Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Petar Kirov

Въпрос разсад домати в тъмно помещение

Recommended Posts

Petar Kirov
преди 12 минути, Боби Димитров написа:

Не зная защо си губите времето с тези домати, при положение, че само на нашата среща се обменят сигурно 10 сорта черни (зелено-червено-кафеви) и тн... Работете с изпитано вкусни и добри сортове, а не някакви лидълски хибриди, защо да поощряваме оная система?

За пикирането, ние не пикираме, но работим с малък разсад. Табла за разсад 48 гнезда, по 3-4 семки в гнездо, оставяме 2те по-силни и после садим като стане 10тина см с 2-3 листа в градината, в началото на май.

Бях чел някъде, че сорта бил много хубав, но не видях някъде да пише, че е хибрид....48 гнезда си е някъде 5х5 см...мислех, че е малко за едно растение, камо ли за 4. Пикирал съм по 2 растения в кофичка от кисело мляко и си растяха добре. Кога засяваш семената?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

https://en.wikipedia.org/wiki/Kumato - много малко вероятно е да намериш нехибриден домат в търговската мрежа. Хубавите домати не траят такива мизерии и извращения като бране на зелено, инертни газове, транспорт хиляди километри, зазряване с етилен и тн.

За разсада - всеки си има метод, който работи в неговите условия и възможности (контекст). При нас е студено, лани имаше слана на 7 май. Ако извадим домати в градина преди 10 май, до 30 май не растат ама хич, нощните рядко са над 10 градуса. Парник нямаме. Няма и къде да гледаме разсад вътре трайно.  Гнездата са нещо като 5х5х7 и с предостатъчни за малкия разсад, с който работим. Ето на такъв размер, или малко по-голям, влиза в градината:

ACtC-3dCCAPLPPhKffNiZ7r1BBA2vgdGp_Rh4_yV

 

Тази година правихме една табла микс 12 сорта за приятели, които не си взеха подаръка овреме и разсадът стана 20 см висок и много жизнен. 

Ако имаш условия като топла стая, лед лампи и тн и тн, или отопляема оранжерия примерно, или си на топло място, можеш да почнеш по-рано разсада и да го отгледаш директно до по-голям в кофички от мляко, дори до цъфтеж. Една година ни бяха подарили такъв разсад, едни комшии.

Бабата го прави, като ръси като чубрица с пръсти семена във всяка кофичка и после проскубва и оставя по 2 най-силни във всяка (понеже е стара и няма опция да ги цъцка по 2 семенца точно, а и току не тръгнат).  Съответно няма пикиране, но всяка сутрин бабата изнася 10 щайги с кофички на припек, следобяд ги мести като се завърти слънцето, вечер ги прибира........

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Petar Kirov

В североизточна България съм - Силистра. След много чудене и търсене, намерих що годе топла тераса (в майка ми) и ще мога да коригирам температурата и светлината на разсада. Ще го сея примерно към 10 ти март по 2 в кофичка и не мисля да пикирам тази година. Ще го изкарвам в градината след Гергьовден...До преди 4-5 години си правехме разсад и винаги пикирахме, но явно сме го слагали много рано и е имало случаи да го садим даже със завръз....явно прераства много...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

То проблемът е ако няма достатъчно светлина и се издължи и стане един хилав и крив - тогава е добре да се пикира. Методът на Боби със слагане директно в земята без пикиране според мен става за доста късен разсад.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Petar Kirov
преди 6 минути, Славянски написа:

То проблемът е ако няма достатъчно светлина и се издължи и стане един хилав и крив - тогава е добре да се пикира. Методът на Боби със слагане директно в земята без пикиране според мен става за доста късен разсад.

Мисля да им осигуря допълнителна светлина, пък и вече става на въпрос за тераса, не както мислех на тъмно...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ру®

Предимството на пикирането е, че можеш да започнеш с много гъст разсад и с много малко разходи на място и ток вътре на топло. Примерно само в 2 табли с по 28 гнезда - може да отгледаш петдесетина сорта домати  - от които после да произведеш към 150 корена разсад. Започваш 10-15ти Март и към 5-10ти Април имаш готов за пикиране разсад.  По това време температурите навън са вече доста по-приятни, а и слънцето свети много повече - така че пикираш в кофички и тях вече може да ги разположиш на терасата - евентуално под найлон или поне в дните, в които се очакват минусови температури се погрижваш да не измръзнат - завивайки ги, или внасяйки ги на топло.... и това е - към Гергьовден - имаш вече 150 корена домати от 50 сорта - с минимални усилия и минимален разход на ток за допълнително осветяване. 

 

В случай, че не искаш 150 корена домати, но не ти трябва да са от 50 сорта ами от 25 или по-малко - започваш дори само с една табла - все ще намериш къде да я сложиш и как да я осветиш... след това е същото - просто от една клетка  (в която нормално са поникнали десетина семенца от един сорт) избираш и пикираш по 6  вместо по 4 коренчета.  А може и да не са коренчета - потърси назад в темите за "китайския метод" при който просто режеш на нивото на почвата и при пикиране бодеш само стъбълцата без корени... те си пускат коренчета, та даже и изпреварват другите... 

Редактирано от Ру®
добавих това за по-малкото сортове и само 1 табла
  • Харесвам 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

Ще допълня Ру относно китайския метод. Едното е да се среже на ниво почва, а другото, от което останах доволна е, след като имаш 25 корена разсад, но имаш още поне 2 седмици до засаждане, режеш всяко растение над котиледоните на около 1-1,5 см и горните части ги потапяш във вода като букет. Ако не се събират в един буркан, ги слагаш в повече буркани. След около 12 дни пускат корени и вече разполагаш с 50 корена. Това пак пести място и грижи. На долните части им порастват по два колтука и по преценка оставяш и двата, или премахваш единия. Аз рязах над първи или втори същински лист за всеки случай, та се оказах с повече колтуци. Не е беда, винаги могат да се махнат. Иначе бабите ни са сели семената в повдигната леха (как се казваше точно...?) и после са садили скубан разсад. Това така и не го опитах. Но там растенията не се издължават, защото все пак през нощта е доста студено, а през деня слънцето е напълно достатъчно. 

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Petar Kirov

До сега и аз винаги съм пикирал и никога не съм сял директно в големи кофички, та за това и питам. Само, че сега нещата са различни. Имам малко дете на годинка и гледам да съкратя времето, което ще съм ангажиран с пикиране, което води до цапане, чистене и т.н. А и е много трудно да опазиш всичко това от палавите ръчички :) При условие, че измислих компромис да пусна висящи рафтове на малката ни тераса, която е осветена и като отворя към кухнята за нула време става жега мисля, че съм длъжен да пробвам. Ще заложа примерно 150 кофички с по 2 растения, което ми е достатъчно и половината да станат. като основни ще са ми 4 сорта, а още 5-6 като черита, черни домати ще са само за проба.

alys, определено са много ценни и твоите съвети. От всеки един има какво да научих. Благодаря на всички включили се за съветите! ;) 

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров
преди 5 часа, Славянски написа:

Методът на Боби със слагане директно в земята без пикиране според мен става за доста късен разсад.

Значи, това е отделен метод и той се ползва точно за късен разсад за консервен домат! Там се слага семката гъсто, под найлон, в градината, директно април средата и до края на май има супер разсад, като единствено драмата е, че трябва да се скубе, но с вилата като го емнеш на буци и не се губи чак толкова корен. А и го посаждам полегнал, та реално всичкото става корен. Е те го те що е гора:

ACtC-3cwN5uKcRR1Uk1MoWVLRyfqFQmJK16Vj2Jl

 

преди 3 часа, Ру® написа:

все ще намериш къде да я сложиш и как да я осветиш

А бе все, все, ама не е все. Ето, при нас в апартамента просто нямаше начин. Физически невъзможно. Северно изложение, студен апартамент, по прозорците микро первази, тераса неостъклена, 60 квм за 5 човека, от които винаги има поне 1 във възраст "това яде ли се - няма значение, аз ще го опитам". Тъй че не е все. Да, ако си в хасиенда с винаги топло мазе с парно в него и там не влиза никой да пипа и имаш ток вътре, отделно и двор закътан и слънчев гараж за каляване на разсада, тогава "все" ;)

Дори пикирания разсад в кофички трябва да имаш къде да го сложиш. Дори да имаш щайги за мляко, дето са по 20 гнезда, това са 4-5-6 щайги само с домати, по твоята сметка. Ами краставици, тиквички, билки и всякакъв друг разсад? Че то нашата тераса серверна при това беше с площ 6 щайги, а на нея си държахме сума багаж... А вътре като трябва да ги внеса вечерта къде да ги сложа в тия 60 квм?

Просто супер много зависи от възможностите и условията. Пиша това просто защото някой ще си каже - къде съм тръгнал аз, малки деца, място няма, в апартамента разсад да правя, градина да гледам? Е ми има начин (правихме го 6 години), но всяка ситуация иска свой начин! Човек знае 2 и 200.

Сега като си живеем на село, ще е много по-лесно да започна таблите по-рано, да ги изваждам на слънчево място и да ги прибирам някъде при голям студ или просто да ги покрия ако не е толкова студено. Но дори и така, пак няма да си играя да пикирам, нито ще почвам по-рано разсада, защото човек не може да надхитри природата. В крайна сметка и най-късните разсади дават домати, дори и при нас.

ACtC-3egleHbO9REzvBZzbzievvdp0mJz5zA92xU

А и в тия години приоритет не ми е градината, така че реално гледам максимално да си намаля работата. Затова и си спестявам максимално много градинарски дейности, за да имам максимално много време за други дейности ;) Обеззаразяване на семена никога не съм правил. От рътенето се отказах, защото не ми ускорява нещата, а е бавно, много пипкаво и иска двоен списък. Работя с табли, а не кофички, за да е малко нужната почва (съответно малко нужда от компост, който пък трябва да се пресява и смесва с другите съставки, малко място за микса, малко време) и да става по-бързо и да не иска много място и да не ми се налага да търся кофички от някъде и се сади после по-бързо (щото дупката е по-малка). Не пикирам, а садя от таблите. Коловете забивам в последния момент. Връзването се прави възможно най-нарядко. Пръскане - надали. Поливане - току-виж. Торене - ко речи?

Изобщо не мога и не бива да се равнявам (нито по време, нито по възможности) с върлите градинари като Алис или Ру или Варела, а гледам и Петър не си поплюва, 300 корени домати, явно и той се гласи за пазара :D

 

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Petar Kirov

Аааа не се готвя за пазара :) Последните 2-3 години са много лоши при нас в североизточна България. Миналата година целия май месец беше все едно сме на 1500 м надморска...студена и с много валежи :) После излязоха много насекоми и след тях алтернария...Ше сложа повече корени без да пръскам и да торя, пък каквото остане е за нас. А и по принцип консумираме много домати. Накрая доматите умряха в мъки ето така....А познайте от какво (на снимките) :)

1_IMG_20200805_195005.jpg

0_IMG_20200805_195010.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Евелина

Да напиша и аз за опита от последната година да улесня тегавото возене на разсади до градината (Човек без кола - жив дявол :) ). Скубан разсад: Купих голяма торба торфена почва  за разсади (обикновено сама си правя смеска компост, пясък и т.н., но нямах време), насипах в 4 от по-големите сандъчета за цветя 2/3 от обема и засях 60 семена домати от 6 сорта в първото сандъче, 40 семена във второто и 20 семена в третото. Понеже съм без помощници , без кола и често и без свободно време - саденето на доматите много се разтяга във времето. Между първите и последните засадени домати минават 3-4 седмици. Затова си помислих, че ще садя първо гъсто посятите домати , а през това време останалите по-рехаво засяти ще растат нашироко. Сях ги в началото на април, сандъчетата се събраха на перваза на един прозорец. Нямам лампи, издължиха се, но времето междувременно се постопли. Попълних останалата 1/3 от обема на сандъчетата с почва (малко досадна процедура - с чаена лъжичка. внимааателно между малките доматки, но пък само след половин час вече не изглеждаха издължени) и ги изнесох на терасата. Малко изнасяне/внасяне сутрин и вечер, но 4 сандъчета се внасят лесно. Като станаха към една педя ги откарах в градината и зарязах сандъчетата да се аклиматизират на ливадата. После колци, изкопаване на места за засаждане , сипване на компост , малко пепел .. Като е готово всичко за засаждане на доматите (бройката за деня) сандъчето се паркира до лехата, изскубват се много внимателно по няколко броя (излизат лесно от торфа) и се садят моментално (водата и кофата също приготвени). Не боледуваха изобщо, домати се родиха най-добрите до момента. Да отбележа , че най-хубавите бяха от по- рехаво засятите сандъчета, но пък сортовете във всички сандъчет бяха различни, така че може да е от сорта. Не знам дали добрата реколта е заради скубания разсад  или от това, че за сефте купих тор (конска) или защото имаше достатъчно дъжд.  

DSC00547.JPG

  • Харесвам 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Venetka

Аз пък се надявам тая година докато почна да се занимавам с доматените разсади зимната градина в Пловдив да ни е готова и тоя път да не местя, влача и т.н дейности по разсадите. За светло, там трябва да им е достатъчно светло, но ще видя как ще е с топлото. Най много по една електрическа възглавница да им сложа отдолу, ако се наложи.

Мислех да моля ММ да ми прави стелажи, да слага лампи за доосветяване, ама към момента стопирах тая идея. Да видим с зимната градина как ще се получи.

Миналата година ме беше налегнала рано доматената болест и разсадите станаха готови когато нямаше какво да ги правя. Връчих ги на колежките да се занимават с тях и те накрая изпищяха... падали от первазите защото прорасли много, нямало как да дърпат щорите и ги върнали на ММ. Пробвахме тогава метода на Алис, резнахме върховете им и не ги слагахме във вода, а направо ММ ги набучка в кофички. Доколкото помня на 100% всичко се прихвана, а долните части отидоха в кофата. Така, че тая година няма да бързам. 

Сама си събрах семена от миналогодишните домати, да видим какво ще излезе. 

@Petar Kirov Аз съм от твоя край, Силистренско. Ако искаш ще те свържа с приятел на брат ми, който отглежда в Калипетрово много домати. Може да се кооперирате с него за разсадите и да осъществявате нещо съвместно щом нямаш много място. 

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   1 потребител

    • Panik
×
×
  • Създай нов...