Публикувано 17 март, 2015 Растенията имат нужда от жабите. Тройната защита за градината с помощта на жабите - въздух, земя, вода. Oсигурете в ранна пролет водоем за триото, защитаващо срещу неприятели в градината. Това са трите вида жаби, които се срещат най-често в България. Дървесница Дървесницата осигурява въздушната защитата от дърветата. Тя се храни с всичко което лети и скача, и е най-гръмогласна от всички. В ранна пролет песните са и неуморими в търсене на брачен партньор. След приключване на размножаването остават почти незабележими и тихи. Кафява крастава жаба Кафявата крастава жаба е наземният защитник. Рядко ще я видите през деня в градината, ако преди това сте и осигурили място за почивка по краищата на парцела в дънери, камъни, клони под мулча на сянка. Тя се активизира най-вече нощем, храни са с насекоми пълзящи гадини, червеи, охлюви. Най тихата - издава мрънкащи звуци, нехарактерни за жабите, които познавате. Голяма водна жаба Голямата водна жаба, се справя чудесно с комари, охлюви, насекоми. Кой яде жаби? Водоемът става страхотно гъмжило от попови лъжички и на трите вида жаби, гледката може да ви потресе, и да се почуствате в безизходица от тази напаст. Всичко продължава до месец, много малка част оцеляват. В крайната си фаза жабата напуска водоема. Някои видове риби добре похапват пролетен протеин от попови лъжички. Някои птици и водни бръмбари също се възползват. И таралежите не биха отказали. Основен враг на жабите са водните змии. След събуждане от зимен сън, могат да изядат една след друга до 8 големи жаби. Водните змии не са опасни за хората, нито хапят при улавяне. Ако имате такава във водоема си, не я махайте. Тя ще е естественият регулатор на популацията от жаби и риби. Най-често срещаната водна змия в България е жълтоухата водна змия. Достига до 1.40 м дължина. Другият неприятел за жабите в градината, това са котките. Затова, котките се смятат, за най-големите вредители в една градина, защото унищожават земноводните в нея. Снимки: GoddessGardens Ако не обичате жабите моля направете им някъде локва, където няма да ви пречат и поддържайте нивото на водата, за да не пресъхва. Нека дадем принос и да помогнем за оцеляването на тези чудесни животинки, те имат нужда от защита. Нашата защита. Източник: zasei.me 4 души харесват това Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Отговорено 17 март, 2015 И ние имаме жаба, живее в магданоза през лятото, а през зимата не знаем къде. Също така имаме и таралеж и всяка пролет го удряме леко по главата, когато разчистваме, защото няма точно определено място за презимуване. Много се ядосва. Змиите се надяваме да са само преминаващи 1 човек хареса това Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Отговорено 29 април, 2015 Ей, тия жаби нямат хващане! От 10 метра ме усеща и бум във водата :Д Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Отговорено 29 април, 2015 И ние си имаме жаба, а сега като стане готов гьола и повече ще има! Много ще се радваме на таралеж, но засега уви. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Отговорено 30 април, 2015 При мен по принцип има много таралежи, заради многото змии, заради многото мишки, заради многото полета.. :ДКупичките на кучетата много ги привличат. Някои не си изяждат всичката храна и ежковците намазват допълнително. Само не знам, защо се изхождат там, където ядат :ДДруги пък си обичат кошерите, все под тях се навъртат. Те са с мрежести дъна и все капе от питите. За щастие, змиите ми са само смоци. Не съм виждал други до сега. Една видях в барачката, където си държа зърното за кокошките. Предполагам си върши работата по-добре от котка. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Отговорено 3 юни, 2015 Потомството най-накрая излезе от водата 2 души харесват това Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Отговорено 4 юни, 2015 Ааахахахахаха. Повелителят на жабите 1 човек хареса това Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Отговорено 6 юни, 2015 Гого, дървесната ни жаба отново се е завърнала в градината 1 човек хареса това Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Отговорено 19 юни, 2015 Попови прасета ли? 10x to Cucurbita Maxima Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Отговорено 24 юни, 2015 В моята градина също живеят и трите вида жаби. А таралежът ни е уникат. Той не е само наш. Минава като мръкне. Ползва винаги един маршрут и го следва неотклонно. Освен това е непукист - като застанеш на пътя му само подушва подозрително, заобикаля и те отминава като малка гара. Когато му пипаш бодлите мърмалясва нещо неодбрително, но въобще не прави опити да се свива на кълбо. Като дойде първата му работа е да изпие водата на котарака, да провери дали не е останала от котешката храна и чак тогава тръгва из градината. Обаче шапка му свалям за едно - никога не прави поразии. Минава между растенията без да ги уврежда и не рови. 5 души харесват това Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Отговорено 11 юли, 2015 Напоследък останах потресен от менюто на котарака. Храня го с котешка храна, но хайвана си добавя към нея какво ли не. Потърпевши са най-вече водните жаби. В мое присъствие е изял повече от дузина. Поне да ядеше краставите щото тази година се развъдиха прекалено много, ама не - само водни. Яде също попови прасета и скакалци, за което отдавна е получил адмирациите ми. Миналата седмица реши да се облажи със смок, дълъг две педи. Изяде го до половината и после повърна. На следващия ден донесе отнякъде къртица. Мъртва. Не пожела да опита вкуса й. Днес ме същиса за пореден път като домъкна тридесетсантиметров охранен гущер и преди да успея да разбера дали е още жив му схруска главата и продължи нататък, а опашката на влечугото постоянно се извиваше в агония. Покъртителна гледка! Тъкмо погълна и нея и повърна целия гущер на кайма. Язък за усилията. След всичко видяно изпаднах в размисъл. Аз ли не разбирам от котки или котарака нещо е сбъркан. Вашите котки правят ли такива щурутии? 1 човек хареса това Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Отговорено 12 юли, 2015 Къртици и плъхове не ядат котките. Донасят умъртвени къртици. Виждала съм да играят с малки гущери, но дали ги хапват, не знам. Ловят разни пеперуди вечер. Виждала съм да ядат нещо, различно от мишка, но ми е било неприятно да се заглеждам. Историята познава обаче още по-гаден случай. Имахме две котки. И двете имаха малки котета по едно и също време и не знам какво се беше случило, но си ги изядоха накрая. Отврат пълна или пълен отврат, както искате (торът или торта, нещо подобно ). На следващата година си отгледаха котилата. Предполагам, че нещо (някаква животинка) е подушила, облизала, не знам точно, котетата и нашите вече не ги смятаха за свои деца. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Отговорено 12 юли, 2015 Ще отделя тия мнения в котешка тема скоро, но за сега тук. Котките са много добри ловци, особено ако не ги храниш обилно. На едното село мърОко (мъжки котарак на диалект) е страшен унищожител на сляпо куче и къртица! От както го имат, изчезна слепАко (спяпо куче на диалект). Котараците редовно строяват пред вратата пиленца, полевки, всякакъв улов. Най-фрапиращо беше един път на възглавницата на бабата като подреди трофеи... Евгени, твоят е голям ловец, аз бих бил щастлив с него Все пак е хищник и в една градина е на върха на хранителната верига (освен ако нямаш куче или виетнамци). А иначе котките си ядат малките, най-често се случва с големи котараци, които ядат новородени. Затова и майките много ги пазят и ги местят непрекъснато при най-малък признак на проблеми. За майка да си изяде малките не помня да съм чувал, но не ми се вижда странно. 1 човек хареса това Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Отговорено 18 юли, 2015 Аз пък искам да се похваля, но не с улова на котката ( която нямям ). Отиваме днес на вилата в Хисаря и в едно малко пластмасово езерце, което имаме там може би е от порядъка на 100 л. , дошла по някакъв начин водна жаба там. Как и от къде никой не знае защото най-близкия водоем е на километър. Освен жабата вътре щастливо плуват хиляди попови лъжички. За днес план графика включваше почистване на "езерцето" ама може това лято да мине без почистване 2 души харесват това Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Отговорено 23 септември, 2015 Прегледах отново темата, но много набързо. Не видях дали сте писали как да си завъдя жаби в оранжерията - да влизат в нея и да хапват гъсениците. Ако някой има опит, да сподели. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Отговорено 23 септември, 2015 Не знам дали жабите ще влезнат доброволно в оранжерията. Може би по-добрият /и по-бърз/ вариант е да арестуваш няколко и принудително да ги заселиш там, пък дано да им хареса и да останат. 1 човек хареса това Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Отговорено 6 юни, 2017 Между другото, жабите май подлежат на опитомяване. В началото, още като прекрача прага на градината и се разскачват във водата. Година по-късно, почти мога да ги докосна, докато се излежават върху някое листо на лилиите. А вечер светя с фенера, за да не стъпя върху някоя. Става въпрос за водните жаби. Сухоземните са си яко тромави, та не става ясно изобщо дали ги е страх. 3 души харесват това Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Отговорено 4 април Интересна подредба на хайвера. 2 души харесват това Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Отговорено 12 април Поповите лъжички растат в мътилката :Д И още мътилка и попови лъжички, в комбинация с бездарен оператор. 4 души харесват това Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове