Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Recommended Posts

procopy

Привет. Вълнувам се от една тема, за която има информация на различни места, но никъде не е актуална към текущото състояние на технологиите и изобщо нещата и по-лошото е, че абсолютно никъде не се говори с цифри и ще се надявам да намеря нещичко тук. Търсенето ми е за мини/микро ЛПСОВ с 24 часов дебит до 1 кубик, но да кажем, че това не е от толкова голямо значение, колкото три други аспекта:

1. каква е актуалната практическа законова рамка в страната по темата септични ями vs локално пречистване;

2. какво е актуалното технологично ниво на самите станции - преди десет години на мода са били аеробните с помпа, днес гледам че се лансират анаеробните, които тогава са били третирани като обикновени контейнери за говна;

3. защо всички си крият цените.

Та всякаква информация по темите, придружена с примери с реални цени ще ми е от полза, тъй като за уикенд вила, инвестиция от 7000+ лв само за станцията ми е напълно безпредметна и много се надявам да намеря други варианти. Септичната яма, между другото, не е вариант по редица причини, но за сметка на това имам възможност да изливам резултатната вода върху голям терен, като плана е да полива лозов масив от около половин декар.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Оооооооо бат Иво, къде какво обикаляш, пак при мен :D А добре дошел :) Ша ти попиша по темата отпосле, иначе си на прав път. Под 6-7К не си струват инсталациите, не се хващай на приказките на "тия са български, ама същите като немските, нищо че са на 1/4 от цената"!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
procopy

Добре заварил ;) Ми ти си се институционализирал, няма мърдане.

На нищо не се хващам още, само извършвам предварително проучване, но от това, което виждам за по 2-3000 в сайтовете за обяви, една студена тръпка ми минава по гръбнака :unsure:

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Тъй. От как сме в ЕС нещата са що-годе тъй:

За старо строителство, преустройка, ремонт, заварено положение и тн, реално никой не те пита за нищо, прави каквото искаш.

За ново строителство (ако искаш да има разрешително за строеж и после акт 15 + разрешително за експлоатация) без канализационна инфраструктура в района има два варианта. Водоплътна изгребна септична яма или ЛПСОВ.

Водоплътната яма реално е или бетонов бункер под земята с хидроизолация, или PE контейнер, също вкопан. Има норма колко кубика за колко народ и тн, но тъй или иначе всеки месец викаш лайновоза. Вътре процесите са анаеробни, смрадта е яка, отровата е велика. Не го препоръчвам в никой случай, освен при форсмажорни условия.

Тя може да се модифицира леко, като при изграждането се направи на 2 части с преградна стена, едното да е утаител, другото да е преливник, от него да има изходяща тръба и да попива в попивен кладенец, но поне на метър надолу. Ест, това не решава повечето природни проблеми, особено ако ще искаш да гледаш храна там, но вероятно спестява лайновоз до 1-2 пъти годишно.

ЛПСОВ има в момента на пазара много варианти, като чешките и немските са в общи линии единствените, които бих препоръчал. При всеки случай трябва да идват с евро сертификат за пречистената вода, която да може да се ползва за поливане на трайни насаждения.

Според законите, изходящата вода от ЛПСОВ трябва или да се вкара в земята чрез попивен кладенец (дупка в земята, пълна с 2-3 бетонови пръстена, пълни с дренажен камък, обикновено 2 кубикова), или да се заусти във воден басейн / дере / река / поток / езеро, но това иска разрешение от Басейнова Дирекция, което може и да не получиш в рамките на своя живот.

Аз мисля, че единствената причина да искаш анаеробен процес, е да имаш methane digester, който обаче не работи оптимално с такава ниска концентрация. Ако месечно потребяваш 10000 литра вода, в тях надали има и 200 литра реален матрял за метановия цикъл. Като цяло очаквам момента, в който хората ще имат по един такъв в кооперация и ще се бута вътре цялата органика, но сме далече от там.

Дай някоя референция, където се препоръчват анаеробните?

Иначе една грамотна аеробна, в която има пълния цикъл на де/нитрификация и тн, вади доста чиста вода. Имам в САЩ уеб познати, които директно от тази вода си поливат зеленчука подпочвено (с wicking beds), като на 6 месеца се правят тестове на водата. Аз лично нашата бъдеща ЛПСОВ ще я извеждам в един вкопан PE контейнер, който ще има преливник за аварийни случаи, а иначе за нормална операция водата ще пътува надолу по терена в дренажна тръба между фиданките.

За твоя случай, вероятно най-доброто решение е да се помисли за компостна тоалетна, а всичките други води, тнар gray water (демек не клозетни) да се извеждат директно към контейнер, от който с малка помпа да се бутат (след филтър) в капково. Ся, друг е въпросът, че лозето принципно не иска много вода и ще страда, ако вилата е често потребявана и се падне валежна година да речем... Но за тоя случай, след контейнера правиш един попивен кладенец. Или ако искаш да не "губиш" водата, може аквакултури, reed bed, micro pond, но надали ще ти се занимава с това за вила.

Ако не искаш компостна тоалетна, отиваме по-горе във варианта утаител-преливник. Та като цяло дай да видим в каква посока предпочиташ да са нещата и ще потегли влака на мисълта :)

По точка 3, надали не знаеш защо се практикува основната търговска практика у нас :D Но цените са 6-8К за станцията, в общи линии. При всяко положение, ако в момента няма нищо (ни дупка, ни дявол), няма мега-евтино решение. Минималното е класическа яма, попивна, която е мизерия, но багер 200 лв, 2 бетонови дренажни пръстена ф800/х800 по 70 лв, 100 лв транспорт и стоварване, 200-300 лв за камион дренажен камък с транспорта и стоварване и насипване и заравняване с бобкат и си готов с ямата.

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
procopy
преди 4 часа, Боби Димитров написа:

За старо строителство, преустройка, ремонт, заварено положение и тн, реално никой не те пита за нищо, прави каквото искаш.

Конкретния ми фокус в момента е върху имот, който е имал къща, отразена е в кадастъра, но от нея е останала неизползваема руина - нещо като плоча и две стени. Намерението ми е да срина всичко до основи и точно в кадастралните рамки да изградя нова къща. Това, в случай че се разберем за цената, защото като видях колко ще ми коства да докарам фадрома на 60 км от града, им предложих 40% под тяхната и ако щат да кандисват, ако щат да не.

На теория трябва да има яма. Все пак някъде трябва да са срали тия хора. Само че на огледите си без собствениците не я открих. Та ако законовата рамка ми позволява да се направя на луд с ямата, както ще се направя на луд с къщата, е повече от чудесно. Имам предвид, че просто ще инсталирам някъде ЛПСОВ-а и грам документ няма да се напъвам да ратифицирам.

преди 4 часа, Боби Димитров написа:

ЛПСОВ има в момента на пазара много варианти, като чешките и немските са в общи линии единствените, които бих препоръчал. При всеки случай трябва да идват с евро сертификат за пречистената вода, която да може да се ползва за поливане на трайни насаждения.

Кажи някакви марки, различни от BioCleaner. Има някакви руски, но предполагам не си им фен :)

преди 4 часа, Боби Димитров написа:

Дай някоя референция, където се препоръчват анаеробните?

Рандъм форуми и бегемама, разбира се. И колкото повече го мисля, се препоръчват единствено от хората, които желаят да ги продадат.

преди 4 часа, Боби Димитров написа:

Аз лично нашата бъдеща ЛПСОВ ще я извеждам в един вкопан PE контейнер, който ще има преливник за аварийни случаи, а иначе за нормална операция водата ще пътува надолу по терена в дренажна тръба между фиданките. Ся, друг е въпросът, че лозето принципно не иска много вода и ще страда, ако вилата е често потребявана и се падне валежна година да речем... Но за тоя случай, след контейнера правиш един попивен кладенец. Или ако искаш да не "губиш" водата, може аквакултури, reed bed, micro pond, но надали ще ти се занимава с това за вила.

Горе-долу така го виждам и при мен оттичането. Лозето действително не е най-добрата идея за целия дебит, но така или иначе то ще бъде в най-далечния край на имота, преди него ще е опитното поле, та водата ще трябва да измине 50-60 метра докато стигне асмите. Много ми се иска да автоматизирам абсолютно всичко възможно, в това число поливането, планирам да имам и някакъв вариант на аквапонна система, ако ми дойде мерак да се застоявам повече, но това е проект за някога в бъдещето.

По едно време разглеждах как го правят при ъртшипите, но честно казано това ми е прекалено хипарско и до момента за толкова години не съм убеден в безопасността му, а водата ми там ще идва от сонда. Та в тази светлина съм се  замислял да направя нещо от рода на това, може би не чак толкова усложнено, обаче не знам влиза ли ми се във филма за такъв тип имот.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Теди

 

преди 6 часа, procopy написа:

Конкретния ми фокус в момента е върху имот, който е имал къща, отразена е в кадастъра, но от нея е останала неизползваема руина - нещо като плоча и две стени. Намерението ми е да срина всичко до основи и точно в кадастралните рамки да изградя нова къща. 

При нас беше подобно положението - място в регулация с полусъборена, много стара, каменна къща. Беше се запазила част от партера. На практика я изградихме почти от нулата само с един документ:  Удостоверение за търпимост, което се подава в общината. Тъй като е стара сграда, имаше недостатъчни отстояния към съседите и за това се наложи те да подпишат нотариално заверено съгласие, че може да възстановим къщата. Това е ключово, нашите съседи, например, не ни дадоха да я възстановим напълно. Старата къща е била двуетажна, а те дадоха съгласие да има само един етаж, като посочиха и максимална височина така, че не можахме да направим и таванско. Ама и ние не държахме на два етажа и предпочетохме да има мир и разбирателство със съседите, та си останахме с един етаж.

За септичната яма, нищо никъде не сме регистрирали. Облицована е отвътре с камъни, които са разминати т.е. полупропусклива е. Пускаме таблетки с анаеробни бактерии в нея от втората година насам - септифос. Тази ни беше трета година (на вилата се живее от ранна пролет до късна есен). В резултат, никаква миризма или нужда да викаме л@iнарка. Парите за таблетки са приблизително същите, ако трябваше да викаме почистване. Не сме предвиждали да строим пречиствателна станция нито да ползваме пречистена вода за поливане, ако не броим чешмата на двора, от която понякога поливаме цветята със сивата вода. Не ни се и налага, защото на нашето село водата е доста евтина и няма режим на водоснабдавянето. За това поливаме от чешмата и май така ще си остане. Най-много да събираме малко дъждовна вода, но и това не е наложително при текущото изобилие. Имах някакви намерения за сондаж, но отпаднаха, поради гореописаното. Надявам се споделеното да е от полза. Ще следя темата.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
procopy

Mалко развитие и допълнителни въпроси. Днес се видях със собствениците на място, разговарях и със съседи. В селото има канализация, но стига на около 100 метра от мястото. Околните съседи, които не са на канализацията, са на външни тоалетни, които източват в близкото дере. Имам предвид просто ей така, не говорим за законово издържано заустване, басейнови дирекции и алибали. За мое щастие, този имот е на високо, тоест буквално е над техните и много над дерето и над него има само още един, който по-скоро е някаква изоставена ферма или нещо такова. Едната съседка беше така добра да ми покаже къде в моя бъдещ парцел са ходили по вънка предните собственици. Не мога да преценя от видяното, но на фона на цялата история, не допускам, че някой някога е правил водоплътна изгребна яма, а просто са тропали в дупка в земята (снимка 1). Разстоянието от дупката до къщата е приблизително 23 метра (снимка 2). По кадастър, имотът се води "др. селскостопанска т.", което предполагам означава друга селскостопанска територия, ако това има някакво значение дали имотът трябва да има водоплътна изгребна яма или по друг начин урегулирана тоалетна.

Та в този случай какви са ми възможностите реално? Защото на второ четене прецених, че инвестицията от 7-8000 за ЛПСОВ на фона на това, че в ямата ще източвам с огромно преувеличение 1 кубик сива и черна вода на всеки две седмици или дори месец, а в зимния сезон навярно за целия сезон, не ми прави абсолютно никакъв финансов смисъл. Да броя същите пари за водоплътна изгребна яма ми прави още по-малък смисъл. В дерето пък не мога да източвам, понеже е далеч и трябва да мина през чужд имот. При строителството на новата къща, тоалетната при всички положения ще бъде вътре, но не съм сигурен и дали в тези условия да копая канал, който да я свърза с вече съществуващата дупка с неясен произход или какво изобщо да направя хем да не си взимам законова беля на главата, хем да не се окажа весело джвакащ в добре поддържания си райграс с говна.

Update: получих и скицата от нотариалния акт, според която в единия си край имота граничи с... дере... ;)  (снимка 3)

kenefcheto.jpg

kenefcheto2.jpg

derehehe.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Иво, това със сегашните правила е валидно от много скоро. Като цяло ако гледаш имот, на който строенето е преди 2010 година, всичко е по старите разпоредби, демек пръй кот искаш.

Едно време септичните ями са били за тоалетните (клозет). Това е много практичен метод и сравнително незамърсяващ. Основна причина - ямата е СУХА. Което ще рече, матряла вътре е без добавена вода. Един традиционен метод е да сложиш клозета по ограда надолу някъде, като се запълни ямата след няколко години - местиш "постройката" отгоре 10 метра по ограда, а в дупката садиш орех или друго голямо дърво. Миризмата в тоя тип клозети е много лесна за туширане, с добавяне на лопата талаш след ачкане. За пишкане очевидно е много по-практично да го правиш по плодните дървета :) (освен за дамите де...).

В ония времена не имало и мисъл за заустване и дерета, защото е нямало какво да се зауства, нямало е течна... фракция. Повечето къщи са нямали изобщо водопровод, само кладенец, а някои и това са нямали. Когато вкарват водопроводите по комунизъмът, повечето къщи ги пускат на чешма в двора, за да не копат по самата постройка. Вътрешна вода и отвеждането й е феномен от последните 30-50 години според мястото. Чешмяната вода на двора е много по-логично да се пусне да тече нанякъде сгодно, без да пречи. Така е и в повечето селски къщи - сума нещо сме видели докато търсихме около София години наред.

Едва в последните години, като взеха да се смесват водата от пералнята, миялната, душа, тоалетната и бидето и да се трупат в една яма, реално започват големите проблеми, защото това резултира в проникване на недобри бактерии от типа на ecoli в подпочвените води и тогава край на селската чешма и тн. В случая с Теди, както и много други къщи са, проблемите не могат да се видят след 3 години, а често не могат да се видят и без лаборатория или някой разболял се щото пил кладенчова вода. Но това, че не го виждаш, не значи, че го няма...

Да се върнем на твоя случай. Според мен имаш 2 възможни посоки.

Първата ти я описах по-горе в края на мнението. Може да стане за 1 ден и жми градо. Просто слагаш дупката в долния край на имота и гледаш тръбата към нея да има добър наклон. В тоя случай всичкото чудо отива в почвата и не можеш да събираш/ползваш нищо, но е бързо, сравнително евтино, и ако гледаш да не запушваш трасето, на практика безпроблемно (поне за теб, да му мислят тия надолу). Принципно можеш и просто да изведеш една тръба до дерето и да лееш там лайната, но рискуваш лека фунтя, а и кой знае какво ще се завъди... Ако ще действаш така, струва си поне да копне багера 1-2 кубика дупка в дерето и да се напълни с чакъл, в средата на който да излиза тръбата, да не е повърхностно поне.

Втората я подметнах само - вътрешна суха компостна тоалетна на принципа с кофите (особено ако имаш мерак/нерви за сепаторна чиния ще си яко в играта), а цялото ВиК сбира само сива вода, която може да се събира, и/или директно да се отвежда за употреба към лозето или каквото ще е там. Тук има много възможности за интрепретация. Една отбивка за биологично пречистване на сива вода (reed bed и тн), езерце, резервоар с пред-филтър и тн.

Ако искаш микс от 1 и 2, ще е сложно без аробен процес, който да пречиства. Така че по-скоро си прецени кое ти е по-важно. Да имаш flushing toilet за 1-2 употреби месечно, или да събираш и ползваш вода, която явно също няма да е много, ако ще се ходи 1-2 пъти месечно...

пп: Парцел на къра, 9та категория, с такава малка площ и неправилна форма, дано струва жълти стотинки, иначе не съм сигурен, че е оферта... Макар че като гледам околните, нещата не са розови в тоя регион явно.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване