alys

Нашите овце

11 мнения в тази тема

Ще започна темата с линк към оползотворяване на млякото https://bezmotika.com/topic/393-кисело-мляко-домашен-кашкавал-и-сирене/#comment-5790. По-нататък ще запиша за консервиране на месото. Домашни любимци са до момента, след който ни служат за храна. Не сме вегетарианци и няма по-чисто месо от домашното, както и всичко останало. 

Безсолно-солевата диета съм я писала в дневника и само ще я копирам тук, та като ни потрябва, да е лесно откриваема. 

Безсолно-солева диета - от 27 август за 7 дни махнахме каменната сол от яслите. След това 6 дни покълнал ечемик с 10 г сол на овца (и овена се храни) като каменната сол се връща, за да могат да си ближат от нея. Ечемикът покълва за 1 денонощие, но го заливам с вода 3 дни предварително, за да станат малко по-големи кълновете. Дажбата е около 300 г ечемик на глава (мерен преди покълването). Следват 10-15 дни покълнал ечемик с по-малко сол. Така до около 25 септември приключихме с диетата. Определено е помогнала, защото точно след 5 месеца започнаха да се агнят. Първото агне - 24 февруари, последното - 12 март. 

Откакто съм в тази къща, винаги са отглеждани овце, кога повече, кога по-малко. Най-малката бройка беше, когато свекър ми беше около 90+ годишен и оставихме да се грижи за 2 овце. Разбира се, ние с мъжа ми му помагахме и в един момент просто ролите се размениха и ние поехме щафетата. Голяма мечта ми беше да продължим да отглеждаме овце и когато свекър ми почина, светла му памет и тази мечта стана реалност. :) Бащата на свекърва ми е бил мандраджия. Свекър ми с брат му са отглеждали общо 120 овце (свят ми се завива само като си помисля). Отстрани погледнато, не е трудно да се грижиш за овце, но си има някои моменти, в които без чужда помощ е трудно да се справи човек, който няма опит. Стригането се оказа трудно. Не, че няма да се справим, но ще ни отнеме много време. Човек с опит и/или с машинка в ръка свършва тази работа невероятно бързо. Плащаме си, стригачът доволен, ние двойно :). Ние опитахме с машинка, но трябва да се спазват някои правила, които не ги знаем - в коя посока се стриже, откъде се почва, позата на овцата (това горе-долу го нацелихме). Трябва и машинката да е професионална, за да работи добре. С нашата порязахме доста "добре" две овце и сложихме точка на опитите.

Преди косяха ливадата до нас с всички последващи дейности и се превозваше сеното с магаре и каруца до нас. Теренът е полупланински и не е много лесно, а и това става в най-топлите дни. Сега купуваме бали. Не е кой-знае колко добро качеството на сеното, но поне е в готов вид. Сметката е 10 бали на глава за зимата. Така се пада по четвърт бала на хранене, а ги храним в 11 и в 16 часа (зимно време). Обаче балите ги стоварват на стотина метра от къщата, а после има още толкова до сайванта и в едната посока наклонът е надолу, а в другата уж си почиваш, ама пак се изморяваш заради терена. Без строителна количка ни е спукана работата. Докато превозим 70 бали, стопяваме всички излишни калории. :) А не върви да ги оставиш за следващия ден, за да не ги навали дъжд. Случвало се е, но завийвай, отвивай, не си е работа. 

Следва продължение. Коментирайте, ще пиша, когато успея. Най-важното е, че вече разбирам в кой момент какво искат овцете. Те са достатъчно интелигентни, задружни и досетливи, особено, ако някоя е в беда (идват до къщата и блеят на пожар).

Снимка от 10 март

 

 

IMG_20190310_154231.jpg

3 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди да се разпиша в темата искам първо да кажа: Алис обичам те много - голямо гуш! /не ме слушай кви ги пиша/ :wub:

така ... значи имаме нова тема "Нашите овце 2019" .... кои овце питам аз? кои???? - форумните ли ???? ... щото те и преди и сега все са си черни и по бели няма да станат :mrgreen:

нооооо .... ако става въпрос за овчичките на Алис - това е друг въпрос ... тук бих се намесила с вещо мнение :blush: ... :

Алис както по горе се види - форумът се казва "Без Мотика" - което на чист български значи "Бичим си айляка" .... и всяко действие изискващо усилие не е допустимо за протокола ... :P .... защо стрижите овчичките ??? - защо изобщо трябва да се ползват "полезни" сечива??? - аз също отглеждам животни ... те също имат козина .... :unsure: .... съветвам те да спреш да стрижеш овцете и да изчакаш лежерно момента, в който те си сменят козината - събираш вълната и плетеш шикозни чухени контозчета, както аз правя /Боби незнам дали се изразих правилно :wacko:/  ... нула усилие и цяла зима топла гърбина .... :P

.... радвам се че помогнах .... приемам домати в знак на благодарност :D

P.S. /има още една нова тема във форума - "За зелето и новите хора" ... но там друг ден ще се разпиша, че стана обед ... :D/

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Голяма помощ, голямо нещо, ей!

По въпроса със стригането. Имам една онлайн позната, в САЩ разбира се, която отглежда овце за вълната. Събира я, минава си всичките процедури по чистене, пране и прочее, боядисва я с натурални оцветители, прави я на прежда и от нея прави красиви неща, които после продава на цени, които осмислят начинанието. Преди да кажете "ама то това в САЩ", имам друг пример за българин, който наема жени да плетат терлици и шушони и ги маркетира през платформи тип Етси по широкия свят, на цени, които плащат добре за едно хоби, което така или иначе много жени практикуват.

Баба ви Ирен, която многократно съм споменувал, пък ползва ангорски кози, преде, боядисва, плете. Другата ви баба, Колет - тя пък ползва вълна за мулч.

Та пиша това основно, защото с Алис сме говорили в чата преди, че стригането и вълната са един вид пречки, досадна задължителност, но дори и в най-минималистичния вариант (мулч) ми се вижда полезно да имаш вълна :) като "отпадъчен продукт".

На други места из перма-форуми и четива, препоръчват hair sheep, които не искали стригане - за случаите, в които вълната не ти трябва. Това ми звучи като добра опция.

 

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
преди 1 час, Isa Bel написа:

защо стрижите овчичките ??? - защо изобщо трябва да се ползват "полезни" сечива??? - аз също отглеждам животни ... те също имат козина .... :unsure: .... съветвам те да спреш да стрижеш овцете и да изчакаш лежерно момента, в който те си сменят козината - събираш вълната и плетеш шикозни чухени контозчета, както аз правя /Боби незнам дали се изразих правилно :wacko:/  ... нула усилие и цяла зима топла гърбина .... :P

Isa Bel, вълната има - както пише и Боби Димитров - много употреби. Едно време ни е обличала, затова са се гледали много повече овце, а не кози, въпреки че козата дава повече мляко от овцата. Просто си иска време и организация. Ако не ги стрижеш, тя става твърде голяма и животни според мен се мъчат в жегата. Също се и зацапва и се чешат. Зацапват се външните словете. Също поема влага и я задържа, докато остриганата овца стои суха. Мисля, че въздългото руно може да пречи и на заплождането. Т.е. овцете очевидно са създадени да бъдат стригани, но сами не могат да го правят (за разлика от котките).

Боби, интересна информация даваш. Това си е освен препитаване и създаване на хубави и полезни артикули. Грехота е да се изхвърля нещо, което е било толкова ценно, но изисква много труд да се подготви. Един лев за килограм вълна е смешна цена според мене. Само трудът по стригането като сметнеш...

Между другото, аз не съм виждал навуща, но баща ми твърди, че не пропускали влага. Т.е. не ти се мокрят краката, което е непостижимо за повечето днешни обувки. А с ботуши по цял ден ми е писнало да ходя. Лятото е жега, а зимата ти мръзнат краката.

ПП: А и не мисля, че идеята е човек да мързелува, а по-скоро да си спестява работа умно и да си оптимизира нещата. С една тъпа брадва можеш цял ден да бъхташ и нищо да не нацепиш.

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:)

 

IMG_20190701_191255.jpg

3 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Кога е добре овцете да се агнят? На мене ми харесва да е в края на февруари, началото на март. Монетата винаги има две страни. Ние сме избрали този срок, защото през март вече има паша, макар тревата да не е много. Започваме да доим овцете, когато агнетата станат поне на 1 месец (до месец и половина). Доим сутрешното мляко, като вечер агнетата ги затваряме и им даваме зоб. През деня са с майките навън и си цицат. Като станат по-големи, съответно тревата стане достатъчно, ги пасем отделно овце и агнета и доим сутрин и вечер. Има период, през който доим три пъти, което е по-добре за овцете. Други предпочитат да си имат агнета около Нова година или дори по-рано, хранят ги допълнително и гледат около Гергьовден да ги продадат. Ние сега имаме 4 за продан, но няма пазар. Още нещо - ако са се оагнили през зимата, докато започнат да пасат сочна трева, намаляват доста млякото, прегарят, както казват по-опитните овчари. А да им осигурим сочни фуражи през зимата, не ни е по силите, не е и практика тук.

Относно ваксините - абсолютно задължително викаме ветеринаря да ги имунизира през пролетта, когато започнем да ги пускаме да пасат навън. За болестите - не яде ли, значи работата е сериозна и не чакам да стане по-лошо, обаждам се на вета, обяснявам и преценяваме какво да правим - или ми казва как да лекувам, или идва и бие инжекции. Случвало се е да ми остави няколко инжекции да ги бия на някое агне, справих се. :) 

Храненето със зоб - по време на периода преди заплождане и около месец преди да се агнят храним по 300 г на глава на ден. Това продължава, докато започнат да пасат и има достатъчно трева навън. Вода имат денонощно. Преди са ги водили до барата да пият вода, но сега имат чиста вода и в кошарата, и навън на няколко места. Каменна сол си имат в яслите. Вода и сол има и при агнетата.

Доенето - свиква се. Когато са млади майки, ритат като шантави, но и ние се научаваме да им прилагаме контра мерки - връзваме ги с един синджир през шията, за да не бягат, че иначе съвсем се превръщаме в укротители на диви животни и няма смисъл от това. Те си преживят, т.е. не се впечатляват особено (като посвикнат, де). Нямаме такова отделение, в което да ги доим и да нямат къде да избягат. Някои свикват и стоят, но други си ритат я с ляв, я с десен крак и трябва да се внимава. Водачката на стадото като млада коленичаше с двата предни крака в знак на протест. Много беше сладка. :) А сега е най-мирната овца при доене, но е около 10 годишна. Някои са млечни още от първата година, други след 2-3 години. Не им харесва, когато се сменя доячът, но нямат избор - доим и аз, и половинката. 

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 

В България няма добра реализация на вълната,  но пък е идеална за изолация.  Поне така съм чувал. 

Относно мокренето, серея на вълната е до някъде отблъскващ влагата.  

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
преди 8 часа, Димо 33 написа:

Относно мокренето, серея на вълната е до някъде отблъскващ влагата.  

Поне от моя опит дългото руно се мокри и задържа влагата, но във вътрешността е сухо. Стои една такава мазна и водоотблъскваща. Зимата няма какво толкова да се мокри овцата, когато вълната е по-дълга, а лятно време, когато е повече навън, я стрижат. Ей тука един материал за стригането:

https://www.asas.org/taking-stock/blog-post/taking-stock/2014/07/14/there-is-no-such-thing-as-humane-wool-when-it-is-left-on-the-sheep-why-sheep-shearing-is-absolutely-necessary-for-sheep-welfare

https://www.theguardian.com/world/2018/nov/28/it-is-more-cruel-not-to-shear-sheep

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В последните си дни свекър ми само питаше за овцете - дали сме ги пуснали да пасат, дали сме ги прибрали. Беше много късна есен, вече имаше сняг и овцете не ги пускаме, разбира се в такова време. Сега и на мене, и на половинката все ни се причува, че някъде дрънка звънче. А една вечер бях забравила да ги затворя и те легнали пред кошарата. Ама съм сигурна, че са затворени. :) Пускам кучето да се разходи и то явно ги е подгонило и се раззвъняха звънчетата на овцете. Викам си, лелеее кой ли пък е тръгнал да ни краде овцете посред нощ. Луда работа!

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мисля, че не съм писала за млеконадоя. Тази пролет стартирахме с около 4 л от 6 овце. Тогава агнетата бяха на около месец и половина (15-20 април). През деня си цицат, а вечер ги отделяме и им даваме храна, за да не са гладни. Три месеца по-късно млякото е наполовина (4 л за денонощие), доим два пъти и вече агнетата са отбити. Когато станаха на около 2 месеца и имаше достатъчно трева навън, ги пасяхме отделно от майките (един месец). После агнетата направиха опит да цицат, но майките вече не ги допуснаха. 

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!


Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.


Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.