Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Евелина

Градински бараки

Recommended Posts

Евелина

Не видях къде може да се прикачат въпросите ми , така че : тема за бараки.

През 2016-та  най-после си прибрах нахвърляните под дърветата инструменти и имаше къде да се крия от дъжд :). Бараката е единствената постройка в парцела. Прави я човек, който май за сефте ковеше барака и се получи това, което ми трябваше, с изключение на течащия покрив. При дъжд , даже и слаб, капе на 50 места ( при 12кв.м. покривче). Покрива го гледаха няколко човека и казаха, че наклонът е прекалено малък. Никой не иска да се занимава с разковаване на покривните греди, майсторите обичат по-едри обекти. Предложението е да се свалят циглите и да сe накове ламарина за покриви (аз исках боядисана , за да не блести на снимките в Google maps :) ). Бараката е стъпила на няколко камъка, няма основи и циглите на покрива и дават тежест против вятъра. Та въпросът е : Може ли , според вас, лек ламаринен покрив на барака без основи и каква ламарина ? Не искам битумна , защото не и знам съставките , струва ми се , че металната е по-лесна за рециклиране. Може би някой има барака, стъпила на камъни и с ламаринен покрив ? (Не искам да и слагам обтегачи като на планинските заслони , защото ще ми пречат, а и ще ми се смеят съседите.) Мястото е ниско до реката и не е чак толкова ветровито.

DSCN0343.JPG

DSCN0355.JPG

DSCN0329.JPG

DSCN0356.JPG

  • Харесвам 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Миленка®

Още от самото начало ли тече или от скоро? 

Ако тече още от построяването на бараката, значи е конструктивна грешка на наклона на покрива, ако тече от скоро, значи иска пренареждане. Не ми се вижда да е чак пък толкова малък наклонът. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Евелина

Веднъж вече е пренареждан покрива, течовете намаляха, но пак тече. Майсторът беше наредил циглите една зад друга (на последната снимка се вижда) без разместване , за да му излязат равни краищата на покрива.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Здравей, Евелина.

Наистина не е най-приятното нещо да си направиш сушина, където да можеш да се скриеш, а да ти капе на главата. Малко противоречи на цялостната концепция на бараката. Очевидно за този тип керемиди покривът има твърде малък наклон. Вариантите са да смениш керемидите с други, които да стават за този наклон (което си е разход, а и оставаш с едни керемиди), или да се преправя покривната конструкция и да се увеличи наклона, или да се мисли за друго покритие (като метален покрив).

Гледайки конструкцията (мерси за допълнителните снимки), мисля, че разковаването на покривните ребра и повдигането им, за да се увеличи наклонът, ще е голяма хамалогия и няма да стане много красиво. За преправяне на двускатен покрив пък съвсем, при положение, че и носещите колони са с различна височина. Най-бързото за мен решение е слагането на метален/ламаринен покрив и запазването на наклона (и добавяне на улук и водосток).

преди 3 часа, Евелина написа:

Предложението е да се свалят циглите и да се накове ламарина за покриви (аз исках боядисана, за да не блести на снимките в Google maps :) ). Бараката е стъпила на няколко камъка, няма основи и циглите на покрива и дават тежест против вятъра. Та въпросът е : Може ли , според вас, лек ламаринен покрив на барака без основи и каква ламарина ?

Да, наистина бараката ще олекне ако се махнат керемидите и предвид това, че е "захваната" от собствената си тежест, трябва да се вземат мерки да се "закотви", защото ламарината е доста по-лека. Имай предвид и друго: макар и да не е анкерирана, гредите на конструкцията са доста масивни за такъв тип постройка. Какво е сечението? 10 х 10 см, 8 х 10 см? Отделно имаш и дъсчената обшивка на стените, плюс цялото обзавеждане, което тежи. Ябълките са добро решение ;) При мен имам малка градинска барака, която правихме преди години. Основата е нещо от сорта на 1,40 м на 2,80 м - съвсем малка барака за инструменти. Тя е просто положена/стъпила на каменни плочи, без никакво захващане. Само покривът е мисля 35 градусов, с дъсчена обшивка и отгоре пластифицирани релефни ламарини в някакъв цвят като черен шоколад да кажем. Ами тука излизат ветрове, които бутат дървета и какво ли не вдигат, а тази барачка не е мръднала. Но е и доста пълна с джунджурии. А конструкцията е от гредички 45 х 45 мм, което е някакъв минимум. Според мен твоята барака с тези борови греди е доста по-тежка. Освен това, може да се мислят варианти за някакво допълнително захващане към земята като "Auger Style Shed Anchors" ей в този пример:

https://plasticinehouse.com/how-to-anchor-shed/

Има къде-къде по-леки бараки от твоята. Не съм сигурен как се водят тия крепежи на български и дали въобще ги има на пазара, но дори едни салкъмови бичмета заострени и набити в земята до стените и завинтени в основата с яки винтове с пилотна дупка, ще дадат разлика, ако вятърът толкова те притеснява. Някакъв по-лесен вариант би бил с дебели арматури, които да се набият едно поне 40-50 см в земята и да се захванат към гредите на основата посредством някакви планки или шини/скоби и винтове. Ковач би могъл да ви изкове горния край да стане плосък и да се пробият в него дупки и за винтовете (поне 6 мм дебели, да не кажа 8 мм). Арматурата е релефна и по-трудно ще се измъкне от земята. Друг някакъв вариант е арматура плюс стоманено въже хванато за куки на основата (не е нужно да е забележимо). Имай предвид, че имаме оранжерия, чиято основа е хваната в земята с метални тръби ф45, рязани под ъгъл и набити 30-40 см в пръстта - и какви ветрове я опъват, но тръбите не са мръднали. А те са гладки, гладки. Може да се ползват и стоманени шини, които да се огънат Г-образно и да се вкарат в земята до основата (с дългото нагоре). Пробиват се и с винтове се хващат за дървото. За това трябва някой, който да огъва шини. Ковач става. Всъщност такива шини могат направо и да се бетонират в пръстта и това ще е яко!

Относно ламарините и металните керемиди - румънската компания BILKA има доста приятни варианти. Ние сме ползвали многократно рифеловани ламарини в цвят и изглеждат супер. Можеш да си ги поръчаш на размер ако са на листи и да покрият целия скат. Летвите трябва да са поне през 60 см една от друга (тези, в които се коват или завинтват ламарините). Бих препоръчал силно винтове вместо пирони. Те по принцип производителите си предлагат и винтове (има различни дължини в зависимост от шипките и в същия цвят като ламарината/керемидите), които винтове са самонарезни и имат гумичка за уплътняване на дупката. Не е сложна работа, но е добре покривът да има равни диагонали, иначе стават нелицеприятни изненади. Навиват се с винтоверт с шестостенен накрайник от този тип, обикновено 8 или 10 мм:

https://www.aliexpress.com/item/32893152896.html

Недостатък е, че ламарините идват на определен размер (на ширина, в моя случай около 112 см някъде) и най-вероятно три или четири листа няма да ти покрият точно покрива. Трябва да се режат надлъжно. Също се слагат и профили за затваряне на ръбовете по периферията на покрива (метална обшивка), които са скъпи, но и без тях може. Остатъци от листовете трябва да се огънат на абкант. Предполагам обаче че могат да се поръчат отрязани на размер и на ширина ако се сметнат. Сложете и някаква стрехичка :)

Добре е също да се подложи върху ребрата и пóкривна паропропусклива мембрана, след това шипки през 50-60 см и след това ламарината. Това ще пази от конденз и евентуално пропускане на вода някъде.

Просто с ламарината ще забравиш за течове веднъж и завинаги. Битумни керемиди не те съветвам да слагаш, защото ще ти отделят токсични вещества в почвата и водата години наред, а за тях ти трябва и дървена обшивка, мушами и прочие. И пак е малък наклона даже. Имам плачевен опит с един гараж, който под натиск от съсед го направихме с едноскатен покрив с наклон 5-7 градуса и подливаше отвратително. Твоят може и 20 градуса да е. Добре е да го замериш. Ако решиш да слагаш по-подходящи керемиди - те са тествани за определен минимален наклон.

А една козирка или навес отпред ще дойдат супер. Но не мисля, че е добре са смесваш два вида покритие, както и да променяш наклона. Обаче ако се сложат бетонови стъпки и се хванат колоните с планки, това ще е добре.

Между другото, имаш ли диагонали на всички стени и как се усеща при силен вятър постройката?

  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Евелина

@Славянски, благодаря за отговора. Една част не разбрах , но основното се изясни. Материалите ще купуваме от строителните магазини наблизо, каквото има. Те са сравнително добре с асортимента. На предната стена на бараката (тази с вратата) липсва диагонал, защото свършиха гредичките и остана "за по-нататък" . Не изглежда да има проблеми при силен вятър , отчасти защото дъските на обшивката/стените бяха сурови , после изсъхнаха и се свиха и сега е доста ажурна и проветрива барака, вятърът преминава през нея (и цялата дребна фауна ;) ) .

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Понеже и аз писах по чата, реших да драсна и тук, макар че Славян е експерта и реално е описал каквото е най-практично (макар и сложно описано).

Първо, предвид колко матрял има тази барака, не мисля, че тукашен вятър може да е премести. Така че това изобщо не го мисли. Слагай ламарина каквато намериш на далавера, задълже с винтове с гумичка и задълже ако има съмнения при навиването - силикон. Иначе става спек, виждал съм ефектите по наскоро развален кокошарник/зайчарник, горе гредите са чао.

ППМ, с нея или без, не вярвам да ти е драма конденза, а и тя е с толкова арълъци тая бакара, че проветрението ще се грижи за тая част.

Но бих направил следното. Отпред, където е вратата, да направя втори скат на покрива, напред. Като за целта, вземаш от склада две картонени тръби за изливане на циментови колони, правиш 2 дупки слагаш тръбите, мяташ вътре бетона, докато е мокро - по една анкерирана стъпка за греда 10х10 и върху тия стъпки ще ти седнат гредите. После се свързва с текущия покрив горе стабилно. Покриваш и двата ската с ламарина, а на билото - има си специални билни елементи. Няма да е нищожна инвестицията, но: 1) получаваш много стабилно захващане на цялата барака без да пипаш назад нищо и 2) имаш мега яката покрита верандичка, която после по избор можеш да си направиш с дъсчен под, или от чакъл/камъни от имота, или да си затвориш 1 или 2 страни за завет, или да си хванеш хамака между двете греди, а бе с две думи, кеф цена няма, особено като е практично!

Ето едно грубо чертежче за 60 секунди:

veranda.jpg

При всяко положение, дори да не направиш тази практична веранда, предвиди покрива от всички страни да надстърча минимум 30, бих препоръчал 50 см.

Успех!

  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
преди 1 час, Боби Димитров написа:

При всяко положение, дори да не направиш тази практична веранда, предвиди покрива от всички страни да надстърча минимум 30, бих препоръчал 50 см.

За тая цел трябва да се сложат шипки (в които ще се хваща ламарината) по-дебели, поне 40 мм. Нещо от рода на 45 на 45 мм ще е окей. Щото все пак ако се увеличи стрехата, ще натежава от сняг. Другото е, че може първо да се купят ламарините (поръчват се на размер - примерно 3,50 м дължина или колкото там е да покрие) и тогава да се види ширината и шипките да се отрежат точно. Може и със старите, но стрехата е малка и ще навява повече, а и бих препоръчал мушама (2 лв. на квадрат). Става и по-уютно с нея.

преди 1 час, Боби Димитров написа:

Първо, предвид колко матрял има тази барака, не мисля, че тукашен вятър може да е премести. Така че това изобщо не го мисли. Слагай ламарина каквато намериш на далавера, задълже с винтове с гумичка и задълже ако има съмнения при навиването - силикон. Иначе става спек, виждал съм ефектите по наскоро развален кокошарник/зайчарник, горе гредите са чао.

И аз мисля, че едва ли ще я катурне, особено предвид и проветривостта, но може нещо да се добави за захващане на основата, за всеки случай.

При навиване на винтовете за ламарината гумичката трябва да се пристегне съвсем леко да се смачка и уплътни, не да се навива ламерски с винтоверта и да се сцепи или компресира прекомерно. Досега не съм имал случай да тече. Може дупките за винтовете на по-неудобните места да се пробият предварително, след прецизно замерване по центъра на летвите.

Идеята със козирката/навеса отпред е добра. Но трябва да се направи пропорционално. Ще си стане малка къщичка.

  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

Само да вметна, много сме доволни от поликарбонатните плоскости. Стават и за покрив, и за прозорец, и за стена. Лесни са за работа, леки са. 

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Преместване на барака в САЩ:

Кажете сега, че сговорна дружина барака не повдига?!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване