Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Recommended Posts

Irina Antonova

Здравейте,

 

Тъй като тази година с мъжа ми започваме планиране на гора-градината ни, първата работа според мен е да се изберат подходящи храсти и/или дървета, които да се използват като предпазен щит от вятъра.

 

В интернет има много информация, но най-вече на английски и съответно за чуждестранни видове, което не ни върши толкова работа.

 

Може ли да препоръчате какви видове използвате и какви биха могли да издържат ветровете, тъй като двора ни е на върха на хълм и постоянно има студен вятър от север/северозапад. Дългата страна на двора е изток-запад и затова дърветата са подложени на постоянно обдухване  :wacko:

 

Засега смятаме да пуснем една къпина да пълзи по оградата, също ще посадим пауловния, глог, леска, шипки, райска ябълка. 

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Ами изброили сте всичко, което ми хрумна, с изключение на акацията, те виреят във доста сурови условия, а знам, че работят като windbreak, защото има няколко на по 10-15 години в горичката в дъното на парцела ни, която има точно такава функция.

 

Прочее пред блока в Овча купел, където обитаваме в момента, има един глог с много едри и вкусни плодове - ще пробвам тая пролет да го вкореня от резница, да видим какво ще се случи. Да заповяда Шивача да си наскубе един наръч пръчки :)

 

пп: Забравих и облепиха - доста народ се кълне в нея като мега устойчивото и полезно "раске" (храст на диалекта "сиулиу" :D )

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Оризаки Кошияма

Препоръчвам ви да се ориентирате към вечнозелени видове като иглолистните дървета, както и някои храсти като облепихата, есенната маслина и евентуално хвойната. Къпините и въобще повечето от сем. Розови не си падат по вятъра, въобще. Пауловнията също е лош избор заради бързия си растеж и опасността от счупване. Такива неща горе-долу :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Полониите ако се орежат подходящо, бързо стават гъсти и невисоки храсти, с много разклонения. Снимки като тази ме запалиха преди години да пробвам плет от тия дървета:

GoA+paulownia.jpg

 

Разбира се, после научих за епичните водни нужди, а по-после пък дойдоха козите и прегризаха в зародиш тоя ми план...

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Irina Antonova

Благодаря за предложенията, май ще успеем да попълним дупките все пак :) 

За пауловнията и аз не съм сигурна дали ще преживее тъй като едва ли ще можем да поливаме достатъчно, но ще видим. 

 

Няколко въпроса - облепихата нещо подобно на хинапа ли е и вкусни ли са плодчетата?

 

Другия ми въпрос е за есенната маслина - Elaeagnus umbellata - това ли е? Четох, че била силно инвазивен вид в щатите, тук има ли такива наблюдения?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

В БГ по паркове се среща мисля Elaeagnus angustifolia. Сега съм заложил семена точно от тоя вид (а и Пол от Шипка ми го рекламираше още преди 5 години), да видим какво ще излезе (след 45 дни стратификация). 

 

Тоя вид в САЩ е инвазивен защото може да расте в много бедни почви, където другите видове се гърчат, основно са едногодишни, съответно няма много конкуренция. Като добавиш, че азотофиксиращо, смятам, че е е добро растение :) 

 

Аз лично смятам да го ползвам за обогатяване на една горичка, плодовете му са ядливи (макар че не са особено вкусни), особено от птиците (много държа на тях!), става за windbreak, издържа да го режеш и оформяш...

 

Облепиха не съм опитвал, пише, че са стипцави бая, съмнява ме да е като хинап...?

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Sid

Чак сега видях какво си питала, (всъщност преди няколко дена открих сайта), та малко късно отговарям и аз. Имам подобен проблем в Кокаляне. Мисля да насаждам иглолистни дръвчета, с цел да правят завет и през зимата, все пак целогодишно сме тук. Също така смятам да насадя няколко Степни или Шанхайски череши (Nanking Cherry) http://exoticplantsbg.com/product/118/nanking-cherry-hardy-to-45c.html Много устойчиви са на студ и вятър, даже се ползват за преграда на вятъра. Плодовете са много дребни, но били вкусни, ако не стават за ядене с Асен ще си правим вино :)

 

В момента го нямат налично в Екзотик Плантс, очаквали напролет да има. Аз междувременно си поръчах семки от Англия, седят в хладилника, ако успешно поникнат напролет ще ви подаря няколко растения. Нямам идея от 30-ина семки колко ще тръгнат. Също така в хладилника зимуват и семена от гигантска секвоя... дано и от тях нещо да поникне.

Пауловния и Липа също смятам да насадя в левадата и дерето до мен, но с цел да укрепя почвата, че се свлича много. Така че ако прецените, че искате да садите широколистни, липата също е вариант, яка коренова система и е склонна да се размножава - за няколко години от издънки наоколо ще си направи цяла горичка. Ако искате липа, и няма от къде да си изровите в Младост някоя покарала издънка, ми пиши, ще ти дам координати на разсадник в Пазарджик, от където ги взех по 3 лв., че тук в София ги гледах на стряскащи цени. Поздрави

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Здравей Сид и добре дошъл :) Липата не те ли притеснява с издънките? Полониите (пауловнии) искат доста вода, в дерето ако има целогодишно ще им е добре, стига да не е сенчесто, но иначе - проблем. Имам една демо-полония гледана без вода, 4 годиша е, висока е едва 150 см, като измръзва 90% от годишния прираст :)

 

За ядлив пред Nanking Cherry e супер идея, благодаря за напомнянето! Преди няколко години за първи път научих за това растение от любимия ми блог:

http://tcpermaculture.blogspot.bg/2012/03/permaculture-plants-nanking-cherry.html

 

Даже бях решил да вземам семки от ebay, но нямах толкова належаща нужда, а и предвидено място... Да се има предвид че:

 • Nanking Cherries do not reproduce true to type… meaning that each fruit contains a seed that will grow into a shrub that resembles the parents, but may be shorter, taller, wider, thinner, and produce fruit that may taste better or worse or ripen to a different shade of pink to red.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Василка Дунчева

Здравейте,  Nanking Cherry (Prunus tomentosa) има и в разсадник "Зелена пролет". Но растенията са доста дребни.
Миналата есен взехме една, но нещо ми я счупи или изяде (така и не разбрах) и неможа да се възстанови. Тази есен сложихме две. Насадих ги на нещо като повдигната леха. Събрахме с багер повърхностния почвен слой и го натрупахме на купчина. Целта беше по-дебел почвен слой, тъй като тази част на имота е орана до миналото лято и е доста уплътнена на места. Допълнително много на плитко излизат големи камъни. Извадихме няколко доста големи "плочи". На същото място насадихме плодните храсти с бодли и няколко гледичии. 

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Благодаря за инфото, Василка! В ценоразписът им видях, че продават растенията в 2 литрова саксия на цена 5 лв - поне така го разтълкувах. Само не ми стана ясно това дали са 1 годишни семеначета, 2 годишни или колко?

 

Това е що-годе нормална цена, на фона на 20+ от  Екзотик Плантс, където също не е ясно колко възрастно е растението. Имам принципна съпротива срещу купуването на нещо изкуствено скъпо. 

 

Много ще се радвам ако споделите снимки на вашите високи лехи, в отделна тема! Ние направихме нещо подобно, но вместо багер използвахме лопата :D

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Sid

Здравейте!

 

Боби, добре заварили, чудесен и много полезен форум :) 

 

Взех 5 липи и ги насадих по стръмния бряг на дерето, извън двора на 2-3 метра от оградата, която почти е паднала за 3 години. Надявам се да се хванат и да укрепят терена, за да мога след някоя и друга година да възстановя и оградата. 

 

В самото дере има вода целогодишно, като лятото е едвам течаща вада, която подозирам, че се захранва от преливниците на септичните ями на комшии основно. Миналата есен по време на големите дъждове и наводнения се беше превърнала в страховита река дълбока над 2 метра... 

 

Доста е сенчесто, но все пак ще се опитам да засадя наколко полонии. Намерих един разсадник в който ми предлагат 4-метрови дървета по 5 лв./бр. като младежът твърди (звучи като младеж по тел.) че ги реже и ми изпраща коренището, а те в рамките на година си израстват отново до 3-4 метра... имало и вариант да не ги реже толкова ниско, а да ми ги прати, както са си - 3-4 метрови, но еконт взимали повече пари за транспорта в този случай... 

 

Василка, много благодаря за информацията, ще се разходя до разсадника следващата седмица. Мисля да опитам с 1-2 растения, цената наистина е съвсем прилична на фона на 20+...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

 • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

  В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
 • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване