Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Оризаки Кошияма

Георги / Градина без Име

Recommended Posts

Оризаки Кошияма

Здравейте :)

Първо да кажа, че много обичам форумите, носят ми едно носталгично чувство, и съм благодарен на администраторите за предоставената възможност да обсъждам темите от ежедневието си с хора с близки интереси :>

 

Казвам се Георги Георгиев, на 29 години съм. Изразнах разделен м/у града и селото - на училище в София, а през ваканциите на село. След близо 10-годишно скитане по университети по света и у нас, и особено след престоя в Холандия, глобалното село така ме превзе, че реших да се върна тук - в нищото, и да  съм способен да се чувствам еднакво свързан със света около себе си, както и в една от най-населените части на Европа.

Селото ми е разположено в Източния Предбалкан, на един от хълмовете на Антоновските възвишения. Прадедите ми емигрирали тук след Освобождението от Пиринска Македония и решили да запазят спомена за планината и тук - кръстили селото Пиринец. След индустриализацията през 60-те години много от хората напускат селото, а в момента са останали едва няколко постоянни жители, без да броим мен, фермера, жена му и работниците и сезонно приходящите 5-6 души.

Идеята на "Градина без Име" е да действа като малка ферма от семеен тип, с висока степен на затворен цикъл, като на място се преработва  голяма част от произведеното, а това, което е в повече, се споделя.
Следвайки принципите на пермакултурата и чрез  взаимстване на знания, техники и умения от множество други подходи към земеделието и области на човешкото знание, основна мисия на "Градина без Име" е да произвежда чиста, богата на минерали и витамини храна, която дава енергия както на тялото, така и на духа. Ползват се изцяло природни методи за защита на посевите и растенията, а в радиус от 50 км около района, в който се намира, никога не е имало сериозни индустриални източници на замърсяване и друга технологична дейност. В радиус от 3 км не се отглеждат интензивни селскостопански култури, обект на химическо третиране, а малкото останали пчели в селото (поради малкото пчелари) се радват на изобилна, чиста паша.
В градината се произвеждат  всички нужни за домакинството култури, като се фокусираме върху многогодишни видове с висока степен на съхраняемост. Тук сушенето е основен метод на консервиране - независимо дали става дума за плодове, домати, листни или кореноплодни зеленчуци и дори тиквички, патладжани, лук...
За няколко години сезонна работа с помощта на семейство, съседи и приятели, изградихме пермакултурна градина от около 2 дка. с над 300 различни вида ядивни, лечебни и други полезни растения, като през настоящата 2015 ще се фокусираме върху размножаването на още много нови видове от цял свят. При нас разнообразието е правило, а количеството - от последно значение.
Желанието ми е с времето да се превърнем в образователно-демонстационен център за практическа пермакултура и нейните директни резултати - изобилие, баланс в екосистемата и хармония в околната среда Ще се фокусираме върху изграждането на устойчиви насаждения от лечебни видове от цял свят, като целта ни е да натрупаме значителна банка с медицински растения от основно значение, виреещи в нашия климат, както и получаването на екстракти и тинктури от тях.


Желанията са много, работата - двойно, а всичко върви в ритъма на природата. За мен един от двигателите да се занимавам с всичко това след години дълбаене из научни теми е да виждам как не само сътворявам, но и проектирам света около себе си. Осъзнавам колко съм незначителен в сравнение със столетията, нужни за изграждането на устойчиви екосистеми, и това ме кара да съм буден във всеки един миг и да го улавям, защото следващия такъв може да е минимум след година...

Така :) Тук можете да откриете снимков материал и актуални постове, свързани с напредъка по дейностите в момента. Тази година всичко ще изглежда различно. Изградихме още много лехи, като практически цялото дворно място е разграфено и засадено наум...имаме още много работа по изграждането на независими водоизточници и събирането на дъждовна вода, като се надяваме до края на юни всичко да е придобило окончателния си вид, за да можем да се захванем с подготовката на нови места за следващия сезон.

Успех в градината на всички и спорна година без наводнения и градушки желая!

https://www.facebook.com/gardenwithnoname/

 

П.С. Поздравявам ви със снимка на истинските стопани на градината - това са Борис, Калоян, и припичащата се на преден план Елена.

post-17-0-44853300-1426364392_thumb.jpg

 

 

  • Харесвам 7

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
bushkata

Да живеят форумите!
Това е съвсем друг начин на общуване и се радвам, че участвам в него. И че мога да споделям радости и мъки с хора, които имат същото вдъхновение и особено - имат огромен опит.
Едно е да лайкваш във фейса, едно е да общувам тук.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Оризаки Кошияма

Всички фотографи - професионални и аматьори, също са добре дошли.По-горе пропуснах да споделя, че вратите ни са отворени за гости по всяко време, имаме огромно желание да приемаме и доброволци, но засега не виждам как ще стане, предвид многото задачи, освен ако не са някои съвсем независими и оправящи се такива, каквото се и очаква от един доброволец, де, хаха :) Заповядайте, на път за морето или обратно, само на 8 км от главния път София - Варна. Имаме си и прекрасна река с плажове, 2 водопада, девствени гори и дори необхождана поне 30 години джунгла долу по реката, която само чака индианци с мачетета да я изследват.

IMG 5190

IMG 5168

IMG 5154

 

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Веселата ферма в Родопите

Ами освен да заповядаме :D

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

И от мен поздрави и уважение, както и да повторя молбата за снимките, особено на реализацията на всички тия новозамислени планове :)

 

Ако позволиш един неудобен въпрос - целогодишно ли живееш в Пиринец и ако да, нещо дистанционно ли работиш? Не се усещай задължен да отговориш, просто винаги ми е много интересно да разбера как работят нещата, особено пък сега, след като прочетох "Възможната България".

 

О, и още нещо, като казваш над 300 вида, всички ли си ги подбирал и садил? Звучи като голямо проучвателно начинание :) Имаш ли списък (обичам списъците), вероятно ще е много полезен.

 

Благодаря че се включи тук, ще следя с интерес :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Оризаки Кошияма

Последните 2 години изкарах така, от тази пролет съм тук за постоянно. Намираха се някакви дистанционни проекти пак преди,работех и в чужбина, но съм решил да се посветя на градината тази година. Ще се наложат някои финансови компромиси, няма как - а трябва и на PDC да се ходи... Ако градината реши да помогне - ще съм и много благодарен!

От видовете в градината смело мога да кажа, че съм лично отговорен за около 200. Овощните дървета и местната флора си бяха тук и преди мен. Ще се радвам един ден да мога да се похваля с 200 изцяло медицински вида. :) Решил съм да правя списък накрая на годината - сега има по-важни и неотгложни дейности.

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Оризаки Кошияма
преди 6 часа, Боби Димитров написа:

това специално много ми хареса, къде се намира

Това е т.нар. "Пиринешки джендем" - странно непознато за мен наименование, с което се сбълсках едва след като направиха екопътека и някакво еко-благоустройство (дървени беседка, пейки, площадка за наблюдение), колкото туристите да дойдат и да си изхвърлят боклука в кошчето, който няма кой да събере. Дотогава знаех мястото като "голямата карпа" - сезонен водопад с височина около 30 метра, абе, джунгла си е оттам надолу че до реката и по нея, въобще е пълно с места, където човешки крак не е стъпвал над 30 години и дивият живот е в своя разцвет :blush:.

П.С. Има и "малка карпа", чието местонахождение и географско наименование няма да издавам, за да си остане as private as possible ;) Междувременно сте welcome

 

IMG_5155.JPG

IMG_5167.JPG

IMG_5168.JPG

MVI_5182.MOV

  • Харесвам 8

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Оризаки Кошияма

Преблажни мои братя и сестри! 
В знак на благодарност, че ми показа Пътя и ме доведе жив и здрав до градината, реших да се отдам на нескромно угощение и да почета Летящото Спагетено Чудовище, като напълно несимволично принеса плътта Му в жертва на лакомията си и Му благодаря, че завря за нея! 
Да пребъдат пипалата Му!
Да се сипе брашното Му!
Да изкласяват житата и ечемиците Му!
Да втасва бирата Му!
Да се свети босилекът Му, който откъснах от парника!
Да пребъдат лукът и поречът Му, които набрах от градината!
Да зреят доматите Му, които изсуших миналото лято и сега нагъвам с кеф!
Да се топи кашкавалът Му, който направих преди 40 дни!
Да ухае и да се реже на тънко пастърмата Му, която правих зимата! 

Рамин и нека Болярка светло осветява Пътя ви!

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Оризаки Кошияма

Преблажни и все така драги съмишленици,

претоварих се доста и вече втора седмица десният ми крак дава силно на късо и ме е страх да не вземе да му изгори бушона, че тогава целият сезон заминава на кино.

Залежават доста разсади, а работа в градината има за цяло село <3

Ако случайно някой или някои от вас имат свободно време, желание и път насам, с радост бих го посрещнал и приел помощта му, като в замяна за момента мога да предложа всичко, но не и финикийски знаци :) Това не е обява за доброволци, а за хора които биха искали да помогнат и да се отърсят от градското ежедневие - не се налага да работите определен брой часове или да вършите нещо, което не ви е по вкуса. Не забравяйте, че горите, реката и двата водопада са на 15 минути ;) На страницата на градината съм сложил и обява за наличните свободни разсади, които се подаряват.

Т'ва е. Хубав ден. :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Оризаки Кошияма

кх'аде сте бре, моичките? мале бех ви забравил, чесно! ама то 4 месеца в япония кат изкараш и не ти е много до форуми. то острови, то жунгла, то суши-мушита, коктейли, волкани, острови, а вече казах за островите, щото то япония цел континент не, ами планета! абе хубаво беше. само ме е яд, че не дочаках да цъфнат пустите му вишни, та да ги снимам. направих и хиляди снимки, ама ше ви ги покажа на живо, щото още не са ми инсталирали фотошопа, а и тука на село интернета е доста зле. чета среща ше прайте, да пращам ли нещо, щото аз няма да мога да дойда, подготвям лехите и сичко, тая година ше се гледа много зеленчук, все японски сортове, ®, нали, клиентите вече точат зъби!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Orizaki Koshiyama

Привет, позволявам си да се регна отново на това позабравено място, пълно с носталгия. Обещавам да се държа прилично, но няма да пускам нова тема, въпреки че вече работя на съвсем друго място от посоченото. 

Ще ви занимавам основно със снимки, че за друго се иска тъпа работа в офис, каквато не мисля да подхващам :)

Честита китайска нова година от градината с изглед към великата лао-линска стена!

IMG_20220201_170549_MP.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
nela62

Какви са растенията под лампата?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Жоро

Здравей nela62, съжалявам, че отговарям чал сега.

Растенията са : червен банан, авокадо, два лимона, грейпфрут, бяла салвия, азорски жасмин, лимонена трева, босилек, майорана.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване