Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Боби Димитров

Групова поръчка от Rudniccy, Полша (ноември 2022)

Recommended Posts

Боби Димитров

Привет на всички :) Вече знаете схемата, бая стари теми се натрупаха :) Но да обобщя.

Работим с този разсадник от доста години: https://www.szkolka-rudniccy.pl/41-rosliny-owocowe

Те ни пращат списък плодни растения с цени, ние правим една таблица, в която всеки се вписва като колонка, от кое колко броя иска. Има описано в колко литрова саксия идва растението, колко му е цената в евро и съответно в лева с прогнозен транспорт.

След като приключи записването в рамките на 1-2 седмици обикновено, затваряме таблицата за редакция, общата сума в евро я превеждам по банка към поляците, те пакетират саксиите в кашони и казват колко ще струва транспорта. При предишни поръчки добавката беше нещо от сорта 1.50 лева на литър саксия при евтиния бензин. Като имаме тази цена, въвеждам я в таблицата и така излизат точните суми на всеки човек, колко дължи за растенията.

Поляците като пратят, за седмица кашоните стигат в офиса ми в София. От тук аз ги разпределям по имена и всеки може да дойде да си ги плати в брой на мен и да ги получи лично.

===== ЕТО И ТАБЛИЦАТА! =====

• Харесвам 3
  • Мерси 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Варианта с гол корен на тези в големите саксии за побиране на повече растения да го обсъждаме ли? Първите поръчки бяха основно дребни саксии, но сега е друго.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
алина

..Камчатка:

Sybiraczka 1бр.

Tundra 1бр.

--Ирга:

Krasnojarskaja 1 бр.

--Малини:

Black Jewel 2бр

Polesie  1бр.

Добавих ранен сорт Тиссен, като рискова за мен, защото рано цъфти и  сланите могат да повредят цветове.но все пак ще поръча.

Заради таблицата добавям и камчаткаТундра

----------------- Искам да питам.Малина Ребека жълта или червена?

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Йоско

Пишем тук и Боби нанася или?

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Venetka

Записах 3 малини и една камчатика. Приятелка ми обеща малини, ама не устоях и реших да пробвам 2 сорта от тук.

Йоско, аз сама се записах в таблицата. Достъпна е. 

• Мерси 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров
преди 53 минути, Йоско написа:

Пишем тук и Боби нанася или?

Точно това НЕ правим :D  Аз лично няма да прехвърлям поръчки, който иска да си поръча, таблицата е видима.

• Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
алина

Попълних таблицата, но може би някой знае за малина Ребека.Жълта ли или червена? Йоско поръча я, а може ли да даде информация за нея? не мога да намеря в интернета.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ру®
преди 51 минути, алина написа:

може би някой знае за малина Ребека

Има полски сорт камчатки с името Ребека, за малини не съм срещал. 

• Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Йоско
преди 1 час, алина написа:

Попълних таблицата, но може би някой знае за малина Ребека.Жълта ли или червена? Йоско поръча я, а може ли да даде информация за нея? не мога да намеря в интернета.

Не съм ги проучвал. Просто поръчах от всички. 

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
ivkit

Здравейте! И аз съм писал в таблицата. По отношение на вземане на растенията и плащането им не знам много, за първи път се включвам. Боби, в София работя, няма проблем да дойда и да ги взема. Когато стане. Сигурно има време и нещо да допълвам ако реша.

Благодаря!

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
luchi92

Здравейте, бих се включила за боровинка най-близка до култивираната,  тази която продават по магазините ни. Не разбирам нищо от имената  написани в таблицата. Ако някой е наясно, моля за пояснение.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
преди 9 часа, luchi92 написа:

Здравейте, бих се включила за боровинка най-близка до култивираната,  тази която продават по магазините ни. Не разбирам нищо от имената  написани в таблицата. Ако някой е наясно, моля за пояснение.

Аз бих Ви препоръчал ирга (amelanchier alnifolia), да кажем Thiessen. Предимството пред боровинките е, че не иска кисела почва. Зрее през юни. Ако имате време да се разправяте със субстрати за боровинки, Duke мисля беше самоплодна.

• Харесвам 2

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
embedeo

Благодаря на Боби за поръчката и на Славянски за допълващата информация!

Позволявам си да направя няколко уточнения за всички начинаещи, като мен например:

(1.) Боби е постнал конкретен линк към сайта на разсадника   https://www.szkolka-rudniccy.pl/41-rosliny-owocowe , но този линк НЕ означава че може да поръчвате всички растения които видите там. Списък с конкретните налични растения за продажба по тази поръчка е бил пратен отделно и линк към него беше постнат в Седянката, ето така https://dox.abv.bg/download?id=8169495112 . На негова база Боби е направил електронната таблица и съответно само неща които са в електронната таблица могат да бъдет поръчвани.

(2.) За да видите най-обща информация ("какво е това") за дадено растение може да потърсите латинското му име в англоезичната Уикипедия, а оттам евентуално българската версия на Уикипедия. Но, моля, имайте предвид, че наименованията от полския разсадник може да са подвеждащи или дори погрешни! Например, черноплодната им черница озаглавена Morwa czarna Morus nigra, "GALICJA" може изобщо да не е Morus Nigra, ами да е просто Morus Alba с черни плодове; а също така под името на сорта Галиция не идва от областта Галиция в Испания ами от Галичина област в Полша и Украйна.

• Харесвам 2

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Мога да питам конкретно за въпросната черница. Принципно може да се поръчат и други неща от сайта. Жената ни е дала оферта за плодните растения. Те имат огромен асортимент декоративни. Пускал съм снимки при предни поръчки от разсадника. Това може би е четвърта поръчка или пета (знам ли!?). Не е имало проблеми.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Към момента сме на 100 литра, очаквам двама мои приятели от село да се впишат, мисля спокойно ще идем на 200, полската булка да приготвя палето :D

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
алина

За малина Джевел искам да кажа, което прочетох.

Тя може да размножава със семена, резници и прикопаването на клонки.

За резниците има предупреждение, че могат да се появят шипове, и не проявят майчинските свойства на растението: плодовете да станат по-малки и не толкова вкусни.

Когато с прикопаването, то запазват всички майчини свойства , но след две-три години майчин храст може да умре.Но пък ще успеете да размножите с много растения.

За семената нищо не пишат.

---------------------

За  ирга Тиссен предупреждават за ранното цъфтене и влиянието от слани на реколтата. Обича полусянка, и на завет. Но може да расте и на слънце. Сянката е  нежелателна. но пък плодовете й са като ситни-ситни  ябълки. Аз рискувах и поръчах.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
алина
преди 20 часа, Ру® написа:

Има полски сорт камчатки с името Ребека, за малини не съм срещал. 

Да, като набирам малина Ребека , Гугъл дава камчатка Ребека.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

• Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

В момента само ти разглеждаш тази страница.

• Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване