Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Гого

Синигер

Recommended Posts

Гого

Големият синигер е един от най-едрите видове синигери и същевременно най-широко разпространеният. Няма изразен полов диморфизъм, храни се предимно с насекоми и дребни безгръбначни, но зимно време и при недостиг на храна е всеяден. Гнезди в дупки и хралупи по дървета. В България е защитен от закона вид. Въпреки това е най-често срещаната птица у нас след врабчето и домашния гълъб. ---> Още от Уикипедия.

 

синигер.jpg

 

Как да помогнем на синигерите да се заселят близо до нас?

 

Много е просто. В началото на пролетта поставете подходяща къщичка за птици на дърво в парка или близо до вашия дом. Така ще помогнете на птиците да намерят хубав дом и да излюпят в него малките си.
 
Синигерът е една от птиците, която приема доста радушно да се засели в изкуствено гнездо (къщичка), поставена от хората. Ако видите синигер, който кълве по външната страна на поставената от вас къщичка, то е защото иска да изпробва дали е достатъчно здрава, преди да се засели в нея. Най-важното при къщичката за синигерите е да направите кръгъл отвор в горната част на предната стена, който да е с подходяща големина. Отворът за синигерите трябва да бъде с диаметър между 28 и 30 милиметра. Така яйцата или малките ще бъдат защитени от по-едри нападатели. Готовата къщичка заковете на около 2 м височина на избрано от вас дърво, като се постарайте корпусът на къщичката да е леко наклонен напред, така че да не се събира вода. ---> Още от Мисия кестен
 
къщичка за синигери.jpg
 
През зимата, поставете хранилки със сурови  орехи, слънчогледови и други ядки, както и сланина.  Напролет ще ви се отблагодарят за добрината.
 
Фейсбук страница за синигерите: Синигери
  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Евелина

Още малко подсказки за къщичките :

 

- Добре е да имат колкото е възможно по-голямо разстояние между отвора/входа и пода на къщичката . Така за хищниците е по-трудно да стигнат до яйцата и пиленцата. Отворът трябва да е високо горе.

 

-  Предната стена е добре да е дебела поне 4см , а е добре да се добави и допълнителна дъсчица(комин) , която да увеличи дебелината около входа до 6см. Така белката не може да сгъне лапата си в лакътната става и да "изгребе" пиленцата от дъното на къщичката.

 

- Предната стена да се отваря с панти и райбер - за почистване . Ако в къщичката се настанят врабчета - не се почистват зимните им гнезда - трябват им , за да се топлят.Чистят се къщичките от средата на октомври до средата на февруари , махат се старите гнезда.

 

- Дъските да са нерендосани отвътре - пиленцата ще трябва да се изкатерят по тях за да излетят.

 

- Най-добре е къщичките да са на около 4 м височина , откъм източната страна и в короната на дървото или под стряха (да бъдат защитени от силно слънце).

 

- Да се окачват на 30м една от друга , само ако са за врабчета или скорци може да са на по 2м една от друга.

 

- Окачването : към къщичката се заковава по-дълга летва и тя се заковава към дървото с 2 пирона над и 2 под къщичката. Единият пирон се забива целия , а другият - до половината . Дървото растейки "вмъква" в себе си първия пирон. Най-добре е да се използват алуминиеви пирони - най-малко повреждат дърветата.

 

- Най-доброто време за поставяне на къщички е от есента до края на зимата , но може и през останалото време.Колкото по-дълго стои къщичката , толкова е по-голям шансът да бъде заселена.

 

- Опасности за птиците : белки , котки , катерици , свраки , сойки, голям кълвач . Решения : дебела предна стена на къщичката ; пръстени от клонки на бодливи растения около ствола на дървото . Никога на монтирайте колче/пръчка за кацане под входа на къщичката! Това не е нужно на птиците , а улеснява хищниците.

 

(от сайта на Полското дружество на защита на птиците (със съкращения))  Успех на градините с птици ! :)

  • Харесвам 4

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Еха, благодаря, Евелина, за това инфо, супер интересно и полезно!

 

По селата най-разпространеното мнение е, че птиците правят само пакости - изяждат слънчогледа, гроздето, черешите и какво ли още не. Опитвал съм се многократно да обяснявам на стари хора за ползата от птиците в градината, но не и не... Скорците изкълвали гроздето - а като няма скорци нашествието от скакалци броим ли го? :)

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Cucurbita Maxima

Против котки вариант е да се увие част от дървото под къщичката с нещо гладко - примерно ламарина.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване