Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Боби Димитров

Буркани

Recommended Posts

Боби Димитров

При мен по различни линии се стичат потоци от буркани. Използвани, но чисти (мити). Всякакви вместимости. Винтови капачки. Често има и шишета, също стъклени и мити, с винтови капачки.

Когато наличното ми пространство се изчерпи, използвам кофите за стъкло и метал наблизо. Но ако мога да помогна на някого, който има нужда от буркани, ще се радвам да намалим отпадъка.

Към момента съм приготвил над 100 буркана несортирани (микс обеми) за хвърляне. Имам и още към 100тина сортирани, различни размери, като най-основно сортирам 212, 370, 580 и 720 мл (последните три с голяма винтова капачка). Имам и шишета 750/1000 мл някакви.

Следващата сряда ще пълня кофата, а по-натам ще пиша когато имам отново насбрани буркани, тук в темата.

Бурканите се намират в склада ми в жк Лагера и най-удобно е да се вземат в сряда, но при уговорка може и друг ден, стига да ходя до София.

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Привет, вдигам тази тема, защото към момента имам отново буркани, та ако някой има нужда, нека се усеща поканен!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Bore
На 20.04.2023 г. at 14:21, Боби Димитров написа:

Привет, вдигам тази тема, защото към момента имам отново буркани, та ако някой има нужда, нека се усеща поканен!

Ако имаш от по-големите (над 1000 мл) и най-малките (под 250 мл), бих им дал втори живот. За шишета също се интересувам :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
embedeo
На 20.04.2023 г. at 14:21, Боби Димитров написа:

Привет, вдигам тази тема, защото към момента имам отново буркани, та ако някой има нужда, нека се усеща поканен!

Боби, като стана въпрос за буркани, ще те затрудни ли да постнеш тук някоя снимка на различните типове буркани. Аз засега се интересувам само от външния вид на буркани, по възможност с обем около 300 до 500 мл с винтови капачки с широко гърло, т.е. капачката да е голяма и гърлото на буркана да не представлява стеснение спрямо основния цилиндър на буркана. Засега не се интересувам от реално (физическо) придобиване на буркани, ами само от външния им вид, по художествено творчески причини.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

За художествена употреба надали ще има, защото са обикновени. В момента имам сортирани от тези видове.

212 мл заместител на старите бебешки с по-широк отвор.

20230531_115004.jpg

 

250 мл с дълбока капачка.

20230531_115018.jpg

 

370 мл с голяма капачка.

20230531_115032.jpg

 

580 мл.

20230531_115052.jpg

 

Рандъм сбириток.

20230531_115103.jpg

 

Единични бройки 1л и 1,6л.

20230531_115117.jpg

 

От останалите са по 20+ обикновено.

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Котарак без чизми

@embedeo Такива буркани са някои вариации на Омния 400 мл. (старите малки буркани за лютеница). Мога да ти отделя няколкото бройки, които имам.

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
embedeo
Отговорено (Редактирано)
преди 11 часа, Боби Димитров написа:

За художествена употреба надали ще има, защото са обикновени. В момента имам сортирани от тези видове.

Напротив, Боби! :) Прекрасни са бурканите! Благодаря за снимките! Засега най-много ми харесват: "250 мл с дълбока капачка", "370 мл с голяма капачка" и от "Рандъм сбириток" двата най-леви реда, дето частично ги закрива ръката ти. Интересно, дали капачката на "370 мл с голяма капачка" и на 580 мл буркан са взаимозаменяеми?

@Котарак без чизми , благодаря, че се отзова! А дали ще е удобно да пуснеш някоя снимка? За "красотата" на бурканите, особено старите, над 70 години, е друг случай, но също така интересен.

Идеята ми е да проектирам (да направя дизайн) на модулно външно осветително тяло, което да може да се монтира на външни стени, или тавани, или в градината, и да издържа на дъжд и слънце. Може да не го реализирам на практика, а може и да не намеря време да доизпипам дизайна. За идеята си имам две причини. Първата причина е, че през последните две седмици търсих физически и онлайн външни осветителни тела, които да са евтини, практични, и да покриват колкото се може повече случаи на употреба, но въпреки голямото разнообразие от модели, виждам съществена празнина на този пазар (е, може проблема да е само в мен). Втората причина е, че преди няколко дни помагах на племенницата ми да решим един софтуерен проблем. Тя учи (графичен) дизайн, в нейното средно образователно училище и на мен ми се струва, че тя си харесва избраната специалност и е много старателна. Обаче образователната ни система ми изглежда много калпава -- не учи децата на коректна (подходяща) компютърна грамотност и, например, няма никакво съществено обучение за софтуера със свободен сорс код (FOSS). Цял един свят остава скрит за нашите деца. Случаят с племенницата ми не е изолиран, същите проблеми забелязах и при сина ми, преди няколко години, а косвено го усещам и при разговори с други младежи (например, никаква идея за файл, файлово име, разширение и предназначение).

Ако четете тези редове и сте фактор в българската образователна система, особено ако имате отношение към компютърното обучение на българските деца и младежи, ако сте на заплата в Министерство на Образованието и Науката (МОН) и парите за вашата заплата идват от данъците които плащаме всички ние, то знайте, че моето мнение за вас е много лошо и, че от моята позиция на инженер с над 25 години стаж, вие сте бездарници, а може би и некадърници!

... Та значи съм намислил да покажа на племенницата ми как аз ползвам FOSS компютърни програми за да си свърша работата, както и за да подкрепя тезата си. (В яда и възмущението си, споделих на глас с горкото дете, какво мисля по отношение на МОН, отговорните хора в българската образователна система и за някои учители.)

За протокола, съм длъжен да кажа, че аз самият имах, в повечето случаи, прекрасни учители и преподаватели, може би "извадих късмет", както и уцелих някои от добрите моменти в образователната система. Също така някои модели осветителни тела, все пак бяха направени доста добре за ниската си цената и похвално -- имаме и български производители.

Редактирано от embedeo
 • Харесвам 4

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Котарак без чизми

Ето такива са Омния 400 мл, които имам предвид - цък. Нямат винтови нарези, така че захващането им ще е проблем. За външно осветително тяло съм виждал от 90-те на миналия век едни стъклени осветителни тела точно като буркан от 720 мл, с винтови нарези за захващане, но силно декориран и оребрен отвсякъде, дори и откъм дъното, за да не се чупи от първото нещо паднало отгоре му, примерно топче от градушка. Подобно на този.
За училището - в огромната част от БГ училищата учениците от 5-ти клас нагоре просто си губят 80-90% от времето, и единственото, което работи е извънучилищното образование, или поне училищно извън задължителната програма. В идеалният вариант детето само се занимава с нещо, което му е интересно или класическият вариант - плаща се за курсове, които му допадат. Важно е да има успехи в това което прави и околните да ги забелязват, иначе без занимания затъва в едно тресавище, в което може да стои години наред, дори след като завърши. В твоят случай, това което си намислил е чудесно, но на твое място бих го подобрил - бих и показал как се използва софтуер за дизайн както в твоята работа, така и за нещо от нейният свят.

 • Харесвам 1
 • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
embedeo

@Котарак без чизми , благодаря за подробностите и снимките за бурканите! Да, буркани без винт е прекалено трудно да се използват (на практика) за моята цел и аз също съм ги изключил от възможностите.

преди 8 часа, Котарак без чизми написа:

За училището - в огромната част от БГ училищата учениците от 5-ти клас нагоре просто си губят 80-90% от времето, и единственото, което работи е извънучилищното образование, или поне училищно извън задължителната програма. В идеалният вариант детето само се занимава с нещо, което му е интересно или класическият вариант - плаща се за курсове, които му допадат. Важно е да има успехи в това което прави и околните да ги забелязват, иначе без занимания затъва в едно тресавище, в което може да стои години наред, дори след като завърши.

Това което казваш ти е също важно, но то не отменя отговорностите на МОН и образователната система към нашите деца. Аз лично не намирам никакво оправдание за отговорните за компютърното обучение хора в МОН. А още дори не съм не съм отворил темата за независимост (vendor-independence) на образованието от частни (комерсиални) продукти и технологии, нещо за което повечето политици и пак факторите в МОН нямат изобщо представа.

преди 8 часа, Котарак без чизми написа:

В твоят случай, това което си намислил е чудесно, но на твое място бих го подобрил - бих и показал как се използва софтуер за дизайн както в твоята работа, така и за нещо от нейният свят.

Това се подразбира. Понеже аз използвам компютри и FOSS за много неща, то за мен е много лесно да покрия напълно 100% от "света" на племенницата ми. Ако си по-млад от 40 години (примерно) може и да виждаш света по друг начин. Но на моята възраст, и с моя отличен късмет с техническото образование, учителите, приятелите и роднините ми, имам щастието (и нещастието) да виждам едновременно повече детайли.

Например, от моята "камбанария" няма причина децата в училището на моята племенница да бъдат заставени да учат (калпаво) две частни комерсиални приложения за растерна и векторна графична обработка, а в същото време не чуват нито дума за GIMP и InkScape. Това съждение на мен ми идва естествено, но на някой учител, който е по-млад от мен с 20 години, просто няма как да му хрумне. Затова би трябвало да се води дълъг, търпелив и дипломатичен разговор с всички заинтересувани страни, плюс доказване с конкретни примери, което пък изисква най-малкото времето на тези заинтересувани страни (което е още един пример как се подхранва феномена "worlds apart", за който споменах в друга тема днес).

 • Харесвам 1
 • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
zloster
На 1.06.2023 г. at 20:56, Котарак без чизми написа:

Ето такива са Омния 400 мл, които имам предвид - цък. Нямат винтови нарези, така че захващането им ще е проблем. За външно осветително тяло съм виждал от 90-те на миналия век едни стъклени осветителни тела точно като буркан от 720 мл, с винтови нарези за захващане, но силно декориран и оребрен отвсякъде, дори и откъм дъното, за да не се чупи от първото нещо паднало отгоре му, примерно топче от градушка. Подобно на този.

Тези осветителни тела за баня (и балкони) още ги има. Май са най-евтини след гола висяща фасунга. Миналата година трябваше да сменя основата (конзолата, която се захваща към стената) на една такава. Откъсна се фасунгата от прекалено стягане на крушката. Ключовите думи за търсене в Интернет са  "осветление баня глобус алпик основа ф15см ф150" (или комбинация от тях). Има и скосени (наклонени) основи - осв.тяло не е под прав ъгъл спрямо стената. Има сферични глобуси (прозрачни, матови, с и без оребряване) и цилиндрични (като буркан). Тези вторите май са редки в момента:

Ташев-Галвинг: https://tashev-galving.com/cat/305695/osvetitelni-tela-za-banya; Хоум-макс: https://www.home-max.bg/interior-i-dekoraciya/osvetlenie/osvetitelni-tela/lampi-za-banya/aplici-za-banya/;  Бриколаж: https://mr-bricolage.bg/osvetlenie/osvetlenie-za-banya/osvetitelni-tela-za-banya/c/004008002

Имат гумено уплътнение (пръстен, ring на така модния "мързело-невежо-англо-български") между тялото на основата и глобуса. Има няколко обяви за втора употреба и на някои снимки се виждат възможни варианти за защита на лустер клемата в основата (от влага, пръски и прах). Предполагам и с термосвиваем шлаух ще е напълно достатъчно. Това е за подобряване на защитеността от прах/влага - IP клас на защита.

При интерес мога да приложа снимки и на 2 (две) работещи при мен осветителни тела: едното е със сферичен стъклен глобус, а другото с цилиндричен.

  

алпик-глобус-основа-баня-ф15-ф150-влагозащита.jpg

 • Харесвам 2
 • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ру®
На 31.05.2023 г. at 23:00, Боби Димитров написа:

212 мл заместител на старите бебешки с по-широк отвор.

 

Случайно да са ти останали за даване от най-малкия размер (212 мл)? 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

Миналата година поръчвах от Burkani.bg бурканчета (с капачки). Учудих се от разнообразието на размери, което се предлага. 

 • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Другата седмица ще съм в София и ще видя, и Котарашки ми писа. Тия от май месец многото заминаха, но може и да има други. Иначе в буркани.бг цените са само за крипто инвеститори и богати пенсионери... 2.50 за малко бурканче... Вземали сме от тях по 100 млн за мед за подарък за гости на сватба, е ми то буркана по-скъп от меда...

 • Мерси 1
 • Ха-ха 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Котарак без чизми

Постоянно разполагам с 720 мл. винтови и 800 мл Омния (компотените от едно време), които са ми в излишък. Искат миене, понеже са стояли дълго време отворени. Няма нещо засъхнало в тях. 720 мл повечето са с етикети.

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Имам по 6 бр от 1 л и 6 бр от 1.7 л (на снимка по-горе), както и 30тина "рандъм сбириток" (подобен има на снимка горе, малки буркани около 350 до 200 мл). До към май месец трябва да ги разкарам, та ако има мераклии, да ми пишат.

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Bore

Бих взел тези от 1700, ако няма други желаещи

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

@Bore Никой не е дошъл от април за буркани, та ако искаш нещо, има.

Точно получих и над 30 броя от 580 мл с винтова капачка, които ще хвърлям по-скоро, че място не остана.

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Ако бях по-близо бих ги взел.

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

 • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

  В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
 • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване