Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Recommended Posts

Marangoza

В раздел Зеленчуци и подправки няма такава тема,затова мисля,че ще е от полза за тези които искат да отглеждат праз.А тези,които вече са отглеждали могат да споделят опит. Инфото долу е от едно издание на "Земиздат"1985 г.

Праз (Allium porrum) 

Празът се отглежда заради лъжливото стъбло,което и дълго,нежно и с отлични вкусови качества.Има и висока хранителна стойност  и силно антимикробно действие.От 1 дка се получават 3000 - 6000 кг праз,или 15 - 18 хил.стръка.

Биологични и ботанически особености.

Празът е студоустойчиво растение,но измръзва при температура около минус 15 градуса С ако е на открито и незащитено място.

Оптималната температура за растеж и развитие е 15-20 градуса С. Много е взискателен към влагата. Засушаването силно понижава добива.Изисква богата влагоемна почва.Особено подходящи са наносните глинесто-песъчливи почви.Тори се с оборски тор (полуразложен и разложен).

Сортове.

Най-популярен у нас е високодобивният сорт Старозагорски камуш,чието лъжливо стебло е над 70 см. Кореновата система е по добре развита.

Лъжливото стебло е дълго 50 - 80 см. и дебело 2 - 7 см. Семената са по дребни от семената на лука.

Предшественици,обработка на почвата и торене.

Празът се отглежда като втора култура след бобовите,ранните картофи,ранното зеле и др.Не бива да идва след себе си,след лука и чесъна.

След предшественика почвата се обработва на дълбочина 20-22 см. Почвената повърхност трябва да е рохкава и без буци.Преди дълбоката обработка се тори с 3-4 т. на декар полуразложен оборски тор.Внасят се и минерални торове както при лука.

Отглеждане на разсад.

Сее се около средата на март на открити лехи,предварително торени с разложен оборски тор с по 6-8 гр. семена на 1м2. Разсадът за един декар се произвежда на площ 30 - 40 м2(200 - 300 семена). Семената поникват бавно - за 15 до 20 дни. разсадът редовно се плеви и полива. Готов е за разсаждане след около 2 месеца. Преди да се извади се полива обилно. За разсажда не разсадът се подготвя, като се отрязват част от корените и листата. Някой градинари го просушават на сенчесто място за 1 - 2 седмици - това осигурявало по-доброто му прихващане.

Разсаждане.

Засажда се от втората половина на юни до края на юли обикновено на фитарии на разстояние 20Х15 - 20 см. и на дълбочина 3-4 см. веднага се полива.

Грижи за вегетацията.

Окопава се няколко пъти плитко на дълбочина 4-5 см.Подхранва се 2-3 пъти с азотен тор( по 4-5 кг. на декар). През август е полезно да се подхрани с размит оборски тор.Напоява се редовно всяка седмица и дори до по-късна есен.

Прибиране.

Извършва се през ноември.Растенията се подкопават с права лопата и се изваждат внимателно за да не се нарани стеблото.Почистват се от почвата и жълтите листа,а корени те се обрязват на 2-3 см. под дънцето.Сортират се и се връзват на връзки по 25,50 или 100.

 

IMG_20191012_162651.jpg

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Marangoza

Време е да се посеят семената за разсад. Купих едно пакетче семена "Старозагорски 72" да пробвам собствено производство разсад. Направих си труда да преброя колко семена има в пакета - 523:grin:. Ако поникнат всичките има да раздавам...!

Старозагорски 72 е по-нов сорт, създаден чрез използване на инцухт-метода/близкородствено размножаване/ в популацията Старозагорски камуш. Лъжливото му стъбло е по-високо от това на сорта Старозагорски камуш и достига 80 см. Притежава много добри вкусови качества, нежно, крехко и в по-голямата си част бяло стъбло. Листата са жълто-зелени, дълги, тесни, изправени, излизащи под ъгъл 45° от централната ос.

По добив превишава сорта Старозагорски камуш с около 20%, а по ранозрелост - с 20 дни и има добра зимна съхраняемост. Старозагорски 72 не е толкова чувствителен към неблагоприятните агротехнически условия.

Размножава се масово в страната.

Средният добив от Старозагорски 72 е над 3 500 кг от декар.

praz.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 4 часа, Marangoza написа:

Време е да се посеят семената за разсад. Купих едно пакетче семена "Старозагорски 72"

Само не вземай сорт с име "Български гигант". Това е някакъв странен хибрид, между праз и Незнам Какво Си. Изкарва копиевидно стъбло със семена, все една, че е кромид лук още през лятото. Миризмата му също е нещо средно между лук и праз. Изядох го вече и е по- добър за готвене от лука от хипермаркетите, но не е истински праз.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Миленка®

Моят презимува, надявам се да пусне семе... или не знам какво да стане. Не знам какъв сорт е, брат ми беше пратил разсад. 

IMG_20200411_155619.thumb.jpg.871941a6357dd058d483e026dec17e0b.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Marangoza

На 09.04.2020 посях семената и ...хоп след 10 дни вече се показаха. Само в началото бяха под найлон, но щом се показаха вече не ги покривам, да се каляват! Някъде към 20 юни ако всичко е наред ще ги разсаждам.

Праз 20.04.2020а.jpg

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...