Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

РозмариН

"На прогноза вяра да нямаш!" Какво ще бъде времето - метеорология и прогнози

Recommended Posts

РозмариН

След като за пореден път в Седянката се завихри споделяне на информация за линкове с прогнози за времето, явно има нужда и от отделна тема за новопристигнали, забравили или просто интересуващи се от възможността да не останат твърде изненадани от времето, което да им провали градинарските планове и дейности.

Списък на досега обсъжданите:

https://www.foreca.com/ - /Благодарим на @Боби Димитров/
https://www.meteoblue.com/ - /Благодарим на @Боби Димитров/
https://www.wunderground.com/ - /Благодарим на @Лозето ме наби!/
https://www.windy.com/ - /Благодарим на @Оризаки Кошияма и @Лозето ме наби!/
Жокер от @Котарак без чизми - 12 June 11:53 PM /в Седянката/
Windy.com - Цъкате отдясно на radar & satelite и от отворилите се нови две позиции цъкате на weather radar. Отдолу има play за последния час, 6 часа или 12 часа. Може да се използва и за моментни прогнози дали в следващия час ще ви перне дъжд. Допълнително отдясно може да видите в ретроспекция (или пък прогноза - зависи какви данни гледате ) и други метеоданни.

https://euweather.eu/frc_maps.php /Благодарим на @Лозето ме наби!/

https://www.stringmeteo.com/ - Българският сайт за обсъждане на времето и климата /Благодарим на @Славянски, който е споделил сайта/

https://www.stringmeteo.com/forecasts/index.php - тук има още доста линкове за по-големите ентусиасти. /Благодарим на @Славянски, който е споделил сайта/

http://mypws.ddns.net/weather/wxindex.php - прогноза за София /от @Славянски, вероятно може да се намери информация и за други локации, но моля, който има време и желание да провери и сподели/

И полезно от Температури 2020:

На 08.02.2020 г. at 10.46, Боби Димитров написа:

Цитат

 

Синоптик.бг си взема всички данни от Foreca. Мнозинството сайтове и приложения вземат данни от 4-5 световни "машини" за генериране на данни, които реално са едни сървъри (суперкомпютър), в които се подават текущи данни автоматично и на даден интервал, от 15 мин до 6-12 часа, машината връща данни. За по-"важни" места данните се обновяват по-често, особено там, където има множество автоматични станции, подаващи входящи данни. За места като... примерно Априлци, всичко е на база статистически модел (тнар "норми").

Невъзможно е да се направи реална прогноза за конкретен град, хеле па село, без да има непрестанен поток от актуална информация. В България тези станции са единици. Сещате се колко е ниска резолюцията на данните.

При генерирането на данните по който и да е от климатичните модели, реално се правят зонови (триизмерен масив, покриващ цялата планета), а не точкови прогнози. Съответно за всяка точка се вземат данните от масива в тази точка. Като напишеш Сикиречево, трябва да е ясно, че никой, никога, никъде не е правил прогноза за Сикиречево. Просто сайтът взема локацията, извлича от масива данни за тази локация и я показва.

В тази система реално никъде не са намесени хора, в подаването на входящи данни и в генерирането на това, което виждаме. Всичко е автоматика.

Немалка част от данните идват от метео сателитите, които дават снимка на облачна покривка като вид и посока на движение, валежи количество и тип, светкавици, темп на въздух на различни височини, океанска, на сушата, атм. налягане, както и още една торба неща. Затова понякога става така, че като постъпят акутални данни от космоса, резко се променя това, което се показва по сайтовете (като weather.com, accuweather, wunderground, etc), нещата се променят драстично в рамките на 30-60 мин. Просто е минал един цикъл на генериране с по-актуални данни и те така.

Примерно сутринта ставаш, гледаш пише ще вали цял ден порой, а то вън переста облачност разкъсана. Излизаш с неопрена, а то хване жега и припек. По обяд поглеждаш, пише, че вали, а след 15 мин го сменя на слънчево. Или има фрапантно несъответствие от типа -15 нощни, без да падне под -5 примерно.

Тъй като в тези модели се вземат предвид много променливи + цялата база с исторически данни и се работи на едро, понякога важни неща не дават отражение. Примерно ако човек избере локация с по-голяма надморска височина, но наблизо до друга, да речем две села близо едно до друго, но едното е на 600, другото на 1000 м нмв, веднага се вижда сходна прогноза, като се различават леко температурите, пък ако ще и едното да е на южен склон, другото на северен на Балкана. Демек в едното може да е с 15 градуса по-топло и слънчево, в другото да вали сняг. Просто моделите не могат да отчетат тези микро-разлики, защото работят на глобално ниво.

В заключение искам да река, че "тоя сайт не показва вярно" или "не го познаха" са просто изрази. Нито сайтът прави нещо друго, освен да разгласява генерирани от съвсем друго място данни, нито има някой човек, който да познава.

пп: В добавка да кажа нещо. Някои от най-точните системи за предикция са за ураганите. Дори и там, където едва ли не цялата световна мисъл и мощ е впрегната, можете да видите как прогнозният път на урагана 3 дни напред е кръг с радиус на несигурност няколко стотин километра...

ппп: В гимназията имах съученик, чиито родители и двамата бяха метеоролози. От тях знам и постулата "На прогноза вяра да нямаш!"

 

 

  • Харесвам 2
  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Лозето ме наби!

Уточнение: windy.com го научих точно от Босия котарак :)

Във euweather.eu има разнообразни карти, не само посочената за валежите.

Навремето ползвах изключително https://www.accuweather.com , но откакто местните метео-станции спряха да "излъчват" по интернет точността му се влоши и го зарязах. При вас може да не е така. Има готини приставки за бразуъри и телефони.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Котарак без чизми

Текущи и скорошни данни за времето от любителски автоматични станции, от някои станции и със снимки : 
Стрингметео - https://www.stringmeteo.com/stations/index.php#stt
meter.ac - https://meter.ac/gs/nodes/html/current.html

Данни на НИМХ от измервания, от които най-интересни са данните от скорошни минали валежи, вкл. киселинност на валежа (Този дъжд ли скапа доматите?), вкл. снежна покривка -  http://meteo.bg/bg/izmervania?page=1

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
РозмариН

@Emil Избираме работещото!:wink: За радост, това изглежда добро и полезно! Много благодаря!:smile:

P.S: Няма да добавям в главния пост новодобавените, за да не се повтаряме, а и тъкмо ще е видно директно кой какво намерил:-)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Emil

Щегата на страна, ползвал съм този сайт и работи, когато работи. По едно време изчезна анимацията,  което го прави безполезен. Не съм специалист, но мисля че беше заради "ъпдейт' на "уиндоуса". Не намираше системен "плеър". Информацията е по-точнa, сравнявал съм го с windy. За конкретно място сравнявайте данните от няколко радара (на места се препокриват), защото дават отклонение по периферията.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Котарак без чизми

Всъщност на windy едно от предимствата е, че самО комбинира информацията от всички радари. Другото е, че работи цяла година, а не 5 месеца в годината, както картите на ИАБГ, покрива цяла България и след силен валеж в София или Пловдив не блокира поради голям трафик.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Искам да направя едно допълнение към текста в цитата, който е в първия пост.

Сайтовете принципно показват тнар усреднена прогноза (ако ползват няколко модела като източник) или единична прогноза (ако ползват един модел). Сайтове като Синоптик ползват един източник на данни с един модел (Foreca). Сайт като Метеоблу показва какво влиза в тяхната усреднена прогноза - показва всички модели, на чиито изчисления са базирани прогнозите. Аз лично не знам за друг такъв сайт/интерфейс за метео модели, затова и го ползвам основно него.

От този мултимодел идват две ползи, които не знам как бих добил иначе.

Като гледа човек насложената графика на всички модели, може да види до колко различните модели се разминават. Колкото по-големи са разминаванията (отклонения от усреднена крива), толкова по-несигурна и ненадеждна е прогнозата. Харесва ми, че тази характеристика е онагледена със специален индикатор "точност". При нестабилно време дори от днес за утре има точност 30-50%, докато при стабилно, има 80-90%. Кой друг сайт дава точност на прогнозата си, ако знаете - споделете?

Втората много важна за мен полза е, че с времето и натрупване на наблюдения, мога да определя кои модели дават най-точна прогноза за моята локация - обикновено са 1-2 и точно в такива дни като сега се хваща идеално, защото има екстремуми. По този начин мога с един поглед на телефона да видя общото положение, а с 3 клика да видя по-конкретно и по-точно прогнозиране за мен лично като място. В случая за наше село тъмно синята линия от графиката долу дава най-точни данни, след двугодишно наблюдение.

Да, дори и този модел не е 100%, но ако погледнем по-общо, няма модел, който да е 100% точен. Така че наличието на такъв, който е значително по-точен от останалите е голям плюс (особено спрямо Синоптик, който почти винаги е грешен за нас, а Accuweather е приемливо точен, но не колкото въпросния модел).

 

image.png

На графиката се вижда точната снощна температура от -3 и дневната от 3 градуса, която също е така.

 

пп: Между другото, тук пише също интересни неща: http://agro.meteo.bg/

  • Харесвам 1
  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване