Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Славянски

Градината през януари

Recommended Posts

Славянски

Да не си помислите, че през януари нямало работа по/в градината - днес посадих касиса, подарен ми от Кошияма:
IMG_20200103_140202.thumb.jpg.f3f748abbbc2c69b8025e2b9cfc49d56.jpg

Обаче след два часá, малко да се поотпусне земята. И пак имаше малко замръзнали чимове отгоре. Все пак дупката стана хубава и надолу земята си е доста суха. Ето го и посаденото растение преди да го полея (бял касис):
IMG_20200103_142805.thumb.jpg.4f7c7c4f54c11fd09cb5158c70e428b6.jpg

Доста е къс работният ден в тези условия, но все пак го има. Не знам препоръчително ли е да се сеят растения при такива температури (нощна около минус 5-7), да не би да измръзнат, но не видях чак такава разлика между пръстта и пясъка за затрапване тъй или иначе. Успях също да засадя и два-три корена мента, както и резници за вкореняване. Но е добре торопочвената смес да е по-суха, иначе стои на буца.

В някой по-топъл януарски ден може да извадя и още земна ябълка, но първо да се изяде старата.

Между другото на 1-ви направих първите присадки за годината. Беше слънчево, но студено и ветровито и не най-приятното упражнение. Но друг ден за задачата нямах на селото на майка ми. Направих четири присадки на круша (издънки от един корен дива круша, който бяха отрязали) и една на ябълка. За джанки време не остана.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Това не е баш градинска, а по-скоро сезонна работа, но едно време са го практикували и у нас - а и водите са били по-чисти:

https://en.wikipedia.org/wiki/Ice_cutting

Правели са го например на р. Росица в с. Стоките. Складирали са леда на сенчесто място в дълбоки трапове: ред слама или сено и ред ледени късове. И са имали лед чак до горещото време по кръчмите. Даже не е било и толкова отдавна. Безплатен лед. За мен пък минусовите температури са идеално време за хапване на сладолед до печката.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Оризаки Кошияма

Ти сигурно знаеш и как китайците са измислили сладоледа? Или барута? Или защо никога не им е хрумнало да го използват за друго освен за фойерверки? 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
преди 6 минути, Ciao Li Min написа:

Ти сигурно знаеш и как китайците са измислили сладоледа? Или барута? Или защо никога не им е хрумнало да го използват за друго освен за фойерверки? 

Кажи?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Миленка®

През януари разработвам нови участъци от градината - почиствам ги от трева и през февруари ще посея на тях синап, проретен овес и фуражен грах за зелено торене. В снега се обработва лесно при мен. 

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Сега гледах една заснежена ябълка, която така и не успях да обера преди декемврийските студове (-12). Каквото беше по земята се запази в снега, но по клоните плодовете измръзнаха и омекнаха. Отказах се да ги бера (те са и високо). Та сега в януарския сняг видях поне четири птички едновременно на ябълката да похапват. Два коса и две кафеникави с подобен размер. Дояждат милите! И кой казва, че няма храна и реколта и през януари?! Глоговете също са отрупани. А от ябълките по земята животинките си отядоха. Та оставяйте по нещо и за птиците - и те душа носят!

Тази ябълка съм описал като сорт #6 (от Ренетите) и доста добре се държат плодовете за клонките, щом и в момента има много по дървото. По другите дървета отдавна няма ябълки.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гост
преди 3 часа, Славянски написа:

Сега гледах една заснежена ябълка, която така и не успях да обера преди декемврийските студове (-12). Каквото беше по земята се запази в снега, но по клоните плодовете измръзнаха и омекнаха. Отказах се да ги бера (те са и високо). Та сега в януарския сняг видях поне четири птички едновременно на ябълката да похапват. Два коса и две кафеникави с подобен размер. Дояждат милите! И кой казва, че няма храна и реколта и през януари?! Глоговете също са отрупани. А от ябълките по земята животинките си отядоха. Та оставяйте по нещо и за птиците - и те душа носят!

Тази ябълка съм описал като сорт #6 (от Ренетите) и доста добре се държат плодовете за клонките, щом и в момента има много по дървото. По другите дървета отдавна няма ябълки.

И при нас стана така, доста дребни необрани по върха ябълки ще служат за храна на птиците тази зима.

Първите 10 дни на януари бяха  с положителни температури,  време все още подходящо за садене на  дръвчета.  Възползвах се от тази възможност и  засадих  фиданка от саморасла  Бяла  череша, за която човекът който ни  я подари твърдеше че е от много хубав сорт, та ще видим от костилка какъв плод ще се роди.

:smile:

TimePhoto_20220111_125742.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Вчера се отчетох по здрач вече с една посадена фиданка. Земята беше полузамръзнала и неприятна за работа. Нищо общо с началото на месеца, когато не падаше под +5. Но съм доволен, че отметнах още едно дръвче за садене, защото времето за тях все не стига, а имам още няколко за разсаждане. Храстите въобще не ги броя. Но това ще е другия месец. Сега евентуално ще довърша някои резитби, ако няма много сняг и студ през деня.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Като тръгна да пада температурата тая вечер и реших да порина сняг навън и да огледам положението. Голяма красота! Всичко блести на челника - хиляди снежни и ледени кристали, все едно очички ме гледаха от всяка посока! Рядка гледка.

Освен че изчистих няколко пътеки, натрупах и сняг около едната смокиня и около стъблата на няколко млади райски ябълки, с което се надявам да ги запазя. Не успях преди зимата да защитя безтаниновата "Джиро", нито да стигна до нея в тоя сняг на 200 метра от къщи, та за нея - каквото сабя покаже. Би трябвало да даде фира над нивото на снега (уж мръзне при под -18). Тъкмо да я изпитаме. Досега най-ниско съм замервал -19,5 на 1-ви март 2018 г. Тогава Джирото още я нямаше. И нямаше съществено мръзнене на райските ябълки. Но бяха и увити с клечки и треви. Вече е под -19. Та отиваме към рекорд за последните пет зими. А и изгревът през януари е доста по-късен отколкото през март.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Освен резитби в студеното и ветровито време в края на януари, използвах по съвместителство и случая да навестя някои присадки. Имаше ленти за махане от предната пролет. Орязах съревноваващи се с присадки клонки и ги подготвих за новия сезон. Ето една снимка на сорт "Кармен" върху дива круша (присадката е високо, някъде на нивото на главата ми):

IMG_20220130_210213.thumb.jpg.3a2e766802b9e3564454f9f6f94cc250.jpg

Върховата пъпка не беше тръгнала, а само първата и настрани. Понеже посоката на растеж не ми харесваше, използвах къса орехова пръчка с чатал и зарязана на "V" да избутам клонката и да я насоча в желаната (вижда се вляво). Малко се уплаших да видя, че присадката остана от долната страна на подложката. Дано заякне! (Даже се чудя дали да не я увия отново с нова лента?!)

Иначе интересни червени клонки има този сорт. Това е вторият на дървото. На два други клона преди 3-4 години сложих дребна и красива круша стар сорт от района на съседното село, която зрее в началото на юли. Може и дадат плод тая година. Сякаш имат цветни пъпки. Но освен Кармен (едра лятна круша, мисля август) мисля да сложа и още един сорт на дървото. Оставил съм едногодишни леторасли за целта.

Всъщност бая пипкаво се оказа махането на фолиото. Нищо чудно, че башмайсторите ползват биоразградимо и не се налага да махат. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване