Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Оризаки Кошияма

Георги / Градина без Име

Recommended Posts

Оризаки Кошияма

Здравейте :)

Първо да кажа, че много обичам форумите, носят ми едно носталгично чувство, и съм благодарен на администраторите за предоставената възможност да обсъждам темите от ежедневието си с хора с близки интереси :>

 

Казвам се Георги Георгиев, на 29 години съм. Изразнах разделен м/у града и селото - на училище в София, а през ваканциите на село. След близо 10-годишно скитане по университети по света и у нас, и особено след престоя в Холандия, глобалното село така ме превзе, че реших да се върна тук - в нищото, и да  съм способен да се чувствам еднакво свързан със света около себе си, както и в една от най-населените части на Европа.

Селото ми е разположено в Източния Предбалкан, на един от хълмовете на Антоновските възвишения. Прадедите ми емигрирали тук след Освобождението от Пиринска Македония и решили да запазят спомена за планината и тук - кръстили селото Пиринец. След индустриализацията през 60-те години много от хората напускат селото, а в момента са останали едва няколко постоянни жители, без да броим мен, фермера, жена му и работниците и сезонно приходящите 5-6 души.

Идеята на "Градина без Име" е да действа като малка ферма от семеен тип, с висока степен на затворен цикъл, като на място се преработва  голяма част от произведеното, а това, което е в повече, се споделя.
Следвайки принципите на пермакултурата и чрез  взаимстване на знания, техники и умения от множество други подходи към земеделието и области на човешкото знание, основна мисия на "Градина без Име" е да произвежда чиста, богата на минерали и витамини храна, която дава енергия както на тялото, така и на духа. Ползват се изцяло природни методи за защита на посевите и растенията, а в радиус от 50 км около района, в който се намира, никога не е имало сериозни индустриални източници на замърсяване и друга технологична дейност. В радиус от 3 км не се отглеждат интензивни селскостопански култури, обект на химическо третиране, а малкото останали пчели в селото (поради малкото пчелари) се радват на изобилна, чиста паша.
В градината се произвеждат  всички нужни за домакинството култури, като се фокусираме върху многогодишни видове с висока степен на съхраняемост. Тук сушенето е основен метод на консервиране - независимо дали става дума за плодове, домати, листни или кореноплодни зеленчуци и дори тиквички, патладжани, лук...
За няколко години сезонна работа с помощта на семейство, съседи и приятели, изградихме пермакултурна градина от около 2 дка. с над 300 различни вида ядивни, лечебни и други полезни растения, като през настоящата 2015 ще се фокусираме върху размножаването на още много нови видове от цял свят. При нас разнообразието е правило, а количеството - от последно значение.
Желанието ми е с времето да се превърнем в образователно-демонстационен център за практическа пермакултура и нейните директни резултати - изобилие, баланс в екосистемата и хармония в околната среда Ще се фокусираме върху изграждането на устойчиви насаждения от лечебни видове от цял свят, като целта ни е да натрупаме значителна банка с медицински растения от основно значение, виреещи в нашия климат, както и получаването на екстракти и тинктури от тях.


Желанията са много, работата - двойно, а всичко върви в ритъма на природата. За мен един от двигателите да се занимавам с всичко това след години дълбаене из научни теми е да виждам как не само сътворявам, но и проектирам света около себе си. Осъзнавам колко съм незначителен в сравнение със столетията, нужни за изграждането на устойчиви екосистеми, и това ме кара да съм буден във всеки един миг и да го улавям, защото следващия такъв може да е минимум след година...

Така :) Тук можете да откриете снимков материал и актуални постове, свързани с напредъка по дейностите в момента. Тази година всичко ще изглежда различно. Изградихме още много лехи, като практически цялото дворно място е разграфено и засадено наум...имаме още много работа по изграждането на независими водоизточници и събирането на дъждовна вода, като се надяваме до края на юни всичко да е придобило окончателния си вид, за да можем да се захванем с подготовката на нови места за следващия сезон.

Успех в градината на всички и спорна година без наводнения и градушки желая!

https://www.facebook.com/gardenwithnoname/

 

П.С. Поздравявам ви със снимка на истинските стопани на градината - това са Борис, Калоян, и припичащата се на преден план Елена.

post-17-0-44853300-1426364392_thumb.jpg

 

 

  • Харесвам 7

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
bushkata

Да живеят форумите!
Това е съвсем друг начин на общуване и се радвам, че участвам в него. И че мога да споделям радости и мъки с хора, които имат същото вдъхновение и особено - имат огромен опит.
Едно е да лайкваш във фейса, едно е да общувам тук.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гого

Охоо, значи твоя била градината без име :)
Ще се радвам на повече споделени снимки от градината. Ако няма налични, задължително да снимаш тази година! :)

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Оризаки Кошияма

Всички фотографи - професионални и аматьори, също са добре дошли.По-горе пропуснах да споделя, че вратите ни са отворени за гости по всяко време, имаме огромно желание да приемаме и доброволци, но засега не виждам как ще стане, предвид многото задачи, освен ако не са някои съвсем независими и оправящи се такива, каквото се и очаква от един доброволец, де, хаха :) Заповядайте, на път за морето или обратно, само на 8 км от главния път София - Варна. Имаме си и прекрасна река с плажове, 2 водопада, девствени гори и дори необхождана поне 30 години джунгла долу по реката, която само чака индианци с мачетета да я изследват.

IMG 5190

IMG 5168

IMG 5154

 

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Веселата ферма в Родопите

Ами освен да заповядаме :D

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

И от мен поздрави и уважение, както и да повторя молбата за снимките, особено на реализацията на всички тия новозамислени планове :)

 

Ако позволиш един неудобен въпрос - целогодишно ли живееш в Пиринец и ако да, нещо дистанционно ли работиш? Не се усещай задължен да отговориш, просто винаги ми е много интересно да разбера как работят нещата, особено пък сега, след като прочетох "Възможната България".

 

О, и още нещо, като казваш над 300 вида, всички ли си ги подбирал и садил? Звучи като голямо проучвателно начинание :) Имаш ли списък (обичам списъците), вероятно ще е много полезен.

 

Благодаря че се включи тук, ще следя с интерес :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Оризаки Кошияма

Последните 2 години изкарах така, от тази пролет съм тук за постоянно. Намираха се някакви дистанционни проекти пак преди,работех и в чужбина, но съм решил да се посветя на градината тази година. Ще се наложат някои финансови компромиси, няма как - а трябва и на PDC да се ходи... Ако градината реши да помогне - ще съм и много благодарен!

От видовете в градината смело мога да кажа, че съм лично отговорен за около 200. Овощните дървета и местната флора си бяха тук и преди мен. Ще се радвам един ден да мога да се похваля с 200 изцяло медицински вида. :) Решил съм да правя списък накрая на годината - сега има по-важни и неотгложни дейности.

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Оризаки Кошияма
преди 6 часа, Боби Димитров написа:

това специално много ми хареса, къде се намира

Това е т.нар. "Пиринешки джендем" - странно непознато за мен наименование, с което се сбълсках едва след като направиха екопътека и някакво еко-благоустройство (дървени беседка, пейки, площадка за наблюдение), колкото туристите да дойдат и да си изхвърлят боклука в кошчето, който няма кой да събере. Дотогава знаех мястото като "голямата карпа" - сезонен водопад с височина около 30 метра, абе, джунгла си е оттам надолу че до реката и по нея, въобще е пълно с места, където човешки крак не е стъпвал над 30 години и дивият живот е в своя разцвет :blush:.

П.С. Има и "малка карпа", чието местонахождение и географско наименование няма да издавам, за да си остане as private as possible ;) Междувременно сте welcome

 

IMG_5155.JPG

IMG_5167.JPG

IMG_5168.JPG

MVI_5182.MOV

  • Харесвам 8

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Оризаки Кошияма

Преблажни мои братя и сестри! 
В знак на благодарност, че ми показа Пътя и ме доведе жив и здрав до градината, реших да се отдам на нескромно угощение и да почета Летящото Спагетено Чудовище, като напълно несимволично принеса плътта Му в жертва на лакомията си и Му благодаря, че завря за нея! 
Да пребъдат пипалата Му!
Да се сипе брашното Му!
Да изкласяват житата и ечемиците Му!
Да втасва бирата Му!
Да се свети босилекът Му, който откъснах от парника!
Да пребъдат лукът и поречът Му, които набрах от градината!
Да зреят доматите Му, които изсуших миналото лято и сега нагъвам с кеф!
Да се топи кашкавалът Му, който направих преди 40 дни!
Да ухае и да се реже на тънко пастърмата Му, която правих зимата! 

Рамин и нека Болярка светло осветява Пътя ви!

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Оризаки Кошияма

Преблажни и все така драги съмишленици,

претоварих се доста и вече втора седмица десният ми крак дава силно на късо и ме е страх да не вземе да му изгори бушона, че тогава целият сезон заминава на кино.

Залежават доста разсади, а работа в градината има за цяло село <3

Ако случайно някой или някои от вас имат свободно време, желание и път насам, с радост бих го посрещнал и приел помощта му, като в замяна за момента мога да предложа всичко, но не и финикийски знаци :) Това не е обява за доброволци, а за хора които биха искали да помогнат и да се отърсят от градското ежедневие - не се налага да работите определен брой часове или да вършите нещо, което не ви е по вкуса. Не забравяйте, че горите, реката и двата водопада са на 15 минути ;) На страницата на градината съм сложил и обява за наличните свободни разсади, които се подаряват.

Т'ва е. Хубав ден. :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Оризаки Кошияма

кх'аде сте бре, моичките? мале бех ви забравил, чесно! ама то 4 месеца в япония кат изкараш и не ти е много до форуми. то острови, то жунгла, то суши-мушита, коктейли, волкани, острови, а вече казах за островите, щото то япония цел континент не, ами планета! абе хубаво беше. само ме е яд, че не дочаках да цъфнат пустите му вишни, та да ги снимам. направих и хиляди снимки, ама ше ви ги покажа на живо, щото още не са ми инсталирали фотошопа, а и тука на село интернета е доста зле. чета среща ше прайте, да пращам ли нещо, щото аз няма да мога да дойда, подготвям лехите и сичко, тая година ше се гледа много зеленчук, все японски сортове, ®, нали, клиентите вече точат зъби!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване