Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Гого

Прилепите в градината

Recommended Posts

Гого

Прилепите, срещащи се в България се хранят изцяло с насекоми и изяждат огромно количество вредители, а в световен мащаб те имат ключова роля в екосистемите и без тях те не биха могли да съществуват. Много видове растения, които се използват за храна, лекарства и прочие не могат да оцелеят без прилепите, които ги опрашват или разпространяват семената им. 

Ако забележим наличие на прилепи в градината си, добре е да им подсигурим дом, за да се навъртат по-често в нея и да си осигурим още едни помощници в борбата с насекомите вредители по растенията.

 

Къщичка за прилепи (от темата Къщички и хранилки за птици в градината)

BatBox.jpg

Конструкцията е сходна с тази на къщичките за птици, но без кръглия отвор отпред. Вместо това 15-20 mm процеп е направен в задната част на дъното на къщичката (през него влитат прилепите). Вътрешната повърхност и мястото преди входа се набраздява с трион, което позволява на прилепите да се прикрепят (може надлъжно на входа да се прикрепи малка дъсчица).
 
Къщичката трябва да бъде поставена на 3 до 5 метра височина, с изглед на север, югозапад или югоизток, така че да бъде огрявана от слънцето само през част от деня. 

За повече инфо: http://www.greenbalk...php?menu_id=110
  • Харесвам 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Лозето ме наби!

А с прилепите в мазето на блока к'во прайми? :) 

Вчера не съм обърнал внимание, но оня ден вечерта със сигурност го нямаше. Той е на стената над една ниска "пейка" до моята врата. Спинка си, с една клечка му махнах голямата паяжина от предния десен крак. Мястото е крайно неподходящо, току-виж му видяли сметката, особено покрай короната. Чудя се дали да не го ръсна в изрязана туба от вода, до го прибера в моята маза и след някой ден да го закарам на село. Клонче да слагам ли в тубата, или само вестник на дъното?

Снимката е калпава, но толкова може телефонът ми.

IMG_20210323-M.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Лозето ме наби!

Продължение: споделих със жената и тя само дето не забели очите - диво животно, кой знае какви болести пренася...

Шляпнах се по челото какво магаре съм - показах прилепа на двама комшии, не от най-... IQ да го кажем.

Изтичах до мазата. Изрязах гърлото на 10л туба от вода, постлах отдолу малко вестник и положих добичето вътре. Ама то в летаргия, като се сви стана по-малко от мишка. Сетих се, че прилепите се задушават ако не са с главата надолу, май. Сложих наклонена клечка и го закачих на задните крака, захлюпих тубата с обърнатото гърло (без капачката), за всеки случай хвърлих една салфетка отгоре. Прибрах го в моето мазе, разбира се. След около час продължаваше да си виси.

За да ми е чиста съвестта си намазах ръцете с препарат, който иначе се разрежда поне 1:10.

От тук нататък - препоръки?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
алина

При нас има поверие, че нито мишки, нито прилепи с ръце не се пипат. Вероятно заради това, че носят болести и просто с суеверието плашат хората за да реагират.

Когато работих  , един из колегите  хвана в коридора на института прилеп, сложи го в кутията и реши да носи в къщи и да  даде на сина си, той да го гледа..Аз се ужасих от това. Казах му, че прилеп не се държи в неволя и   има суеверие, че носи нещастие. Колега се разсмя, занесе в къщи. Мисля, че това е съвпадение, но:Жена му се разболя от рак, почина,  после почина майка му, , изобщо семейтвото му се разтури..Срещнах го случайно на улицата , той каза, че бях права( удивително, но запомни казаното от мен за прилеп).Казах му, че това чисто съвпадение, че прилепи не се пипат  с ръцете, защото носят зараза, а в неволята умират, защото не са от  домашните любимци. Същото със семейство би могло да се случи, ако взел и   гларус в къщи..

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Лозето ме наби!

Не му било писано да стане селянин :(

Още като го носих до колата падна от клончето, а се държеше с три крака. Като пристигнахме се опитах да го закача - реагира съвсем вяло, а на другия ден вече намирисваше и го пуснах в селската тоалетна за по-сигурно.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване