Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Селска чест

  • публикации
    47
  • коментари
    25
  • преглеждания
    18937

2016.07

Боби Димитров

1363 прегледа

Интересно нещо е времето, дай ми една година и съм забравил повечето детайли по градината. Добре, че го има тоя дневник.

 

За разлика от лани, когато жегата почна от средата на април, тая година жегата почна в средата-края на юни. И дори до началото на юли нощните температури на село бяха ниски. Затова и повечето неща закъсняват. Например доматите ни са по-назад като развитие, но пък нямат върхово гниене заради по-високата влажност - валя няколко пъти през юни и 1-2 пъти през юли.

 

Бостанът падна в боя с охлювите, но дори да не беше съвсем изяден, щеше да е поне 2, вероятно 4 седмици назад като развитие. Жалко, защото бяха над 100 корена сумарно пъпеши, три вида тикви и дини. Явно няма да имаме ни едно плодче от тия култури - в това отношение голяма греда...

 

От друга страна, морковите ни са много напред, защото имахме готови лехи тая година и можахме да ги сложим рано. Същото важи за граха, а и нахута - и двете са поне 2-3 седмици напред.

 

 

02.07 и 09.07

 

Този сегмент ще бъде с малко снимки и повече думи. Два пъти ходих сам на градината и основната ми дейност беше плевене, събиране на сушената окосена трева и пускане на капково напояване на част от градината.

 

Комбинирах с вадене на картофи, които сега са идеални и пресни и вкусни. Макар и добивът да е малък, предвид почти нулевите усилия (само са вкарани в земята, няма окопаване, копане, загърляне, плевене, поливане, пръскане, нищо) всъщност сме много доволни. Изкарах 10тина кг от леха, в която едва ли са влезли повече от 500 гр картофи. За сравнение, лани извадихме 10 кг от над 2 кг, така че условията са значително по-добри като подготовка и валежи.

 

Орязах извадения чесън и го почистих от външните люспи и го прибрах в една гаца. Теглото му е малко над 3 кг, което ми се вижда добре - посадихме 250 гр на скилидки и част от посаденото изядохме на зелено.

 

28120768765_58e3f78beb_b_d.jpg

 

Риганът цъфти много красиво, пчелите го обожават явно, винаги има по няколко - брах и такъв цвят, за чай. Лукът също е хит за пчелите - решили сме всяка година да оставяме 10тина лука да цъфнат по тия причини.

 

Нахутът е почнал да съхне по най-долните завръзи и до края на месеца вероятно ще трябва да го оберем. Това не спира Дарко да яде всички горни завръзи, та добивът няма да е епичен :) В същото време бобът за зрял е направил вече шушулки и дори най-първите почват да жълтеят.

 

Двойно-пресажданите дини са живи, колкото и да не ми се вярва. Не са порастнали особено, 5-10 см си седят, няма да берем от тях, то е ясно, но ще засека поне колко време им отнема да стигнат до някакво ниво.

 

Броколито е нападнато от цяла армия зелева бълха, но за съжаление не мога да вардя там 3 пъти седмично, за да третирам, тъй че ще разчитам все нещо от цялата гора броколи да оживее.

 

28018065152_3e5b3c2443_b_d.jpg

 

 

 


 

 

 

16.07 и 23.07

 

През третия уикенд ходихме само за малко и основно плевихме. За съжаление втората реколта моркови няма късмет. Първото насаждане не беше добре полято и така и не изникна, а второто беше добре полято, но го изнесоха мравки и се оказа, че имаме само 10 морковчета покълнали. Смятахме да правим ново посаждане, но се захванахме да събираме семена от това-онова и не остана ред.

 

28349446715_4c0a96a539_b_d.jpg

 

Следващата седмица реално не свършихме нищо. Имахме гости и денят мина в забава и приказки за градината. Все пак си извадихме няколко кила картофи, набрахме тиквички 2-3, краставички няколко (първите три Пиколо ди Париджи, които обаче бяха с размер на лимон вече), цвекло, билки и подправки, букети за дамите... А, почнахме да берем и сух нахут - оказа се, че все пак има някакъв, въпреки набезите на децата по зеления :)

 

От както имаме капково молим съседите в сряда вечер да пускат крана и на сутринта да го спират. За зла врага, баш в сряда вечер става авария по водопровода и в селото спират водата и това продължава 4 дни. Така и в събота като отидохме нямаше вода, а после пък нямаше кой да пусне крана и се събраха над 10 дни без поливка. Резултатът е много жалък:

  • грахът Метеор, който бяхме пробвали за втора реколта, изсъхна, а таман беше почнал да цъфти
  • на чушките са окапали цветовете
  • доматите не са мръднали като едрина и всички са дребни, а вързалите не са порастнали също
  • тиквичките нямат нови завръзи
  • бобът за бял беше изсъхнал на 80% и се наложи да го приберем принудително
  • всичко изглеждаше супер оклюмало

Не всичко е печално де, морковите и цвеклото си дават идеално:

28042918451_f6eb3fee68_c_d.jpg

 

 

 


 

 

 

30.07

 

 

През изминалата седмица цялото семейство се разболяхме последователно, затова посещението в градината беше основно за наблюдение и бране. Друга работа не беше свършена. Почнахме чубрицата да берем, режем поетапно ригана, царевици единични има, нахута го берем за ядене на зелено и сух, белия боб също е готов, краставички няколко, тиквички, първите няколко домата...

  • Харесвам 1


0 Коментара


Recommended Comments

Все още няма коментари.

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход
×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване