Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Боби Димитров

Батати, сладки картофи, Ipomoea batatas

Recommended Posts

Боби Димитров

Батат или сладък картоф като растение няма общо с картофите, освен по име. Сродник е повече на грамофончето :)

https://en.wikipedia.org/wiki/Sweet_potato

Пускам темата, защото за няколко дни се навъдиха въпроси, та рекох да споделя наш опит от студените части на държавата :) Щом тука вирее, ще вирее навсякъде у нас. Иначе имам приятел, който ги гледа до Добрич с огромен успех (излизат някакви неприятно големи размери), а отделно в хасковско знам едни момчета, мисля Стоилови им беше фамилията, които гледат бая нещо, че и био.

Какво правим ние? През март слагаме един-два цели батата в купичка с вода, в случая - кутия от сирене. Водата трябва да ги покрива почти изцяло. Купичката се държи в стая, на сравнително топло (при нас е около 21-22 градуса на висок перваз в хола). По някое време почват да пускат корени и стъбла, а после и самите стъбла почват да пускат корени. Когато стане това, всяко стъбло отчупваме от батата и го посаждаме в кофичка от мляко с пръст. Бататът се връща във водата. Трупаме кофичките на същия перваз и могат да стават бая големи растения преди да ги посадим в градината.

След като няма опастност от слана ги изнасяме вън да се аклиматизират. А посаждане в градината правим на 15-20 май, макар че когато се падне студено време, юни отива. Принципът май е нещо от типа 15+ градуса на почвата, аз го знам като седнеш на земята да не ти е студено на дупето :)

Растат докато не ги убие сланата. Първата година незнаейки какво да правим ги оставихме след като надземната част (лиана, която се стеле по земята) беше умряла и съответно плужеците ги направиха на швейцарско сирене, не че пак не можеше да се хапне, като изрежеш, но нали. Като цяло гледаме да ги извадим като застудее, но още не са умрели листата.

В кутията с вода:

ACtC-3fn0NWtSwdvuSrIYdm9_CaN30LYOmSbOHqR

Изваден единия батат, където се вижда как едното стъбло има корени, а другото още не. Това с корените го отчупваме:

ACtC-3f68r1COkCXxNyWZeOuQ8KfVoxqpBR8U1Qp

Отчупеното посаждаме, а бататът се връща в кутията:

ACtC-3dfVhwNCW1n7HkycayuLE8NZ3KXIs6_ucLN

Разсадът към момента (10 кофички, като ще има за поне още 6-8 от тия два батата в идните седмици), като е с различен размер, защото се събира поетапно:

ACtC-3fbpAwT_zHu90ua7CnbzL0oex-Ma4L_yDuZ

Това е то нашиот опит :) Ей и малко реколта. Сега като гледам датите, всички са първа седмица на октомври.

Врло наеден, но все пак ядлив батат:

ACtC-3d4DfTSK_Y-VyFXGvJfansZ83M--mmAnJ3v

Ненаяден, друг сорт:

ACtC-3cxkSfJ5s7YVSaxk8GHzoF8d0O-qayPExz_

Леко наяден, микс с гулия:

ACtC-3ckCQPBZFNQV_pKRAHt1aZcstBIaHmuYQCy

  • Харесвам 5
  • Мерси 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Marangoza

Миналата година беше мойто "сефте" за батата.Беше ми просто любопитно дали ще се получи. Технологията при мен е почти същата,вместо във вода вкоренявах на топло във влажен пясък.След засаждането на терен не съм полагал почти никакви грижи освен поливане.Тази година пак заложих 3 броя в пясък и чакам...!  

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Venetka

Обожаваме в къщи кореноплодни, особено аз. Бататите ми идваха твърде скъпи от магазина и дълго се въздържах да ги пробвам. После ме зачопли любопитството. Купих и опитах по някаква рецепта от интернет. Печени във фурната, върху хартия за печене, нарязани на пръсти / дълги, малко по-дебели пръчици /, посолени и наръсени обилно с черен пипер. Доколкото помня не останах очарована първия пък, нещо сладникави ми дойдоха. Ама упорито пробвах втори път.. този път ги попрепекох леко, да станат по-хрупкави и това вече беше моята рецепта. 

Първата година засадихме няколко сорта, готови за вкореняване коренчета купихме от hobi semena. Както обикновено, аз поръчах, мъжа засади... Беше малко късно, ама станаха. Не нещо особено като обем реколта, ама имаше разнообразие от цветове и вкусове. Разликата между сортовете е много голяма. Тези, които отгледахме нямаха нищо общо с магазинните. Ако имам време определено бих засаждала всяка година и то различни сортове. В къщи имам записано какво сме купили като сортове, ама сега не мога да кажа. Далеч от къщи съм.

За мен е растение, което си струва да се пробва да се отглежда. Никога не съм очаквала от нещо ново особен резултат първата година, все пак тогава е само проба. Миналата година пропуснахме бататите, даже не помня защо... Което обаче сега ми даде идея да поровя и да видя какво се предлага тая година като разсади. 

  • Харесвам 2
  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Димо

Реших да експериментирам. Интересно трябва ли да се сменя водата!

Батат.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Ако замирише, може, а също и реално ти я подменяш като доливаш, защото тя се изпарява.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

Купих един богат. Обелих, нарязах и сварих. Малко съжалих, че сложих сол. И двамата с ММ сравнихме вкуса с тиква (тук казват печенка, другаде е кестенка). Мисля да поръчам разсад два сорта от Христов - Тайнонг 65 и Ковингтън. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Аз да се разпиша, че нашия страхотен разсад по 50+ см дълъг беше осланен от "последната" слана по някое време през май месец, когато вече беше посаден в градината. Интересното е, че някои корени оживяха отдолу и сега се опитват да пуснат нови листа, но ме съмнява да стане нещо. Догодина не мисля преди 1 юни да ги слагам в градината. Станахме като Швеция егати... Което значи, че няма нужда март месец в началото да залагам картоф за разсад, може и края на април. За 101 път се потвърждава правилото ми: РАНО Е.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване