Селска чест

 • публикации
  46
 • коментари
  24
 • преглеждания
  12242

За този дневник

Колекция от снимки и събития от няколко различни градини

Публикации в този дневник

Боби Димитров

2019.06 и до там

Тъй. За момента слагам край на този дневник.

Причината е основно системна. Изключително трудно е да го водя, тъй като през телефона не мога надеждно да въвеждам на пресекулки текст и е много бавно (форум системата е 15+мб трафик, а на село няма и 3G дори), често ми се губи въведеното, а като отминат дни и се губи в главата ми какво е било.

Реално свършената работа я имам описана като точки в Google Keep, където си правим списъка с планувани дейности и ги отмятаме. Ако намеря лесен начин за споделяне на тези списъци във формата на дневник по дати (защото в Keep не са по дати, а като един нескончаем списък с готови и чакащи задачи), това ще наследи дневника.

Тук неминуемо се връщам към градинарското приложение за телефон, което бяхме почнали да правим с приятел преди 2 години, но стигнахме до концепцията само :D

Боби Димитров

2019.05

04-05.05

Най-сетне направихме този дренаж, който всъщност не е никакъв дренаж а е хибридна система за усвояване на дъждовна вода от 2 покрива и 2 двора.

8Ss57IgsscHjccmKTfYq2QGbTw7AEcgdu7OdCqTM

В горния край на тази снимка има две къщи - в ляво е нашата, в дясно е на комшията. Сумарно двете къщи имат над 250 квм покрив + над 200 квм бетон плочник около къщата на комшията + от наша страна ще има и площ от паркинг място и веранда. Цялото това нещо събира дъждовна вода. Събирането е по вече (почти) изградена система от улуци, сифони и тръби и ще стига до една малка събирателна шахтичка ф400 в нашия двор. Шахтичката ще е в горния край на тази снимка, където отива тръбата.

Изкопът на снимката следва линията на оградата, като минава през нашия имот. Там по оградата, от шахтата надолу, има изкоп към 80-100 см дълбок и около 60-80 широк, в който е положен ~20 см дренажен камък (объл чакъл), после едностранна дренажна тръба ф200 (ще рече, че има дупки само в 1/2 от диаметъра си и съответно пуска вода само надолу), увита в 2 слоя геотекстил 200 грама и накрая пак чакъл, после трошен камък трамбован с гумите на машината и после пръст.

Тръбата е 36 метра дълга (6 сегмента по 6 метра) и окончава в по-дълбока част на изкопа, около 2 кубика обем, който е пълен с дренажен камък. Този изкоп, де факто попивен кладенец, се явява в началото на зеленчуковата градина, в малко по-висока точка от всички лехи. Основното натрупване и попиване на вода ще става от него надолу по диагонал на терена. Това вече го видяхме как работи през есента, зимата и пролетта, когато в изкопа имаше по 50-80 см вода.

След попивния кладенец има "преливник" - една траншея копана от багер с кофа 30 см на дълбочина 30-40 см, която е пълна само чакъл, без тръба. Целта й е, ако водата не може да попие и няма място да се акумулира в попивния кладенец, да продължава надолу по дължината на оградата, вървейки успоредно и по-високо от всички лехи, попивайки, докато стигне в ниското, където почва горичката и после е дерето (барата). Ако е такова наводнение, че водата стигне до долния край на системата, по естествен път ще се отече в барата.

 


 

В процеса на правене, обаче, бобкатчето заравни и затъпка с няколко тонната си маса доста от зеленчуковите ни лехи. Ще отнеме години да ги възстановим...

Започнах да тествам горелки за обгаряне на дъски за направа на първата ни висока леха с дървени стени. Да видим как ще е. За сега е много бавно, явно не ми е добра горелката.

За Гошовден традиционно Гери прави козунак, тази година изцяло с квас, без мая. Стана супер. И 4те броя. Изядохме ги, да. :yum:

szjEGtsii1MNK0QCwn1CshOFg-NQq1ztSd7dDVCG

 

11-12.05

Събота ни дойдоха гости и реално работа не се свърши. Само монтирахме мивката на новото й временно постоянно място, за която цел трябваше да стъкнем импров платформа от буци, камъни и отпадно пдч, както и да се подменят една торба фитинги по пътя на водата надолу към двора. Отне целия ден. На свечеряване успяхме само да посадим разсада целина, микро с 2 листенца, но тва е, както и още 4 реда картофи за късни (Агрия).

Неделя беше феста на семената, а надвечер докарахме една кола боклук :) (по-точно отпадни стари дъски) и върнахме към София друга кола боклук (от строежа няколко чувала). Изобщо тази година градинарството е в подема на занемаряването си!

А, пропуснах също, че събрахме една 5 литрова кофа с охлюви изпод изачера на 2 лехи (под 8 квм).

Боби Димитров

2019.04

Хм. Доста неловко се получи. Бях сигурен, че съм написал дневника една нощ на един дъх за целия месец, но явно не се е изпратил или запазил. Жалко. Ще остане без дневник за април.

Месецът мина бързо в тревоги, защото очаквахме едни майстори за нещо, те не дойдоха, после разхвърляни валежи отложиха завършването на започнатия преди 2 години дренаж с още месец и накрая дойде Великден, за който празник имахме гости за няколко дни и реално в 3те съботи от началото на месеца не направихме кой знае какво.

 • Като гледам снимките, ето няколко събития:
 • Цъфнаха камчатките.
 • Тръгнаха аспержите и почнахме да берем за салата и хрупане.
 • Кресона и руколата тръгнаха и почнахме да режем.
 • Покълнаха ми доматите в салфетка по метода Валери (много играчка е, надали ще повторя).
 • Покълнаха ми акациите от семена и се развиват, растат и хеномелесите и франкфуртските крабябълс :)
 • Направих ново сито и почнах да пресявам компоста, над 100 литра фин до тук, има поне още 300.
 • Всички луковични нацъфтяха много красиво.
 • Плодните дръвчета цъфнаха, някои от тях за първи път - синя слива, афъзка, ябълки, круши. За съжаление към края на месеца имаше няколко студени дни и слана и повечето завръзи окапаха, вкл. праскови, кайсии, всички сини сливи и афъзки и тн и тн.
 • Живата ни ограда, комбинирана с фураж за гъски и кокошки (бакла и земна ябълка) започва да се показва.
 • Посадихме в градината 2 големи разсада Лабрадор от Алис, под туба 11 литра без капачка, но умряха от жега. Дните преди сланите имаше седмица с много високи температури и са се сварили. Просто абсурдно време.
 • На 29 април сме успели да посадим 30тина корена лабрадор в градината, наш разсад, около 10 см висок, целия го закопахме.

Своевременно ни монтираха вратичка на мазето и отоплителна инсталация в къщата и подова замазка!

Както винаги, снимките са в албума.

 

Боби Димитров

2019.03

01-04 Март

Дългият уикенд започна с необичайно високи темп. 19-20 градуса на сянка, макар че нощните са около нулата (в една паничка имаше замръзнала вода като отидохме към 11). Първата седмица на март също с дневни 15+, нощни над 0.

Оправихме ягодите - изкоренихме колкото можахме троскот и други плевели, издърпахме всички леторасли, сгъстихме и удължихме редовете. Понеже ни се видя много празно, сложихме и 50тина скилидки чесън в лехата.

Оправихме една леха в подготовка за моркови, оставихме я да изпръхне. В момента идеално си личи как в лявата част лехите са по-мокри, а в дясната редица са по-сухи. Тези в ляво са една идея по-ниско в терена, по-сенчести и към тях отива канала за бъдещото отвеждане на водата.

В лехата с малко арпаджик и чесън за зелено сложихме репички, марули за бъдеща консумация на ниво бейби от едни супер стари 5+ годишни семена, спанак, рукола, кресон.

В една оправена от есента леха, в която лани имаше чесън, сега са избили тук-там чесънчета, вероятно бубили или останали мънички главички. В нея сложихме 5 реда нахут микс бял и черен и 1 ред чесън за зелено. В лехата с чесъна от началото на зимата.

Оправихме още една леха, в която влязоха 2х2 реда Sugar Snap / Meteor грах.

Извадихме 10тина коренища аспержи от най-старите, които бяха затрупани по-лани от багера. За съжаление бяха много на дълбоко и бая корен даде жертва. Преместихме ги, да видим дали ще тръгнат - тази година няма да ги берем.

Преместихме 2 почти изцяло потънали в земята 50+ килограмови бетонни колове, почистихме около тях, разсадихме земна ябълка за жива ограда и опънахме хамака на децата.

Започна подготовка на една от лехите, в която ще преместим и съберем разни многогодишни билки - девисил, резене, джоджен, мента, маточина и тн, за да можем да ги размножаваме в поливни условия и после да ги разпространим из имота.

Почнах да ашладисвам - джанката под ясена и една от многото вишни на оградата. Другата седмица продължавам.

Като цяло спокойни почивни дни със гости, скара-бира, почивка.

xPodcP_gtJp2tD1ByJ0XbgGLXdz-6Xrfei1ymAuU

 

09-10 Март

Ашладисване основно действах, костилкови. Бавно става, по 5 минути поне на калем, докато се чудя, подбирам, оформям, режа, замотавам, мажа... Понякога и повече, ако трябва да подготвя подложката.

Добавих трета клетка на компостера. Първата почваме да я ползваме, втората се напълни, защото в последните седмици сложихме почти кубик троскот и кухненски отпадъци от няколко приятели.

Моркови Шантане и наше семе влязаха в готовата за тях леха. Продължи местене на разни многогодишни във временната разсадна леха. Направихме и още 3 лехи, готови за употреба - едната ще е "Лехата", с найлонче, за разсад консервен домат и туй-онуй по-държеливо.

Оказа се, че комшийските кокошки са разровили могъщо лехите с нахут и грах и съответно всички семена са извадени от почвата, но не изядени??? Интересно наблюдение: семената, които бяха попаднали в пътечките, бяха тръгнали да покълват, явно там е по-влажно, докато тези по лехата отгоре си бяха сухи.

Ходихме на полето да продължим забиването на пръчки от върба и топола и малко бъз, да видим дали ще се вкоренят. До момента са сложени над 100 пръчки в една площ от около 2 дка. Ходих при групата на полето да помагам с резитба на фиднаки и консултации.

Както обикновено, снимките са в албума.

 

16-17 Март

Събота лежерно половин ден. Оправих една леха и с помощта на синчето наредихме 2 реда картофи, за сравнение. Еднакъв сорт са, стар, но едните бяха рязани на парчета с кълнове, а другите по-дребни и без кълнове. Интересно наблюдение: в мазето, макар и отворено (без врата и прозорци) цяла зима са се съхранили идеално в една касетка дребните картофчета за семе. Арпаджик малко в лехата с морковите влезе, не повече от 500 г.

Неделя - годишната среща на Без мотика! Сутринта успях само да ашладисам малко, да заровя пак изровения от кокошките грах и нахут и да го засипя с пръст и трамбовам с дъска. Смених няколко връзки на капковото. Подреждах палетата, че станаха много и каша. Търмъчих и ръсих детелина на мястото на палетата, че е излисяло много. В не-парника посях малко маше.

 

23-24 Март

Сложихме 3 реда картофи Санте, леко рътени, кълнове 2 см макс, долу в Картофарника.

Сложихме в земята и лешниците от @Евелина, ягодите от @ADA и @alys, някакви корени хризантеми от Мърводол, местихме диви ягоди от горичката в леха и виолетки, по настояване на децата, в цветната леха с луковиците. Сложихме и малко маточина от комшиите в наша леха, че предишната я унищожи поредния багер.

Букетът тънки пръчки от върба се раззелени в къщи и го сложихме в барата да видим дали без вода ще вирее, голяма суша пак тая година. Към 25 март, 20% от валежната норма за март и 60% за февруари. Почнах да монтирам капковите маркучи и да подменям кранчета и снадки, то срамота, март да полива човек...

Ашладисвах още няколко джанки. Слагах сините кофички за мъхнат бръмбар - докато сложа 10 броя и вече в първите имаше хванати! Намятах компост на един винил, да подсъхне малко, че не мога да го прекарам през никакво сито като е мокър. 

Сварих вода на огнището и залях 10 литра мулч дървесен. След като изстина го разбърках с мицела от Алис и го наредих между два слоя кашони на специално приготвено разкопано и оплевено и полято място. Да видим!

Сложихме мрежа против птици на три лехи - грах, нахут и моркови, защото всеки път ги намираме яко изровени и подозирам кълняемостта ще е ниска.

Като цяло денят беше пълен и дори бяхме за малко в неделя, но не помня да сме свършили кой знае какво.

 

30-31 Март

Събота - оборка, напълнихме 10 чувала с боклук, има още бая като бройка, но са дребни, просто е пипкаво да се съберат, а имахме 2 деца на гости и беше изключено да хванем нашите на работа докато имат забавление. После пък дойдоха и други гости, скара-бира. Посадих ягодите от @ADA и мулчирах пробно с чували от зебло две пътечки между касиса, като преди това оплевих едната от двете редички касис.

Направих пробно малко сито от перфо ламарината, която имам останала малко от един проект. Добре се държи, ще взема по-голямо парче и ще направя по-голямо сито, за да почнем да ситим компоста. Проблемът е, че е мокър и не ще да съхне, има много органика :D изкарах 100 литра на един винил, на слънце е, за седмица не е изсъхнал, само горните няколко см. Едрата фракция, която остава - клечки, стъбла и други неразградени неща смесени с бучки пръст, е идеална за мулч на фиданките примерно, плодни храсти, лешници.

Неделя - багер. Дръпна една черта 30тина метра надолу покрай зеленчуковата градина, която ще е нещо като попивен преливник тип френски дренаж за водата от улуците. Така изведената траншея води чак към горичката под нашия имот и ако видим, че от там иде вода пролетно време или при обилни валежи, вече е ясно къде ще бъде езерото :D

Естествено, всяко копане с багер си е мега разрушение. Пръстта от изкопа, поради липса на избор, беше натрупана върху 5-6 от лехите ни, с което ги направи негодни за употреба тази година или поне докато не завали обилно и после затопли, за да изпръхнат буците. Част от пръстта пък беше натрупана покрай едната ограда, което съм сигурен, че ще е за ужас на съседа... Друга част пък препречи подхода с камион и джип от долна страна... Но ще е временно, надявам се, преди да завали трябва да го напълним с чакъл и трамбоваме с чимовете обратно отгоре.

Багерът успя и да избута и сбере купчина с клони, която бяхме натрупали в последните 5 години. При липсата на дробилка ги ползваме основно като хабитат за диви животни. Под тях имаше изключително добра почва, рохка и резултат от години компостиране на листа от джанките наоколо, събрахме си няколко кофи.

Пробвах си и новото ел-ренде за дъски - работи страхотно, просто се изумих как за 10 секунди можеш да превърнеш отпадък в нещо, което ще седи добре и в хола.

Снимките са в албума.

Боби Димитров

2019.01-02

Януари. Сняг, студ, грип.

Февруари. Към 15ти се затопли до +10 градуса, нощните отрицателни все пак. Ходихме няколко пъти за кратко, че сутрин е всичко в лед, следобед в 3 пада слънцето и става студ. В края на месеца си паднаха до нормалните около 0 дневни.

Продължава работата в прореждането и оформянето на микро гората долу, близо 30 нови кола от бряст се получиха. 

Изкопахме 10+ кг земна ябълка, направихме туршия, подарихме. Посадихме обратно малките парченца + една друга (в началото на лехата), подарена от Миленка (веднага след това в лехата). Нататък остава още малко да се вади и после пак има посадени пресни.

Гери оправи 2 лехи, като засякохме, че от всяка излизат по 3-4 кофи 20 литрови, с троскот коренища. В тях ще почваме арпаджик, чесън на зелено, грах 3 вида, зеленолистни. 

Нарязах 50 колчета къси и ги набих по опънат канап като начало на операция "изправяне на централната пътека", която ще изисква повечето лехи да се скъсят или удължат, в името на по-малко спънали се и паднали деца на възраст 6 месеца - 66 години.

Почистихме едно ъгълче от оградата от повет, около 10 квм, голям зор. Изгорихме триумфално целия повет. На пролет ще избие пак, сигурен съм. Но това парче не е пипано от 10 години...

Подрязахме всички фиданки, събрахме калеми. Подрязах касиса, да се разклонява от ниско. Всички резници са в земята. Заложих още 3-4 клончета от камчатката за отводки. 

Разчертахме мястото на нашата първа експериментална оградена висока леха.

Боби Димитров

2018.10-12

От тук насетне всички снимки ще качвам в моя Google Photos албум "Без мотика", като няма да ги пускам тук на превюта. Причината е, че Фликър орязват безплатния фото хостинг и нямам повече място там.

Октомври

Незабележително мина този месец. Не сме правили нищо особено в градината, ходихме рядко или за малко, имахе задачи по къщата, копане с багер, мъкнене на матрял, чистене. Малко е депресия, че една единствена вечер на мраз уби всичко в градината, а после дойде цял месец че и отива вече втори слънце и топло време... Мисля, че бих предпочел след сланата директно да се сговни времето, да не ме е яд :)

Направихме нов компостер - просто още 2 палета долепени до текущото П от 3 палета и стана втора клетка. Стария го завихме с 10 см слама да улежава. На пролет махаме сламата, прехвърляме горните 20-30 см в новия компост, защото са най-пресни, а всичко надолу влиза в лехите чрез разсада.

Почнахме да вадим и да печем земна ябълка. Предвид това, че я посадих без никаква подготовка (обърнах по една лопата от чима наобратно, с което потрупах някакви изостанали грудки и нито после е загърляно, поливано, плевено и тн), добивът е супер. От по-силните корени излиза по 1 кило и нагоре. Как се е справила в тая почва, идея нямам, но явно й е добре.

Занулихме лехите - всичко се изрязва до дъно и се наслагва върху повърхността, която реално е троскот де. Обаче ни свърши сламата, та няма да имат друг мулч тази зима. За щастие са добре затревени, та няма да седят голи.

Събрахме коловете и орязах (като част от ежегодната ми култивация на нови колове) още диви вишни. Мислех, че нямаме много колци, но излязоха над 70, а с допълнителните, които добавихме после при едно почистване на прото-гората, може и да стигнат 100.

Отрязах, с много зор и мъка, един голям клон на ясена и реално добихме половин кубик дървесина, микс от дебели за цепене до разпалки. За догодина сме уредили барбекюто, а ме чакат още няколко сухи дървета в горичката.

Посадих малко вкоренени резници касис, 4 микро резнички от камчатка, вкоренени с отводка (потрупване с почва на нисък клон) и малко малини Люлин, които останаха от купчината, която извадих от Мърводол за групата на полето. Посадих и луковиците от левурда, които ми прати Ева.

Сложихме металната рамка за микро парника, покрита с 2 ката агривело, без найлон. Вътре - лук, чесън, рукола, спанак, репички и чакаме разсад марули от комшийката.

Пробно мулчирах 4 от фиданките с угнила тор от торището на полето, което се трупа от комшиите. Отгоре сложих и слама. Обаче пилетата на комшиите минават през дупките на оградата и са разхвърляли този миксиран мулч в диаметър  3 метра около всяко дръвче :) Харесват и компоста явно :) 

В края на месеца опитахме да направим есенна среща на Без Мотика, с частичен успех. Времето се развали точно в последния момент, а от заявилите участие 6 човека, дойдоха само двама, но началото винаги е трудно ;) 

 

Ноември

Посадих 2 ореха Чандлър, купени от ОЛХ. За съжаление бяха доста зверски извадени, но при 4 лв на брой (10-15 лв за читава фиданка от разсадник) няма място за мрънкане. Сега остава и да са Чандлър наистина :D 

Сушата обаче е страшна, тази година просто унищожи статистиката. Цяла пролет и есен не валя, лятото валя пъти над нормата, а зимата беше супер мека. Като садих орехите, излях бавно 40 литра вода в 10 литрова дупка и изчезнаха за под минута.

В края на месеца заваля дъжд, два поредни дни, тихо и кротко, но напоително. След последния сериозен дъжд в края на юли, това беше първия дъжд, ако не се брои тук-там някое прекапване, за над 100 дни! 100 дни без дъжд, от които половината са есен. Към това добавяме и 60 пролетни дни през април и май без сериозни валежи, само кратки превалявания.

Благодарение на този дъжд успяхме да разрохкаме с вила една леха и да оплевим и да посадим чесън, като преди това младите кокошки на съседите обработиха идеално почвата и наториха.

 

Декември

В  началото на декември падна сняг и ходихме да се пускаме със шейна и да се забавляваме в снега. Земята е изглежда замръзнала, но под покритата мини-лехичка с агривело има покълнала рукола и спанак.

Въпреки, че снегът се задържа почти 3 седмици, температурите не паднаха много и под мулча не беше изцяло на камък земята. Изпод снега вадих два пъти земна ябълка и се копаеше добре.

Така приключихме годината. Мислех да ходя два пъти да режа клони и да събирам семена от дървета, но това остава за догодина.

KXtAj3uRqZW44Vbokh7ZWZI_bxXusmhne90Hmjzp

 

Боби Димитров

2018.09

На 25-26.08, после на 01-02 и 08-09.09 не бяхме в София. Преди да заминем, набрахме всичко, което може да се набере, вкл. 2 големи касетки чудесни салатни домати и голяма купа с размер на леген - черита.

Реално отидохме в градината на 15-16.09, след почти цял месец. Явно края на август е идеалното време за последно косене, тъй като за тия няколко седмици тревата почти не е мръднала, освен в лехите, където работи капката.

На 22.09 правихме една офанзива със зимнина (заготовка кьопоолу, царевица в буркан, мариновани краставички и цвекло, люти чушки два вида и тн), както и последното реално бране.

На 27-28.09 имаше тежка слана, -3 е било на село. На 29.09 като отидохме да правим туршия, всичко беше заминало, вкл. тагетеси и космоси и тн. Извадихме всички останали моркови, реално над 5 кила, които влязоха в туршията и остана една торба ситнеж за сок. Остава да извадим и 2-3 кила последното червено цвекло.

Толкоз за септември, че и снимки няма особено... Каквото има, качил съм в албума.

През следващия месец почваме да "оправяме" лехите, което в общия случай значи махане на колове, изкореняване и потрупване с органика.

Боби Димитров

2018.08

01-07.08

По всичко личи, че валежите от юни и юли, които за 2 летни месеца минаха пролетната норма (а пък преди това цяла пролет не валя) приключват. От началото на август не е валяло, температурите се дигнаха до 30, нощните гонят 20, а през юни бяха 10. За тия 7-10 дни добро време, всичко в градината избуя. Особено тревата. Лани минах с 4 пъти косене за целия сезон, тази година съм косил 4 пъти само през юли, още толкова юни и още толкова през пролетта.

Но пъпеши и тикви почнаха да растат и да правят завръз, доматите почнаха да зреят, царевицата стана 2 пъти по-висока и почна да оформя коса, бобът за зелен взе да зрее, чушките цъфнаха масово и по-рано насадените имат добри завръзи. Естествено не закъсняха и гъбичните болести. Тиквичките са изцяло поразени, макар да връзват все още. Кратунките на 90%. Доматите ги почват сега мана и комай алтернария, гледам 1 път на 1-2 седмици да мина с йода, режа листа и те така.

Продължаваме да вадим картофи поетално, моркови за фризера, обрахме една торба плодчета от бъз за сироп, билките си вървят, доматите са основно черита и ранни за момента, ядем салати на място и носим в къщи по една купа. Гери направи първата си зеленчукова супа директно от двора - картоф, морков, зелен боб, тиквичка, зелен лук, чубрица и мащерка.

Продължава и работата по "лятната клозетна" :) носещите греди са вдигнати, има под и 4 от 5те стени. Всичко измито с водоструйка и импрегнирано с Аквис. Остава само покрив, стъпала, степенка за тоалетната, мивка, душ, серпентина за вода, подово покритие, боя, катерушки по външните стени, лози и повивни растения по контура, рафтове, закачалка, завеси, компостер за материала, дренаж от трошена тухла.......

Няколко снимки в албума.

 

11-12.08

Два дни с гости и скара-бира. Доизвадихме последните картофи - реално предпоследните, защото останаха едни пробни само под слама, тях другата седмица. Не съм недоволен, предвид че не купуваме семе и ползваме някакъв стар сорт, но няма място за сравнение с примерно холандските хибриди. Растенията не станаха големи и мощни, вероятно защото във времето на основния растеж не валя ни един път. Юни като захвана дъжд, като цяло поспряха да растат като листна маса вече. При майка ми Пикасо правят спокойно по 80 см стъбла, в по-полятата градина и метър, а тия най-високите дали имаха и 50. Но пак 10тина кг като за последно излязоха. По моя сметка общо са над 50-60 до тук, като това включва и семето за догодина.

Извадихме пак 1 кофа моркови, които ще влязат бланширани във фризера. Има още толкова. Тази година опитът с морковите беше добър. Две "ленти" моркови по протежението на капковия маркуч в лехата с чери домати. Догодина просто трябва да има двоен ред черита в средата, отстрани моркови и маркучите да са разположени по-симетрично. Почнахме да събираме нахут за семе, зелен боб за семе, смилянския почна да зрее. Извадихме 2 шепи арпаджик от семе, оказа се микс червен и жълт лук.

Доматите боледуват, но има пак какво да се обере.

lvtCWxxGuhSthEwiQ9vjcg3R9R9xFe-eX2VgElvG

Направих стъпала за клозетната и на практика опропастих 2 кутии "блажна" боя. Тая нова технология нещо не ми допада. Някакви алтернативи, заместители, нула покривност, редки бои, мизерия.

 

18-19.08

"Оправихме" (скубане, разрохкване, поливане с пръскачка 1 час, отгоре 2-3 кофи пръст) лехата от бившия жълт грах и бакла и намятахме семена от ряпа, спанак, рукола, магданоз, копър. Брахме бая домати, 1 черна голяма касетка, както и пак кофа моркови. Тая година морковите, макар и само 2 реда в една леха, се представиха страхотно. Но тъй като са от наше семе, сортът им се е позагубил, по-точно видоизменил. Някои почват да имат характера като на Нантски, с по-тъп връх и по-цилиндрични, докато други си носят Шантане-генетиката, конусовидни и заострени. Берем зеленолистни - листа цвекло, манголд, киселец, два вида кейл. Извадихме последния арпаджик.

Почнахме да берем зрял смилянски боб, до момента 500 грама. Интересно упражнение беше и за децата, тъй като посадихме само черни или шарени бобчета, а около 1/2 от всички до момента са бели :) Зеления боб, след като го оставихме да съхне за семе, се оказа, че е цъфнал и вързал пак, макар повечето да е измрял де. Но се събра за 2 манджички пак, както и две шепи семе от трите сорта. Очертава се най-добър този със малките черни семенца. На второ място - жълтите шушулки, кръгли.

Продължавам и да хабя боя по клозета, тоя път бяла за по-евтино, остават ми още 2 плоскости отвътре и ще почвам покривчето. Първата кофа е пълна с "матрял", септември ще мисля и "collection point". Харесва ми, че не мирише...

Нещо е влизало и е нагазило едната леха царевица и е изяло кочаните :) Вероятно язовец.

Няколко снимки в албума.

 

25-26.08

Не бяхме в София.

Боби Димитров

2018.07

01.07 Рожден ден. Ходихме само за малко и основно за бране.

07-08.07 Рожден ден и прощъпулник в един ден. Тежко е. На открито и двете трябваше да бъдат, валя яко цял ден. Много е тежко... Все пак успяхме да идем и до село, валя около 6 пъти в рамките на следобеда. Тежко, тежкооо...!

Успяхме да извадим още няколко кг картофи, да посадим няколко корена краставички (дано не излязат пак кратунки), да наберем 3 кг зелен боб микс, моркови, тиквичкА, киселец, манголд и дори домати 7-8 Лабрадор. Докато валеше няколко от пътите Гери оплете чесъна, аз шлайфах маса от кофражни дъски и накрая окосих всички пътечки в градината, което се оказа по-трудно от окосяването на ливадата примерно, защото иска много внимание и повече сила.

Снимките, по малко за всеки. Всички са правени преди да успея да окося, затова пътечките са с 50+ см трева.

Тази е за Ру и Алис. Лабрадорите, които на 29 април изглеждаха така, сега вече зреят, нищо, че са само 30 см високи. Отпред е попаднал и 1 корен Вилма, доста приятно отрупан, а точно зад него пък е поникнала една черна ряпа, хммм. В тази леха имаше и босилек, кориандър и тагетес, но всичко беше опасано от охлюва. В дъното на лехата са Матина и може би 1-2 други, има ги на отделна снимка. Следващата леха е "краставици" на мрежа и боб за зелен. Бобът е 2 реда по протежението на лехата, общо 4 сорта, а краставиците са кратунки... Където е успял, бобът се е хванал за мрежата и има някои пълзящи нагоре.

42564691524_ac5905ede4_h_d.jpg

Това са Матината, не смятахме да са толкова много корени, но от всичкия разсад, те и Лабрадорите бяха най-жизнени и в крайна сметка са домат. После това зелено поле са всъщност морковите, които обхващат корените с чери домати в средата на лехата. Покрай морковите пък има лук от семе, за арпаджик. Крайно ляво е пътечката, мда. После, специално за Абарис, заснед 4 от над 20те цветоноса от чесън, които събрахме и сега имаме пълна шепа бубили, които на пролет ще посадим. Фон на тази снимка е малка софричка за децата, която сковах от изхвърлено дюшеме, ползвано за кофраж - първо шлайф, после байц и ленено масло от Вальо Крафтсмена.

29413006558_543f685b95_h_d.jpg  41473065560_b837e9a372_h_d.jpg  28413776027_0119f4226c_h_d.jpg

В края на една леха имаше нещо като разсад, но не успях да го разсадя и то си стана красив хаос. 3 цвята манголд, босилек, пореч, нигела, сминдух, марули за семе, слънчогледи и много, много бодил и прочее плевел. Естествено всички пчели от околията са тук.

28413745787_e56b338f0c_h_d.jpg

Айде и чесъна с булката накрая да изтипосам! Макар че голяма част от чесъна го изядохме на млечни глави, все пак остана нещо малко и за оплетката!

43233878972_583818f7f1_h_d.jpg

 

14-15.07

Основно дърводелие падна, та за градината не остана много ред. Сложихме стъпките за бъдещата лятна клозетна, правих кръгли плотове от слепено дюшеме, довършвах една работна маса... Теди и Лозан ми дойдоха на гости! Теди импрегнира дървения материал и донесе неприлично количество бири и мезета, а с Лозан гонихме жаби и таралежи и не, това не е алегория :D Извадих 5 кила картофи, брах 2 кила зелен боб микс, тиквички тук-там, билки и домати.

Снимките качих в албума ми Без Мотика, ето една извадка с първото по-голямо бране Лабрадори (към тези в кофата имаше още 20тина броя, които ядохме на салата и през деян) + 3-4 Матина:

zEoJLxBi85wzNw_erNcr4VapaAEyUH8XPDRXrXlp

 

 

В градината работа почти не свърших, макар че бях сам. Събота отидох чак следобяд късно, неделя пък до обяд имах гости и вдигнахме 4 от гредите за лятната клозетна. Следобядът потроших 3 часа да пробвам да направе нещо от обрезките чам, което се разпадна като стъпих отгоре му. Пръснах с английска сол и йод, посадих няколко разсада краставици, брах домати, тиквички, краставици, боб, праскови, зелении, билки, плодчета от аспержи. Окосих 75% от тревата.

zf7JhHD8U8MalwIhC87XAyjNOxsgxOSfwemYNY36

 

28-29.07

За първи път спахме 2 вечери в къщата. Един слой фибран 8 см, отгоре две одеала, отгоре двата дюшека и така, сред циментов прах и мазилка. По градината се пипнаха само дреболийки, повече шътахме и пихме сайдер и въртяхме скарата. Довърших втория плот за масите от макари. Мих с водоструйка отпадъчен матрял за сковаване на "седалка" за компостната тоалетна. Импрегнирах. Дигнахме още 2 греди.

Освободих от повет един изцяло скрит саморасъл лешник на оградата с комшиите, който искам да култивирам в идните години и да си стане дръвче. На 5 метра от "майчинското" растение е, което дава хубави лешници. Плевихме няколко лехи, царевица, чушки, домати, касис, където поветицата беше станала над 20-25 см килимче. Вадихме картофПи 15тина килца, брахме боб, домати, тиквички, краставицА, много билки, първото червено цвекло.

Оранжевият космос от Ева е невероятен и расте по коренно различен начин спрямо нашия (който тая година не расте изобщо, щото не се самонасади). Котето реколта 2018 беше кръстено Финдъс. Пъпешите се катерят по касиса от ланските резници. Снимките - в албума.

 

 

Боби Димитров

2018.06

Започна се серията рожденни дни - всяка събота или неделя през летните месеци сме на някой на рожден ден. Ептен изпосталя времето в градината.

2-3.06 Не помня дали сме правили нещо, освен, че разчиствах за римейка на огнището и мъкнах стари тухли към дренажа. Гери почна да бори една леха, която обаче беше камък и реално я полива 1 час, за да може да копне нещо. Косих пътечките. Имахме гости и таман седнахме и ни заваля кратък, но досаден дъжд. Натоварихме до горе баничарката (със свалени седалки) със боклуци от обекта и ги откарахме в София, като съвестни граждани.

9-10.06 Единия ден трябваше да има рожден ден в двора (заваля дъжд), другия ден бяхме ние на рожден ден (заваля дъжд). Работата се сведе до забити 10тина кола, орязани около 40 корена домати (долни листа и колтуци), вадене на 2 кг пресни картофи и една голяма връзка чесън - вече почва да прави добри глави, до края на месеца ще е готов за вадене. Неприятно се получи, че на мрежата, която опънахме за краставици и посадихме 12 корена, половината са кратунки, другата половина вероятно са пъпеши, но са изядени почти изцяло.

Основната офанзива беше да вкараме товарната кола през градината, за да преместим 15 плоскости старо ПДЧ на 100 метра (страшно са тежки като за на ръка). Както и грубото циментиране на купчината тухли за огнището, комбинирано с бойното кръщене на новата скара от 4 мм рифелова ламарина.

Снимките са тук, че бях забравил апарата.

16-17.06 Събота - рожден ден. Неделя беше така:

35652675_1734749596590326_41048651715313664_o.jpg

Успяхме да сложим разсада пуклива царевица в земята, разни микро разсади тагетес и други дреболии, да наберем билки, да сложим колци на още домати + връзване и колтучене, да изядем де що малина, ягода и черница има, да изпечем епична скара с първите ни тиквички и пресни картофи. И да затъна с колата в мощната кал.

23-24.06 Събота - баба на гости. Неделя отидохме следобяд. Косих всичко наред, като успях за 2 часа да мина по-голямата част, явно задобрявам. До догодина ще мога да минавам целия двор за 1 ден, вкл. градините. Извадихме чесъна, връзвахме домати, посадихме едни колтуци на мястото на чесъна, забравени в леген с вода и пуснали корени, плевихме, оправях разрушенията от влизането на пикапа преди 2 седмици, добих 10тина нови кола за домати (от тия 10 кола се събра 1 рехав кубик окастрени клонки и листа за компоста). Довърших на децата софричката от строителни отпадъци, сложих още два реда тухли на огнището. Черниците са към края си, малините дават по една шепа седмично, от ягодите само тези от Алис имат по 4-5 ягодки. Тиквичките дават по 3-4 на седмица, което е достатъчно. Краставиците, ако не се бяха оказали кратунки и пъпеши, щяха да дават вече, но уви. Доматите искат още 2 седмици яко пек за да зазрее Лабрадора, но почна да вали и няма изгледи да спира, а температурите през нощта рутинно са под 10 градуса. Уетото свършИ.

T4RhYUHaHWyzc0LxPmMEPPZRNq4TqrMZ4bMf27eLtP5GgO6GgUKOD-1CaLTcuhCNIOF2eNXLfdGvGY5qshGmxFZgetBS0DKzteypaIEuQnkWt9fW9KFUVzRT

Мулчирах и разсадените лешникови издънки, че нещо едвам даянят, не разбирам къде им е проблемът, вали яко, не е толкова студено, но едвам са се разлистили... Това е и най-новото нововъведение при котките, за момента се крие някъде, щото майка му не го пуска.

aqYuxYn8TcU9dyyGFOlk1OOk0QjlCgUeCACC2JjMhjwUFUunz3OxcVBqVI_EjjPaPCcAAHGLCIGDV-05nLt-g5wi8mT3-rnLb2x3zYmQyZKvkyyFn9QDgIaS

Боби Димитров

2018.05

06.05

Понеже забравих да си напиша овреме отчета за почивните дни, сега вече съм забравил какво правихме. Ще добавям ако се сетя нещо.

"Отворих" една леха и посадих там смилянски боб. За да може това да стане, 1 час сортирах оплетените и криви и гнили колове, за да подбера няколко по-читави. Още 1 час отварях самата леха. Още 1 час правих "колибките" от по три кола. Бавно стана, защото всички действия бяха придружени и от двете деца, а тесла, секирЕ, трион, мачете и моторен тример искат повече внимание покрай мъниците.

Посадих 4 корена пъпеш Узбек между бебетата резници касис.

Отворих още една леха, която Гери беше отесала, но не остана ред да я садим.

Оправихме една разкопана от преди леха и в нея посяхме 2 редчета боб за зелен, 3 сорта от наше семе, да видим какво ще излезе. От долна страна на лехата сложихме 10-12 корена краставици + метална мрежа за тях. Интересното в случая е, че тези краставици са разсад от тарелките, които седяха на село (заедно с пъпешите Узбек). Нещата в тарелките или умряха от суша, или от изсичане, или от жега, докато бяха под найлона. Като ги изкарах от найлона за 2 седмици се развиха сума неща, на които явно не им е било добре вътре.

Разпъвахме капкови маркучи на някои лехи и гледахме какво липсва като елементи за

Гери теса лехите, които вече са реално част от ливадата, аз пръсках нийм, правихме оборка от строителни боклуци, чистихме клони, намятане при една зимна резитба, подреждахме два купа разпалки за огнището... Все дреболии, които обаче отнемат часове и часове, като ги започнеш с компания.

Направихме и малка установка за децата да се катерят, но те бяха по-заинтересовани да ядат акация...

5KK0KJaxaStkjonm4KuBtx7ZFxxessckhv1I2wZA

12-13.05

Най-накрая заваля, след почти 2 месеца пролетна суша... Естествено заваля точно като отидохме да поработим.

Все пак успяхме да сложим в земята 2 лехи домати, консервни и салатни + едно редче черита. На другия ден следобяд ходих да кося - косих 4 часа с почивките и пак не успях всичко. Но поне набрах салвия, риган, маточина, балканска чубрица и бъз цвят.

28153325298_c85f222c5b_h_d.jpg

19.20.05

Ходихме и двата дни за малко. Единия ден насадихме 6-7 кг картофи в една неработена нива горе при комуната на полето. Прочетох в дневника на Алис, че е посадила 25 кг сама за един ден, с което ме уби на място. На нас, двама човека, ни отне над 3 часа да сложим тия картофи по най-тъпия и лесен начин... не мога да си представя 4 пъти повече (реално 8) как би станало, но Алис си е машина де.

Другия ден копахме лехи при нас (ливадата ги е превзела изцяло) и сложихме още една леха салатни домати + половинка пипер. Има още сума разсад домати, цветя и какво ли не... Опъвахме капкови маркучи, подменяхме части, аз слагах колци на някои домати, заложих пак коприва в кофа, рязах растителност по едната ограда, посадих 20 двойни пъпеша на първо листо от голяма тарелка, предполагам ще бъдат изядени до крак (венишът свърши).

42262409571_b4fb0eda14_h_d.jpg42215476172_3855af492a_h_d.jpg28388394638_ffb71248a8_h_d.jpg

40455521690_e86ce84d14_h_d.jpg27391660697_78f1ba67e5_h_d.jpg42262403971_7f5621b7bf_h_d.jpg

26-27.05

Единият ден ходихме само. Косих яко, цялата долна част на двора, с помощ от Гери да оправи фиданките и около тях, докато аз кося - така е по-безопасно за гилдиите отдолу. След косенето смятах да пръскам за кърлежи, оказа се, че пръскачката е спукана... Оправихме още 2 лехи частично и в тях влязаха сладка царевица от разсад и домати от разсад. 2 други лехи оправи Гери изцяло, там влезе пипер 4 реда и патладжан и семе бамя. На едно място сложихме за пореден път семе магданоз и копър, на друго - червено цвекло... Хората вече берат, ние сега сеем...

Лабрадорите имат цвят, някои от тях по 10тина разцъфнали даже. До края на юни е реалистично да има някое бебе доматче за откъсване. Почнахме да ядем от жълтия грах. Черниците скоро ще са узрели.

Боби Димитров

2018.04

6-9.04 се падна Великден. Бяхме в Бургас, сефте от 5 години. Покрай агнета, козиняци и чуканьие успяхме да оправим малиновото насаждение на Каблешково, да посадим няколко глави покарал чесън, червена пуклива царевица за проба 1 малко редче, да направим 20 кола за домати от лешника, да посадим 4 реда картофи в лозето на Банево, по около 12 метра всеки. Изкарах семенаци лешник, малини издънки и резене диво за комуната на село.

14-15.04 се падна детски рожден ден съботата, та остана неделята за работа. Поиграхме си с Глигана от Краси с идея да оправим едни 20-30 квм ливада за картофи, но не стана работата, трудно и бавно, 1/4 само успяхме. Косих с тримера цял ден на почивки, че тревата беше тръгнала и Гери намери два кърлежа. Посадихме 2-3 издънки малини Люлин, момини сълзи, много развилите се вкоренени лозови пръчки от Евгени (подрязах ги яко), пащърнак за семе (корен пуснал листа), хрян (корен, пуснал листа), валериан. Гери ръси сума семена под единия найлон с риск от охлюви, плеви тук-там и прекопа една цяла леха за моркови с лук от семе смесено. Сложихме пробно два корена Лабрадор на първо листо под 10 литра туба с вода, да видим дали ще живее. Аспержите са тръгнали, децата ги нападнаха. Орязах и киселецът на голо, че бая беше избуял.

41463104342_fb5e279640_h_d.jpg27633081698_4e4379feb9_h_d.jpg40791202594_d699b94db9_h_d.jpg

Интересно, че резниците касис, които вкорених през 2017та и после на есен преместих, сега са заложили цветни пъпки. Естествено има нова порция резници! Лукувичните също добре се представят, излязоха и белия синчец, и синия, и мускарите, и пушкинията, както и 2 мега ярко оранжеви лалета, които са ми фаворит.

40791205694_6e94ed57fe_h_d.jpg26634353787_fcd4dbc32d_h_d.jpg27633007308_48b0faf573_h_d.jpg

21-22.04 се падна феста на семената в Елин Пелин, та остана съботата само за работа. Не че свършихме кой знае какво де. Косих няколко часа с тримера. Преместихме една купчина полвин кубик оплетени клони и ги натрошихме за разпалки. Причината - под тях има забравени аспержи. Извадихме ги и ги преместихме, дано се вкоренят. На тяхно място сложихме рицин. Пробвах пак Глигана на две лехи - едната по-запусната, другата по-работена. В едната разкопана сложихме 10тина корена Лабрадор под агривело. Другата я оставих на буци. В общи линии в работената не ми харесва как действа, за там трябва по-скоро аератор, докато в запуснатата действа по-добре от вилата. Само дето идва малко малък на ширина. Продухахме системата за капковото, смених едно-друго. Разположихме капковите маркучи, но не остана ред да ги вържем.

39695723140_b0dceb9560_h_d.jpg27915756138_c1ddacd626_h_d.jpg41742690802_466d79a49f_h_d.jpg

27915671118_2bfb024716_h_d.jpg41742677402_d7d17a4d87_h_d.jpg41463104342_fb5e279640_h_d.jpg

27-28.04 се случи да ида сам за двата дни. Първият го прекарах на парцела на тайфата, където гледахме щетите от зимата, планирахме напояване и друга инфраструктура. Косих отново - тъй като не ми се занимава дълго време с тая дейност, не мога да мина цялата градина за един ден. Така реално всяка седмица има за косене по някое парче, но поне не ми заема целия ден.

В неделя сложих два реда картофи на мястото, разкопано с Глигана. Навързах половината капкови маркучи, то повечето лехи са празни все още и имат нужда от яко копане. Добавих и 10тина нови водовземки за лехи, които лани са нямали капка. За жалост е толкова сухо, че копането е невъзможно. Махнах агривело и найлони от покритите лехи, жегата е голяма, листата на репички, рукола, спанак и тн са изгорели. Изкарах всичко от мазенцето и сглобих два стелажа от отпадни дъски от строежа - това ми отне половин ден, заедно с връщането всичко обратно. Направих 10 кофички от мляко като примамки за мъхнат бръмбар - боядисах ги със син спрей и още в първия час вече имаше хванати. Полях всички фиданки с маркуча - по 20 минути на дръвче, направо им се напълниха дупките на някои. Билките около тях са живнали чудесно, но не виждам нито омана (който уж е със статут "няма отърване"), нито тароса. Лабрадорите изглеждат ОК макар да не са били поливани седмица - надолу има влага, но в горните 10 см (където са им корените) е спек.

Грахът е покълнал много слабо, нахутът е много рехав, морковите почти ги няма, магданоз и копър ги няма, по тарелките на село също почти нищо не е изкарало освен някоя краставица, изобщо драма с тая суша, жега и липса на вода. Догодина май всичкият разсад ще си го правим в София. Повечето фиданки са нападнати от яко гъсеници. Мислех да пръскам с нийм, но нямаше как да си стопля лесно вода... помолих комшийката, но ми даде леко хладка, та не стане добре разтвора и ефектът ще е нулев, подозирам. По полето всички джанки са изцяло оголени от гъсениците.

Снимки няма, но има край на месеца!

Боби Димитров

2018.03

Първия уикенд разхвърлихме 1 кг микс бяла и червена детелина семе из имота. Оскубахме останалия праз. Кефихме се на минзухарите.

xf7vxQmAmsGdvz6GslvAs8l_LxaapzxwQL53SeVS

Втория уикенд викнах фирма да съборят стария бетонов стълб, справиха се добре. През това време рязах още стари дървета, които ще пречат на бъдещата ограда, както и сухи в гората. Децата насадиха нахут, бял и черен, Гери насади мъничко бакла и жълт грах, оплеви едната цветна леха. Тръгнахме рано, защото днес беше срещата на Без Мотика, където се сблъскахме с огромно количество и разнообразие на семена и разсад от марули!

Неделята имахме гости с деца, направихме барбекю и пикник. Направихме си и бейби салата с бейби спанак, бейби рукола, бейби марулки, бейби броколи и бейби магданоз. Сложих 2 реда Sugar snap, набучих лавандули от Ева за вкореняване, заложих мицел от Ру в една бала слама, посадих ягодите от Алис, ашладисах една джанка с калемче от Лозан, кастрих фиданки, подреждахме нарязани дърва, местихме арматури. Гери посади марулите от Алис, плеви под единия найлон, заложи другия. Децата играха в дерето, където все още има вода!

На 16.03 сложих в саксийка разпукани семенца от зеле Дитмар. Тези семенца преседяха в морка кърпа в офиса на 22 градуса стайна почти 10 дни, преди да почнат да се разпукват и то единични от тях... Рано е. Сложих и събраните от лани семена аспержи (10тина броя), малко хаблиция и шоколадова акебия.

На 17.03 видяхме, че всичките над 40 корена разсад марули от Алис са изядени на 100% безостатъчно, изобщо не си личи нещо да е било садено. Да е жив и здрав плужека. В отчаянието си не свършихме друго - опитахме да почнем да оправяме 2 зарязани лехи вече втора година, но много морка почвата и се отказахме. Гледахме тъпо, мотахме се, изпекахме 3 кила пържоли и риба и се кефихме на слънцето с ураганен вятър. Орязах 2-3 малки сухи акации в дерето и направих заготовки за стъпала, които баща ми оформи с "помощта" на децата. Рязах още сухи дърва. Посадих в градината няколкото оживели корена Duchesnea indica (индийска ягода, декоративна). Погледахме още малко тъпо към изядените марули и решихме да не слагаме още нова леха с разсад.

През следващата седмица валя сняг, имаше -5 градуса минимални, изобщо зима. Рано е.

На 25.03 имаше 15 см плътен мокър сняг в цялата градина. Ще кача снимка тия дни. Муахаха, разсади :D

41037140472_63bc66318a_h_d.jpg40186302755_ad5198dae8_h_d.jpg41037199392_3062899ff3_h_d.jpg

Градината. Касис от резници в 15 см сняг. Пъпки на круша (и една акация).

На 29.03 беше първият слънчев и топъл ден от втората половина на март. На 31.03-01.04, събота-неделя, бяхме решили да правим два ударни дни и да изръшнем цялата градина. Обаче нямаше мераклии да гледат децата, а и дойдоха гости на два транша, а и неделя валя яко дъжд с ураганен вятър и градушка. Така че планът от два дни яко работа се трансформира на половин ден барбекю.

Успяхме все пак да сложим 3-4 тарелки с разсад под найлон, както и да насадим 4 къси редченца с картофи, като едното редче беше с рязани, да видим дали ще стане. Почистихме 2 квм от стар "клонов компост", под който е идеално рохко и ще го ползвам за вкореняване на резници и за разсад на многогодишни. Пресяхме 10тина литра от най-стария компост, добре е. Ашладисах нещо, което може би е калем от круша петровка върху нещо, което може би е ябълка дивачка. Ако стане нещо ще бъда изумен :D Сложих в земята две от развилите се лозови пръчки, да видим дали ще оживеят. Другите - аклиматизация в строежа, както са с кофата. Изядохме пържолите, изпихме бирите и си тръгнахме :) Снимки няма (освен на скарата).

 

 

Боби Димитров

2017.12-2018.02

Тази година зимата беше мека и сравнително топла. Декември не видяхме сняг, през януари падна малко, но се стопи за седмица. До края на февруари нямаше температури от типа на -10 до -15 и надолу нощна или пък дни наред под нулата дневни. Свидетелство за това е фактът, че стъбленото броколи не умря, както стана лани.

През тези три месеса ходих в градината само за да хвърля компоста и да извадя праз. Работа не се свърши. Изключение е един уикенд, когато ходих да почистя малко десетките издънки покрай гората. Целта ми е да може да се минава по-свободно и преди всичко да мога да кося с тримера. Защото ако не го правя, подстъпът към горичката се превръща просто в един непроходим храсталак с треви по 150 см високи.

Орязах всички ниски клони на дръвчетата, които растат по края на гората, вкл на мъниците, които ще оформят бъдещия фронт на гората. Изкорених сума нещо, а и изрязах до земи също доста. Общо към 3 кубика стана купчината с клони, хем я компресирах като й скачах отгоре.

Направих едно кратко видео, което обаче е трудно да се възприеме, ако не знае човек какво показвам и какво е било преди това. Там, където се разхождам сред разни малки дръвчета на разстояние едно от друго беше непроходимо, като стена от издънки, шипки и треви.

https://photos.google.com/share/AF1QipM0YZ3echNIt9AEwgpDxrFirKuTsd_VPHKQQyNIv_zwVMl9GArOAUn2xAcQQgw5Xw/photo/AF1QipPBhJ1NJ9n8IPiA3puKzrEiOan2eTgrDLZRQWJJ?key=YzRTRHptVEZhLUQyNmc4NGxkRHBYRGtoN0N6VG5R

И толкоз. В началото на март, ако даде време, ще садим бакла, нахут и грах.

Боби Димитров

2017.11

04.11

Сланата е минала, всичко нетрайно е умряло. Броколи, зеле и праз изглеждат добре.

 • Посадих ягодите от Алис в новата ягодова леха.
 • Посадих 4 вкоренени лозови пръчки от "американското" от Мърводол. За целта трябваше да унищожа епичен повет и коприва.
 • Извадих и почистих малините от съживариума им, отделих 35 корена за новата леха, останалите подарих.
 • Извадих и преместих камчатките на по-слънчево място, където евентуално ще имат и вода от капковото.
 • Посадих последните 2 реда чесън с Креолски от Жела.
 • Разчепках и изкорених голямата туфа риган в подготовка за разсаждане по фиданките.

От тук насетне почна променливо време. Ходихме два пъти за по малко, като единият беше основно скара-бира. Все пак:

 • Почистихме и мулчирахме повечето от 22те лехи.
 • Преместих сибирския грах и двете брезички на евентуално по-поливно място.
 • Посадихме още неимоверно количество луковици в новата цветна леха.
 • Разсадих риган около 12 фиданки.
 • Посадихме нова фиданка (кайсия) на мястото на сгазената от верижен багер мушмула.

Чесънът беше покарал на места.

23909009857_b6ddc85568_o_d.jpg

И толкоз за месеца. Декември, януари и февруари градината ще мине и без нас :)

Боби Димитров

2017.10

Този месец няма да е по седмици, защото почти приключи докато намеря време да пиша.

В общи линии прибираме последните реколти и почваме поетапно да разваляме, чистим и зазимяваме лехите. Това се състои в:

 • Изскубваме каквото можем от културите, а каквото не излиза само го отрязваме до дъно - корените са храна за червея, а и разрохкват добре до пролетта като гният.
 • С вила за копане "отваряме" почвата - боц, настъп, разклащ, извад, изтръс. Не се обръща и не се случва голямо разбъркване на почвата, но позволява да се изтеглят "въжетата" - коренищата троскот и поветица.
 • Оскубваме всички растения, които не желаем в лехата за догодина - основно бодливи и трънливи, неща като глухарче си седят, просто ги режем до дъно и насипваме листата връз лехата.
 • Насипваме всичко рехаво с дебел слой слама, 1 бала на 1 леха 4 х 1 метра.

Ако сме подробни, една леха отнема 30-45 минути на двама души. Ако бързаме, става и за 15 минути.

На 15.10 обрахме всички останали зелени домати. Общо под 15 кг, от които 1/2 консервни, 1/4 черита (ша ги пробваме на туршия). Към този момент всички краставици са умрели, както и всички тикви и тиквички, с изключение на една, която няма листа, но има 2 завръза! Явно е имало лека слана, защото и босилекът е почернял. Чушките не са умрели, но нямат и плод, само цъфтят обилно. Основно ни остава цвекло, праз и 2-3 малки зелки. Очакваме и още малко от боба да узрее и изсъхне, дано успее.

В една от развалените лехи, която оправихме по-подробно, сложихме 4 от 6 реда чесън. Другите 2 реда ще са следващата седмица със сортове от Градина Жела. Влизат около 60 скилидки на редче, което ще рече ~360 в цялата леха. Другото лято ще видим колко глави реално ще изкараме, като сме се зарекли да не го пипаме за зелен, както направихме тая година с уж оставения за глави...

В същата леха насипах и една шепа бубили (прото-скилидки, които се раждат на цветоностното стъбло на стрелкуващия чесън). Целта е догодина да се развият в единички (rounds), които по-догодина да станат на чесън. Ако се завърти този цикъл добре, реално след 3 години няма да има нужда да оставяме скилидки за посев, а ще садим само единички.

Посадих и бебетата аспержи, които лятото огледах от собствено семе. В общи линии запълних дупките, където бяха умрели ланските бебета. За щастие събрах и 20тина нови семки, та ще има и за догодина. Предстои ми да извадя от "изгубените" аспержи - първите, които сложихме в новата градина, но багера ги засипа с пръст и едва тая година избиха!

Ето и няколко снимки. Реколта в началото на месеца (идеално време за бъзак). Чушките и патладжаните цъфтят яко, нищо, че в планините падна сняг. Дори имаме саморасъл грах, там, дето бях оставил за семе - при това цъфнал!!!

37727647441_75e7bd2137_o_d.jpg23874906558_9af3233342_h.jpg37695783842_578618159e_h.jpg37057641833_41533ed101_h.jpg37057636403_ce6f7f3aee_h.jpg

Преместихме ягодите от пръснато положение в една обща леха. За да я допълним, ще вземем още корени от Мърводол. Продължаваме да разваляме и мулчираме лехи. Прибрахме тиквите, защото се очаква около 0 градуса нощни темп. Нито една не е узряла добре. То е ясно де, юни е късно за тия неща, но пусти охлюв ненаяден!

Извадих две резници касис да видя как са се вкоренили, добре изглеждат - на тази се вижда долу ляво срезът, както и три бели подпочвени пъпки на бъдещи стъбла. А и гъбите тръгнаха, Катето надуши сърнелите, щом имаме трета "реколта" печурки в градината...

37874204421_5f341e7bdf_o_d.jpg37931452132_157d86c0d6_z_d.jpg

Боби Димитров

2017.09

02-03.09

Бяхме на море. Градината беше на самотек, без поливка в последните 8 дни. През следващата седмица, на 6-7.09, комшиите пуснаха капката за една вечер.

09-10.09

Втория уикенд беше посветен на почерпката за ЧРД на Катето, 2 години. Съответно не остана време за сериозна работа в градината - правихме маси, въртяхме скари, посрещахме гости на поляната.

Все пак успяхме да наберем две касетки консервни домати (и в последствие да почнем да ги изпаряваме поетапно), една касетка салатни, чушки, краставици, тиквички за скарата, още 2-3 кг моркови, зелен боб за една манджа.

Брахме и много от смилянския боб. До момента след изчушкване и чистене на кофти зърната, имаме 2 кг боб - на пролет посадихме точно 20 зърна, от които няколко не поникнаха. А по почти падналата на земята бобена джунгла има още доста зелени шушулки, които се надявам да узреят в идните 2 хубави седмици.

Сложих в земята 4 корена резене (диво, а не капризното главесто), извадено от двора в Каблешково - дано се хване.

Установихме, че някое животно, може би полевка или таралеж, е хванало цаката на царевицата. Прегризва стъблото долу при основата и като падне на земята - яде кочаните. Така цялата черна царевица и повечето от другата стана на фураж :) Надяваме се поне пукливата да ни оставят!

Иначе земята е много суха - където не минава капката е притеснително нацепено. Може би ще се наложи поливане с маркуч следващата седмица.

16-17.09

Тази седмица поливахме малко фиданките - по 5 мин. на гнездо, както и малко по оградите с пръскачка, където са аспержи, разсадите касис и малини, а и мента, ревен, камчатки, лофант и тн.

Обрахме пак доста домати, една касетка микс от черита, салатни и консервни. И от трите вида ще има поне за още 1 седмица бране, особено предвид необичайно слънчевото и горещо за месеца време. Две поредни съботи температурата е над 30 градуса на сянка. Сушата продължава и като гледам до края на месеца ще е все така.

Имаше още малко чушки, кило и нещо, отново пекохме на жар, някоя краставичка и тиквичка. Краставиците задължително ще правим отново по този метод, с три реколти през месец и нещо - май, юни средата и август. Почнахме да вадим и големи цвекла за салата, сок и мариноване.

Извадихме от едната леха изостаналите моркови, уж не бяха много, а се събраха над 2 кг. Това беше интересен експеримент. На пролет завихме частично една леха с найлон, като вътре наръсихме манголд, марули, репички, праз и сума други неща, които не изникнаха. По ръба на найона, там където се опира в земята, наръсихме моркови от наше семе. Оказва се, че там явно е благодатно място от гледна точка на влага, защото тези моркови бяха първото добре развило се нещо в тунелчето, докато всичко друго умираше или не покълваше. Почнахме да ги прореждаме с ядене на ниво бейби, но после тръгнаха и другите от "официалната" морковена леха и тия ги забравихме. Добре е човек да си  намери нещо забравено.

Зеленият боб приключи, оставили сме още малко за семе, ще имаме бая. Продължаваме със събирането на всякакви семена, всъщност.

23-24.09

Тази седмица прекарахме само няколко часа в градината - вече се мръква рано, а отидохме чак по обяд. Продължаваме да вадим моркови, 3.5 кг този път. Тиквичките най-вероятно са умряли, нямат цвят и завръз. Намерихме 2-3 малки недорасли и недоузряли тикви (от тия сивите), с размер на малък пъпеш, но се бяха откъснали от дръжките. Обрахме вероятно последните домати. Има останали общо 15тина домата (плода), които са чисто зелени и няколко шепи консервни, които също надали ще узреят. Дори почнах да махам колци и да режа растенията, които нямат повече плод. Обрахме и последните чушки, останаха само тук-там по някоя люта или недъгава камбичка.

От тук насетне в градината остават малко неща. Праз, който е с дебелина на палец в момента. Цвекло към 30 глави. Бейби морковите от третата реколта. Боб, който чакаме да узрее (а дано). Стъбленото броколи, което така и не направи глави, втора година поред. Краставици 2-3 корена от третата реколта. 3-4 зелки. Няколко тикви, които обаче са супер зелени все още.

Очаква ни поетапно разваляне на 20 лехи, дебело мулчиране със слама и много местене на малини, ягоди и какво ли още не!

На снимките. Трите зелки, които решиха да се завият все пак. Царевицата, която е поетапно унищожавана от гризачи или таралежи чрез изгризване на основата на стъблото и след полягане - атака на кочана. Последни няколко домата и обраните чушки - поне тагетесът е жизнен!

37242179281_acb96dfae6_h_d.jpg37242171701_9314bd7ba5_h_d.jpg37242175891_127f720b7d_h_d.jpg

Боби Димитров

2017.08

Интересна работа. Миналата година съм писал, че сезонът е закъснял, а някак ми се струваше, че беше по-ранен от тая година. Не може да се разчита на спомени, трябва си дневник!

5-6.08

Основната дейност беше разчистването на една площ 20 квм около ясена от натурии (останали от предишния собственик), извозени с два камиона с падащ борд. Последва почистване с търмък, мятане на детелина микс, лека поливка, слама, утъпкване (децата хареса най-много утъпкпването). Подредихме и касетката с бурканчета със семена, която седи в мазето, което отне повече време от очакваното.

Брахме краставици, тиквички, първите два големи розови домата салатни (единият ударен от градушката, другият с гъсеница в него), малко микс от дребни ранни сортове и черита, 2-3 кг моркови за фризера, малко зелени чушки за печене. Извадихме последния лук, почистихме извадения преди и изсъхнал, сумарно над 7 кг, като сме брали и доста за зелено. Откъснахме първите праскови! След като втора година сланата попарва цвета, някак по чудо 10 завръза бяха пощадени и от тях 6 броя преживяха градушките и са почти узряли!

Продължаваме да берем сух нахут, има още 30% някъде, а децата дояждат последните завръзи зелен. Много наяден, но и много с двойни шушулки, така че явно пролетната влага дава отражение. Обаче това че наляга от бурята е накарало доста нахутчета да мухлясат.

С новата клонова ножица набързо отрязах 5-6 кола за няколко забравени и налягали домати. Отделих време да огледам на зелено цялата ограда, която е микс от черници и акации, за да набележа кое ще се кастри на есен/пролет и как ще се оформя.

36150185862_4f9c8ce5e7_h_d.jpg36275344926_f8ac46a595_h_d.jpg36150215392_0189174264_h_d.jpg

 

12-13.08

Основната дейност беше почивката. Жегата беше яка (оранжев код за високи температури). Събирахме семена от лук, моркови, копър. Рязахме и сортирахме ригана. Окосих всички пътечки с тримера - тревата извън градината не е пораснала особено, предвид жегите и сушата. Разджуркахме една купчина стара гнила слама - няколко бали, метнати през оградата и непипнати 1 година. Ходихме на комшийско гости. Пекохме чушки (страхотни) и тиквички на огъня вечерта.

Събота през нощта се разрази яка буря (и за нея имаше жълт или оранжев код за вятър, дъжд и градушка). Град не падна, но мазето се наводни пак, явно му трябва врата... и прозорци... Царевиците, които бяха рехави (от Сортови семена) налягаха яко, повечето слънчогледи паднаха, а на тях имаше вързани домати... Колците на смилянския боб се счупиха през средата и в момента цялата джунгла е почти легнала на земята. Имаше две шепи обрулени домати и дори откъснати чушки!!!

В неделя продължи да вали яко, затова набързо обрахме 7-8 кила консервен домат с няколко сърца за салата, още чушки, тиквички и краставици и си тръгнахме.

Снимка на Катето, което дръпна всички зелени домати с думите "ам-ам!". Полските печурки, които се опитвам да "култивирам" в края на едната леха, явно съжителстват добре с влагата под тревясалите тикви. Детелината покълна изпод мулча за една седмица, въпреки жегите и сушата. Затвърди ми виждането, че ако има soil disturbance и оголване, веднага трябва да се затреви и мулчира!

36405501761_0d9c41f4cc_o_d.jpg36496843326_001093bbbe_h_d.jpg36496786686_937cb7aff9_h_d.jpg

 

19-20.08

Извадихме последните картофи - преместените. На пролет видяхме, че в много лехи избиват листа картофи, може би 10тина корена. Явно сляпото куче ги е разнасяло. Гери извади внимателно всички покарали картофи и ги нареди в една леха. Те станаха най-късно, но добивът си беше добър. Сега вече знаем, че картофите търпят пресаждане!

Брахме домати консервни една касетка и доста салатни, тиквички, краставици, моркови. 2-3 кг зелени чушки, които изпекохме директно на жар за салатка, както и две шепи люти. Елиминирахме 75% от лехата с нахута, където беше налягал доземи и много изяден. На негово място намятахме спанак. Останалите 25% не са толкова налягали и имат нови завръзи, които ще осигурят нещо за гризкане в идния месец.

Изрязах всички върхове на тикви, пъпеши и краставици от старите. Който вързал - вързал. Дано успее да узрее нещо от тия 3-4 завръза. Третата реколта краставици почнаха да връзват, обрахме 2-3 хубави като размер. Мулчирах яко аспержите, около 7-8 см надробена гнила слама, полях ги, оформих място за бебетата, които след месец ще влязат в земята.

Почнахме да събираме първите сушени шушулки от нещастния смилянски боб, който така е полегнал, че се наложи да се намеси сезал и арматура за частично спасяване на ситуацията. Извадихме 10-20 арпаджичета, които тази година отгледахме от семе. Сега вече като знаем че става лесно и как, почнахме да събираме много семе от лук, микс жълт и червен и на пролет смятаме да мятаме навсякъде лук! В къщи почна офанзивата по събиране на доматено семе.

Апаратът останал без батерия, затова давам от телефона снимки.

Децата с най-големия ни домат тази година, 1020 гр. Не се впечатлявам от размери аз, а и този не е представителен за сорта - на същия корен останалите далеч не са толкова едри. Лук, чесън, чубрица и риган за зимата. Чушките в процеса на бране. Краставичките от последната реколта.

leobqK52HCb9Bj0dKKqU-UkcIYXtdZnOgojeqnfYVb3o2Ut6WfLx7i1FWROEmVaSikhQnSPQo_a4CZjQZHpqVkCuFwqd9QtI9zrkaAea7O6GNFbXZ5dZmbWjprgVjQsz64XIkG7sAUaqr6O6o-HTo1FNfHy5yKSY

 

26-27.08

През последния уикенд не работихме по градината, офанзивата беше в къщи. Подготвяхме се да отиваме за седмица на море и монтирахме една импровизирана външна мивка. Снимки нямам, записал съм само, че сме обрали касетка домати за вземане на морето, касетка с консервни, които сме изпарили и отделно краставици и чушки за салата. Извадихме и втора по-голяма порция моркови за прибиране във фризера. Вечерта преди да тръгнем към морето до последно вадихме доматени семена от чашките, дето ферментират, надписвахме, слагахме за сушене, рязахме варихме домати и тн.

И те така.

Боби Димитров

2017.07

Още един месец се изтъркули, преди да успея да напиша каквото и да е за него. Ето миналия юли за справка. Ще карам май пак по лехи, а за август се заричам телеграфен стил по дата на ходене, дори да е без снимки.

В началото на месеца почна да отмира експлозията на сама китка (топ карамфил) и лека-полека я изрязахме. С интерес забелязах, че има много нови стъбла, които вероятно догодина ще цъфтят, с други думи "двугодишно" може би ще означава "многогодишно" в този случай. Събрахме и семе, но до края на месеца в цветните лехи се напълни с покълнали семена, та ако успеят да се задържат и презимуват, вероятно ще имаме нескончаем запас от това красиво цвете.

През юли цъфна и ригана, рязахме доста цвят за чай, оставихме и за пчелите. През това време се разви добре и този, който бях отрязал за подправка на листа по-рано и вече има бая стъбла. Предстои да го орежа и него през август. Събираме и салвия, бял равнец, кантарион, мента, балканска чубрица. Размножаваме и ментата по метода на "не изхвърляй пръчката". Режеш стъблото, обираш листата, пръчката я забождаш в пръст и след 2 седмици има корени и я връщаш в градината.

През този месец грахът изсъхна. Изскубахме първо Метеорът, после Сладкия и накрая Жълтия, който седеше до последно за семе. От 5-6 семенца, покарали на пролет, успяхме да съберем над 100 за догодина, както и да изхрупаме доста шушулки.

На мястото на граха сложихме нови краставички от разсад (2 от Ру и 5-6 наш), бял нисък боб за зрял и вигна, а в другата леха - броколи, наш разсад от семе Сортови, много нефелен и издължен.

От цвеклото берем единични за прореждане, с размер пинг-понг, кейл няколко пъти, а стъбленото броколи расте, да видим дали тая година ще стане - ще пробвам да му резна върховете на половината, да го стимулирам да се размножава. Сред цвеклото са лютите чушки, които също растат добре на смесена сянка.

Лукът и празът за семе цъфнаха през този месец. Манголдът също изпръчи и се надявам на повече семена, че тази пролет имахме само десетина. В края на месеца почна да цъфти и един кафяв боб за зрял (не помня кой ми го даде), когото смятахме за нисък, а се оказа повивен, та му слагах колци.

Покълнаха за няколко дни и се развиват много добре 20тина сладки царевици (реално над 90% кълняемост), посадени чак през юли, от събрано семе от родата в Мърводол. За сравнение с купеното семе, където имаше под 10% кълняемост...

Извадихме чесъна някъде в началото на месеца, сушихме го на сянка и вече е прибран в гаца. Пак в началото извадихме и един ред лук, който беше комбинация с домати, тъй като се притеснихме, че покрай валежите и поливките няма да успее да изсъхне добре. В края на месеца пък извадихме лука покрай нахута, който обаче беше значително по-зле от този при доматите. Най-вероятно защото беше захлюпен от нахута по някое време след бурите, градушките и напора на поветицата.

От краставиците на мрежа (основно корнишони и 1-2 корена дълги бодливи) берем повече, отколкото можем да изядем и раздаваме на родата. И това е при положение, че половината растения не плододават добре, берем само 1 път седмично и доста от краставиците са прерасли. Догодина ще трябва да ги сложим по-рядко и да пробваме да ги режем, за да се разкланят.

В същата леха има пробно 4-5 корена черна сладка царевица от Стефчо, тя се разви най-бързо и първа оформи цвят + кочани. До края на месеца вече бяха 1 педя дълги с листата, през август ще я берем, но ще оставя 1 брой за семе.

Пак в тази леха има и зелен боб, както и на една от по-горните. Сумарно са може би 10-12 гнезда от по 3-4-5 семенца всяко, жълт и зелен кръгъл. Няколко пъти брахме по 500-700 грама, тепърва ще има още, а оставихме и за семе. Явно това количество е достатъчно - половинка леха; ще се улесним ако го сложим вкупом и не на гнезда, а на редичка.

Тиквичките дават добре, макар над 50% от завръзите или умират, или стават прекалено големи. И по-добре, иначе няма изяждане. 4-5 корена за нашите нужди са много. За догодина е добре да слагаме по 2 корена на всеки 3-4 седмици.

Магданозът така и не поникна и бедстваме без такъв. Копърът цъфна и узря. Чакам денят, в който ще стане самонасаждащ се навсякъде из лехите... Имаме и 2-3 коренчета сминдух, но не се развиха добре, седят ниски, явно нещо не им харесва. Догодина ще го пробваме от по-рано, имаме доста семе подарък от баба Нуша.

Нахутът узря и почнахме да го берем. Не зная защо, но който дойде в градината - най-много се впечатлява от нахута! До края на месеца бяхме обрали около 50% от целия, което напълни буркан 720 мл, живот и здраве ще има още толкова. В земята влезе половинка бурканче 370 мл. Едно солидно количество беше изядено на зелено от децата - този процес продължава и в момента, тъй като най-горните завръзи са зелени. А от узрелия вероятно 30% е изяден от буби, струва си догодина да го пробвам с нийма.

Зелето от купен разсад се развива и може би до края на годината ще имаме дори 3-4 зелки! Не всичкото се завива обаче, а и го нападна яко бълхата. Преди да успея да го напръскам с нийм (минах го само с мляко и йод), обаче, бълхата изчезна. Мистика. Цвеклото, което направихме като късен разсад и набодахме покрай зелето (където не се хвана разсада зеле) си расте супер и почти е настигнало другото. Трябва ни цвекло за семе!

Имаме и половин леха с праз от собствен разсад (от наше семе!), който си влезе на мястото втората седмица на месеца и от тогава се съвзема и нараства леко.

Доматите. Лехата със салатен домат е много добре, има доста и едри завръзи, сортовете са Сърце от Л. Миладинов, Черно сърце и Черен ананас (малко ме съмнява, защото тия последните са с друга форма, но ще видим). Другата леха със салатен домат се оказа изцяло с консервен (микс Рио Гранде и Сан Марцано), но е добре. Имаме още една с консервен, която е основно Сан Марцано + 3-4 корена Аморозо. Последната е микс с изтърсаци - Матина, Зелено грозде, Будай Торп, 2 корена от Георги с неясен сорт. А, и една третинка леха с чери, жълта круша и Лабрадор.

Тези домати Лабрадор ми скриха шапката. Някакви мижави разпльокани растения (не им сложих колче) по 30 см високи и то само 3-4 корена, връзват едни дребни доматчета като голф топче, обаче няколко пъти брахме по 1 кг и има още! Почнахме да ги берем от началото на юли, а салатен домат преди 15 август няма да имаме. Единствено други зазрели са единични Рио Гранде и те ще са към 7 август. Вторите по "ранност" са Матина, които дават сходни на Лабрадора като размер и вкус плодове, обаче пък са някакви супер длъгнести и рехави растения - определено не си струват играчката, макар да правят китка с 5-6 доматчета. Догодина със сигурност ще сложим повече Лабрадори като разсад под найлон, за да можем още по-рано да имаме домат в градината! Или просто ще помоля Ру да отгледа пак разсад и да го донесе на срещата :D

Лехата с чушки и патладжан е също много добре. От началото на месеца почнаха да цъфтят, до края имаше вече единични чушки по 15+ см, както и първи завръзи патладжан. Проблемът е, че една леха е много малко. Трябват ни поне 2 лехи с такъв микс - 2 реда чушки и 1 патладжан усреди. Втори проблем е, че в момента са така: чушки - патладжан 2 реда шахматно разминати - чушки. Между патладжаните има набутани тагетеси и чубрици, които обаче достигнаха великански размери. Цветята единият "сорт" стана над метър висок, а другия - над 50 см диаметър туфи и засенчват яко другите култури. Та се наложи яко кастрене на всичко "декоративно". Догодина трябва да садим чушки - патладжан  - чушки и тук-там да има по някое допълнение.

Смилянският боб надхвърли всички очаквания. Тотално не бяхме подготвени за експлозията, която се случи. Изсмя се надменно на колците по 200-220 см, които му сложих и за един месец (юни) беше се качил до върха им. През юли добавих два броя по 300 см - стигна ги за 2 седмици и тръгна надолу. Стана толкова много, че взе да тежи и да накланя колците, особено две бури го бяха наклонили много, а после се пови по съседните колци и се скупчи в една обща джунгла. В края на месеца продължава да цъфти. Според мен спокойно може да се качи на 5 метрово въже до горе и вече се чудя догодина как да го насадим, за да е по-практично.

В подножието на бобената джунгла са няколко корена пъпеши и дини, които обаче страдат от това, че са в голяма сянка заради боба. Спрямо 2015 година, когато отгледахме първите си мини-пъпеши, тази година сме 1 месец назад и не ми се вярва да дочакаме реколта.

И накрая картофите. От слабата леха (4 по 0.8 м) извадихме 8-9 кг по-ситен картоф. Там бяха микс от наше семе от Мустафа, както и от пазара Марабел. И от двете не сме особено доволни. Обаче пък има тук-там из градината саморасли картофи, вертоятно измъкнати от слепако лани и забравени, които също са от наше семе, но излизат доста по-едри. От силната леха, семето беше от Пенови, извадихме към 20 кг общо, което ми се видя много добре. Имаше и доста едри картофи, около 40% от теглото, ситни като за семе около 20% и средни останалите. Остават едно редче късо след лехите, където са микс от Алегрия (от Вантана), както и разни "присадени" - покарали картофи, които Гери извади на пролет от различни лехи и събра на едно място. Което не ми се вярваше да стана, но в момента са доста мощни растения и цъфтят.

Най-долу са тиквите, където положението е на кантар. Има малко завръзи предвид това, че са над 20 броя растения, а на всичко отгоре баш интересните не са се развили добре - Кестена от бай Христо, Waltham Butternut, другия кестен от Стефчо... Явно е късно началото на юни да се слага разсада в земята... Пуста студена пролет!

Ето и малко снимки.

Лабрадорите. Лехата със стъблено броколи, кейл, цвекло и люти чушки. Зелето, което се чуди дали да почне да се завива.

35568518871_0aa3f766ad_h_d.jpg35568509071_89979a64d6_h_d.jpg35117690404_7ac22cda85_h_d.jpg

Черита микс, консервни домат и салатни със щета от градушката (през юни и юли на село пада поне два пъти лека градушка, а в България на много места - унищожителна!)

36101708056_34dc72155e_h_d.jpg35957636575_d42175d833_h_d.jpg35825372911_b11c757873_h_d.jpg

Лехата с царевица, боб, краставици, лук, латинки, слънчоглед и тагетеси. Проваленото каре със сладка царевица от Сортови. Пуклива царевица на мястото на чесъна.

35568499011_e520a9bc22_h_d.jpg35957624475_b4d51509dc_h_d.jpg35334924283_f4ed70b93f_h_d.jpg

Поглед в бобената джунгла, има доста завръзи. Бял боб пешак на място на граха, комбиниран с краставички и вигна. И накрая лехата със салатни домати.

36007863911_2714cacceb_h_d.jpg35334851013_507df34641_h_d.jpg35334880443_c3290e9f67_h_d.jpg

Боби Димитров

2017.06

Миналия юни.

Странно нещо е възприятието ни за време. Имам усещането, че между март и края на май нищо не се случва в градината, а после за една топла седмица през юни, всичко експлодира в растеж, цъфтеж и вързеж. Вероятно един ден като имаме парник и живеем при градината ни възприятието ще е различно, защото ще сме всеки ден на място. Ще се изгуби това изумление, което го има като си видиш градината 7 дни по-късно в период на обилен растеж.

Този юни започна по-хладно и с доста валежи. От втората седмица вече имаше над 25 градуса дневни и над 15 нощни. Валежите, макар да създават предпоставка за гъбични, се отразяват супер на градината, която иначе страда с една малка поливка седмично.

Фиданките са много жизнени и имат добър прираст - фактически първият им добър сезон след като ги посадихме в края на 2014та година. През 2015 беше голяма суша и някои дори изсъхнаха. През 2016 пък имаше тежка слана в края на април и пострадаха доста. Тази година пак имаше лека слана, но не им се отрази толкова зле (освен, че окапа повечето цвят). Дори нашествието от гъсеници и къдравост не успя да им попречи особено.

Пак ще карам по лехи за по-лесно.

В началото на месеца почнаха да едреят и зреят ягодите. Интересно, че всички, които извадих от цветната леха и преместих на есен, не цъфнаха или ако цъфнаха, вързаха някакви дребни и уродливи плодове. Докато тия в най-големия плевел и цветя, тотално зашумени от топкарамфил и увити с поветица, вързаха по много и то все едри ягоди! До към средата на месеца ги изядохме и толкоз.

Метеорът връзва добре, макар и супер намотан и оплетен и съборен от една буря. Жълтия грах също почна да връзва, ще опитам да оставя повече за семе, но много го хрупат децата! Сладкия тепърва цъфти.

Марулите са на приключване, репичките ги изядохме. 4-5 корена спанак спасихме от невените, почват да правят цветонос. Манголдът дава добре, макар да са само 3-4 корена.

Пукливата царевица (от наше семе, ПБФ) изникна много добре, за разлика от сладката, купена от Сортови Семена (уууу! вър-не-те-ни-па-ри-те!)

Боб за зелен излезе на повечето места, макар да са реално само няколко "гнезда" с по 3-4-5 семки. За зрял се оказа, че сме забравили да сложим. Повивният Смилянски почна да расте и да се повива, макар че охлювите го бяха хапнали доста солидно в началото. Това, което не очаквах, беше избиването на повече от 1 стъбло от всяко бобче.

Краставиците се мъчат, но поне изкараха нови истински листа, след като им бяха изядени първите. Ония, които пробно ръснах на семка март месец в разсадната леха, са най-добре и дори им сложих мини-мрежичка да видим дали ще дадат нещо. Те са събрани семки от корнишон.

Доматите също се мъчат, защото доста време температурите бяха ниски, а те си искат топло, за да растат; влага има, но само тя не е достатъчна.

Нахутът цъфти, към средата на юни почна да прави първи завръз.

Чушките и патладжанът са толкова нефелни, че изглеждат по-малки отколкото в деня, когато ги насадихме преди месец.

Събираме семе от маше, изглежда неузряло, но капе от цветовете. Всъщност повечето е окапало по земята, дано се сетим на есен/пролет да го потърсим там.

Морковите вървят супер, с единствен проблем - малко са. Почваме от втората седмица на юни да слагаме нови за покълване. Голям кеф е да си имаш семе от моркови!

Тиквичките изгубиха първия си завръз (изгни), сега дебнем втория, с размер като палец. Морковите около тях им е супер на влажно и сенчесто.

Пъпешите и дините бяха изядени за сетен път, затова сложихме нов разсад на 1-2 листа, като този път използвахме Вениш. Това е първата "химия" в градината и склонихме единствено защото се метаболизира чисто в природата... а и защото като изгубиш няколко десетки корена краставици, дини, пъпеши, тикви, марули и какво ли още не, почва леко да ти писва от охлюви, които са супер лесни за контрол, ако живееш на място! Сега предстои да разберем дали е физически възможно такъв разсад от средата на юни да направи дори и 1 плод преди сланата септември.

Картофите са добре, цъфтят на места. Скоро почваме да ги вадим за пресни. Дръпнах един корен и макар да имаше само 3-4 картофа отдолу, бяха с добър размер, като купешки.

Тиквите от различни видове растат бавно, но все пак растат - поне тия, които не бяха изядени. Последно вкарахме в земята над 20 корена - дет се вика половината да оживеят и по 1 тиква да дадат, стига ни! Имаме Waltham Butternut, Кестен от бай Христо, Кестен от бай Стефчо, стар сорт цигулка от познати и наша цигулка от изгнила на терасата тиква.

34744511330_3705784b47_h_d.jpg35000031191_88a834b3dd_h_d.jpg34427113834_169d725162_h_d.jpg

34744522310_0183e15489_h_d.jpg34744528390_48816b0cd4_h_d.jpg35230562756_c62a913dba_h_d.jpg

34427087644_4f675b4787_h_d.jpg34427094384_f62e1a34ab_h_d.jpg34461377413_b5b2bb30f6_h_d.jpg

Имаме и 10тина корена сладка царевица в тарелка, която чака да влезе в земята. Тук историята е следната. Насяхме към 100 семена директно в земята, от които изникнаха единични, под 10%. Второ садене на 50-60 семена, 1-2 покълнали. Накрая останалите към 40 ги сложих да се рътят на плат в офиса, от тях изкараха едва 10тина. Явно семето е проблемно.

До края на месеца не можахме да свършим много. Третия уикенд бяхме на Мърводол (снимката по-долу е от тамошната орна градина). Последния уикенд бях чисто сам и се възползвах да напръскам с мляко и поливерзум. За първи път спах на палатка на градината. През деня успях да се издера за половин ден в нетърпимата жега усреди гората, в търсене на колци (притки). В крайна сметка успях да сдобия ~30+ броя, което е добро начало. Последва колтучене на домати и забиване на колци. Връзването - другия месец. И финално, успях да полея малко гнездата с тикви, които 2 седмици на практика им е отнело да станат наполовина като размер, спрямо разсада. Няма такъв кеф, садиш голям разсад, който се смалява след това...

34871689913_2c5a368ed5_h_d.jpg34871691293_49040be8b9_h_d.jpg

Смятахме да садим вигна, но няма да остане ред, късно е вече. По същия начин и с боб пешак за зрял :( Но все пак сме решили да го насеем на всички освободени места (грах, чесън, марули и тн), най-малкото че имаме доста семе безплатно, да не седи празно, за зелено торене, пък ако вземе да върже ще го изядем на зелен.

Гери иска да пробваме късно зеле и броколи, обаче се забавихме с разсада много и май ще ни подмине и това щастие.

Боби Димитров

2017.05

Май 2016 за референция (внимание, не е за хора с нежни сърца и раними души, като Али Раза примерно!)

Резонно бях обвинен от няколко места, че дневникът ми е прекалено подробен и многословен. Тази критика дойде тъкмо навреме, защото този месец ме затрупа работа и не ми остава ред да пиша ден по ден, а често и да снимам. Проблемът се обостри от резката загуба на памет за реда, в който сме правили нещата по градината в първите 3 съботи на месеца.

Затова реших да опиша какво е дережето към момента (22.05), като обединя  супер-многословно (муахахахаха!) трите съботи в едно! А за да не изтърва нещо, ще карам наред по лехи.

Грах. Метеорът цъфти и се опитва да връзва. Сладкия така и не поникна добре - видях, че и другите по форума се оплакват от същото, вероятно семето е било проблемно. Има 5-10 стръкчета общо от над 100 семена + допълнително вкарване на още 50-80 в същата леха. Жълтия шушулков излезе, 5-6 коренчета от 20 семенца и расте, сложих му малки пръчки да се повива - не ще.

Лукът за семе е направил цветоноси (червен и бял). Египетския от Георги май е жив. Чесънът расте лека-полека, още няма глави под земята. Проскубваме за ядене по-дребния. Имаме и покарал праз от наше семе!

Репичките от първи тур свършиха. Интересното е, че изпод тях излезе мравуняк и така ги засипа, че стърчаха само върховете на листата. Въпреки това отдолу си станаха чудесни репички, в рохкавия мравуняк, а и не бяха наядени от нищо. Ще излезе далавера да въдиш кореноплод в мравуняк, само дето изнесоха повечето семена! Втори тур репички са от наше семе, при това садени със шушулките. Имат вече доста големи листа, до седмица се надявам да има нещо за ядене.

Марули. От стотиците семена от 4 сорта, които наръсих, успяхме все пак да завъдим 5-6 марулки. Ядем ги със скорост 1 маруля на седмица.

Спанакът се изгуби нещо, след като лани имаше много самонасят. Сложихме семена, почти нищо не излезе. От манголда успяхме да спасим 3-4 корена, дано докараме до семена от тях.

Червеното цвекло така и не поникна. Събрахме всичките 10тина коренчета в единия край на лехата, определена за него и ще й търсим друга култура. Разсадът също удари греда, след като за 2 почивни дни успя да се покаже и издължи толкова, че се изсече.

Сложихме първите 10 корена краставици и естествено всичко беше изядено тутакси. Сега има останали няколко и берат душа, а следващата партида таман са покълнали.

Посяхме и 4 вида боб за зелено, но само по няколко бобчета от всеки вид, защото толкова бяха семената. Тъй или иначе предпочитаме вигната, която още не е влязла в земята. Предните 2 години ни научиха, че ако не е жега, просто не покълва.

Направихме 4 доматени лехи. Горната е с местен селски червен сорт от една баба и очаква босилек, който да се навре навсякъде. А може би и моркови Little Fingers. Долната е микс от сортове + арпаджик, който си беше там преди доматите. Третата е с два вида сърце и черита, а четвърта е за консервни Сан Марцано и Рио Гранде. Малко се оляхме с доматите тая година, но виновен е Ру, който стовари 20 сорта на срещата!

Направихме леха с чушки и патладжан и чубрица. Имаме разсад за още половин леха, който обаче е бебенце още, та ще видим как ще е. То всъщност и посадения беше бебенце, 4 листенца.

Сложихме 5 гнезда по 4 бобчета Смилянски и интересното е, че повечето изникна. Сега го чакаме да мине фаза "храна за охлюви" и да тръгне да се повива.

Направихме 4 къси редчета със сладка царевица, която обаче не покълна за 3 седмици. Пробвахме два от редовете да ги разкопаем, не намерихме семената, сложихме нови. Сложихме и две редчета пуклива царевица в една леха, която е частично сенчеста (но пък по-мокра в тая част), за да сравним представянето.

Имаме още 3 лехи за оправяне и да сложим вигна, минипоп царевица, латинки и други цветя, босилек, още краставици, тикви, пъпеши и дини. За последните три разсадът шибна зверската греда, след като "сигурните" семена за родна цигулка, които ми дадоха, не покълнаха дори в тест с памуче, а бях заложил към 80 броя в табла с идея поне 10 корена да имаме живи, всеки с по 1 тиква.

Тъй като за този период нямам почти никакви снимки, ето една панорама от полето до градината:

34500388492_0e9826cb25_k_d.jpg

И една снимка на Лабрадорите, които ми даде Ру на срещата преди месеци. Не са порастнали, Алис ги определи като гавра, което си е така де :) Имам и една снимка на част от лехата с разсад, която беше завита с найлон. Вижда се хаоса, причинен от мравките. В дясно има 2 корена тиквички и нататък е микс от моркови, домати, копър, босилек, чушки, патладжан... И троскот, много троскот. И накрая Морковения Съблазнител - берем вече моркови под претекст, че прореждаме! :D

33852672803_35600b0cad_h_d.jpg34276971490_261f97d838_h_d.jpg34672477711_defdec05c5_h_d.jpg

До края на месеца единственото по-значимо нещо бе, че Гери купи няколко корена разсад зеле и го сложихме в една леха, както и няколко мега издължени микро разсадчета от стъблено броколи.

Почнахме да берем риган за подправка (като цъфне - за чай), салвия, мента. Това е една примерна съботна реколта - марули, спанак, манголд, чесън, лук, репички, моркови, копър и цветоноси от чесън.

34808153142_5ef5f04963_h_d.jpg

Край на месеца и честит първи юни!

Боби Димитров

При нас е весело

Петък вечер, след полунощ, планираме ранно ставане и тръгване за градината. Закуската е измислена, дрехите са приготвени, всичко е точно, готови сме!

Малко по-късно, все още по тъмно, щерката почва да плаче на сън с неистов панически рев. Явно сънува нещо. Успокояваме я набързо, за половин час. През това време, обаче, баткото става - "Наспал съм се, хайде да си играем, какво ще ядем?". Придумваме го (без подкупи) да се връща в леглото. Не успяваме да заспим в следващия час-два.

Събота сутрин. Алармите на телефоните по дифолт не звънят в почивните дни. Събуждаме се с тежки глави и червени очи. Децата ги няма в спалнята - единият е изсипал всичкото лего на килима в хола, другия яде вчерашен кекс. Яде = прави кръг от трохи с диаметър 2 м и кълве трохите и легото. Като ни виждат, единия казва "Гладен съм", а другия "Ам-ам!". Почваме нещо за закуска и опит за прибиране/подреждане. Мервам поглед към часовника - 9:45 е.

Докато сръбнем по едно кафе със сандвич и приберем трохите и легото, баткото е извадил водните бои и тесте салфетки, за да си бърше четката. Трупаме в коридора пред вратата - кофа с боклук за компоста, втора кофа с боклук, торба с пластмасов боклук, две торби с ядене, две раници с багаж, 4 якета, 4 чифта обувки, гаца с играчки... Преобличаме изцяло веднъж баткото, който се е залял с водни бои и щерката, която е изляла кафето на майка си по покривката, килима и себе си. Перем набързо килима и покривката.

Готови сме! Успех, на вратата сме, а още няма обяд! Викам асансьора, а щерката почва да се напъва. Айде обратно, гърне, миене, нови пелени. През това време баткото кара тротинетка в коридора и си удря палеца на крака с неистов рев. Събуване, преглед, обуване.

Готови сме, тръгваме! Момент, и на баткото му се ака. Връщаме се, пее песничка 10 минути на гърнето, без резултат. И двамата с Гери сме вече вир вода, връщаме се за нови тениски. Еля, тръгнахме. Малката се запъва на вратата, иска си камиона с песничките, кукла, самосвал и други обемисти играчки. Убеждаваме я, че носим други. Слизаме на три курса с асансьора.

Готови сме, тръгнахме! Бутаме всичко в колата. Още преди да сме затворили багажника, от задната седалка се чуват два мощни гласа АМ-АМ-АМ-АМ. Забравили сме крекерите горе, Гери се връща, асансьорът нещо е блокирал. Докато дойде, малките почват да искат и вода. Звъня й по телефона, той е в колата. В крайна сметка се сдобиваме с вода и храна за изпът и потегляме. Поглеждам на таблото - 12:15 е.

По околовръстното има нетипичен трафик. Пътят, който обикновено отнема до 20 минути, днес е 45. На децата им е горещо и се изнервят. Пускам им музика, с което предизвиквам 30 минутен концерт, изпълнен на пълни децибели и само чрез звукосъчетанието "БЛА-БЛА-БЛА". 

Стигнахме живи и здрави. Докато разтоварим колата, и двамата са се подредили на пейката в очакване на храна. Слагаме обяда, то се е видяло, и без това сме гладни и ние. Хапваме набързо до към 14:00 и баткото почва да тича подозрително наоколо. Захващаме да разтребим, но тоя процес е прекъснат от щерката, която пада и си удря носа и после от баткото, на когото вече наистина му се ака. Една бърза дупка в земята, бързо миене с маркучева ледена вода, бърз рев и бързо преобуване и сме готови за работа. Почти, щерката също трябва да бъде преобута, а веднъж остане ли по гол гъз, после няма обличане... Как да е, справяме се, като я залъгваме с нещо за ядене.

На малката обаче й се спи много, едвам си седи на краката, пада на всяка крачка, хленчи, гуши се, плаче. Гери се захваща да я приспива, докато аз се опитвам поне да ОГЛЕДАМ какво става в градината, което се превръща в 15 минутна беседа с баткото кое какво е и какво може да се яде. Малката заспива супер бързо.

Съседът пали моторната коса с мощно форсиране. Малката се събужда супер бързо с още по-мощен рев. Баткото почва да реве, че му се е надула главата от бръмчене и рев.

Мятам и двамата в колата и правим кратка половинчасова обиколка по черните пътища. Успокояват се и заспиват. Поглеждам часовника - 15:30 е.

Време е да поработим. Захващаме се бързо да изнесем всички нужни инструменти и семена, преглеждаме плановете за действие, това отнема известно време. Тъкмо почваме да оправяме една от занемарените лехи и идва друг комшия да говорим за строителни въпроси. Въпреки това, Гери успява да поработи цял час, а аз - половин. Разпъваме няколко капкови маркуча пробно. Чува се клаксона на колата - баткото се е събудил и ни вика. Естествено, с това е събудил и сестра си.

Изсулвам ги от колата, като се връщам два пъти - за едната обувка и после за любимата количка.  Явно е време за следобедна закуска, защото единият пита "Какво ще ядем?", а другия казва "Ам-ам!". Отварям кутията с баницата и тичам да вдигна щерката, която е забила нос в мулча, още сънена, отиваща към майка си. Успокоявам я, под алармиращите викове на баткото. Обръщам се да видя какво ТОЛКОВА спешно може да има и виждам как котката си хапва следобедната закуска на децата.

Всички заедно надаваме отчаян рев.

Скалъпваме някаква закуска, децата са доволни и спокойни, играят си заедно. Поглеждам часовника - 17:30 е. Време е да поработим.

Отмятаме още половин час работа, обаче почва да се мръква, задухва студен вятър, нямаме нищо готово за вечеря и като цяло се ориентираме към тръгване. Събираме и прибираме инструменти, багажи, посуда, храна, кофи за боклук, дрехи... Децата усещат, че ще си тръгваме и почват да настояват да останем, всеки по своему. Малката вика "НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ!" в продължение на 5 минути, докато баткото ми изнася лекция как "ако си вземем палатката и леглото и гардероба и играчките и килима и масата и тоалетната, може да си живеем направо тук."

В крайна сметка всичко е натъпкано обратно в колата и таман да запаля, комшийката тича да ни даде яйца. Добри хора. Поприказваме си с нея, през което време малката дърпа котката за опашката многократно, не без последствия, а баткото стъпва с двата крака в дълбока локва, пълна с машинно масло. Успокояваме, преобуваме, тръгваме. Поглеждам часовника - 19:15 е. От задната седалка се чува въпросително-закачливо "АМ-АМ?".

Прибираме се рекордно бързо, като целта е децата да не заспят, за да можем да ги изкъпем и огледаме. На косъм се разминавам с ТИР, който от крайна лява минава в крайна дясна точно преди моста на Сливница. Пуснал съм музика, но този път няма концерт, децата са уморени. Поглеждам назад като влизаме в квартала, будни са, макар и да клюмат. Пред блока сме, разкопчаваме коланите и буквално скачаме в движение от колата и със замах отваряме задните седалки.

И двамата спят...

На сутринта намирам кърлеж в косата на баткото.

Неделя е. Сипвам си доста голям бейлис в кафето.

Боби Димитров

2017.04

Ланския април. Тази година времето не е толкова горещо като лани, но захвана голяма суша. До момента (4 април) вече са 20 дни без валежи в София. Имаше само един "валеж", който беше кратко прекапване и на градината не се е случило, само в града.Това се отразява зле на всичко посадено. Сладкия грах не е покълнал след сума време. Почвата му е доста суха, макар да е мулчиран. Надолу има влага, но отгоре е сухо. Спанакът не покълна. Червено цвекло - не. Жълт грах - не. 

01.04

В събота имахме гости, а бяхме и с двете деца, така че реално работа не се свърши:

 • Сложихме още 2 редчета картофи, с което се напълни втората леха и стига толкоз.
 • Насадихме 15 коренчета "малинови" ягоди, сорт, изпратен ми от жена от Димитровград, след като писах в една група, че търся стар сорт, който като го береш ядрото на ягодата да остава на дръжката. Дано се хванат.
 • Насадихме 15тина лука от вида египетски (walking), даден от Георги Беорги. 
 • Пак от него имах 2 корена гигантска тръстика, която боднах в дерето. Ланската няма признаци на живот за момента.
 • От една пробна поръчка ни бяха останали парчета ръчна хартия със семена моркови, магданоз и копър - закопахме ги в една леха, да видим какво ще стане.
 • Разпънахме капковите маркучи и пробвахме няколко дали са спукани - не са. Инсталирахме няколко.
 • Открихме 7-8 тръгнали аспержи, които Дарко моментално погълна, а мислех, че поне за майка си ще остави, ако не за сестра си...
 • Боцнахме клечки от хризантеми в сухите лехи, да се вкореняват... Мда.
 • Поляхме покрай оградата (лешник, касис, киселец, джоджен, мента, ревен, ягоди, малини), защото положението беше Сахара, хем е на сянка тази зона цялата.
 • Аз бях с комшията Ради да ме учи да ашладисвам по неговия метод - нещо като "под кора", но не се прави седло и не се цепи кората. Само се отлепя внимателно и се мушва супер подострено калемче около 2 см навътре и толкоз.
 • През това време Гери почна да премята едни буци от тука - там, за да оформи нова леха.
 • Сложихме в земята 9 дъбчета. Преди срещата на Без Мотика в София, Дарко си събра разпукани жълъди от Западен парк и ги посадихме в една саксия. За един месец изкараха листа 5 от тях, а останалите пуснаха корен.

Прогес:

 • В двете тунелчета е толкова горещо, че вероятно всички семена са умрели от жегата. Първата партида неща в зеления тунел изсъхна, преди седмица сложихме втора партида, нищо не се е показало. Жалко, защото вкарахме много семена. Пак много влязоха и в зеленчуковия тунел, също нищо не се е показало. 
 • Първото цъфнало дръвче при нас е черешата Ван. "Ранната" дори не е разпукала пъпките. Това не вещае добре за нейната ранност... Иначе джанките наоколо са нацъфтели масово. 
 • Имаме няколко нарциса цъфнали, лалетата се очакват все още. Един от двата зюмбюла също, другия не. Момините сълзи са наболи 2-3 см, очакваме ги с нетърпение.

32998809364_35a56ca282_h_d.jpg

33712881591_ea82a85c15_h_d.jpg33712884981_dfa8e748a5_h_d.jpg33712886651_08202fa25c_h_d.jpg33712889771_f7d39116b0_h_d.jpg

 

07.04

Събота с двете деца. Това трябва да е кодова дума за "работа не се свърши". В общи линии гледахме къде какво, поляхме под тунелите и толкоз.

 • Сладкия грах Sugar Snap, който посяхме на 3 март, не поникна. От стотици семена имаше точно 2 броя, които са с по 2-3 листенца. Може и да е поникнал, но да е бил изяден, има много плужек, охлюв и щурец. Махнахме мулча, сложихме нови семена и те така.
 • Грахът Метеор от есента е по-добре, но е рехав. В единия край на лехата има към 1 квм без нито едно грахче. Там сложих всички семена от жълтия шушулков грах (mange-tout).
 • Спаканът, пак от 3 март, не поникна (виж коментара за изяждането по-горе). Пооплевихме, сложихме нови семена, този път в комбинация от семена лук, репички, праз. Тъй де, като няма да никне, да сложим повече неща.
 • Червеното цветло, пак от оная дата, не поникна. За жалост нямаме останали много семена, та ще правим разсад явно. Лехата му остава празна за сега и ще си чака разсада.
 • Оливетата, празът, марулите и так дале в "зеления" тунел не поникнаха. Нито първия път, нито втория. Или са били изядени де. За жалост дори оливетата не тръгна, а я пишеха много напориста... Сложихме собствени семена моркови и репички и те така.
 • В "зеленчуковия" тунел първото покарало нещо са тиквички и краставици - преди домати, босилек, други подправки и прочее. От там наскубах малко микро разсад невени за Георги, но никъде другаде из градината не се виждат още, явно е рано. Лани бяха като килим на места.
 • Откъснах и засадих две парчета от едната туфичка тарос с идея да го размножа, а в бъдеще и продавам.
 • Гери почна да копа и чисти от троскот едно парче от ливадата под лехите, където искаме да сложим царевица и боб. За жалост не остана време да работим по самите лехи, които са в лошо състояние и имат нужда от нас в близките 3-4 седмици.
 • Дъбчетата, които сложихме в земята предната седмица, са живи, дори две, които бяха само на корен, са пуснали листа. Обаче охлювите са ги намерили - на едното имаше ТРИ качени, е га ти, то само 2 листа, сигурно е станал боят!

Прогрес:

 • Едната камчатка е цъфнала, красиви цветове! Единият корен черен касис от Алис също има пъпки.
 • Аспержите растат, събрахме пак една детска стиска, хапнахме ги на място.
 • Сибирския грах се е раззеленил, горкия, това ще му е трета година, хич го няма. Най-голямото стръкче е 30 см високо, а най-малкото - 5! Същото важи и за двете брезички от семе - едната е изсъхнала половината, а другата беше прекършена одве... поне имат листа.
 • Бъзът почва да прави цветоносно стъбло, дано побърза, че сме на последния ни буркан сироп!
 • Цъфнала е прасковата, но явно е имало лека слана, защото част от цветовете са покафенели. Има цвят на пъпки по едната ябълка, но джанката и синята слива нямат, странно.
 • Нацъфтели са дивите вишни, като има цвят по новата корона, която искам да оформя на няколко от старите дървета. През 2015 есента отрязах няколко от тях, които са по оградата и бяха супер високи, над 5-6 м и неизползваеми - нямаха ниски клони (явно махнати в миналото), не можеш да береш, само сянка правят, рехава корона, малко завръз, дори да вземеш стълбата, не си струва. Та почнах да оформям лани нови клони за да държа дръвчетата под 2.50 м високи.
 • От цветята, нарцисите продължават, чакаме лалетата, зюмбюлите почват да преминават. Топкарамфилите са се наели мощно.

33963092005_5fd9a36da4_h_d.jpg33963089335_e9058127c2_h_d.jpg33119422934_92722e9ce5_h_d.jpg

33805298732_cc7966515c_h_d.jpg33119454074_f125392078_h_d.jpg33577967780_0a726d0df3_h_d.jpg

 

23.04

Микро посещение. Времето беше лошо и макар да видяхме слънцето за 10 минути, захвана силен северен студен вятър, който ни прокуди без време.

В околните дни имаше пак тежка слана в западна България, макар и не толкова, като миналата година на 29.04. При нас основните поражения са картофите - всички излезли над мулча листа са попарени, както и по фиданките цветове/плодове, макар че имаме надежда за някакви спасени, а и дюля/ябълка не бяха съвсем цъфнали.

Сложихме в градината под найлон домати разсад от Ру - 4 корена по-големи, 5 корена по-малки Лабрадори, но вече с цвят. Добавихме и агривело, с идеята да ги спасим от прогнозните температури под нулата.

Опитахме се да плевим в зеленчуковото тунелче, но то като да пикаеш срещу вятъра - докато дръпнеш един троскот, 10 други се покажат. Покрай плевенето замина и част от разсада, който и без другото е около 10% от посятите семена, другото не изникна или бе изядено.

По-предишни седмици бяхме сложили десетина коренчета марули, дадоха ни разсад, както и няколко кейл - няма ги, явно са изядени до шушка.

Друго не можахме да свършим. Трябваше да косим, но комшията с тримера го нямаше, да го помолим пак за заемка, а косата е останала без клин и иска настройване.

През работните дни в последните 2 седмици слагах семена за разсади - домати, краставици, чушки, тикви, пъпеши, дини и тн. Доста добре потръгнаха, да видим... Акъла не ми побира къде ще слагаме всички неща след 2-3 седмици, като нямаме и една леха подготвена.

Прогрес:

 • Най-добре се развива за момента лехата с арпаджик и нахут. Има малко изядено и расте добре.
 • Машето, което се опитахме да разселим на различни места, за да расте диво, е опоскано до шушка - на едното стръкче намерих 12 (!) малки охлюва. Пак същите маняци са изяли и 9те дъбчета, които сложихме в гората.
 • Ягодите далеч не цъфтят още, а на Мърводол са яко нацъфтяли. Явно дори 80 км на юг имат отражение. Малините дори нямат стъбло още достатъчно, което да цъфне.
 • Лалетата най-сетне цъфнаха по-масово. Честита пролет! Момините сълзи в гората - също почват, а тия горе - не, странна работа.

33427064674_94c6066daa_o_d.jpg34137898461_805fd470a8_o_d.jpg34137906371_c7c00447c5_h_d.jpg33884896040_c26ee9d8e0_o_d.jpg

 

29.04

Тук реално е на първи май посещението, но реших да го сложа в април, че май си има достатъчно уикенди. А и не си спомням какво сме правили, така че пускам само няколко снимки и толкоз!

Лалетата все още цъфтят, ягодите почнаха и те. Новият корен тръстика от Георги (в дерето!) пуска нова издънка, след като предната беше осланена. Печурки никнат в градината, което ме радва - микоризата е жива; ! Световният шампионат по теглене на котешка опашка започна с нов световен рекорд!

34276760890_4d4c78afe1_h_d.jpg33458890403_d4d122e917_h_d.jpg34162526480_ad79533d56_h_d.jpg33819566794_8ac91719b7_h_d.jpg

Боби Димитров

2017.03

До края на февруари, ама наистина до края, имаше сняг. Последната събота ходихме, че ни се видя добро времето - докато стигнем заваля мощен сняг на парцали и те така. Градината имаше красив зимен вид.

32998515692_4b840c2218_h_d.jpg

 

 


03.03.

В началото на март, времето се стопли РЕЗКО, но само за една седмица. После започнаха 10 дни дъждове и порои и значително по-ниски температури.

В тези първи топли дни успяхме да видим градината без сняг и да свършим 1-2 неща:

 • Обикаляхме 1 час из градината и цъкахме с език колко рано е всъщност за всичко в началото на март, както писах и миналата година. На практика нищо не е мръднало особено, пролет не се усеща. Дори бъза, който традиционно е първото раззеленило се дръвче, едвааам е разпъпил пъпки. 
 • Прекопахме две лехи, като махнахме първо мулча (супер рохкава повърхност, личи си, че червеят е работил), а после и по 1 натъпкана кофа корени троскот и ливадно пютиче на леха.
 • В едната сложихме сладък грах Sugar Snap, а в другата направихме едно малко тунелче с тънки железца 6 мм и найлон 150 микрона. В това тунелче сложихме марули, репички, спанак, оливета, манголд, моркови, праз.
 • Тъй като найлонът не стигна да покрием цяла леха (един път мери, 7 пъти режи и все късо идва!), в останалото непокрито място преместихме 15тина праза с размер моливче. Тия празове бяха под стъбленото броколи, което обаче се оказа листно броколи, в смисъл, че не направи НИТО ЕДНО ЦВЕТНО СТЪБЛО шамусаневиди. Тая година пак ще го пробваме де! Та понеже то порастна много повече от очакваното, засенчи праза и той не порастна изобщо. Кой да ти знае, че празът иска слънце, за разлика от лука и чесъна! Обаче някак си е презимувал, макар и толкова малък. И сега го направихме на две редчета, да видим дали ще успее да цъфне.
 • В трета леха, която обаче не прекопахме, набодахме де що скилидка чесън намерихме, да има за зелено. Когато си мислихме, че повече чесън няма да видим в близките месеци, получихме пратка торба покарал чесън от майка ми...
 • Почистихме цветната леха, в която има доста луковични, малко топ карамфили и ягоди. Доста имаше избили връхчета на пролетни цветя, да видим. Ако сме късметлии, ще има и разсад зинии, тагетеси, невени и космос. В другата цветна леха пък има иглики, мащерка, риган и маргаритки - всички изглеждат добре след зимата. Там посадихме и луковиците от фрезии, които събрахме на есен.
 • Извадихме 10 туфи лофант от едната зеленчукова леха, от които 7 заминаха по подаръци, 3 преместихме по оградата.
 • Набодахме 20 пръчки от бъз покрай дерето, дано се вкоренят. Ланския опит беше неуспешен, нито една вкоренена от 20.

Този грах Метеор, който насяхме на есен, сега е покарал на 3-4 см. Сигурен съм, че това развитие е от сега, което ще рече, че е покълнал под снега буквално. Махнах сламата на цялата леха, по моя преценка около 60% е покарал. Дали ще се покаже другия, ще разберем в средата на месеца. При всяко положение си струва това есенно залагане, защото реално растението почва да се развива много преди да имаш ти идея, че можеш да почнеш работа в градината. Предполагам помага и това, че студоустойчив сорт.

33124057411_a3b3998d55_h_d.jpg33124049311_9902f3a9f0_h_d.jpg

 

 


11-12 и 18-19.03.

Баткото (с малко моя помощ) пося една леха нахут, два реда арпаджик и една черна котка.

Намятахме семе от червено цвекло в една що-годе оправена от есента леха.

Радост! Намерихме сред ливадно-некопаната част саморасло маше, въпреки троскота и въпреки, че лани имаше само 2-3 стръкчета, които оставихме да цъфнат. Преместих малко от него към горичката, а друга част - в една леха, да видим какво ще стане.

Мъка! Копахме, копахме и пак копахме. Целта е да оформим две нови лехи (№12, всеки номер и комплект от лява и дясна). Оформянето е съставено от следните етапи. Първо огъване на вила за копане в опит да извадиш парче от чима. Изкопаване на много буци чим, за да се оформи пътечка. Трупане на огромни буци чим на купчина. Разбиване на буците и вадене на камара троскот и други коренища. Заравняване на лехата. Една леха отнема 1 цял ден на 1 силно мотивиран човек, в най-добрия случай. Оптимално е да се натрупат буците и да се оставят 1 седмица да изпръхнат. Тогава отново е нужен сумарно 1 ден/човек/леха, но е разделен между 2 дни и не е толкова тежко.

В тия измъчени лехи сложихме малко картофи. В едната са три редчета по-едри, които бяха леко покарали (семе от Пенови Био), в другата едно редче супер ситни покарали, нагъсто (семе наше, източник Мустафа преди 2 години). Втората ще я допълним след 2 седмици със семе Мирабела, от познати на пазара.

Продължи бученето на арпаджик и чесън скилидки където ни видят очите.

Първа проба за посаждане на магданоз от собствено семе, малко е рано, но нали затова е проба!

33404826285_0046d0d9a4_h_d.jpg33249413602_a0195b52f9_h_d.jpg

Прогрес:

 • Аспержите са наболи, но само старите. От новите нищо, хем рових да ги търся дали са живи, че лани към 30% бяха измрели зимата.
 • Показа се ревена от Ру и по-добре, че бях забравил къде съм го метнал.
 • Цъфна първата и единствена медуница, която отгледах от семенце, от Евелина.
 • Цъфнаха всички лилави минзухари, 20тина броя. Напъпили са и 5-6 жълти.
 • Нахут и грах не са чули, семенцата са набъбнали леко, но няма никакво развитие.

33405275271_06920a6064_h_d.jpg33022152320_23d864b3a5_h_d.jpg33022142180_2d16f010f3_h_d.jpg33376733202_89929501be_h_d.jpg

 


25-26.03.

Суша. От 2 седмици е доста топло за сезона, а дъжд няма.

Прогрес:

 • Нищо от нахут/грах/арпаджик/чесън не е мръднало.
 • По фиданките няма никакво движение.
 • Аспержите не са порастнали.
 • Киселецът беше пуснал бейби листенца, които много се харесаха на малката Лора и тя ги опасе.
 • Лилавите минзухари са прецъфтяли изцяло, жълтите - почти. Явно животът на цветовете е 7-10 дни макс.
 • Разлистване има при сгазените от танк малини, лешника от Евгени (по прякор "цариградски"), камчатките.

  33615288526_da9185d523_h_d.jpg33615287216_b083590109_h_d.jpg33499436102_c48cf379cb_h_d.jpg33526982761_ed268cc49d_h_d.jpg

  В тунелчето с "марули, репички, спанак, оливета, манголд, моркови, праз" имаше някакви покълнали неща, но всичко беше изсъхнало след това, на хербарий. Непокритите мулчирани лехи имат някаква влага, но в тунела е голо и явно липсата на конденз вечерта + жегата през деня + липсата на валежи = суша.

  Резултатът е, че си изгубихме 2 седмици и сума семена и сме обратно в стартова позиция. Освен това, сега вече знаем, че с идващата поредна гореща седмица на практика няма смисъл да слагаме нови семена под тунел, защото или ще изсъхне и няма да покълнат, или ще покълнат, или ще изсъхнат.

  Разбира се, сигурният провал никога не ни е спирал. Затова не само, че намятахме НОВИ семена в това тунелче, а в пристъп на върховна наглост направихме ОЩЕ ЕДНО тунелче. Докато го правихме се усещах малко като Менгеле, който изпраща на сигурна смърт стотици семена от зеленчуци и подправки...

  Тръпна в очакване на първи април, когато, след три седмици с дневни температури над 20 градуса и никакви валежи, цялата градина ще е изсъхнала и ще трябва да почнем всички разсади наново. Което за пореден път ще ме убеди, че март е прекалено рано, за текущите ни условия. Докато не заживеем на място, да можем да поливаме, отвиваме/завиваме и следим, просто няма смисъл да даваме зор.

  Край на месеца.
   

  Боби Димитров

  2016.12-2017.02

  През декември беше студено, валя сняг няколко пъти, нямахме причина да ходим до градината. Само едно изключение имаше - да окастрим малко големия ясен. Имаше един голям и сух клон и един частично изсъхнал. Получи се около половин кубик дърва. Другата есен го очаква още кастрене, защото има още сухи клони, а и искаме да поощрим да се развива короната в определена посока.

   

  През януари си стана истинска зима, валя 10 дни поред сняг, 1 метър преспи навяти зад блока в София и прочее. Не сме ходили и вероятно първото ходене за годината ще бъде края на февруари, когато искаме да сеем грах 3 сорта и нахут - той ще е вече трето поколение наше семе! Заедно с малко чесън и лук за зелено.

   

  Ще направя пореден опит за някаква временна покрита леха, макар че това ще изисква нов найлон, след като мишки изгризаха другия през лятото.

   

  През февруари също беше студено. В средата на месеца все още имаше много сняг по градината, всичко беше замръзнало. За сравнение, снимка от 2016 и 2017 :)

   

  IMG_8670.jpg

   

  32998515692_4b840c2218_h_d.jpg

   

  Само за статистиката, през 2015 средата на февруари също е имало сняг и всичко е било замръз, тъй че това е много по-нормалното състояние на нещата.

   

  В края на месеца имаше слънчеви дни, но тогава направихме първата среща на Без Мотика в София и така месеца мина без работа в градината.