Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Оризаки Кошияма

Ликьори, Ароматизирани напитки

Recommended Posts

Оризаки Кошияма

Мернах теми за разни, но не виждам смисъл от отделно за всеки. Започвам с 2 банални и две произведения на изкуството.

Мента

Стъклено шише се пълни със стръкове прясна мента и се залива с чис спирт. Престоява около седмица. В тенджера се загрява 3 пъти от количеството на спирта и се добавя 8-10% захар. След разтваряне на захарта и изстиване се смесва с прецедения спирт и се сипва в нови бутилки. Може да се направи с градус по желание, така идва към 25.

Вишновка

Пълните големи буркани с вишни (без костилки) догоре и заливате със спирт. След около 2 седмици разреждате или не по желание, аз не разреждам.

 

Абсент

За истински абсент е необходима дестилация. Без нея напитката е много горчива и трудно се пие. Пригодил съм моята рецепта за мини-казана ( 20 л), който имам.

- 10 литра етилов спирт

-250 грама сушен или 1,5 кг пресен горчив пелин (Artemisia absinthum)

- 500 грама сушено или 3-4 килограма прясно резене

- 250 грама звездовиден анасон ( в оригиналната рецепта е обикновен анасон, но аз харесвам повече този)

Накисвате билките в спирта и след поне 24 часа дестилирате, като добавяте 5 литра вода, но събирате само първите 10 литра дестилат.

Отливате 2 литра от дестилата и накисвате в него 250 грама прясна маточина, 50 грама мента, и по 100 грама сушен сладък пелин и исоп. Държите до получаване на желания цвят ( около 6 часа) и прецеждате обратно в дестилата.

Разреждате с вода до около 70 градуса и Зелената фея ви отнася.

Пелин

За целта най-добре е да имате недоферментирало вино, за да не се налага да добавяте захар.

Има стотици рецепти за Пелин, аз слагам в моя следните билки :

Сладък пелин ( Artemisia annua)

Бял равнец

Гръцки риган 

Маточина

Мащерка ( аз ползвам сортова с префинен аромат, но става и обикновена)

Салвия, градински чай

Розмарин

Лавандула

Исоп

Никога не съм мерил количества, винаги на око. Внимавайте да не прекалите с белия равнец, салвията и лавандулата. Дозата за литър вино е около 50 гр. сушен пелин.

Пийте редовно и вирусите ще бягат надалеч.

От (растението) пелин правя и концентрирани тинктури, които стоят в аптеката. В едната слагам от всички 4 вида пелин, които имам. Пие се по лъжица сутрин, обед и вечер при простуди и грипове, но е горчива. В другата слагам само сладък и храстовиден пелин, пие се профилактично и не е горчива.

 • Харесвам 1
 • Мерси 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Антоанета

Смокинови листа
Стара рецепта ликьор на холандците от Южна Африка

Историята разказва, че холандските окупатори са церили всякакви местни африкански болести с този ликьор.

2 л. джин
2 л. дестилирана или преварена вода
1,5 кг. захар
40 млади смокинови листа

Листата изплакнати и подсушени разделяме на 3 части. 2/3 заливаме с джина и оставяме на тъмно и хладно (не намерих колко дълго, но подозирам, че е също 14 дни). След прецеждане, се разрежда с 1 л. от водата. Вторият литър вода се възвира, добавя се захарта и като се избистри, се оставя да изстине. Останала 1/3 листа счукваме, добавяме към изстиналия сироп и държим за 14 дни на тъмно и хладно. Прецеждаме и смесваме с джина. Наливаме в чисто стъкло и съхраняваме добре затворено също на тъмно и хладно.
Явно идеята им да извличат поотделно, защото водния и спиртния извлек извличат различни вещества.

 • Харесвам 4

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Vency Georgiev

Една изпробвана рецепта за Орехов ликьор.

Инфо от нета :

Цитат

Nochino (Ночино)  е традиционен ликьор, произведен  от зелени орехчета и алкохол. Прототипът е медицинска настойка, направена от монаси в италиански манастир. Тази гъста тъмнокафява течност с  горчиво-сладък вкус е разпространена в региона на Емилия-Романя в Северна Италия. Всяко семейство има своя собствена рецепта за Nochino, различаващи се една от друга по набора компоненти и екстракти. В някои малки градове се провеждат конкурси за най-добро Nochino на годината.

По традиция броят на орехчетата за Ночино трябва да бъде нечетен и да са набрани в нощта на лятното слънцестоене  - St john's day -  24 срещу 25 юни - тогава имат магическа сила (Това е нашият Еньовден, но в България по това време орехите вече ще са твърди )

Коммерсиалният вариант се нарича  Ordine del Nocino Modenese или само Nocino.  Сходни са и ликьорите - Ночелло (Nocello) и Франжелико (Frangelico)

Ночино се сервира след ядене, силно охладен  в качеството на диджестив.

Аз го правя по следният начин:

Около 20-25 зелени орехчета преди да се втвърдят се режат на 2/4 ,за 1 литър алкохол (с домашна ракия става по-хубаво. ако нямате .. с качествена водка).
Преседява 2 месеца на светло да стане течността черна, след това се прецежда. Във бутилка червено вино се разтваря 200гр захар (на 1л орехов ликьор). Смесва се всичко и преседява още 1 месец. 

След това, в хладилника и по капачка на вечер ;)

spacer.png

spacer.png

 • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
алина

Вино за отслабване, възстановяване на обмяна на вещества

.

30гр суха Цариче шапиче  (Alchemilla vulgaris) и 1 бутилка червено вино. Запълнена до горе до къпачка бутилка  вино държат в тъмно топло място в течение 3-4 дена. После се процежда и се съхранява в хладилника.По 1-2 суп.лъжици на гладно 3 пъти  на денонощие.Лекува и анемия, отравяне и  артрит.. Разбира се,  да не се прекалява с виното:smile:

 

Воден разтвор

За лекуване на диабет листа на Alchemilla vulgaris): 1с.л. сухи листа заливат с  1 чаша (200 г)вряла вода остявят да изстине 30 минути. Намалява захар в кръвта.Полезно при артериосклероза, възпаление  на стомаха и кишечно възпаление, артрит, стимулира имунитет.

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Лозето ме наби!

Мента (ликьор 25 градуса):

Направих една малка пробна доза, а днес бутилирах втората по сериозна доза от 65 градусова ракия, предстои ми проба с 95 градуса медицински спирт.

Да се накисва ментата цяла седмица е грешка! И при двете досегашни проби със силна ракия бяха достатъчни по-малко от 24 часа за да се получи цвят и аромат, от там нататък цветът започва да става мръсно-тъмно-зелен, а течността да помътнява.

Друга възможна грешка: ментата не трябва да се мачка или тъпче, но е добре да е доста.

Вкус: малко по-различен от купешката химия, не те "бие" на момента, но послевкусът е доста по-траен и естествен. Оказа се, че добавянето на около една пета купешка "Мента" е напълно достатъчно да замаскира разликите. А с добавяне на малко замръзнала мастика става стандартната Снежна буря (не Облак).

Как направих истинската доза: в три литров буркан сложих мента колкото може да поеме и го залях с 2 литра 65 градусова ракия, като разклащах от време на време. За съжаление изчаках над 2 дни и търговският вид отиде по дяволите. Прецедих съдържанието и изплакнах ментата с литър вода с Розова капачка. Ориентирах се към 4,5л бруто вместо теоритичните 5,2л защото част от алкохола се загуби в растението и за дегустации, отделно че не вземам предвид захарта. Накрая добавих сироп от 1,5л вода и 450гр захар - стана малко сладко за моя вкус.

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Лозето ме наби!

За по-горе: домашната ментовка е супер! Сега в по-студеното я добавям към ракията за кеф и полезност :D

Ще пиша за пелин защото не намерих по-подходяща тема. Един комшия ми донесе мостра от сладък пелин за виното (и коренчета ще даде), той го знае като Папѝя. Наистина е пелин и не горчи много, само дето е с много дребни листенца и не си прилича по снимка на възвеличавания Сладък пелин. Но определено има и декоративна стойност, а се размножавал лесно. К'вой туй животну:

IMG_20211012_132928_M.thumb.jpg.1f63cf57dbc9d571bb22270546f8881a.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Лозето ме наби!

Никой ли не е виждал такова?

Сега се сетих, че навремето по поляните беше разпространена Пача трева (гъските предимно нея ядяха) с подобен външен вид, но тя не миришеше на пелин, камо ли да нагарча. Пък вече естествени поляни почти няма по нашенско.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Може и да е Artemisia pontica - виж и сравни. Иначе по нашите земи (типично) цари хаос с именоването на пелините, които са над 180 вида в рода.

Дори семплите като Artemisia absinthium (обикновен пелин) съм срещал да наричат сладък... а на дивия (Artemisia vulgaris) съм срещал да пишат "обикновен. Затова и е нужно да работим при възможност с таксономичните имена.

Сладкият е Artemisia annua и както подсказва името му е едногодишен, демек трябва си разсад всяка година или самосевка, с коренче не става.

А Папия знам само една, по моите места...

Прочее пача трева в момента е 90% от покритието на бъдещата ни ливада. Саморасляк издоминирал всичко останало след булдозер и багер и 5 месеца суша.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Venetka

Определено не е пача трева / пачълък / Лозето, ама какво е не знам. Прилича на пелин някакъв, ама специалистите да кажат така ли е.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
WildLady

Искам да правя смокинов ликьор, ако някой има стара нашенска рецепта...ще съм много благодарна.  Убедих се, че колкото по стара, толкова по вкусна . 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Антоанета

По-нагоре съм записала от смокинови листа, но от цвят (плод) не съм срещала.

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Panik
На 28.10.2020 г. at 11:29, Антоанета написа:

Смокинови листа
Стара рецепта ликьор на холандците от Южна Африка

......

Явно идеята им да извличат поотделно, защото водния и спиртния извлек извличат различни вещества.

Ами то джина е 60% вода....която така или иначе ще си извлече водоразстворимите вещества :) А иначе опитвала ли си рецептата?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Антоанета

Да, опитах я и ми хареса. Нещо обаче промених, но нямам спомен кое, не съм си и записала. Мед ползвах, но колко...?!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
WildLady

По принцип всякакви ликьори правя само като накисвам плодовете в ракия и захар. След 45 дена прецеждам и преливам в бутилки.  Вероятно така ще направя и със смокините. Понеже търсейки рецепта, навсякъде правят накисване с вода, което ме притесняваше, защото мисля, че ще се вкиснат. Все пак няма да има правя вино , а ликьор . Ще заложа както другите пък да видим. Само от тях не съм правила. Като стане ще споделя резултата

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Антоанета

Аз ги правих по отделно, както е описано, защото има логика да е точно по този начин, а и освен ползите, е малко по-слабо алкохолно. Медът добавих в преварена изстинала вода, а заедно с листата държах на тъмно и студено. Медът обаче, се усеща като вкус - не че не е добре. Следващия път ще пробвам със захар.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Venetka

Току що прецедих вишновката и я сложих за втори път. Според мама баба така правела. Не знам що за боза ще стане от повторното киснене на вишните, ама реших да пробвам.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Антоанета

Още не ми връзва вишничката, но може ли рецепта? Какво е това повторно киснене?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Venetka

 Тая година доволно в Пловдив и на вилата имах вишни и направих компот, но не стигнаха за вишновка. Мама направи обаче. Трилитров буркан, около 3 см вишни, после захар засипваш да ги покрие / да се вижда захарта над тях/, после пак вишни и пак захар и така до около 80% от обема на буркана. Наливаш водка или в маминия случай ракия / гроздова става най-добре / и оставяш на тъмно и хладно за около 40 дена. Буркан се затваря добре, за да не се изпари алкохола. Отвреме навреме разклащаш ако се сетиш. После прецеждаш и в бутилки. И приятно пиене!

Ако стане повторното киснене ще пиша. Имам съмнения по въпроса, ама мама така искаше..

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

 • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

  В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
 • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване