Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Жоро

Плодово вино

Recommended Posts

Жоро

За това вино се ползват комбинация от плодове с високо съдържание на захар (череши) и такива с високи ароматични свойства (вишни, касис, малини, боровинки).

Черешите и вишните се намачкват и се отделят от костилките още първия ден. Заливат се 1:2 с вода ( 1част вода, 2 части плодова маса) и захар, до захарност около 20%. Добавя се разтворена във вода и захар, леко ферментирала мая за хляб. Оставя се да ферментират, а останалите плодове се добавят в зависимост от момента на зреене. След около 2 седмици ферментация при температура 20-25 градуса внимателно с помощта на маркуче в малък бидон се отцежда сока от утайката и отново се добавя захар, като се пресмята об.алк. да стане около 12 градуса. Затваря се, но както при вторичната ферментация на гроздето се оставя маркуче, през което да продължи ферментацията. След около месец отново внимателно се отделя виното от утайката, по желание се спира ферментацията с помощта на калиев метабисулфит и се пълни в шишета/ дамаджани.

По желание в отделните бутилки се добавя мента или друга билка на вкус.

Консумира се охладено! Наздраве!

:)

  • Харесвам 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Жоро

Новата серия от почти изцяло купешки продукти. Ябълките ги купих от съседа, щото му пречат да коси, аронията от съседа на съседа, щото е запуснато и не си идват от години, само касиса е домашен.

 

IMG_20200911_093039.jpg

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Миленка®

Не слагай мая, ферментацията си тръгва и без нея. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване