Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Оризаки Кошияма

Ликьори, Ароматизирани напитки

Recommended Posts

Оризаки Кошияма

Мернах теми за разни, но не виждам смисъл от отделно за всеки. Започвам с 2 банални и две произведения на изкуството.

Мента

Стъклено шише се пълни със стръкове прясна мента и се залива с чис спирт. Престоява около седмица. В тенджера се загрява 3 пъти от количеството на спирта и се добавя 8-10% захар. След разтваряне на захарта и изстиване се смесва с прецедения спирт и се сипва в нови бутилки. Може да се направи с градус по желание, така идва към 25.

Вишновка

Пълните големи буркани с вишни (без костилки) догоре и заливате със спирт. След около 2 седмици разреждате или не по желание, аз не разреждам.

 

Абсент

За истински абсент е необходима дестилация. Без нея напитката е много горчива и трудно се пие. Пригодил съм моята рецепта за мини-казана ( 20 л), който имам.

- 10 литра етилов спирт

-250 грама сушен или 1,5 кг пресен горчив пелин (Artemisia absinthum)

- 500 грама сушено или 3-4 килограма прясно резене

- 250 грама звездовиден анасон ( в оригиналната рецепта е обикновен анасон, но аз харесвам повече този)

Накисвате билките в спирта и след поне 24 часа дестилирате, като добавяте 5 литра вода, но събирате само първите 10 литра дестилат.

Отливате 2 литра от дестилата и накисвате в него 250 грама прясна маточина, 50 грама мента, и по 100 грама сушен сладък пелин и исоп. Държите до получаване на желания цвят ( около 6 часа) и прецеждате обратно в дестилата.

Разреждате с вода до около 70 градуса и Зелената фея ви отнася.

Пелин

За целта най-добре е да имате недоферментирало вино, за да не се налага да добавяте захар.

Има стотици рецепти за Пелин, аз слагам в моя следните билки :

Сладък пелин ( Artemisia annua)

Бял равнец

Гръцки риган 

Маточина

Мащерка ( аз ползвам сортова с префинен аромат, но става и обикновена)

Салвия, градински чай

Розмарин

Лавандула

Исоп

Никога не съм мерил количества, винаги на око. Внимавайте да не прекалите с белия равнец, салвията и лавандулата. Дозата за литър вино е около 50 гр. сушен пелин.

Пийте редовно и вирусите ще бягат надалеч.

От (растението) пелин правя и концентрирани тинктури, които стоят в аптеката. В едната слагам от всички 4 вида пелин, които имам. Пие се по лъжица сутрин, обед и вечер при простуди и грипове, но е горчива. В другата слагам само сладък и храстовиден пелин, пие се профилактично и не е горчива.

  • Харесвам 1
  • Мерси 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Антоанета

Смокинови листа
Стара рецепта ликьор на холандците от Южна Африка

Историята разказва, че холандските окупатори са церили всякакви местни африкански болести с този ликьор.

2 л. джин
2 л. дестилирана или преварена вода
1,5 кг. захар
40 млади смокинови листа

Листата изплакнати и подсушени разделяме на 3 части. 2/3 заливаме с джина и оставяме на тъмно и хладно (не намерих колко дълго, но подозирам, че е също 14 дни). След прецеждане, се разрежда с 1 л. от водата. Вторият литър вода се възвира, добавя се захарта и като се избистри, се оставя да изстине. Останала 1/3 листа счукваме, добавяме към изстиналия сироп и държим за 14 дни на тъмно и хладно. Прецеждаме и смесваме с джина. Наливаме в чисто стъкло и съхраняваме добре затворено също на тъмно и хладно.
Явно идеята им да извличат поотделно, защото водния и спиртния извлек извличат различни вещества.

  • Харесвам 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Vency Georgiev

Една изпробвана рецепта за Орехов ликьор.

Инфо от нета :

Цитат

Nochino (Ночино)  е традиционен ликьор, произведен  от зелени орехчета и алкохол. Прототипът е медицинска настойка, направена от монаси в италиански манастир. Тази гъста тъмнокафява течност с  горчиво-сладък вкус е разпространена в региона на Емилия-Романя в Северна Италия. Всяко семейство има своя собствена рецепта за Nochino, различаващи се една от друга по набора компоненти и екстракти. В някои малки градове се провеждат конкурси за най-добро Nochino на годината.

По традиция броят на орехчетата за Ночино трябва да бъде нечетен и да са набрани в нощта на лятното слънцестоене  - St john's day -  24 срещу 25 юни - тогава имат магическа сила (Това е нашият Еньовден, но в България по това време орехите вече ще са твърди )

Коммерсиалният вариант се нарича  Ordine del Nocino Modenese или само Nocino.  Сходни са и ликьорите - Ночелло (Nocello) и Франжелико (Frangelico)

Ночино се сервира след ядене, силно охладен  в качеството на диджестив.

Аз го правя по следният начин:

Около 20-25 зелени орехчета преди да се втвърдят се режат на 2/4 ,за 1 литър алкохол (с домашна ракия става по-хубаво. ако нямате .. с качествена водка).
Преседява 2 месеца на светло да стане течността черна, след това се прецежда. Във бутилка червено вино се разтваря 200гр захар (на 1л орехов ликьор). Смесва се всичко и преседява още 1 месец. 

След това, в хладилника и по капачка на вечер ;)

spacer.png

spacer.png

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
алина

Вино за отслабване, възстановяване на обмяна на вещества

.

30гр суха Цариче шапиче  (Alchemilla vulgaris) и 1 бутилка червено вино. Запълнена до горе до къпачка бутилка  вино държат в тъмно топло място в течение 3-4 дена. После се процежда и се съхранява в хладилника.По 1-2 суп.лъжици на гладно 3 пъти  на денонощие.Лекува и анемия, отравяне и  артрит.. Разбира се,  да не се прекалява с виното:smile:

 

Воден разтвор

За лекуване на диабет листа на Alchemilla vulgaris): 1с.л. сухи листа заливат с  1 чаша (200 г)вряла вода остявят да изстине 30 минути. Намалява захар в кръвта.Полезно при артериосклероза, възпаление  на стомаха и кишечно възпаление, артрит, стимулира имунитет.

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Лозето ме наби!

Мента (ликьор 25 градуса):

Направих една малка пробна доза, а днес бутилирах втората по сериозна доза от 65 градусова ракия, предстои ми проба с 95 градуса медицински спирт.

Да се накисва ментата цяла седмица е грешка! И при двете досегашни проби със силна ракия бяха достатъчни по-малко от 24 часа за да се получи цвят и аромат, от там нататък цветът започва да става мръсно-тъмно-зелен, а течността да помътнява.

Друга възможна грешка: ментата не трябва да се мачка или тъпче, но е добре да е доста.

Вкус: малко по-различен от купешката химия, не те "бие" на момента, но послевкусът е доста по-траен и естествен. Оказа се, че добавянето на около една пета купешка "Мента" е напълно достатъчно да замаскира разликите. А с добавяне на малко замръзнала мастика става стандартната Снежна буря (не Облак).

Как направих истинската доза: в три литров буркан сложих мента колкото може да поеме и го залях с 2 литра 65 градусова ракия, като разклащах от време на време. За съжаление изчаках над 2 дни и търговският вид отиде по дяволите. Прецедих съдържанието и изплакнах ментата с литър вода с Розова капачка. Ориентирах се към 4,5л бруто вместо теоритичните 5,2л защото част от алкохола се загуби в растението и за дегустации, отделно че не вземам предвид захарта. Накрая добавих сироп от 1,5л вода и 450гр захар - стана малко сладко за моя вкус.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Лозето ме наби!

За по-горе: домашната ментовка е супер! Сега в по-студеното я добавям към ракията за кеф и полезност :D

Ще пиша за пелин защото не намерих по-подходяща тема. Един комшия ми донесе мостра от сладък пелин за виното (и коренчета ще даде), той го знае като Папѝя. Наистина е пелин и не горчи много, само дето е с много дребни листенца и не си прилича по снимка на възвеличавания Сладък пелин. Но определено има и декоративна стойност, а се размножавал лесно. К'вой туй животну:

IMG_20211012_132928_M.thumb.jpg.1f63cf57dbc9d571bb22270546f8881a.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Лозето ме наби!

Никой ли не е виждал такова?

Сега се сетих, че навремето по поляните беше разпространена Пача трева (гъските предимно нея ядяха) с подобен външен вид, но тя не миришеше на пелин, камо ли да нагарча. Пък вече естествени поляни почти няма по нашенско.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Може и да е Artemisia pontica - виж и сравни. Иначе по нашите земи (типично) цари хаос с именоването на пелините, които са над 180 вида в рода.

Дори семплите като Artemisia absinthium (обикновен пелин) съм срещал да наричат сладък... а на дивия (Artemisia vulgaris) съм срещал да пишат "обикновен. Затова и е нужно да работим при възможност с таксономичните имена.

Сладкият е Artemisia annua и както подсказва името му е едногодишен, демек трябва си разсад всяка година или самосевка, с коренче не става.

А Папия знам само една, по моите места...

Прочее пача трева в момента е 90% от покритието на бъдещата ни ливада. Саморасляк издоминирал всичко останало след булдозер и багер и 5 месеца суша.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Venetka

Определено не е пача трева / пачълък / Лозето, ама какво е не знам. Прилича на пелин някакъв, ама специалистите да кажат така ли е.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване