Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Recommended Posts

Jimmy Stoikov

Ходих да оглеждам ябълките в квартала, има слабо растящи като моята, всичко е наред при моята :)

• Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Астрала

И моята ябълка сорт Дискавъри от Гошев е в същото състояние, дори по върховете на скелетните клони всички пъпки се оказаха плодни, жалко, че трябва да премахна плодочетата, иначе няма да дръпне на височина. 

• Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Jimmy Stoikov
преди 24 минути, Астрала написа:

жалко, че трябва да премахна плодочетата, иначе няма да дръпне на височина. 

И на мен ми мина тази мисъл, но височината ме устройва :)

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Имахме една купешка круша преди няколко години, вероятно на дюлева подложка. Цъфтя една година и всички пъпки без две бяха цветни. Нищо не задържа мисля. Преместих я на друго място - беше метър и половина фиданка с миниатюрна корона - и изсъхна. Кекаво дръвче. Но и вероятно я изтървах с поливането.

Аз хич не съм свикнал с такива джуджета. Плодът наистина може да им дойде твърде много и да не пораснат хич.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Jimmy Stoikov

Сега, какво се случва с цветовете, аз не бях виждал ябълка как цъфти и връзва. Тези които прецъфтят в букет пример 4-7 цвята, от 3тия до 5тия ден най-много се наблюдава промяна, едните почват да наедряват, други сменят цвета си и клюмват/засъхват бързо, за ден. Прави страхотно саморазреждане, остават 1-3 плода в букет :)

• Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Аз садих една ябълка Виста бела от разсадник Пламен Пенков началото на 2020 г. Дръвчето върви много слабо. Да е с човешки ръст и не е цъфтяло. Не съм го и поливал почти. И се чудя дали не е на такава слаба подложка. Просто за толкова години дори Фуджи на ММ.106 върви прилично, а тази едвам живурка. Имам да махам там едни храсталаци, които ѝ правят сянка от запад, да видим ще има ли подобрение, но ако върви така май ще взема калем догодина (колкото и да са тънки) и ще сложа на някое силно дръвче. Щото е ранен сорт и ми се щеше да го има. Наблизо до нея присадих на големичка саморасла ябълка Камчийска синапка преди две години и вече цъфти.

• Мерси 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
Отговорено (Редактирано)
преди 8 часа, Jimmy Stoikov написа:

Сега, какво се случва с цветовете, аз не бях виждал ябълка как цъфти и връзва. Тези които прецъфтят в букет пример 4-7 цвята, от 3тия до 5тия ден най-много се наблюдава промяна, едните почват да наедряват, други сменят цвета си и клюмват/засъхват бързо, за ден. Прави страхотно саморазреждане, остават 1-3 плода в букет :)

Имаш време и желание да наблюдаваш - това е богатство. Давам си сметка, че ако времето на човек не стига да огледа и да вникне в случващото се, никакво отглеждане не е това и няма напредък, но дори само на оглед да отида на много растения, това си е доста време съвкупно. Човек трябва и да балансира, защото времето няма как да бъде неограничено. Ако имах жена и деца на главата, времето ми за такива дейности щеше да е доста по-малко.

Редактирано от Славянски
  • Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Това сълзене от отрязаните миналата година клони на ябълката какво е според вас? Снимката е отпреди дъждовете преди два-три дена:

Photo1313.thumb.jpg.94403491f4014f2b0680f0b90016a259.jpg

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Исках да покажа една ябълчица в пасището - как се предпазва от унищожение:

Photo1374.thumb.jpg.611ab165cd6e6bbcfb758158139481e4.jpg

Ето и нагоре, където би могла да се ашладиса някой ден:

Photo1375.thumb.jpg.1e05b0d921bc8caf3157131b8ad761fd.jpg

Единични и голи стъбла ги белят и рестартират много бързо. Та или бодли, или две-три стъбла са спасението.

• Харесвам 2

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
zloster

large.small-apple-tree.JPG.714527281ae45e73d177bf10b8b4012f.JPG

Снимката е от албума ми. Съвсем младо дръвче ми изглежда. Може би на Славянски ще му е интересно и би коментирал.

• Мерси 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Според мен това е садено от човек, на слаборастяща подложка. Иначе няма да даде плод толкова рано. Мога да снимам ябълки от семка колко големи имат първи плод. Никак не са дебели и около два метра високи, но повече мязат на храст.

Къде е мястото?

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
zloster

София, до Централния затвор. Някак съм пропуснал да сложа снимката като препратка към албума. Описанието е следното:

"Това дръвче е посадено в междублоково пространство. Нямам спомен кога, но ми изглежда младо. И все пак тази година (2024) е вързало 3 ябълки."

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Това е една семенна ябълка, която като плод мяза на петровката (жълта с розовина), но е по-сплесната и едра и зрее според мен някъде края на август или началото на септември. Много хубаво се отрупа тая година (и резитба ѝ правих):

IMG_20240708_002356.thumb.jpg.8d3dc3a34340125d0034500037a1045a.jpg

Дървото не е голямо, с две стъбла. От няколко години плододава.

Photo1526-2.thumb.jpg.9422c44aae46156973960fbb09b31ea3.jpg

Радва ме, че почти няма загнили ябълки по нея. Някои други дървета са много зле - очевидно ги мъчи кафявото гниене и не са надеждни сортове. Този клон вдясно е от юг и там изглеждат най-червенеещи. Понеже петровката е в слабата си година, първите ще бъдат Златната Пармена и тази, от които чакам плод.

• Харесвам 3

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
Отговорено (Редактирано)

Първа реколта от сорт Пилот, трета година вегетация след ашладисване:

Photo1535-1.thumb.jpg.55884aa0ffd831c8691a297e6514a598.jpg

Наистина не боледуват засега. Имаше едно съцветие и задържа три плода.

А това е един семенак подобен на жълтата петровка:

Photo1536-1.thumb.jpg.0633dd5baabdfafa403889aaa114c40f.jpg

Имаше паднали две ябълки. Едната е червива и почти готова. Може би до две седмици ще има за ядене първи ябълки тая година. По принцип зреят по-късно от най-ранните, но не съм засичал.

Photo1537-1.thumb.jpg.f87e99c9f0317adf40679d48264047f7.jpg

Редактирано от Славянски
  • Харесвам 2

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Обрах останалото на единия семенак. Ето няколко:

IMG_20240824_110352.thumb.jpg.919696e7ce5640e5062a0f39be61b277.jpg

Ранни са, даже по-ранни отколкото очаквах, но тая година всичко подрани. Като петровките, но по-едри, но за ябълки дребни към средни. Малко меки са вече. Реално ги изтървах и почти всичко го изядоха овцете, защото е в ограждението им. Трябваше да ги обера преди две седмици поне, но така и не отделих време. Сега има 1-2 кила, а беше отрупана (може би една кофа).

• Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
Отговорено (Редактирано)

Много интересно - говорих с един комшия нагоре в селото, който има ябълкова градина с повече от 20 големи дървета на 15 години някъде или повече. Питам го как е реколтата. Вика ябълки дали ще има общо и една-две щайги. Само два пъти пръскал и било лоша година за ябълките. Останах изумен. При мен на 200-300 метра надолу от неговото място почти всички дървета са отрупани. Толкова пък да са му кекави сортовете та нищо да не излезе!? А миналата година имаше реколта въпреки дъждовете.

Иначе вика от едната стара круша набрали със сина му осем щайги и ги носил в Севлиево да му ги правят на сок. Старата круша е бомба.

Редактирано от Славянски

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
ivanina.
Отговорено (Редактирано)

Колонна ябълка,  четири години в градината, като на третата, миналата даде 5-6 ябълки.  Купена от Ангел Кръстев, без име на сорт поради което не знаех и кога да я бера. Започнах в края на август да дегустирам с по един плод,  но резултата до края на септември  винаги биваше незадоволителен откъм вкусови качества- сладка, но прекалено твърда. Мислех си дали пък не е зимен сорт и да се нуждае от лагеруване, както крушите.

Тази година дръвчето е по-щедро, задържа добро количество плодове красиви и здрави. Отговорът на въпроса си намерих в публикацията на Кръстев   https://feno.it/en/tessa/    където се споменава точно за твърдостта на плодовете.  Тази пролет на дръвчето сложих присадка от круша, която добре се прихвана, а идващата пролет смятам да сложа калеми поне още от два сорта  ябълки.  Искам да разбера какъв ще е прираста на другите сортове върху тази подложка.

IMG_20241006_170200.thumb.jpg.b79a8cb411be911103fd9c08ed9c4ef0.jpg

IMG_20241005_141939.thumb.jpg.6901b91ed442ed2b7ddf2b4337a6811d.jpg

Впечатлява с различните форми на подовете, продълговати и кръгли. 

IMG_20241005_141720.thumb.jpg.229cc052653e31f2ff7308e16421ee4b.jpg

Редактирано от ivanina.
  • Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

• Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

В момента само ти разглеждаш тази страница.

• Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване