Marangoster

Вече ражда,а не знам що за сорт е...!

9 мнения в тази тема

Учех се да ашладисвам вържу стара ябълка на "спяща пъпка" и тя взе че се прихвана пущината и тази година даде плод. От справката с чичко Гугъл изскачат подобни картинки на "Руска прозрачна/Russian Transparent" - лятна ранозрейка.Опитах я - става за ядене,но може и още седмица да зрее. Ако я познае някой да каже!

IMG_20190627_193030.jpg

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А добре дошъл, харесва ми как некак резко се врезА директно по темата!

Кажи калема от къде е? Мен ми мяса на Белголдън, като форма и цвят. Леко киселка, иначе сладка. На есен става жълта и сипкава, така я харесвам повече.

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за гостоприемството! Аз съм си такъв - бикчето направо за рогите,без много приказки. А калема ми го дадоха за "петровка" от Пазарджишко село. Тогава се учех на "чип бъдинга" и се оказа,че ми се получават нещата.

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Определено не е Белголден,щото тя зрее през септември,а тази е готова за хапване.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

То при ябълките са толкова сортове, че идея си нямам. Изчакайте хубаво до узрее, за да идентифицирате. Също предполагам и листата могат да бъдат издайни за сорта, но ако е местен, трябва да проучите в района. Колко старо е дървото, от което е калемът?

Аз съм виждал наблизо ябълка, която според мен е на 200-300 години, и я считам за местен сорт. Самият аз имам в двора дървета поне на 80-90 години. Не се знае откъде са дошли, но не са нов внос със сигурност. В института по планинско животновъдство и земеделие в Троян имаше някаква жена (мисля), на която могат да се изпратят материали за идентификация на сортове... При мен на Балкана има (наоколо по махалите и в имота) сигурно поне дузина сортове ябълки на стари дървета и не ги знам по име. Би било добре да я получа от някого информацията. Старите хора ги наричат по някакъв начин, но трябва да попаднеш на човек, който се е интересувал.

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Оставил съм 2-3 плода за наблюдение и сравнение докато паднат сами от дървото. Има лека промяна,започна да се оцветява приятно.Фотото е от тази сутрин.

IMG_20190712_072633.jpg

2 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Направо започва да си заприличва на Петровка, ако питаш мен. Изчакай още малко, но за себе си съм сигурен ;)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Прав си! Виста Бела или като Петровка е по-известна.Отговаря на 100% както е описана в сайтовете на  различни разсадници.

IMG_20190715_071440.jpg

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Разбира се, че е зряла, когато след разрязване, семената вътре са тъмно кафяви до черни. Не са трайни, но са първите и се изяждат бързо, а ако не успеете - на оцееет :) Като поседят малко след обирането им се появяват едни розово-цикламени участъци вътре в бялата иначе част.

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!


Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.


Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.