Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Боби Димитров

Билков чай

Recommended Posts

Славянски

Веселин Орешков от Троян счита листата от диви ягоди за по-полезни от плодовете и ги сади с тая идея. Аз, разбира се, обичам и плода, който "царя от пътя отбива".

Тази година планирам да набера повече мащерка, понеже сякаш е по-изобилна от всички други билки. Засега я вкусвам прясна.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Nevil

Да......дивите ягоди, това е добра идея:thumbsup:още другия път ще ги навестя:smile:.

Като каза мащерка.......от една калфланска малка саксиика с мащерка засадена в двора преди две години  без койзнае какви очаквания..........какво се получи IMG_20200502_082544.thumb.jpg.d0e554a81f7daa75467d387830d6a99e.jpgи как изглеждаше тази година.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

За момента съм се отказал да гледам мащерка, след като през времето бях купил 4-5 вида от различни места, по няколко броя саксийки, а после и съм носил от полето многократно и не и не и не. Умира си и толкоз. Вкл. първо на Мърводол в канелената горска, където ме обвиниха, че не съм я поливал - мигар някой я полива на синора, където расте директно върху камъка?!

Оня ден при едни млади комшии видях подобна туфа лимонова мащерка. Посадена в купена читава докарана почва, насипана по двора, обилно напоявана. Процъфтява. До нея, туфа "дива" мащерка, взета от полето. Избухвация. Дива била... Ай сиктир... 

Мащерката е едно лицемерно растение. Прави се на Беър Грилс, а когато се държиш с нея като такава веднага лъсва, че всъщност е принцесата с граховото зърно :D

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Антоанета

Мислих, че аз съм каръка на мащерката. :) Не знам колко пъти местих дива, от единия бряг на другия - не и не. Сега лимонова насях в сандъче с градинска пръст - голяма мъка. От два месеца едва тук там покълна и никакъв растеж. Стои една бледо-жълта.
Дива също насях от купешки семена, нови от реномирана марка - никаква не се показа. Уж само чакала да срещне почва и не можеш да я откачиш. Е, не и при мен. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Антоанета
преди 4 часа, Славянски написа:

Веселин Орешков от Троян счита листата от диви ягоди за по-полезни от плодовете и ги сади с тая идея.
...

Те са много видове май. При нас никне доста, но повечето е безплодна. Тук там се червенее по някое изключение. Та дали на всички листата стават за чай?

Преди си "пасях" всякакви неща, но откак се отрових, съм доста предпазлива.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ch Petrov

До 2017 г. включително приготвях сушен чай от какво ли не.

Earl Gray със сигурност не е само сушен. В Китай ферментацията на чая е с хилядолетна традиция. В зависимост от ферментацията (както и в зависимост от сума ти други фактори) чаят е бял (цветни пъпки на пара), зелен (минимална ферментация), златист, червен и черен (максимална ферментация).

През 2018 г. опитах да приготвя ферментирал чай от кипрей (теснолистна върбовка или Иванчай – виж в google). За ферментирал чай са необходими  1) сочна листна маса откъсната в подходящия момент, 2) подходяща температура и – разбира се – 3) специфичен аромат.

Обикновено подходящият момент за бране е в самото начало на цъфтежа. Има и други технологии – някои правят ферментирал чай и малко преди да падне слана.

Подходящата температура за ферментация е между 25 и 50 градуса по Целзий. През 2018 г. имаше големи жеги и ферментацията започна някак от самосебе си. Ее това си беше направо ароматотерапия !! Привечер ферментацията естествено спря. Листата обаче трябва да са поувехнали и смачкани.

През 2019 г. реших да опитам ферментация на няколко растения : кипрей, синя боровинка, мента, лайка, риган, дива ягода, дива малина, дива къпина. За съжаление жегите през 2019 г. бяха по-умерени. Ясно е, че със сушилня не става (опитах, разбира се). Затова използвах фурна с полуотворена врата на най-ниската температура (при мен – 50 градуса по Целзий). Знаех, че има мноого фактори с които трябва да се съобразявам : вид на растението, степен на сочност на листата, температура на ферментация, време за ферментация. Сигурно има и доста други важни фактори, но аз реших да заложа само на времето – около 10 часа.

Листата на лайката и ригана мноого трудно се отделят от изрязаните стръкове, затова ферментиралият чай от лайка не се различава много от сушената лайка. Ферментиралият чай от риган е почти като сушен риган, но с много по-наситен аромат. Може би някога ще се опитам да събера само листа от лайка и от риган и предполагам, че резултатът ще бъде шеметен.

За различните видове чай от останалите изброени растения – просто нямам думи : невероятен цвят, специфичен аромат и вкус, сигурност в екологичната чистота на местообитанията и най-вече допаминовото усещане когато сам успееш да постигнеш мечтания резултат.

Сега мечтая за един найлонов плик Billa пълен с листа от вишни, които – уви – прецъфтяха. Но маточината все още не е !!

1407357210_cpstea.thumb.png.34e99b5954d5d8773b232ebfdddd0d0d.png

Горе – отляво надясно :

ферментирал черен чай от листа на кипрей‘2018 – подножието на Белмекен / Рила

ферментирал тъмнозелен чай от листа на кипрей‘2019 – край морените над Офелиите / Витоша

ферментирал чай от боровинкови листа‘2019 – поляни над хижа Боерица / Витоша

ферментирал чай от ментови листа‘2019 – ливади около на р. Егуля / Плана

ферментирал чай от лайка‘2019 – ливади около с. Дивля / Дивия Запад

ферментирал чай от риган‘2019 – ливади около с. Извор / Радомир

Долу – отляво надясно :

ферментирал чай от ягодови листа‘2019 - ливади около на р. Егуля / Плана

ферментирал чай от малинови листа‘2019 - поляни над хижа Боерица / Витоша

ферментирал чай от къпинови листа‘2019 – поляни около с. Ребро / Любаш

 

 

 

 

 

 

  • Харесвам 4

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Антоанета

“През пролетта е много полезен чаят от млади стебла на касис, вишня, ягода, по-късно — с добавка от цветовете на жасмин, касис, вишня, песекиня.”

Excerpt From: “100 болести, 100 рецепти — Народен лечебник”. Apple Books. 

Книгата я има в "читанката"...
 

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
алина
На 27.09.2019 г. at 16:30, Миленка® написа:

Мда, пия чай, всеки ден, по цял ден. Първото нещо, което правя, когато пристигна на работа е да сложа чайника с билките да се запарват. Съхранявам ги без да ги смесвам, защото правя различни комбинации според целите, които искам да постигна. Обикновено сменям комбинациите през месец два. 

Колегите са се научили, че като ги боли нещо и тропат на вратата: ще получат я чай, я маслен, я спиртен извлек. (което ме подсеща, че сега е времето да си направите спиртен извлек от кестени - в съд слагате 1/3 от обема му обелени и наситнени конски кестени и доливате с водка, кисне на тъмно 10 и понече дни и прецеждате. За ставни проблеми, скиорски, скейтбордски, сноубордски травми, дископатии, лумбаго, далак, мерак е трепач. За далака и мерака е ясно, че се гъбаркам). 

Събирам билките от поля и градини. Моята градина все още е бедна откъм разнообразие на илачи. Оказа се пълна със змийско мляко, аз цяло лято не намерих време да купя водка, за да направя извлек. 

Сушените плодове обикновено ги  рупам на работа или ги ползвам за пълнена тиква, в чая слагам само черен бъз, арония и шипка. 

За ставите компрес от сол, солни превръзки .Сама ще намериш в ютуб  или да ти дам?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
алина

Листа от малина и листа от смокиня, подобряват обмяна вещества. За вкус и витамин С - плодове от йоща.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

Касисът също има много витамин С.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
алина
преди 16 минути, alys написа:

Касисът също има много витамин С.

Да но йоща смеска между касис и немско грозде, две ползи в един флакон..)))

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
алина
На 6.06.2020 г. at 0:19, Боби Димитров написа:

За момента съм се отказал да гледам мащерка, след като през времето бях купил 4-5 вида от различни места, по няколко броя саксийки, а после и съм носил от полето многократно и не и не и не. Умира си и толкоз. Вкл. първо на Мърводол в канелената горска, където ме обвиниха, че не съм я поливал - мигар някой я полива на синора, където расте директно върху камъка?!

Оня ден при едни млади комшии видях подобна туфа лимонова мащерка. Посадена в купена читава докарана почва, насипана по двора, обилно напоявана. Процъфтява. До нея, туфа "дива" мащерка, взета от полето. Избухвация. Дива била... Ай сиктир... 

Мащерката е едно лицемерно растение. Прави се на Беър Грилс, а когато се държиш с нея като такава веднага лъсва, че всъщност е принцесата с граховото зърно :D

Два пъти садих..се затрива в тревата..Сега ще оставя в саксийката, като купя..

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
алина

Аз пък се увлякох с чай от гиностема. Сваля холестерола, нормализира кръвното, а важно, че вечер успокоява.Това е  женшен за бедняците, така го наричат китайците))) Аз го нарекох пенсионерски чай))))))))))))))))))))))))))

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
преди 3 часа, алина написа:

Два пъти садих..се затрива в тревата..Сега ще оставя в саксийката, като купя..

При мен пък е супер разпространена мащерката из близката ливада, но последните две лета, заради много ангажименти, не успях да набера. Установи ли се е много издръжлива. Но аз похабих някой и друг вид мента, дали от плевели или от друго.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
алина

Тази година реших да направя аптекарската градинка..където са билки..

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
алина

Чай:.

Успокоява, профилактика срещу грип, снема умора

4 ч.л.Бадан

2 ч.л.листа червена боровинкаи 2ч.л плодчета ч.боровинка

2ч.л.ароматна кализия

1ч.л. мащерка

Заливаме с вода и кипваме 3минутиПрестоява 1,5 часа

Пиене по 100 мл за ден.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...