Други снимки в Виладжии ентусиасти

В албум:

  • 85 снимки
  • 108 коментара

7 Коментара

Много ме заинтригува тази схема! На 750 квм има две къщи и орех и 10+ овошки! А кладенецът е на улицата?

Споделете коментара


Адрес на коментара

Привет, Боби! Много ми е драго :)

Колко точно овошки и какъв вид ще преценяваме на по-късен етап. Трябва да спазя някакво разстояние между тях за да растат здрави, нали така :) Иначе снощи гледах клипче с градинари, които засаждат череши много нагъсто и то нарочно за да плододават още на втората година след засаждане. Довечера ще пусна линк от тубата.

 

Ето го линка: 

 

P.S. Не съобразих малко материала. Ако има някакъв проблем със съдържанието му го свалете.

Споделете коментара


Адрес на коментара

За кладенеца забравих да обясня. Той си беше там, заварено положение. Открит е и как не е паднал някой, направо не знам. Трябва да го проверим колко е дълбок, да изследваме водата и т.н. Надявам се да го ползвам за поливане.

 

Ореха също си го има. Много голям и хубав. Сумати орехи набрахме есента.

Споделете коментара


Адрес на коментара

... и схема е силно казано :) На мен ми прилича на рисунка на петокласник. В MS Paint си играх. Просто съм нахвърляла желания, идеи, е такива работи. Мащаба куца, бих могла да се постарая и повече, де.

Тази седмица ще вилнее багер, който ще изрови дънерите от парцела и ще разпръсне пепелта от огнището. Ще кача някоя нова снимка.

Това, което със сигурност ми се иска да опитам са вертикалните градини. Много ме вълнува как ще организирам поливането, а и имам желание да опитам някаква автоматизация със слънчева енергия. Защо вертикални - за да скрият грозната стена, а и ми се струват щадящи за кръста :)

Споделете коментара


Адрес на коментара

И мен ме привлече картинката - много е свежа и хубава. Мястото също изглежда чудесно.

Разстоянието между дърветата е много важно за добро развитие и плододаване.

Да, на 2 м едно от друго може да започнат да плододават по-рано, но това ще е сигурно защото са стресирани - т.е. хвърлят всички сили и резерви за размножаване, защото усещат ограничени ресурси/евентуална близка смърт. От клипа става ясно, че това става с оргомен input на енергия и средства: Колове/телове, силно странично подрязване, механизирано и масово торене, пръскане...

С добри, природни условия, също могат да плододават на 2рата година, без нито 1 от тези високо енергийни и съсипващи земята обработки: за справка туровете в градината на Пол Гаучи (Back to Eden Garden - youtube).

 

Martin Crawford, Dave Jacke - корифеи на Food/Edible Forest - концепция която използва пространството и условията най-ефективно/природосъобразно, съветват за по-голямо разстояние между дърветата, напр, сбора от радиусите на очакваните корони + още.
Т.е., за едни типични праскова, череша - 2х (3)4м +1-2м.

Dave Jacke подчертава, че най-често срещаната грешка, която в последствие се оказва пагубна е прекалено гъстото насаждане в повечето Food/Edible Forest градини.

Надявам се това да не е лоша новина за вас. При всички положения е добре да се знаят изискванията на природата :)
А иначе експеримента ще покаже точно за вашето място.
Късмет!

Теди хареса това

Споделете коментара


Адрес на коментара

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!


Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.


Вход
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.