Jump to content

Recommended Posts

Marangoza

В раздел Зеленчуци и подправки няма такава тема,затова мисля,че ще е от полза за тези които искат да отглеждат праз.А тези,които вече са отглеждали могат да споделят опит. Инфото долу е от едно издание на "Земиздат"1985 г.

Праз (Allium porrum) 

Празът се отглежда заради лъжливото стъбло,което и дълго,нежно и с отлични вкусови качества.Има и висока хранителна стойност  и силно антимикробно действие.От 1 дка се получават 3000 - 6000 кг праз,или 15 - 18 хил.стръка.

Биологични и ботанически особености.

Празът е студоустойчиво растение,но измръзва при температура около минус 15 градуса С ако е на открито и незащитено място.

Оптималната температура за растеж и развитие е 15-20 градуса С. Много е взискателен към влагата. Засушаването силно понижава добива.Изисква богата влагоемна почва.Особено подходящи са наносните глинесто-песъчливи почви.Тори се с оборски тор (полуразложен и разложен).

Сортове.

Най-популярен у нас е високодобивният сорт Старозагорски камуш,чието лъжливо стебло е над 70 см. Кореновата система е по добре развита.

Лъжливото стебло е дълго 50 - 80 см. и дебело 2 - 7 см. Семената са по дребни от семената на лука.

Предшественици,обработка на почвата и торене.

Празът се отглежда като втора култура след бобовите,ранните картофи,ранното зеле и др.Не бива да идва след себе си,след лука и чесъна.

След предшественика почвата се обработва на дълбочина 20-22 см. Почвената повърхност трябва да е рохкава и без буци.Преди дълбоката обработка се тори с 3-4 т. на декар полуразложен оборски тор.Внасят се и минерални торове както при лука.

Отглеждане на разсад.

Сее се около средата на март на открити лехи,предварително торени с разложен оборски тор с по 6-8 гр. семена на 1м2. Разсадът за един декар се произвежда на площ 30 - 40 м2(200 - 300 семена). Семената поникват бавно - за 15 до 20 дни. разсадът редовно се плеви и полива. Готов е за разсаждане след около 2 месеца. Преди да се извади се полива обилно. За разсажда не разсадът се подготвя, като се отрязват част от корените и листата. Някой градинари го просушават на сенчесто място за 1 - 2 седмици - това осигурявало по-доброто му прихващане.

Разсаждане.

Засажда се от втората половина на юни до края на юли обикновено на фитарии на разстояние 20Х15 - 20 см. и на дълбочина 3-4 см. веднага се полива.

Грижи за вегетацията.

Окопава се няколко пъти плитко на дълбочина 4-5 см.Подхранва се 2-3 пъти с азотен тор( по 4-5 кг. на декар). През август е полезно да се подхрани с размит оборски тор.Напоява се редовно всяка седмица и дори до по-късна есен.

Прибиране.

Извършва се през ноември.Растенията се подкопават с права лопата и се изваждат внимателно за да не се нарани стеблото.Почистват се от почвата и жълтите листа,а корени те се обрязват на 2-3 см. под дънцето.Сортират се и се връзват на връзки по 25,50 или 100.

 

IMG_20191012_162651.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гост
Отговор в темата...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Предишното съдържание е възстановено.   Изчисти

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...