Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Славянски

Произвеждане на разсад от плодни храсти и дръвчета

Recommended Posts

Славянски

В последните години експериментирам с резници и семена от различни храсти и дръвчета. Садих и директно в земята, и в пликове и саксии. И по-добър успех имам в контейнери с обогатена почва, които поставям на защитено място. Най-голям проблем ми е било буренясването на терена изпод тях с къпини и коприва и орехи и ненавременното поливане, но пък тези в земята ми ги ровиха диви свине, тъпкаха и ги пасаха сърни и овце, и суша и бедна почва като цяло ги обрекоха на незначителен прираст. Имам тригодишни гледичии на двора директно в земята, не повече от 40 см високи; имам и такива в пликове по метър и нещо (отдавна вкоренени в пръстта под пликовете). Това са дръвчета, но примерът е показателен.

Освен торопочвената смес, поливките, плевенето и слънчевата светлина, забелязвам, че роля играе и размера на контейнера. Примерно, вирджинка в двулитров плик с компост и тор от калифорнийски червеи направи 60-70 прираст на първа година, докато от същото семе в половинлитрови кофички останаха по една педя. 30-40 на втора година, тези които не успях да разсадя своевременно. Или пък в плик с по-бедна, глинеста почва е не повече от 30-40 см

Днес разсаждах едни степни вишни, сяти миналата зима. В контейнери 1,5 литра, но имаше и няколко в кофичките от половин литър. Иска ли споменаване, че тези в по-големите контейнери станаха в пъти по-едри растения при равни други условия? Дълбочината е приблизително еднаква (14 см), но обемът дава разлика. Задържат и повече влага. Специално тези директно в земята не съм пробвал. Но като вадих растенията ми направи впечатление, че тези в кофичките имаха много дълги и тесни корени, увити по дъното, може би поне педя дълги, и видим доминиращ централен корен, докато тези в големите контейнери имаха по-къси корени, неподаващи се от дъното и добре разпределени в пространството, без забележим централен корен. И съответната разлика в растежа в два и повече пъти.

Реших за проба да ги прехвърля в различни по големина и дълбочина контейнери и да сравня растежа на втората година. Малките в 1,5, 2 и 3 литра саксии, също и в пликове два литра, 25 см дълбоки. Големите някои в два литра, други в три литра саксии, някои в пет литров дълбок плик, а някои си оставих в оригиналните 1,5 литра. Интересно ми е при съизмерими растения след първата година, дали разликата в дълбочина и обем на контейнерите ще даде и съществена разлика в растежа, при еднаква почва и място, където са разположени? Предстои да видим. Аз лично очаквам тези в по-големите саксии да се представят по-добре, а евентуално биха могли да изкарат там и по-дълго време преди да им стане тясно.

Също дали е по-добре да ги слагам в земята сега, или да ги гледам при контролирани условия още година и да ги посадя на окончателно място по-добре развити?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Антоанета
На 4.02.2021 г. at 4:21, Славянски написа:

...
Също дали е по-добре да ги слагам в земята сега, или да ги гледам при контролирани условия още година и да ги посадя на окончателно място по-добре развити?

Зависи от растенията - от техните изисквания, примерно една гигантска секвоя е неубиваеме след третата година, но до тогава не е студоустойчива. Едно е да садим бадем, а друго е бъз. 
Аз доста ги глезя - свидни са ми, а и в момента мога да си го позволя, но знам от хора с опит, че растението е добре да се постави при трудни условия след като се захване.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Някои проблеми при отглеждане на разсад от семена на закрито и решенията:

https://www.saferbrand.com/articles/seedling-problems-id-and-fix-10-common-problems-for-indoor-seedlings#one

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване