Боби Димитров

Билков чай

19 мнения в тази тема

От години, но особено от както се появиха децата, зимата си е почти ежедневен ритуал пиенето на билков чай. Сутринта правим една кана 1.5 л чай и до вечерта тя седи топла върху радиатора, или я наливаме в термос. До края на деня се изпива чая.

С новата ни градина се оказа (след няколко години събиране и размножаване), че имаме повечето нужни ни билки налични. Събираме ги поетапно през годината, сушим в тави, накрая през есента смесваме всичко в един голям микс и слагаме по буркани за лесна употреба.

MhVzEhBejgrFMsyf7jtzz1nD_uUaILiv8rxWvWio
(линк към снимката в албума ми)

"Класическият микс" включва: листа мента, мащерка, маточина, цвят риган в равни количества и към тях листа салвия, касис.

"Богатият микс" включва същите неща, но с добавени: листа лофант, ягоди, малини, живовляк тесен и широк, стрък жълт кантарион, бял равнец.

В отделни буркани държим цвят липа, бъз, листа, мента, мащерка, за да можем да подсилваме действието на някоя от тези билки или да ги ползваме селективно в концентрация.

До тук всичко се бере от градината. Ако имаме възможност, добавяме и борови връхчета и други билки, които съберем.

Отделно правим тнар плодов чай, който е микс от глог и шипки, добавени към дюли и по избор/наличност сушени ябълки, круши, сливи.

---

Споделете вие дали правите и пиете чай, какви билки събирате и предпочитате? Давам връзка и към тази допирателна тема за лекуване с "бабини илачи".

4 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мда, пия чай, всеки ден, по цял ден. Първото нещо, което правя, когато пристигна на работа е да сложа чайника с билките да се запарват. Съхранявам ги без да ги смесвам, защото правя различни комбинации според целите, които искам да постигна. Обикновено сменям комбинациите през месец два. 

Колегите са се научили, че като ги боли нещо и тропат на вратата: ще получат я чай, я маслен, я спиртен извлек. (което ме подсеща, че сега е времето да си направите спиртен извлек от кестени - в съд слагате 1/3 от обема му обелени и наситнени конски кестени и доливате с водка, кисне на тъмно 10 и понече дни и прецеждате. За ставни проблеми, скиорски, скейтбордски, сноубордски травми, дископатии, лумбаго, далак, мерак е трепач. За далака и мерака е ясно, че се гъбаркам). 

Събирам билките от поля и градини. Моята градина все още е бедна откъм разнообразие на илачи. Оказа се пълна със змийско мляко, аз цяло лято не намерих време да купя водка, за да направя извлек. 

Сушените плодове обикновено ги  рупам на работа или ги ползвам за пълнена тиква, в чая слагам само черен бъз, арония и шипка. 

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
преди 10 минути, Миленка написа:

За румбакото и мерака е ясно, ме се гъбаркам

:mrgreen: напълно ясно е - Румбата е трепач с мерак  /нали @Ру® :D /

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най-безумния чай който съм пила е от листа от малини и плодове от киселици. Чаят варен в метална кофа с бързовар. За да не залепват листата за бързовара бяхме спретнали две лопатки за бъркане, от ония кухненските, с дупките по тях . Обърнати една срещу друга, между тях листата и овързани с конец , за да не се разпада тая кухненска инсталация...... Студентска му работа, бяхме се изпоразболяли щото стояхме цяла нощ на плажа в Шкорпиловци......

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Миленка, извлекът от конски кестен като компрес ли го прилагаш, с парцалче примерно и превръзка, или за разтривка? За мускулни травми и проблемни сухожилия арника маслен ми препоръчаха, ама нямам арника още та...

Спиртен извлек (от 90+ градусов спирт, разреден с дестилирана вода до 38) правим от живовляк и отделно от салвия, за кашлица. Маслен от невен с кантарион и равнец за всякакви кожни дреболии, от ухапано, през порязано, притрито и тн.

Хамериканците се кълнат в регенеративните свойства на черния оман и правят с него извлеци за мазане като крем (salve). Още не съм го пробвал, обаче.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Боби, край мен хора ползват извлека от конски кестен за разтривки .... при някой има ефект, при други не .... все пак ако човек си трови тялото нон стоп и се опитва да го лекува с билки - ефекта няма да е голям ... 

2 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Извлека от кестени втривам, има някакви сапунини в него, та се разпенва върху кожата. Върху себе си съм го изпробвала няколко пъти, лекувала съм си тежки ставни възпаления на коленете след падане на ски и след изминаване пеша на 340 км за 12 дни. И понеже бях много доволна, миналата година направих 3 литра, които раздавах на приятели и колеги при получаване на травми. Даже вече винаги имам шишенце в раницата при преходи. Естествено с 1 мазане не става, последния път ми се наложи да правя масажи повече от месец, дори и нощем при събуждане от болки, но и травмата си беше качествена. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
преди 1 час, Isa Bel написа:

:mrgreen: напълно ясно е - Румбата е трепач с мерак  /нали @Ру® :D /

:mrgreen: сама си се кефя как пиша от тельо

Ай, оспамихме на @Боби Димитров темата, ма ша ни търпи, ако не ще, да трий :grin:

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Привет на Всички:smile:

Ще Ви разкажа за едно по нестандартно взаимоотношение с билките което имам.

Цялата гама от билки която е предложил @Боби Димитров плюс още други който използвам Аз като например ............листата на мушмулата и на хинапа. Имам един засаден тригодишен хинап още не раждал.  Много го харесвам защото е най свежото растение  в  градината през сезона. 

IMG_20190818_091854.thumb.jpg.1b2da209ad3c0ba346db005c42c2afac.jpg

Не ми дава сърце да откъсна листенце от него и за това го чакам само да се освободи от тях за да Си ги събера след това от земята. Може би не е най правилният начин, но .........................това е за сега.    Друга  и  много почетна  билка от Мен е .....Троскота.

Пустият му Троскот................така се е затрил от превантивното копане през годините  че....................... съвсем е изчезнал от района на къщата Ни,   та  сега когато Ми дотрябва .........се налага да обикалям из ливадите.:smile:

Дръжките от черешите...................които остават при чистенето им..............когато  слагаме компоти............също   са при билките.

Има още един куп други билки на който нито помня имената , а и не Ме и интересуват за какво са "набедени" че помагат.

Случвало се е да разбера в последствие че вече  Съм ползвал  дори билки за  гинекологични проблеми или за  разхлабване без да разбера.:smile:

Тъй  като  не мога да Си ги подсигуря всичките  билки сам.............достатъчно Ми е да ги усетя чисти е свежи  за да Си ги купя и от билкарите.

Умишлено търся максимално разнообразие.  Аз не приемам билките като средство за лечение и не очаквам това от тях.

За Мен  те са източник  за набиране на необходимите  " суровини" за  самовъзтановителните  процеси  в организма. Аз  осигурявам  необходимото..................той решава как  и по колко да  използва.

За да постигна това.....................в къщи всички билки са нарязани с лозарска ножици и поставени в отделни пликчета  без етикети.

Всичките заедно са в общ контейнер.  Първото нещо което правя всяка сутрин,  преди всичко друго, е да се добера сънен  и залитащ до този контейнер за  да отделя пет- шест произволно избрани пликчета. Понякога без да знам защо .............връщам някое. От отделеното............ ще направя  и поредният Ми сутрешен  чай. Той е от един  литър.  Изпивам  го на гладно  пътувайки за работа.  По този начин осигурявам разнообразие по концентрация и състав  на чая всяка сутрин. 

Търпял Съм много критики през годините................но  тази  моя  системата поне пи   Мен ...........,работи много добре.:smile:

 

5 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Системата е яка и явно си чудесен късметлия, пусни тото тутакси! Ако аз я направя твоята хазартна игра, още първата седмица случайно ще изтегля 5-6 произволно избрани пликчета със силно слабителни билки и за 1 час до работа ще съм като оня от вица "накрая махна с ръка и продължи осран"... :D 

Троскот за билка знам че дори изкупуват, но искат да е много чист (мит и сушен после), за което време нямаме. Иначе ние вадим около 60 рехави литра (2 кофи по 30 литра нетатъпкани) коренища от 4 квм леха ежегодно. Добре, че гъски и кокошки го хапват.

Дръжките от череши наскоро ги научих, за бъбречни проблеми, за мен беше интересна новост :) Ако ти се присетиш за някои от другите билки, особено такива нестандартни като листа от хинап (???), сподели :) 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От около петнадесет години Съм на тази хазартна игра. Няколко пъти само се беше получила някаква отровно горчива субстанция която не се слагаше в уста.:smile: 

Нали си нямам работа с "билки"......та не знам и правилата:tounge_wink: ......Троскота го наскубвам отгоре,отгоре. Замивам долната част ако е останала пръст и да съхне. Накрая  лозарската ножица и в пликчета. Това е с троскота.

На 2.10.2019 г. at 12:03, Боби Димитров написа:

Добре, че гъски и кокошки го хапват.

Чувал съм че и прасетата го обожават.  Така че е по добре все пак да присъства в чая.

Не видях в разширеният Ти състав  Невен и Коприва. В пликчетата при Мен има още Годжи бери, Пелин , Анасон, листа от бяла черница и смокиня. Акация.....жълта и бяла.......   това се сещам за сега.:smile:

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Привет на всички които обичат разнообразието при   чая.:smile:

Ако сте стигнали или стигнете до тук...........

IMG_20191012_185150.thumb.jpg.c92268419aba2441b63c9d4fcf34b4d8.jpg

 

не изхвърляйте.

IMG_20191012_205336.thumb.jpg.1716d872364e78c3d093e16b9e7f3505.jpg

 

Изсушено, може да бъде  чудно  допълнение към  чаят Ни.:smile:

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Невил, сигурно слагаш по много малко от билките? 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По щипка с пръстите.:smile:

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Любима комбинация за чай, основно заради аромата: парченца ябълка (може и сушена), листа от смокиня и малко шипки. 

2 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Привет... Теди

Аромата е невероятен когато се включва лист от смокиня във всякакви комбинации.  Но като каза шипки..........една идея свързана с тях.

Получавам искрени съболезнования от  близките когато започна да я реализирам но си заслужава отделеното време  и тези който често ги използват веднага ще оценят възможността.

IMG_20191101_211806.thumb.jpg.c2c38a0007db93590ae7496b99873354.jpg

Използва се лозарска ножица.:smile:

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз суша шипките цели, а след това пускам в кафемелачката по шепичка за 2-3 завъртания. Колежка ми препоръча способа, като пропусна да спомене, че не всяка кафемелачка става та затова първата даде фира... Като и се оплаках какво е станало ме успокой че и тя е унищожила кафемелачката си по тоя начин. Истината била в кафемелачките, купени от немския център. Вече 3 години въртя такава и става идеално с нея.

3 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имам дръвче към 2.5 м Гинко билоба. Кога се събират листата,как се обработват за да са подходящи за чай.Изчетох доста неща за това растение из нета,но никъде не открих отговор на моя въпрос.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
На 11/17/2019 at 7:07, Marangoza написа:

Имам дръвче към 2.5 м Гинко билоба. Кога се събират листата,как се обработват за да са подходящи за чай.Изчетох доста неща за това растение из нета,но никъде не открих отговор на моя въпрос.

И аз имам, моето сигурно вече подмина 10 метра, но не съм събирал..  Търсих и рових на английски и намерих инфо на няколко места, че вариантите за събиране на листа са два - когато са млади и светлозелени напролет или наесен, точно в началото на пожълтяването преди да окапят, защото пък баш тогава най-хубаво се наливали с флавоноиди (гинко-флавонни глюкозиди) и терпеноиди (гинколиди и билобалиди).. но това за "наесен в началото на пожълтяването" ми изскочи на наколко места в американски и канадски сайтове..

2 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!


Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.


Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.