Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Селска чест

  • публикации
    47
  • коментари
    25
  • преглеждания
    18758

2017.08

Боби Димитров

2515 прегледа

Интересна работа. Миналата година съм писал, че сезонът е закъснял, а някак ми се струваше, че беше по-ранен от тая година. Не може да се разчита на спомени, трябва си дневник!

5-6.08

Основната дейност беше разчистването на една площ 20 квм около ясена от натурии (останали от предишния собственик), извозени с два камиона с падащ борд. Последва почистване с търмък, мятане на детелина микс, лека поливка, слама, утъпкване (децата хареса най-много утъпкпването). Подредихме и касетката с бурканчета със семена, която седи в мазето, което отне повече време от очакваното.

Брахме краставици, тиквички, първите два големи розови домата салатни (единият ударен от градушката, другият с гъсеница в него), малко микс от дребни ранни сортове и черита, 2-3 кг моркови за фризера, малко зелени чушки за печене. Извадихме последния лук, почистихме извадения преди и изсъхнал, сумарно над 7 кг, като сме брали и доста за зелено. Откъснахме първите праскови! След като втора година сланата попарва цвета, някак по чудо 10 завръза бяха пощадени и от тях 6 броя преживяха градушките и са почти узряли!

Продължаваме да берем сух нахут, има още 30% някъде, а децата дояждат последните завръзи зелен. Много наяден, но и много с двойни шушулки, така че явно пролетната влага дава отражение. Обаче това че наляга от бурята е накарало доста нахутчета да мухлясат.

С новата клонова ножица набързо отрязах 5-6 кола за няколко забравени и налягали домати. Отделих време да огледам на зелено цялата ограда, която е микс от черници и акации, за да набележа кое ще се кастри на есен/пролет и как ще се оформя.

36150185862_4f9c8ce5e7_h_d.jpg36275344926_f8ac46a595_h_d.jpg36150215392_0189174264_h_d.jpg

 

12-13.08

Основната дейност беше почивката. Жегата беше яка (оранжев код за високи температури). Събирахме семена от лук, моркови, копър. Рязахме и сортирахме ригана. Окосих всички пътечки с тримера - тревата извън градината не е пораснала особено, предвид жегите и сушата. Разджуркахме една купчина стара гнила слама - няколко бали, метнати през оградата и непипнати 1 година. Ходихме на комшийско гости. Пекохме чушки (страхотни) и тиквички на огъня вечерта.

Събота през нощта се разрази яка буря (и за нея имаше жълт или оранжев код за вятър, дъжд и градушка). Град не падна, но мазето се наводни пак, явно му трябва врата... и прозорци... Царевиците, които бяха рехави (от Сортови семена) налягаха яко, повечето слънчогледи паднаха, а на тях имаше вързани домати... Колците на смилянския боб се счупиха през средата и в момента цялата джунгла е почти легнала на земята. Имаше две шепи обрулени домати и дори откъснати чушки!!!

В неделя продължи да вали яко, затова набързо обрахме 7-8 кила консервен домат с няколко сърца за салата, още чушки, тиквички и краставици и си тръгнахме.

Снимка на Катето, което дръпна всички зелени домати с думите "ам-ам!". Полските печурки, които се опитвам да "култивирам" в края на едната леха, явно съжителстват добре с влагата под тревясалите тикви. Детелината покълна изпод мулча за една седмица, въпреки жегите и сушата. Затвърди ми виждането, че ако има soil disturbance и оголване, веднага трябва да се затреви и мулчира!

36405501761_0d9c41f4cc_o_d.jpg36496843326_001093bbbe_h_d.jpg36496786686_937cb7aff9_h_d.jpg

 

19-20.08

Извадихме последните картофи - преместените. На пролет видяхме, че в много лехи избиват листа картофи, може би 10тина корена. Явно сляпото куче ги е разнасяло. Гери извади внимателно всички покарали картофи и ги нареди в една леха. Те станаха най-късно, но добивът си беше добър. Сега вече знаем, че картофите търпят пресаждане!

Брахме домати консервни една касетка и доста салатни, тиквички, краставици, моркови. 2-3 кг зелени чушки, които изпекохме директно на жар за салатка, както и две шепи люти. Елиминирахме 75% от лехата с нахута, където беше налягал доземи и много изяден. На негово място намятахме спанак. Останалите 25% не са толкова налягали и имат нови завръзи, които ще осигурят нещо за гризкане в идния месец.

Изрязах всички върхове на тикви, пъпеши и краставици от старите. Който вързал - вързал. Дано успее да узрее нещо от тия 3-4 завръза. Третата реколта краставици почнаха да връзват, обрахме 2-3 хубави като размер. Мулчирах яко аспержите, около 7-8 см надробена гнила слама, полях ги, оформих място за бебетата, които след месец ще влязат в земята.

Почнахме да събираме първите сушени шушулки от нещастния смилянски боб, който така е полегнал, че се наложи да се намеси сезал и арматура за частично спасяване на ситуацията. Извадихме 10-20 арпаджичета, които тази година отгледахме от семе. Сега вече като знаем че става лесно и как, почнахме да събираме много семе от лук, микс жълт и червен и на пролет смятаме да мятаме навсякъде лук! В къщи почна офанзивата по събиране на доматено семе.

Апаратът останал без батерия, затова давам от телефона снимки.

Децата с най-големия ни домат тази година, 1020 гр. Не се впечатлявам от размери аз, а и този не е представителен за сорта - на същия корен останалите далеч не са толкова едри. Лук, чесън, чубрица и риган за зимата. Чушките в процеса на бране. Краставичките от последната реколта.

leobqK52HCb9Bj0dKKqU-UkcIYXtdZnOgojeqnfYVb3o2Ut6WfLx7i1FWROEmVaSikhQnSPQo_a4CZjQZHpqVkCuFwqd9QtI9zrkaAea7O6GNFbXZ5dZmbWjprgVjQsz64XIkG7sAUaqr6O6o-HTo1FNfHy5yKSY

 

26-27.08

През последния уикенд не работихме по градината, офанзивата беше в къщи. Подготвяхме се да отиваме за седмица на море и монтирахме една импровизирана външна мивка. Снимки нямам, записал съм само, че сме обрали касетка домати за вземане на морето, касетка с консервни, които сме изпарили и отделно краставици и чушки за салата. Извадихме и втора по-голяма порция моркови за прибиране във фризера. Вечерта преди да тръгнем към морето до последно вадихме доматени семена от чашките, дето ферментират, надписвахме, слагахме за сушене, рязахме варихме домати и тн.

И те така.

  • Харесвам 6


7 Коментара


Recommended Comments

Боби, кой е този едър сорт домати? Огромни и с много плод!!! Аз си мислех, че отглеждам домати :smile:

Споделете коментара


Адрес на коментара
Боби Димитров

Отговорено

Ох, добре, че е този форум тук, да среща разбиране - родата като види градината изобщо не забелязва продукцията. Само "много е трева" и "много са ви грозни коловете, купете си хубави" :D

Ако записките ми са правилни и семената не са се омешали, тези салатните би трябвало да са сърце от Лозан Миладинов - получих семето от Стефан на срещата, иначе с Лозан се познаваме още от първия "Петък пазара" в Лозенец лето 2012. Във същата леха долния ред (щото са 2 реда) би трябвало да има Черен ананас и Черно сърце. Ще те държа в течение като почнат да зреят.

И друго, тези изглеждат огромни и с много плод, но всъщност имат такива завръзи само на първа и втора китка. Третата опада в градушката, четвърта в жегите, сега по връО гледам има тук-там май захванали завръзи, но те няма да узреят в никой случай в идните 40 дни без слана. Докато имам саморасли консервни, вероятно Рио Гранде, на които ВЕЧЕ съм им отрязал върховете след 6та китка, всички със завръз. Та мисълта ми е, че предпочитам сорт, който да дава равномерно - явно тези гиганти не са такива, в нашите условия на кръстосано неглижиране.

Споделете коментара


Адрес на коментара

Имах предвид отрупаното с плод растение. Вярно, че около него другите са с по-малко домати. При мене навън така се отрупват по-дребноплодните, като онези домати, кръстени Кнежа (мисля, че са Трапезица - хубав средно голям червен домат). Вътре и вън изглеждат различно растенията. Важно е къде се отглеждат. Имам предвид като позиция спрямо слънцето, дали са нагъсто и всичко останало, свързано с почва, торене и т.н. До вратите в оранжерията винаги се представят много добре засадените домати. А след като температурите минат критичната точка от 0-5 градуса, оставяме отворено денонощно.  Ако едно растение даде 10-12 едри домата на първите две китки, не мисля, че ще му търся още толкова нагоре. Розова магия навън има по 2-3 едри домата, нагоре тепърва се развива, а няма много време. Вътре е доста по-добре, но определено до вратата е звяр. Мисля, че рязането на корените при пикиране е допринесло за добрата реколта, но не мога да съм сигурна. 

Такива неща като трева не забелязвам и не гледам. :) Ако събереш семена, ще се радвам да опитам няколко растения. Навън съм опитвала да отгледам сърца миналата година, но бяха на сянка и имаха по два домата. Ще трябва да се престраша и да засадя още веднъж, може пък да стават и навън. Черните не са ми интересни. Тези, които опитах, не бяха вкусни за мене, но си струваше заниманието. Поне знам, че има зелени, бели, жълти, черни, само оранжеви не съм пробвала, но може да им дойде ред. 

 

Споделете коментара


Адрес на коментара
Боби Димитров

Отговорено

Значи на първата снимка с едрите домати, всичките би трябвало да са такова червено сърце от Лозан. На втората снимка са консервни, Сан Марцано и Рио Гранде, те са от наше семе, събрано лани. И от трите неща ще събирам пак, така че ще има и за теб :)

Споделете коментара


Адрес на коментара

Сан Марцано е много родовит, но се отказах от него. Причината е, че са ми безвкусни, а за сок и лютеница всички стават (за мен). Рио Гранде сигурно са както Сан Марцано, т.е. отпадат. От едрите искам (десетина семенца). :) Ще се реванширам със семена от моите сърца. 

Споделете коментара


Адрес на коментара
Боби Димитров

Отговорено

За мен консервните домати са несравнимо по-добре като вкус, аромат и не на последно място - скорост на обработка, спрямо салатните. Един пример. Едно и също количество пюре за лютеницата (мерено в литри) се получава от 35 кг консервен домат или 70 кг салатен домат микс.

Какви са последствията?

  1. Трябва да имаш много по-голямо количество салатен домат в градината, от който да събереш за пюрето (ние нямаме). Той иска повече грижи, дава по-малко на корен, грехота е да ползваш салатен домат за консерва, при положение, че за салата не стига примерно.
  2. Трябва да обереш, измиеш, нарежеш и смелиш двойно повече домати. Това, в зависимост от условията, може да значи 1-2 часа повече, но и 3-6-? часа повече, ако се разсрочи. Обикновено правиш операцията няколко пъти от нулата, защото нямаш цялото количество накуп. Съответно подготовка, миене, машинки и тн, всичко е многократно по-дълго.
  3. Трябва да изпаряваш 2-3-4 пъти (според съда и метода) по-дълго доматения сок, за да стигне нужната гъстота за лютеница. Това е, освен голямо разхищение на енергия, още по-неприятното за мен губене за време, което никога нямам излишно и не мога да купя, за разлика от още бутилка газ примерно.
  4. Резултатът от салатните домати по мой вкус е по-блудкав, ненаситен и с дъх на пре-готвено, защото е стоял на котлона много по-дълго време. Докато консервния домат прави гъсто и плътно пюре, което има чудесен баланс от сладко и кисело, не иска да му се добавя захар или сол, изпарява се за нула време и иска малко работа.

А специално Сан Марцано са добър сорт и за сушене, така че с 1 сорт - два заека, така да се каже. Макар че в исторически план най-доброто ни доматено пюре беше микс от 20/20 кг розов/червен консервен (Рома).

Освен това, добро Блъди Мери може да стане само с читава passata! A читава passata става само със сорт домати за passata!

Споделете коментара


Адрес на коментара

:) Сърцата наистина не са най-ароматният и вкусен домат, но са ми перфектни за зимнина. Днес мъчих един да си оставя семе - точно 20 семки. Харесва ми разнообразието от сортове - едни по-кисели, други сладки, трети кисело-сладки. Точно днес си говорихме с ММ, че тази година всички домати са ни хубави, сравнително рано започнаха да зреят и дано се задържи хубавото време поне до края на септември. Сушените домати при нас не са интересни. Винаги зимата имам толкова разнообразни консерви, че не стигам до сушените. Въпрос на готвене, вкус, навици. Времето никога не стига, дори да не си на работа от 8 до 17 ч. Въпреки това не правя толкова прецизни изчисления :P - като имам да правя зимнина, действам (е, ММ помага, разбира се). 

Споделете коментара


Адрес на коментара

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход
×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване