Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Оризаки Кошияма

Практическа/ теоретична пермакултура

Recommended Posts

Оризаки Кошияма

Здравейте! Тази сутрин се събудих с една идея, която обмислям от време. Много е хубаво, че нещата се случват така паралелно, и този форум в голяма степен върши функцията да събира на едно място именно практикуващите.

 

Подчертавам това, защото близо 2 години се боря без особен успех с с някои сертифицирани пермакултуристи, които са израсли в чужбина или са имали шанса да посетят курсове там, но които не практикуват и по лични впечатления, не виждат в пермакултурата нищо повече от начин за прехрана. Миналата пролет се проведе един курс у нас ( преди EUPC на Батак), където някои хора имаха шанса да се запознаят и получат безплатно подобни сертификати, като някои от тях нямаха почти никаква връзка със земята или предишен интерес към пермакултурата.

Това лято ще се проведе сертификационен курс по същата линия с един от най-известните австралийски преподаватели, този път платен. Цената е 1200 евро.  За сравнение същата година в Гърция и Румъния има курсове за по 400 евро.

Коментарите във фейсбук под поста за курса бяха красноречиви - малко практикуващи са склонни да посетят.  Обясненията на организаторите - елементари и неясни. Някой вероятно е решил да прави бизнес , като в цялата работа не би имало нищо лошо, ако в България пермакултура се развиваше от 30 години, но това ще е първият курс все пак и много би ми се искало нещата да се случват другояче. А как ще се случват те зависи от всички нас.

В резултат написах следното писмо до водещия курса :

 

Dear Robyn,

The reason for my e-mail is the PDC you will be teaching at this summer in Bulgaria. I will try to be as concise as possible.
Permaculture is only now starting to penetrate Bulgaria from the inside. We have a few PDC graduates who lived abroad and returned here with their knowledge who must have contacted you for the course.
But there is also a lot of people with extensive knowledge and practical experience (only not officially termed "permaculture", who are running or trying to run farms and re-create permaculture principles in reality, not just as weird memes, jumping from head to head.
The situation I am describing leads to the mere result where we have 2 different communities with 2 different agendas - the first with no practital experience at all but diplomas, and us. the true permaculturalists in the country, who are calling for more integrity, cooperation and knowledge sharing.
You should know that the financial requirements for your course are a lot above the monthly average pay in our country, which is 350 Euros and probably none of the people trying to practice and hungry for knowledge will attend it just because they can't afford it. In fact, I do not know who will, but if anyone from Bulgaria, do not expect any pioneers or potential permaculture-based businesses.
Please bear in mind this is the first commercial PDC in Bulgaria ever and think about the possible consequences of creating a pseudo-permaculture community with the pure aim of making profit.
This ain't sustainable.

Kind Regards,

Georgi Georgiev

 

Смятам, че колкото повече от нас изразят личното си мнение пред нея, толкова е по-голям шанса да разбере колко голям интерес има към пермакултурата у нас и каква нужда от добри лектори имаме и защо това, което се случва, НЕ е пермакултурно и устойчиво.

Желанието ми оттук нататък е да работим за изграждане на общество на практикуващите пермакултура и/или биоземеделие, чрез което да се опитаме да изградим някакви устойчиви практики на взаимоотношения, споделяне на знания и опит, провеждане на срещи и т.н.. За сега сме малко и ще е трудно, но във всяко начало е така :)))

Държа да подчертая, че няма нищо "негативно" в отношението ми към организаторите на EUPC миналата година и този курс това лято, единственото което оспорвам, е тяхното тълкуване на пермакултурните принципи.

 

Чудесно е, е у нас има вече не малко хора с PDC и аз съм сигурен, че те самите имат какво да споделят с нас, вместо да организират курсове на баснословни (за нашия стандарт) цени. Или поне комбинация от двете. Всъщност всеки от нас има какво да сподели с останалите, за съжаление или не, но сме така разпръснати из страната и този форум засега е една от малко възможности за това.

 

Много ще се радвам, ако някой се включи с идеи и предложения и се извинявам за леко назидателния тон, който, смятам, е в рамките на коректността.

"Only illogics can find
Hidden flaws in a straight logic line.
Only erratics recognize
Errors in patterns of a perfect design."

 

https://www.youtube.com/watch?v=QSTWLEiLm2s

 • Харесвам 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Храбрият Шивач

За мен най-очудващото е, че инициативата е подета от УНСС, а не от Лесотехнически университет или някой аграрен университет, както ми се струва редно. В Пловдив, на пример, има програма по биоземеделие и животновъдство, ако се търси връзката с академичното образование, което за мен е по-скоро полезно, отколкото задължително.

 

Този курс наистина поставя много въпроси, както успях и аз да проследя под публикацията във фейсбук за това събитие. Като съвкупност от решения, беше намесена и една статия, където бе обяснено, че е възможно хората с по-богат опит да го споделят, както се случва вече.

 

Освен това може, а и е добре тази крехка новосъздадена общност, която имаме да се опитаме да я прехвърлим от страниците на форума в реалния свят, където да разглеждаме градините си, да си правим срещи и да обсъждаме проектите, проблемите и напредъка си. Нищо от това не е някаква новост, но са решения, коието се нуждаят от малко финансиране. 

 

Като допълнително разширение на това, може да се опитаме да съфинансираме такова събитие, като в Обединеното кралство има организации, които помагат в такива начинания. Тук нещата ще стоят по друг начин, разбира се.

 • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Оризаки Кошияма

Според мен УНСС не е инициатор, а просто академичен партньор на инициативата и в нея не са включени техни кадри освен административни служители (слава Богу). Но това е друга тема. Друг сериозен проблем е, че отново събитието ще се проведе на място, което няма нищо общо с пермакултурата. Оттам изводите за практическата част от курса.

 

За мен всички хубави инициативи, които си изброил горе, вече отчасти се случват съвсем спонтанно, като единствено разстоянията изглеждат препятствие. Лично аз ще участвам в изграждането на поне още 2 градини с други хора в района и съм много щастлив от това, точно това според мен е начинът да се разпространят нещата, а не с претруфен академизъм (на който съм му брал яко ядовете, а и всеки един от нас). Една от възможните и рентабилни практики по света в случаи като нашия е да се организират събития по поводи на отделните места - дали някой ще има нужда от помощ за прибиране или преработване на реколта, градеж на някакви елементи, структури и прочее. Десет души за един ден е повече от човек за десет дни, нали :)

Така :) Имам да разсаждам валериана и ехинацея, hic et nunc.

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Хм, темата иска размисъл, не мога директно да взема обстойно отношение, но да кажа, че през 2011 имаше в Шипка PDC за около 350 Евро, даже тогава се чудих дали да не се запиша и аз, защото предната година се бяхме запознали с Пол на място...

 

Демек това на УНСС не е първия курс, а не бих се учудил да не е и втория, имам някакви спомени за поне още два други курса, но може и да се бъркам...

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Оризаки Кошияма

Проектите на BalkEP нарочно не ги включих, там нещата са много независими и са ориентирани главно към чужденци, поради езиковата бариера. Да, там имаше PDC, за съжаление нямаше втори път. Аз присъствах на едно от PGC-тата, което беше замислено като PDC, но поради невъзможност на лектора се осъществи по друг начин. Респект за това, което правят там, не просто да раздават сертификати, но да организират и курсове на определена тематика. Тази година също ще има такъв, не помня точната тема, проблемът е, че почти всички са организирани като за напълно начинаещи.
Същото важи и за PDC, между другото, освен ако не е изрично уточнено друго.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Ще ме извиняваш за по-долното, но:

 

Според мен всеки, който се интересува активно от темата и не само чете, а действа, е толкова напред спрямо останалите, че няма смисъл от такъв курс (смисъл = да научи нещо). По мое мнение, без да се познаваме лично или обстойно, ти нямаш нужда от такъв курс. Освен ако идеята не е ти да го водиш, което според мен е доста по-правилно и подходящо. Защото масата хора са за МЕГА ниско ниво - не мога да натъртя това достатъчно. 

 

Тъй като съм общувал със шипченската агитка, при тях на място, по фестивали и демонстрации, а и съм разглеждал обстойно curriculum на два западни курса, а и съм говорил с хора, които са били при Джеф във Йордания, смятам че цялостното отношение към курсистите е, че са начинаещи. И това е защото те наистина са такива.

 

Целта на курсовете трябва да е: етичната (идеологичната) база на пермакултурата, насоки за бъдещо ограмотяване, една седмица in the dirt за практически опит. После ги пускай in the wild.

 

Това, според мен, е достатъчно да даде тласък на човек с мерак и да отсее тия, които само си мислят, че имат мерак.

 

Като цяло смятам, че Хората (хората като маса хора) са доста зле и неориентирани. Единици са такива, които знаят и имат желание да за-могат с времето. Те изпъкват и не ги смятам за част от Хората. Аз все още се уча, вярвам, че и ти така ще кажеш за себе си, макар да знаеш много повече и сигурно имаш повече опит. И сигурно можеш да водиш курс, а не да участваш в такъв. Това си е в прав текст ефектът Dunning–Kruger.

 

В общи линии всеки младок със сертификат, нарисувал с акварели красиви дизайни на семейна ферма, но негазил във вадите с доматите (образно казано) е много по-назад от теб.

 • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Оризаки Кошияма

За мен винаги е било малко грубо и не пермакултурно да го кажа така директно, но да, може и да се разгледа в този аспект. За мен PDC е нужен тъй като бих искал да се занимавам именно с преподаване, а го искат за учителските курсове, което е безумие, и вече виждаш как не-пермакултурната матрица от консуматорското общество се е впила с неустойчивите си практики в тази среда, но това няма кой да го види, защото е out of the box.
 

При нас има и друг момент - фермери и деца на фермери не само нямат интерес, но и не са чували за пермакултура. За пермакултура чуват най-често хора, които са си твърдо градски. И много други микро-социални особености и фрагменти, които доказват, че не могат да се вземат чужди модели наготово и да се лепят по разни общества. Шото лепилото не държи.

И понеже съм сигурен, че нито Холцер, нито Молисън, нито много други притежават PDC, или някога им е бил нужен, ми е много интересно как се е зародила пирамидата със сертификатите...
Самият Молисън казва "Не позволявайте на никого да ви обяснява какво е пермакултура и какво - не". Достатъчно ясно.

 • Харесвам 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Маргинално, но по темата, от наш общ любимец :) 

 

$500 за двудневен курс по управление на пасища:

http://tcpermaculture.com/site/course-risk-free-ranching-starting-from-scratch-2-day-course/

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Веселата ферма в Родопите

Ама, моля Ви се, аз не познавам нито един човек, който да ходи или преподава курсове по пермакултура, да се занимава със земеделие. Земеделие не е градинка от 300 м2. И не виждам защо, Георги, се ядосваш изобщо. Ми то е смешно, :) , не е за ядосване. Най-много ме радват хората, които идват да ми обясняват, че биодинамичното земеделие, е измислено от Щайнер, който е градинар. Ми той не е отгледал нито един зеленчук през живота си :D.

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Оризаки Кошияма

Ама, моля Ви се, аз не познавам нито един човек, който да ходи или преподава курсове по пермакултура, да се занимава със земеделие. Земеделие не е градинка от 300 м2. И не виждам защо, Георги, се ядосваш изобщо. Ми то е смешно, :) , не е за ядосване. Най-много ме радват хората, които идват да ми обясняват, че биодинамичното земеделие, е измислено от Щайнер, който е градинар. Ми той не е отгледал нито един зеленчук през живота си :D.

Земеделие е всяка дейност, при която се дели земята, т.е. дори ръчкането из саксии на балкона. Не мога да кажа, че се ядосвам, проблемът е там, че се създават паралелни вселени, а някой извлича от това личен интерес.

 

Има и още по-фрапиращи новини - същата групичка, получила тайно сертификати миналата година, ще учредява Българска Асоциация по Пермакултура! Поканени са всички "завършили дизайнери" (нещо, което ме съмнява).  Ама хубаво е, преди да решиш, че си хванал дявола за рогата, да си отвориш и очите - щото може да си го хванал и за някое друго място.  Следват протести включително по съдебен път, това е пълно безобразие.

 

Не зная дали се усеща по думите ми, но познавам лично някои от тези хора и много добре познавам намеренията и начина им на мислене, които са всичко друго, но не и пермакултурни, поради това, че те едва отскоро познават тази наука. Вкарването на пермакултурата в руслото на вече съществуващите социално-икономически отношения я обрича на гибел в зародиш. Да правиш пермакултура с пари, евросубсидии или диплома в джоба, е като да правиш комунизъм докато все разчиташ на някой богат чичко да те спонсорира през това време, питайте Маркс и Енгелс.

 

Защо липсва интегритет, тази толкова важна част от пермакултурата? Да се появи някой от тези жалки душици и да каже, абе хора, миналата година взех една страхотна диплома, много яки неща разправят, казвам ви, и аз вече обучавам (?!?), дайте да направим една асоциация и да съберем хората, които са се занимавали с това през годините, за да видим какво можем да постигнем. Но няма да го направи, защото знае, че първо е попаднал там с връзки, второ не се интересува по никакъв начин от самата пермакултура, доколкото това изключва бързата печалба, и трето хал хабер си няма, че пермакултурата залага на 3 основни принципа :

- грижа за земята

- грижа за хората

- споделяне на излишъка

 

и как, по-точно са застъпени те, в това, което се случва?

 • Харесвам 5

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Веселата ферма в Родопите

Ами какви са целите ти. Искаш да наблегнеш преподаване за производство за собствени нужди - до 300 м2, за изграждане на затворени общества за вътрешно производство (също един от основните принципи на пермакултурата) или за по-голямо производство на продукция, която се продава на пазар.

Ти колко земеделски производители познаваш, които отглеждат продукцията си по пермакултурен начин?

За домашно отглеждащите пермакултурата е страхотен източник на информация, както и знанията на старите хора по селата, подкрепям и вярвам, че спазват принципите, защото никой не иска да яде отрови. Курсове също смятам, че не са им нужни. Тези хора си четат и си действат.


За съжаление, обаче, аз не смятам, че земеделие е отглеждането на няколко "милиони" култури на  една шепа земя...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Оризаки Кошияма

Цели...не си поставям такива отвъд 4-те сезона, освен ако не планирам нещо за дърветата. Всъщност едва след няколко години работа в градината без есенното обръщане и прочее започнах да забелязвам как се променям самият аз, как сезоните вече не ми влияят и не мисля циклично в смисъла на будисткото "пролет - лято - есен - зима...и пак пролет", а по-скоро под формата на нещо като непрестанно разгръщаща се времева спирала, следваща естествения ход не само на Земята около слънцето, но и по-обширни космологични процеси; такива моменти дават възможност на човек да се осъзнае по-скоро като ПРОЦЕС, отколкото като предмет или твърда материя, като нещо непрестанно променящо се, което е изковано единствно от една тънка, но неуловима същностна нишка, а всичко останало е илюзия.

В този ред на мисли въпроси като поставените по-горе от теб ми изглеждат леко иррелевантни, просто защото ако се следва естествения ход на развитие, било той в природата, икономиката, човешкия живот или социалните отношения, никой не би се сетил да ги зададе и да ги постави като проблем, така както никой не поставя все още като проблем евентуалното угасване един ден на слънцето.

 

 

Ти колко земеделски производители познаваш, които отглеждат продукцията си по пермакултурен начин?

Достатъчно малко, за да се познаваме лично и да не ни пречат фактори като това дали някой има или няма диплома за пермакултурист, и достатъчно много, за да можем заедно да работим за разпространението на тази философия, превърнала се по в начин на живот за мен, като се стремя нарочно да не се ограничавам в нейните теоретични рамки и да браузвам свободно из необятната територия на изгубеното познание, така щото да не се притеснявам от хора , за които то ще остане винаги тайна.

Между другото не зная колко е пермакултурно, но е много приятно да си пишеш от лаптопа на двора под сайванта помежду другото в работата. Физическият труд ражда идеи и раздвижва мозъка ( както и суровите презимували гулийки, де).такова някакво.

 

https://www.youtube.com/watch?v=5d2k6CKgtmM

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Веселата ферма в Родопите

:D  Георгиии, Георги...

Така се казва темата, приятелю.  Задавам "практически" въпроси относно виждането за разпространение.

Просто много ми се иска, първо по землища на селца, а после общини, а защо не и области да стане масово преобразяване, като следното:

 

http://newfarm.rodaleinstitute.org/international/features/0404/teikei/

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Оризаки Кошияма

Ми аз практически отговарям, не ли :-D Хаха, весело да става. "Мене ми се иска, мале, 100 кила банани, мене ми се хапва, мале, печена кокошка". Оркестър Кристал - 100 кила банани.

Та така за разликата между едното...и другото - камионче, което Камен Донев купил на детето за Нова година, но тук е по-добре да не го намесваме, защото ще стане сложно.

 

:P

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Отговорът на повечето въпроси за пари го е дал пак геният Донев: Тати купил гуми за колата - за двайсе лева. Що за двайсе? Ми щот са крадени, тате, затова.

 • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Hristo Naydenov

Здравейте!

 

В последно време започнах доста да се интересувам от пермакултура, но съм абсолютен аматьор и нямам никакъв практически опит с отглеждането на растения за храна. Интересува ме дали има някъде в София (или някъде другаде в БГ дистанционно) обучение по пермакултура? Искам да бъда обучен как да създам градина със зеленчуци и плодове, която да е възможно най-ефикасна. Открих някакъв сайт наречен БЪЛГАРСКА ПЕРМАКУЛТУРНА АСОЦИАЦИЯ, който не ми се вижда много активен, та реших да питам тук за насоки и съвети.

Благодаря!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Добре дошъл, Христо! Ще ми се да започна с това, че пермакултурата не се изчерпва с градинарството и всъщност то е доста малка част от цялото. Дори бих казал, че едногодишните градини, които чоплим ние тук, се гледат с (логично) пренебрежение от хората, захванали се да изграждат многогодишни самоподобряващи се системи. 

Ако те интересува основно градинарството, може би добро начало ще е да прелистиш в идните седмици преведената на български "Пермакултурната домашна градина" на кака Линда, а успоредно с нея и Gaia's Garden на вече покойния чичо Тоби. Своевременно, на 20 октомври се озови в град Шипка и присъствай на това събитие. Докато си там, говори с Пол и виж кога през 2019та могат да те приемат като доброволец за 1-2 седмици по тяхната продължаваща програма за създаване и изучаване на поликултурни градини.

Ако ти остане ред между края на октомври и април 2019, мога да те насоча към набор книги (всички се намират и като файлове, в случай, че не можеш да си ги купиш на хартия) които да са нещо като основа, на която да стъпиш. Като цяло е добре, че нямаш опит, защото хората с опит рядко са готови мирогледът им да бъде коренно променен... печена глина трудно се вае!

Това е от мен, ако е нужно друго - на разположение съм!

 • Харесвам 4

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Hristo Naydenov
На 9/21/2018 at 14:02, Боби Димитров написа:

Добре дошъл, Христо! Ще ми се да започна с това, че пермакултурата не се изчерпва с градинарството и всъщност то е доста малка част от цялото. Дори бих казал, че едногодишните градини, които чоплим ние тук, се гледат с (логично) пренебрежение от хората, захванали се да изграждат многогодишни самоподобряващи се системи. 

Ако те интересува основно градинарството, може би добро начало ще е да прелистиш в идните седмици преведената на български "Пермакултурната домашна градина" на кака Линда, а успоредно с нея и Gaia's Garden на вече покойния чичо Тоби. Своевременно, на 20 октомври се озови в град Шипка и присъствай на това събитие. Докато си там, говори с Пол и виж кога през 2019та могат да те приемат като доброволец за 1-2 седмици по тяхната продължаваща програма за създаване и изучаване на поликултурни градини.

Ако ти остане ред между края на октомври и април 2019, мога да те насоча към набор книги (всички се намират и като файлове, в случай, че не можеш да си ги купиш на хартия) които да са нещо като основа, на която да стъпиш. Като цяло е добре, че нямаш опит, защото хората с опит рядко са готови мирогледът им да бъде коренно променен... печена глина трудно се вае!

Това е от мен, ако е нужно друго - на разположение съм!

Благодаря много за информацията. Мой приятел, който е запознат доста с пермакултурата, ме посъветва да прочета нещо от Bill Mollison, но не уточни точно какво. За момента съм поръчал книгата на Линда, и ще започна Gaia's Garden. Има ли смисъл да чета нещо от Молисън, и ако да - какво точно би било най-подходящо за абсолютен новак в сферата?

Поздрави!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров
преди 2 часа, Hristo Naydenov написа:

Има ли смисъл да чета нещо от Молисън, и ако да - какво точно би било най-подходящо за абсолютен новак в сферата?

Не, няма. И бих бил дооооооооста предпазлив с човек, който препоръчва The Designers' Manual или Permaculture One на "абсолютен новак". Аз лично не бих ги препоръчал дори и на себе си.

Не го казвам с лоши чувства, но когато пермакултурата почне да прилича на секта, спира да бъде полезна. Ако някой смята, че книгите на Молисън (които прочее не са книги, а нещо като микс от учебник и философски труд, и не са предвидени да се четат от кора до кора на един дъх) са добро начало или изобщо задължителни, опасявам се, че може да е влязъл у филмо.

Ако ти се чете нещо от "бащите", препоръчвам "Permaculture: Principles and Pathways" на Холмгрен, тъй или иначе ще почнат да те облъчват с 12те принципа отвсякъде още от самото начало ;)

permaculture-principles.jpg

 

 • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Hristo Naydenov

Ясно. Точно тези 12 принципа четох от permacultureprinciples.com

Засега мисля да се фокусирам върху книгата на Линда и Gaia's Garden (2nd Edition). Ако смяташ, че има и по-добър начин да започна да чета, кажи. В идните 6 месеца ще се преместя в Перу и ще отворя нова страница от живота си. Там ме чакат 6 хектара земя в джунглата, близо до едно голямо езеро. Тези знания ще са ми безценни и ще ми помогнат да създам едно райско кътче с помощта на няколко други човека и знанията им.

Много благодаря за информацията!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

 • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

  В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
 • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване