Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

min-4o

Ликьори, Ароматизирани напитки

Recommended Posts

min-4o

Мернах теми за разни, но не виждам смисъл от отделно за всеки. Започвам с 2 банални и две произведения на изкуството.

Мента

Стъклено шише се пълни със стръкове прясна мента и се залива с чис спирт. Престоява около седмица. В тенджера се загрява 3 пъти от количеството на спирта и се добавя 8-10% захар. След разтваряне на захарта и изстиване се смесва с прецедения спирт и се сипва в нови бутилки. Може да се направи с градус по желание, така идва към 25.

Вишновка

Пълните големи буркани с вишни (без костилки) догоре и заливате със спирт. След около 2 седмици разреждате или не по желание, аз не разреждам.

 

Абсент

За истински абсент е необходима дестилация. Без нея напитката е много горчива и трудно се пие. Пригодил съм моята рецепта за мини-казана ( 20 л), който имам.

- 10 литра етилов спирт

-250 грама сушен или 1,5 кг пресен горчив пелин (Artemisia absinthum)

- 500 грама сушено или 3-4 килограма прясно резене

- 250 грама звездовиден анасон ( в оригиналната рецепта е обикновен анасон, но аз харесвам повече този)

Накисвате билките в спирта и след поне 24 часа дестилирате, като добавяте 5 литра вода, но събирате само първите 10 литра дестилат.

Отливате 2 литра от дестилата и накисвате в него 250 грама прясна маточина, 50 грама мента, и по 100 грама сушен сладък пелин и исоп. Държите до получаване на желания цвят ( около 6 часа) и прецеждате обратно в дестилата.

Разреждате с вода до около 70 градуса и Зелената фея ви отнася.

Пелин

За целта най-добре е да имате недоферментирало вино, за да не се налага да добавяте захар.

Има стотици рецепти за Пелин, аз слагам в моя следните билки :

Сладък пелин ( Artemisia annua)

Бял равнец

Гръцки риган 

Маточина

Мащерка ( аз ползвам сортова с префинен аромат, но става и обикновена)

Салвия, градински чай

Розмарин

Лавандула

Исоп

Никога не съм мерил количества, винаги на око. Внимавайте да не прекалите с белия равнец, салвията и лавандулата. Дозата за литър вино е около 50 гр. сушен пелин.

Пийте редовно и вирусите ще бягат надалеч.

От (растението) пелин правя и концентрирани тинктури, които стоят в аптеката. В едната слагам от всички 4 вида пелин, които имам. Пие се по лъжица сутрин, обед и вечер при простуди и грипове, но е горчива. В другата слагам само сладък и храстовиден пелин, пие се профилактично и не е горчива.

  • Харесвам 1
  • Мерси 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...