Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Ch Petrov

.. в полите на (западна) Витоша

Recommended Posts

Ch Petrov

2139084754_2.png.aa0f91b3a1a91c24a941340fdcceb529.png

  • Харесвам 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ch Petrov

ЧБМ

1086889427_1.png.552f71780242bbd834fb67595ba1d0d6.png

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ch Petrov

Из дебрите на доматения спектър

tmt.png.fe84eb665c569ef0ad896c71a00baba3.png

  • Харесвам 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Panik

липсва инфрачервената част на спектъра :D

IMG_0358.JPG

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ch Petrov

Резитба на пипер за увеличаване на реколтата

Докато наточвате ножиците за подрязване и се подготвяте да отидете сред черешите и лозите, в зеленчуковата градина може би има едно растение, което сте склонни да пренебрегнете – чушките. Независимо от сорта пипер, навременната и правилната му резитба може да подобри растежа и в крайна сметка да увеличи реколтата през целия сезон.

1281579408_1.png.f4f7e9cc5bb77f0701f4f59bdbbb957f.png

Необходима ли е резитбата на пипера ?  Подрязването е една от онези задачи, за които градинарите продължават да спорят. Някои вярват, че растенията си растат без нашата помощ в продължение на векове и че се справят добре без допълнителното подрязване. Други смятат, че резитбата е жизненоважна за растежа и доброто здраве на пипера и че в никакъв случай не бива да бъде пропусната. Истина има и в двете крайности.

Да, подрязването не е напълно необходимо. Вашите чушки ще продължат да растат и да дават плодове през целия сезон и без резитба. Това обаче не означава, че трябва да го пренебрегнете напълно.

Подрязването подобрява въздушния поток около пипера. Областите с гъст растеж на листата могат да доведат до разпространение на гъбични заболявания, особено във влажен климат. Подрязването на допълнителни листа и стъбла ще подобри въздушния поток, ограничавайки микотичните инфекции.

Подрязването ограничава риска от вредители и болести по пипера. Всички повредени листа или стъбла са по-уязвими към допълнително увреждане от болести и вредители, които след това могат да се разпространят и към здравите части на растението. Нискоразположените листа и стъбла, които докосват земята или са натопени във вода също привличат болести.

Подрязването подобрява растежа на пипера. В ранните етапи на растеж лекото подрязване може да насърчи разклоняването, произвеждайки повече листа и по-здрави стъбла, за да увеличи добива. По-късно през сезона, ако листата станат на петна или стеблата се издължат прекомерно, подрязването ще насърчи нов здрав и силен растеж.

Подрязването подобрява реколтата на пипера. Подрязването може да доведе до по-добра реколта чрез пренасочване на жизнената енергия на растението към производството на плодове. В края на сезона резитбата също може да помогне за узряването на последните плодове, за да завърши сезона с добра последна реколта.

Дали ще изберете подрязване на пипера зависи от вас. Като се имат предвид няколкото несъмнени предимства, това определено е нещо, което си струва да използвате.

Подрязването на пипера в ранния сезон се извършва сравнително скоро след пресаждането на разсада и първия цъфтеж на растенията, за да се насърчи по-бързият и по-добър растеж.

Подрязването в средата на сезона може да подобри растежа на допълнителни разклонения, да контролира вредителите и болестите и да подобри добивите.

Подрязването в края на сезона също е полезно за последните чушки, които се нуждаят от по-бързо узряване, преди да настъпи нежелано застудяване.

Всичко опира до правилна и адекватна оценка на състоянието и нуждите на растенията и своевременно предприемане на необходимите дейности.

1. Прищипване на върховете на младите растения

Колкото повече клони има пиперът, толкова по-голям е потенциалът за плододаване. Един от начините за насърчаване на повече разклонения е чрез прищипване в ранните етапи на растеж, скоро след разсаждането.

1276568531_2.png.32263a60a4df25ab532e928e584d7e26.png

Премахването на върха на централното стебло произвежда хормони в растението, които насърчават нов растеж, превръщайки основното стебло в два здрави клона. Това трябва да се направи в началото на сезона, за да се получи сравнително гъсто растение в основата, което не израства прекалено на височина. В градината чушките могат да бъдат  формирани и в храст с 3-4 клона, като изобилието от листа ще хвърля сянка към основата на стеблото и ще предпази почвата от прегряване.

При осигурени добри условия за растеж - около 1-2 седмици след пресаждането в градината - пиперът е вкоренен достатъчно. Тогава се отрязват 2-3 см от централното стебло на растението.

2. Премахване на най-ранните цветове

Премахване на ранните цветове за увеличаване на добива може би звучи контрапродуктивно. Въпреки това, жертването на няколко ранни цветове и дори първите 1-2 плода ще насочи жизнената енергия на растението към продължаване на силния растеж на корените и стъблата, подобрявайки по-късно плододаването.

162092292_3.png.ef1a41c2786764f4d2bd4e1fc472cc74.png

Правете това само през първите няколко седмици след засаждането, за да сте сигурни, че растенията ще бъдат добре вкоренени. При правилно развитие след това през сезона те ще имат достатъчно силна коренова система, за да произвеждат здрави плодове от останалите цветове до настъпване на есенното застудяване.

3. Премахване на клоните и листата, които докосват земята

Когато растението започне да расте по-високо, може да забележите някои по-ниски странични издънки, които не получават много слънце. Отрежете ги в ранните етапи на растеж, тъй като те няма да помогнат много за фотосинтезата и са по-уязвими към вредители и увреждане от болести.

110749253_4.png.3ea65489d431702a73679cb4c08c9537.png

Същото може да се направи и по-късно през сезона, ако долните клони започнат да увисват и да докосват почвата. Всички листа или стъбла, оставени върху почвата, има вероятност да започнат да гният, правейки растението по-уязвимо към болести. Тези клони и листа осигуряват лесен достъп до растението за всякакви почвени вредители.

Премахването на клоните и листата ниско долу няма да повлияе отрицателно на растежа и ще увеличи въздухообмена в основата на растението.

1121023292_5.png.efd86916f4e0b9f7b23bdc8887e00228.png

4. Отстраняване на повредени или болни листа и плодове

Чушките са податливи на болести, от които веднъж установени е трудно да се отървете. Своевременният контрол за появяване на признаци на заболяване е ключов за осигуряване на реколтата от пипер преди инфекцията да надделее.

529656493_6.png.2dc3921230a52d6a8c5d246a92886f43.png

Непрекъснато проверявайте за признаци на заболяване и незабавно отрежете и отстранете всички засегнати листа и плодове. Уверете се, че сте почистили ножиците си след това, за да избегнете разпространението на проблемите върху други растения. Отстранете надалече повредените листа и плодове, тъй като те са по-уязвими за нашествие от вредители.

5. Отстраняване на култуците навреме

Чушките - подобно на доматите - произвеждат култуци. Това са малки издънки между стеблата, излизащи под ъгъл, които в крайна сметка се превръщат в клони и нови стебла. Тези издънки извличат жизнената енергия от клоните произвеждащи плодове и претрупват растението, което води до по-висок риск от гъбични заболявания.

594538917_7.png.1648c935e36ad2b33baa1dc98f22af08.png

Необходима е адекватна преценка колко и кои издънки да бъдат отстранени навреме, за да се осигури балансиран растеж на растението и осигуряване на достатъчна реколта без прекомерно издължаване във височина.

6. Отрязване на върховете на стеблата и клоните

В самия край на сезона, около месец преди очакваното сериозно застудяване във вашия регион, подрязването може да помогне на останалите плодове да узреят, за да получите възможно най-добрата реколта. Това включва подрязване на (примерно) 5-10 см от върха на всеки от клоните. Отстраняват се и всички цветове, които все още не са започнали да се развиват, както и сравнително малките плодове, които едва ли ще да узреят преди края на сезона.

1932672767_8.png.0db0f5ebe7c3d8e77cc6c1806ee47f2b.png

Чрез премахването на този допълнителен растеж се активизира израстването и узряването на останалите плодове на растението. Това ще гарантира, че последните узрели плодове ще бъдат толкова вкусни, колкото и през лятото.

57857205_9.png.751b4324360d10d6b4de1cf1535ab4a3.png

  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ch Petrov

В очакване на 10 април 

IMG_20230310_083957.thumb.jpg.d98ea7127058b29c8261076a3c848aff.jpg

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ch Petrov

Чушките са пред кръстосване

1745294430_.thumb.jpg.9dc9258d6f207c957f3f674af9349408.jpg

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ch Petrov

Разни други зарзавати - репички и червено цвекло

IMG_20230315_100043.thumb.jpg.0209aa2fb6fd7f7e8592b24ccb5e328a.jpg

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ch Petrov

IMG_20230319_172121.thumb.jpg.ccdcb9061cbf090ba4d4ab4f30b041b7.jpg

Маалко домати 

IMG_20230319_172433.thumb.jpg.0121ccc956ee30daa881051e8fad84c2.jpg

Маалко чушки - предстои пикиране

IMG_20230319_172116.thumb.jpg.12d777d0391d021c77e3e350749b10a5.jpg

Маалко стаен зарзават - репички, червено цвекло, моркови, чубрица (събужда се под найлона), целина (още спи под найлона) - предстои пикиране в градината под найлон и агрил.

И един градински миниразсадник 

IMG_20230319_124403.thumb.jpg.c9a12a0841f370550599bd208f47b5cc.jpg

Кой разсад ще стане по-здрав - стайния (който е от 12 март) или градинския (който е от днес) ?

Към 30 март се очакват минусови температури, но над миниразсадника има агрил, а над агрила - найлон.

 

 

 

 

IMG_20230319_124433.jpg

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
kokorko

да интересен експеримент

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ch Petrov
Отговорено (Редактирано)

Пролет в градината 

IMG_20230321_171212.thumb.jpg.1fedef33ec70303bfa2f321a73102231.jpg

IMG_20230321_171318.thumb.jpg.1c3c11be3ad6322f1bcdca3acbc55aca.jpg

IMG_20230321_171439.thumb.jpg.ed333f9de7bc79af060514d2b6ca0e0b.jpg

IMG_20230321_171354.thumb.jpg.54d305f67a9a35bec9ddbfb7da98e997.jpg

 

Редактирано от Ch Petrov
  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ch Petrov

Селски чушки 

IMG_20230323_094701.thumb.jpg.33830f0cc8825e3196fd241ceca14232.jpg

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ch Petrov

В минипарника засятите на 19.03 репички започнаха да поникват

23_03_a.thumb.jpg.5e6496c70631c53afab89bc0a03aa303.jpg

1226034706_2303b.thumb.jpg.d915fd3dd3de15898765c76780aa886c.jpg

Температура на дълбочина ~10 см = 13*C, влажност = wet+, осветеност в 17:30 = low

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ch Petrov

Още 3 седмици 

IMG_20230329_195921.thumb.jpg.0f0584f484cfb347144f15c479567f47.jpg

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ch Petrov

Закаляване при 10-12*С, докато дойде  седемдневната метеопрогноза на Цветница

IMG_20230401_145425.thumb.jpg.37be3b03611820a9afe33fa3507ae614.jpg

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ch Petrov

Нощни температури под 5*С освен в периода 4-12 април вероятно ще има и на 16-17 април. Готовност за 18 април

IMG_20230402_185415.thumb.jpg.eeaaa03702ee00ff4ebc762fe9cb8369.jpg

IMG_20230402_125126.thumb.jpg.b573393425223286ac49c19cedd9eb4d.jpg

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ch Petrov

Чушките очакват Гергьовден 

1680685360308.thumb.jpg.0352d8de2e788a2ebab7f917e9a87ce5.jpg

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ch Petrov

Зе лен чу ци който не яде 

IMG_20230411_082125.thumb.jpg.f5795084a97d4f71c0d0f2e43fcad126.jpg

IMG_20230411_081958.thumb.jpg.f7a35b92e9c5f14a33805acc476d43bd.jpg

Остават още само 2-3 дни 

 

  • Харесвам 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ch Petrov

Босилек 1, чубрица, босилек 2, невен, тагетес, босилек 3 

IMG_20230411_120157.thumb.jpg.83adfa75147751c8ec6ed3a9994b61c8.jpg

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

Леле, колко разсад! Какво ще го правиш? :) Последната снимка имам предвид.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване