Гого

Картофи в слама

119 мнения в тази тема

За първи път ще сея картофи в слама.
Начинът, по който съм избрал да експериментирам е: велпапе върху земята, слама, картофи, слама.
Въпросът ми е, понеже няма да сея голямо пространство, след като ги полея, добра идея ли ще е, да ги покрия с найлон, за задържане на влагата?

Irina Antonova хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нямам опит, но и аз ще пробвам тая година по схемата: изорано - картофи - много слама. Ще има снимки и progress reports! 

 

Само Вискяр познавам сред пробвалите тая техника, даже би него беше без изорано, без кашони, директно на ливадата. Обаче той не е много на "ти" със споделянето... :(

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имам една тайна за картофите, но продавам технологията за 15 лайка.

Лозан, bushkata, alys и 3 други харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Миналата година гледах една негова публикация във фейс страницата му. Звучеше много хубаво, но си викам, ай да изчакам. Есента изрових публикацията и попитах за резултатите, но както каза, не е по споделянето и си остана висящ въпросът ми. Което ме навежда повече на мисълта, че нищо не е станало :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

питайте най-добре чичко гуугъл за potatoes in container и помислете какви вариации по темата можете да ползвате, вкл. слама. резултатите са неочаквани. ако има въпроси съм на линия, поне докато се стопли времето, защото в този североизточен вятър не се работи нищо навън.после я платя нета, я не. така де, палатката само чака 21 март.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моят въпрос е, картоните ще попречат ли на начинанието ми, и ако не, то корените на картофите ще преминат ли през тях по някое време или ще се развиват изцяло в сламата? 

Мисля си, че след като покълнат и започнат да се вирят над сламата, ще е добре да поставя отгоре още слама, за по-добро задържане на влагата.

 

п.с.: имам възможност и малко компост да сложа в гнездата.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Явно е време за масови опити. Моят тази година е (вече са сложени): направо на поляната дебел слой слама, картофи, пак дебел слой слама. Ще добавям, като израснат стъблата.
Този експеримент е двоен - хем за сламата, хем за колорадците, които там са истиснка напаст. Срещу тях се надявам да тествам Нийма - да видим.

 

п.п. Има и тор и пепел.

Georgi Beorgi хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Прочее тоя метод го видях от едни руснаци преди години (видео в тубата), преди още да знам за Вискяр - те вадеха картофи. Естествено нямаше никакви сравнителни данни, но нали... показва, че все пак става нещо с почти нулева работа! Което за мен е основен приоритет :D

Georgi Beorgi хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз го чета този метод от миналата година, но нямахме материал за завиване. Тази година овцете нещо много го избираха сеното и има една купчинка, която са бракували и мога да използвам. Малко е смесено сено със слама и клечки от сеното. Може да опитам един-два реда от 8-9 възможни. 

Georgi Beorgi хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Едва ли всички от нас ще станат Бил Молисън или някой от този ранг, но на никого не е забранено за момент да забрави, че съществуват натрупани знания и да действа на принципа проба-грешка, нещо което така или иначе неизбежно се случва, защото никога не можем да изпълним дадени указания на 100%. Е, отнема много повече време, но знанието е гарантирано. Картофите, както доматите и други от семейството (патладжан, кучешко грозде) имат афинитет към недоразградени био-остатъци. За сега картофи съм гледал само със слама, но доматите и патладжана полудяват, ако им сложиш недоугнил компост от миналата година, особено ако се състои от тях самите ( стръкове, загнили плодове). Твърде грешно е схващането, че доматите искат местене всяка година - напротив, ако нямат болести, предпочитат да си растат на все същото място. Но да не се отклонявам, беше за картофите :)

Практикувам освен метода със сламата и такъв в контейнер - ползата е, че става бързо (слънцето напича контейнера а и се избира подходящо място), пести се място ( до 8 кг от 1 кв.м., в зависимост от височината), ваденето е елементарно - обръщаш съда и картофите сами изпадат, може да се стартира по всяко време на годината, дори вътре вкъщи в кофа, ако ти се ядат домашни картофи. За целта ползвам слама и смес от 1:1:2 пясък, оборска тор, растителен компост с много дървесина.
Колкото за велпапето- мисля, че за картофи не е нужно да го хабиш, но не зная каква ти е тревата отдолу. Ако е оня дзвер, за който питахте с Боби и му забравих името - задължително. Ако не - може за по-сигурно да окосиш с кордата нула номер и да сложиш слой слама най-отдолу, както Бушката, но запази велпапето за терен с балур (така се казваше май), троскот, или други инвазивни треви.
 

За десерт - може и така ;)pomato-hp.jpg

Ivilin Ivanov, Гого, Храбрият Шивач и 1 друг харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нашите картофи си стоят в земята постоянно. Правилото е като вадиш, връщаш един обратно и закопаваш. Отгоре само се коси един път преди да тръгнат. Не се поливат.
Гого, не слагай найлон, освен ако не искаш да ги свариш :)

Delyan Dimitrov и Гого харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това с контейнерите ме наведе на идеята, да си заградя едно място с палети. Отдолу ще сложа някаква подложка за плевелите. Над нея ще хвърля слама, пясък, тънки клонки, компост, биохумус... Ще бодна вътре някакви неща, да видим и от тях какво ще излезе. Ако ползвам палети с дъски през разстояние, може и между дъските странично да посадя нещо. (така съм виждал на снимки)

Относно картофите, явно ще експериментирам различни варианти, за да си науча урока за другата година.
На една част ще махна кашоните отдолу. Една част ще е на ред, друга на гнезда. На една част ще има добавено компост, на друга биохумус, на трета нищо.. Само табелки ще трябва да слагам къде как е..

Georgi Beorgi хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нашите картофи си стоят в земята постоянно. Правилото е като вадиш, връщаш един обратно и закопаваш. Отгоре само се коси един път преди да тръгнат. Не се поливат.

:)

И аз така правих две години, но нещо се случи с картофите на втората година - станаха леко ... хм, оцъклени(?), както се "оцъкля" ориза, когато го сложиш в олиото - вече не така с плътен цвят, а сякаш "прозрачни", знам ли как да обясня. И на вкус бяха гадни - не се сваряваха.

Ако какво им се случи и най-вече - каква е причината?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Само табелки ще трябва да слагам къде как е..

+++ аз ще употребя 5 броя негодни за джибри качета с тази цел, търсят се бурета, каци и бъчви :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако се отглеждат на ограничено място - автомобилни гуми 18-20 цола също е удобно. Аз миналата година направих 2 комина от по три гуми, които се слагат една по една, заедно с растежа на картофите.

 

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=876878225660705&set=oa.650102681730800&type=3&theater

Гого и Georgi Beorgi харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз две години подред изпробвам метода-картофи в слама,но при мен резултата не е много добър.Не,че нямаше картофи,но бяха малко и дребни.Смятам,че-първо не ми достига влага-да поливам повече!-второ-малко количество слама отгоре!Аз слагах върху пръст и хвърлях по една шепа почва върху картофите,а после сламата и суха трева.Като се има в предвид,че не мога да отгледам хубави картофи и във пръст може би нещо бъркам генерално!Ще чакам с нетърпение резултатите от вашите експерименти и снимки!!!                                                                                                                                                                                                                                П.С.Аз също хвърлям всички доматени обелки и остатъци в лехите с домати.

Те наистина са самовлюбени растения и поради начина ми на отглеждане-високи лехи-само слагам нещо след тях колкото да направя някакъв сеитбооборот и пак напролет -домати!И аз се извинявам за отклонението!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ирина, а после поливаше ли картофите? Все ми се струва, че ще е по-добре да направя издълбан ред, картофи и отгоре сено (моят материал е такъв). И тук се чудя къде да мине маркучът на капковото.

 

За доматите - ако са били болни, както моите лятото, остатъците нали не е добре да се ползват? Моите ги изхвърлих. Дори на овцете не ги дадох, че бяха напръскани с бордолезов разтвор. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Там е работата,че май малко ги поливах!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ето мулчираният терен с картони и слама, в част, от който ще експериментирам с картофите.
На преден план се вижда и скованата каца от палета, която ще запълвам с органика.
 

Мулчирана градина с велпапе и слама

 

Georgi Beorgi и Стефан Стоилов харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Твоята "каца" е 1:1 моя компостер :) поне единия, на едно от местата в едно от селата... но е практично де! Мислех, че ще изгният за година палетата, но вече 4 години има съвсем малко щети и то в частта, която е закопана в земята.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Каква е разликата, между купчината и компостера с палета?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз така правих две години, но нещо се случи с картофите на втората година - станаха леко ... хм, оцъклени(?), както се "оцъкля" ориза, когато го сложиш в олиото - вече не така с плътен цвят, а сякаш "прозрачни", знам ли как да обясня. И на вкус бяха гадни - не се сваряваха.

Ако какво им се случи и най-вече - каква е причината?

Ха, това е много интересно. Да не са тръгнали да се развиват много към повърхността. Ти отгоре само пръст ли имаше или слагаше и слама или сено?

 

 

Каква е разликата, между купчината и компостера с палета?

Единствено естетична, защото червеите не бягат от храната.

Храбрият Шивач и Гого харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ха, това е много интересно. Да не са тръгнали да се развиват много към повърхността. Ти отгоре само пръст ли имаше или слагаше и слама или сено?

 

Бяха в дупки, с малко пръст отгоре и с черги отгоре. Не бяха на плитко.

А ако са на плитко - какво се случва?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Там е работата,че май малко ги поливах!

#кой хаби вода и усилия да полива картофи, за бога :)))

Храбрият Шивач хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Намирала съм такива прозрачни картофи, когато садим. За мене те са измръзнали, но това са си мои предположения. Иначе от реколтата не сме имали такива. А за поливането - поливаме, защото добивите от малко място са по-добри. Експериментирахме една година - два реда поливани, останалите - не. От поливаните се родиха осезаемо по-едри картофи. Е, миналата година не сме поливали, защото не се спря да вали, но капковото беше опънато и в готовност.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Намирала съм такива прозрачни картофи, когато садим. За мене те са измръзнали, но това са си мои предположения. Иначе от реколтата не сме имали такива. А за поливането - поливаме, защото добивите от малко място са по-добри. Експериментирахме една година - два реда поливани, останалите - не. От поливаните се родиха осезаемо по-едри картофи. Е, миналата година не сме поливали, защото не се спря да вали, но капковото беше опънато и в готовност.

 

Причината за това може да бъде само лошо струкрурирана почва в основата. Картофите имат толкова плитка коренова система, че осигуряването на правилната им среда за растеж (пясък, компост, слама) е в пъти по-лесно и енерго-спестяващо от хабенето на вода, това имах предвид :) Но щом сте с капково, поне не си губите времето.

alys хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Още някакъв вариант, който ми се вижда лесно изпълним и практичен.

Даже може по дължина правоъгълни гнезда с армирана мрежа да се направят.

 

картофи в слама.jpg

Веселата ферма в Родопите и alys харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това последното само отдолу ли има картофи? И каква е идеята на армировката?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не знам защо е толкова високо, сигурно защото такъв размер са имали и използвали. :)

Идеята, освен, че държи сламата и компоста на определено ниво и позволява циркулацията на въздух и възможност да избива листната маса отстрани, друга не виждам. Освен, ако не се комбинира с нещо друго, което е увивно по краищата.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Май просто не е довършено до горе, поради липса на пръст и слама.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При положение, че са сложени по краищата, вероятно е така..

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

post-26-0-66580400-1427049006_thumb.jpgpost-26-0-48940100-1427049026_thumb.jpgpost-26-0-36720500-1427049043_thumb.jpgЗапалихте ме с тези картофи в слама,ето какво сътворих днес.

alys, Irina Antonova и Гого харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

post-26-0-14285400-1429470007_thumb.jpgpost-26-0-07974100-1429470010_thumb.jpgpost-26-0-87399000-1429470012_thumb.jpgИ ето след месец горе долу,те се показаха а и нахвърления след това лук.

Гого хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Топло е при теб! Моите едва живуркат под сламата - сложени преди около месец.
Ще слагам утре други - на село, тук е по-топло. Да експериментирам на два фронта.

Храбрият Шивач хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте градинари,картофите растат на зелено,ще видим какво се получава и отдолу по късно.

 

post-26-0-92933700-1430763518_thumb.jpg

Веселата ферма в Родопите, Гого и bushkata харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За който знае английски:

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И картофена кула, 60 / 60 см:

 

При лоши условия дава 10-20 кг картофи, при добри - 30 кг.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте градинари,картофите растат на зелено,ще видим какво се получава и отдолу по късно.

При мен още не са се показали :)

Тези, които сложих в пръстта, ги сложих след тези в сламата и вече са на зелено.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И моите в слама едва се развиват.
Станко, твоите скоро ще са за домулчиране.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да вече един път им подложих слама и компост.В събота пак.

bushkata хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да се похваля - вижте какъв хубав картофчо ми е израснал  :D  От снимката не личи много, но е над коляно висок. Това са първите няколко картофа, които сложих, а покрай тях се виждат и някои дребосъци от семе. 

 

Много ми е интересно да видя как ще се развият четирите варианта - голям цял картоф, семе, очички и нарязан. Макар че те моите не са точно в слама, а по-скоро под слама - тънък е слоя, като за нормално мулчиране.

 

035358075.jpg?r=0

Гого хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако ти е много малко сламата, ще позеленеят и няма да стават за ядене. Ако можеш - добави още отгоре.

Cucurbita Maxima хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аха, мисля да добавям сено после, като израснат всички. Не съм много наясно с това кога започват да правят картофчета, ще трябва да ги проверявам.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нашите едва бяха прокарали миналата седмица, за разлика от тези, които засадихме директно в почвата. Те са вече 10-15 сантиметра. Мисля другия път като ходим, да им хвърлим отгоре от окосеното. То ще трябва да е изсъхнало вече достатъчно.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да се похваля - вижте какъв хубав картофчо ми е израснал  :D  От снимката не личи много, но е над коляно висок. Това са първите няколко картофа, които сложих, а покрай тях се виждат и някои дребосъци от семе. 

 

Много ми е интересно да видя как ще се развият четирите варианта - голям цял картоф, семе, очички и нарязан. Макар че те моите не са точно в слама, а по-скоро под слама - тънък е слоя, като за нормално мулчиране.

 

035358075.jpg?r=0

 

миналата година рязаните картофи, режа ги на 3-4 парчета, ми станаха най-добре и тази година всичко е от рязани, и вървят доста добре, а и пестиш посевен материал

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хм, обикновено семето е доста ситно, на колко го дробиш? Доброто семе е като едър орех макс.

 

Чувал съм от старите, че само в случаи на някакъв проблем (примерно нещо ти изяде семето, или изгние и тн) се прибягва към цепен картоф, защото като го отрежеш и разкриеш вътрешността - по-лесно заболява. Не зная до колко е вярно, но с няколко поредни години проби може да се натрупа наблюдение за/против.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

миналата година садих с цели картофи от на бабата, които повечето бяха започнали да се развалят и изглеждаха доста зле, но си купих и един килограм от "от манастира", които нарязах на по 2-3 парчета (да има 1-2 пъпки) които стигнаха за 2 лехи и резултата беше, че от тези две лехи извадих картофи колкото от 5 други лехи - самите растения станаха по-едри, с по-дебело стебло и почти нямаше фира от тях. НЗ. може и от сорта да е разликата, но тази година ще се види - сега половината са от бабините, а другата половина от тези два реда, като всичките (и двата сорта) съм ги рязал на парчета този път.

 

а иначе за тази година си запазих най-добре изглеждащите картофи (без никакви заболявания и наранявания), като има и доста едри, сложих ги в картонен кашон и поръсих богато със скилитки чесън - като ги садих си се бяха запазили иделно.

 

Мойта презумция е, нали като си взимаш семе за домат избираш най-добрия плод, а защо при картофите да пазиш най-калпавите..

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Доколкото знам, целта на рязането или още по-кардиналното - оставяне само на очички - е да покълне по-бързо растението. Понеже иначе няма да тръгне да расте, докато не употреби всички налични хранителни вещества в грудката. Може да има и други причини де, аз това съм чела. Друг е въпросът вече как влияе това на здравето и добива.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По темата с рязането, това може да ви е интересно: http://extension.umaine.edu/publications/2412e/

 

Не мисля, че има логика от по-малките картофи за семе да стават по-малки грудки. Дядо ми години наред (20-30) гледаше картофи и с достатъчно поливка винаги са ставали големи. Да, ако не ти стига семето и се налага да вземеш по-едри, тогава ги режеш, защото иначе става прекалено гъсто гнездото и не могат да станат едри картофите.

 

Оги, това може и да е обяснението за твоя опит с рязаните картофи - просто целите са ти станали прекалено гъсти, защото самото семе е било прекалено едро?

 

Обаче като го срежеш, добре е или да го оставиш незасаден някой ден за да се оформи защитна ципа на раната, или да се предпази с нещо. Чувал съм, че в сяра се топва срезът, защото тя пази от гниене. 

 

Продължаваме наблюденията и тази година :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм сложила и рязани, и цели. Срязаните са наядени или напрво изгризани. Другите не.

Боби Димитров хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!


Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.


Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.