днес научих (TIL)

Recommended Posts

Миленка®
На 3.11.2024 г. at 12:12, Славянски написа:

Добре, при нас защо няма такъв тип сгради? С какво при тях условията са толкова по-различни?

Кош / хамбар за царевица.

Обърнатата пирамида на стъпките - да не се качват гризачи!

кош.jpg

  • Харесвам 1
  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Наскоро ето този хамбар видях, от Англия. Подобни стъпки. Как се успели да ги нагласят тези "гънки"!

401558453_888932812589409_4826294083015150688_n.thumb.jpg.04624ad83831384a4d162995cf5e4925.jpg

  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Котарак без чизми

Ако имаш предвид гъбки - не е необходимо основата да е толкова равна, както в зидарийното строителство. Дървото може да се огъва и да поеме известни отклонения (а зидарията - не, за което свидетелстват двата "прозореца" с липсващи тухли). По-важно е вертикалите да са отвесни.

  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров
преди 13 часа, Миленка® написа:

Обърнатата пирамида на стъпките - да не се качват гризачи!

Това е много интересен и явно универсален детайл - от гледането на Таласбуан съм го научил и на шведски - mus-hylla, mushylla (mouse shelf). Там е обикновено вертикален камък и после Т-образно хоризонтален, често като плоча. И върху него носещата греда.

  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Emil

Още един пример: хамбар (мисля че беше за ориз), който съм снимал в Мадагаскар. Кръглите дървени пулове поставени между колоните и гредите са, за да не могат мишоците да преминават нагоре. Обяснението на местните беше, че гризачите не могат да се задържат по долната страна на хоризонтална плоскост. 

IMG_9816.JPG

  • Харесвам 2
  • Мерси 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване